10 ноември - за българите и матриците | webcafe.bg
Webcafe

10 ноември - за българите и матриците

Грег Уорт
09.11.2010, 20:44 (обновена 11.11.2010, 17:37)
10-и ноември

Това не съм го видял, но майка ми е разказвала... Тогава май е можело да се промени посоката, но...

След часовете в библиотеката и цялото това учене по математика в главата ми са само матрици, евклидови пространства и тем подобни...Професорът ми винаги казваше, че абстрактната математика няма много общо с реалността и трябва да "пречупиш" реалността, ако се опитваш да разбереш нещо от ежедневието или реалния свят.

Днес вече са 21 години (връстник съм им) след  падането на Желязната завеса и се опитвам да пречупя реалността в България през една матрица, за да разбера резултата.

Ето на, седя си като точка на празен лист в 10 и малко и чакам директния автобус към общежитието. Мога да ходя и пеша, на 10 минути от вкъщи съм, но чакам с надеждата да видя някой  българин, прибиращ се от другата библиотека, за да обменим някоя дума на майчин език, клюка или кога ще е партито след изпитите…

Започнах да си представям България като в едно поле и тя е матрица в това поле. Векторите в една матрица представляват колоните и редовете. Това, което всеки си спомня от училище, е, че векторът има посока. Посоката на всеки човек се определя от това какви цели той си поставя.

И ето го човекът, върви в тази посока, преследвайки своята цел.

Всеки човек е част от матрицата и си има своя стойност.  В едно векторно пространство базисът на вектор е линейна комбинация от вектори. С други думи всеки вектор, както и всеки човек, все се е взел отнякъде. Ако базисът на един човек е неговото семейство, то тогава  линейна комбинация е всяко семейство "произвеждащо” своите вектор/и. И така се формира общество от вектори, всеки със своята цел (посока).

Когато всеки си има своята цел, върви в тази посока.

Лошото в България е, че поколенията се сменят, а посоката, като цяло, си е все надолу. Дали двадесет и една години стигат, питам се. Дали ще се появи един вектор с нова цел и ще ни поведе в правилната посока? Що пък да не съм аз.

Връщам се в България, решено е. Ще се боря за новото време, опа това вече го правиха и лозунгът е зает. Ще се боря за промяна, не, не, това вече беше trade mark на Обама. А, сетих се - ще се боря за България, за знамето, за ГЕРБ-а и за приемането ни като европейци у Европа, Мамка му, пак са ме изпреварили.

Може пък преди да е било по-добре, кеф ти якета "Младост” и след 20 години носене пак са като нови, кеф ти "Чавдар"- ки, работа в ТКЗС-то винаги има  пък и червеното ми е много любим цвят...майната му на капитализма, двадесет и една години стигат, това ще е моят лозунг, но, разбира се, шегувам.

Шегата обаче настрана, ЕГН-то ми показва, че освен да съм чел, няма как да знам какво е било тогава. На това, което съм станал свидетел обаче ми е достатъчно , за да знам, че моята посока е друга. И докато се събираме с приятели в общежитията, като революционери в Букурещ и плюем по правителството, нищо няма да стане - освен да се пропием като Македонски.

Хората, които се прибраха, са поели своята посока в матрицата и всички тези идеи да променим България, да я поведем към добро са потушени бързо като Априлското  въстание. На въпроса защо отговорите си приличат – хората не са готови.

Докато базисът не се промени, посоката ще е все същата. И този път петстотин години няма да са достатъчни на хората, за да разберат, че решението е в техните ръце и докато целта е Студентски град, "Ориент 33", а не по-добра перспектива в образованието, ще си маршируваме като чукове. Разбира се под зоркото наблюдение на Биг Брадър (акронимът ББ е просто съвпадение ...ми се струва)*.

Къде ли е J.F.K. сега да каже: "Не питайте какво държавата може да направи за вас, а какво вие за нея ?". За нещастие, България все още принадлежи на празното множество - или с други думи, задача без решение.

Хм, спирката ми. Време ми е да слизам.

*Имам предвид едни много пари, дето се дават за СРС-та, милиони, и намерения за слухтене в Интернет...

 

Oще: българия  вектори  математика  матрица  образование  посока  промяна  хора  хъшове  цел 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2010, 06:42

21 Ivan Mironov | 12.11.201006:49

Извинявам се за забележката, но истината преди всичко.
Говорите за посоката на вектора, но бъркате понятието "посока" с "направление". Всяко направление има само две посоки и те винаги са срещуположни...Направлението се задава от всяка права и всички успоредни прави на дадената в пространството...Вектора има и още една характеристика "дължина или големина", но тя не е предмет на текста.
Освен четене трябва и разбиране..
Бъдете здрав и успешен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

20 Многознайковица | 11.11.201016:15

Хахаха , явно и четенето на собствени коментари ми е отскоро, след като съм сътворила безумния "случай" в първото изречение на предходният ми коментар, за което моля за разбиране Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

19 Многознайковица | 11.11.201015:44

Борис , не ме разбирай погрешно , моят "самоанализ" ( ако изобщо мога да го нарека така)в никакъв случай не е критика към инакомислещите (поне в този случай) . Не съм си и мислила да споря или давам оценки на това какво искаш/не искаш , а споделям и трупам опит. И, ако като следствие на това срещам себеподобни мога само да бъда много доволна. А за писането , по стечение на обстоятелствата ми се случва от скоро и затова не се справям ,така както би ми се искало..., но пък времето е пред мен. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

18 boris | 11.11.201014:40

Многознайковица
----------------------------------
Е, аз не споря със никого във форумите, всичките тези кръстосвания на шпаги в които се впускам, са за да си изграждам собственото мнение, а не с цел да убеждавам в нещо другите.(освен при вътрешнополитическите спорове). Така човек си създава някаква по-вярна представа за света, когато тества доколко издържат на критика убежденията му. Много съжалявам, че нямах възможност да прочета мнението ви в пълният размер. Винаги когато пиша нещо по-дълго го пиша в някой програма и просто го пействам в форума иначе чисто се губят доста минути труд.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

17 Многознайковица | 11.11.201014:11

Ами то и не трябва да си убеден Борисе , не считам, че тук е мястото за водене на професионални спорове, а още по-малко имам намерение да "сугестирам" някого Намига Чисто и просто споделям мнението си , изградено на база "живеене" в прекрасната ни родина и се опитвам да покажа на хора като младежа , написал статията, че не са сами. А и не на последно място, ми е приятно да "комуникирам" с онези проценти, за които поспорихме с Отчето Смее се

Щраус , благодаря за съвета , ще ми полезен ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

16 boris | 11.11.201013:51

ot4eto
----------------------------
Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

15 ot4eto | 11.11.201013:49

С риск да шокирам Борис и да му нанеса неизлечима травма, казвам че съм съгласен с него. Смее се

Трябва да се сравняваме със себе си, а не с околните. Разбира се има какво да се желае и нещата не станаха така както ни се искаше. Но да се депресираш и сравняваш с най-добрите не е разумно. Може да си ги поставиш като далечна цел, но единствения начин да измериш прогреса е като се сравниш с вчерашното си аз.

Например, новобранеца във фитнес залата трябва ли да се сравни с най-едрия мъжага вътре?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

14 boris | 11.11.201013:37

Многознайковица
....................а депривацията , но не е сугестивна , защото никой не може да внуши на друг липсата на ценности и многото .....
-------------------------------------------------------------------------------------
Аз лично не съм много убеден в това..... Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

13 strawsPulledAtRandom | 11.11.201010:35

Многознайковица, и на мен така ми прави. Като си готова с писането на коментара, особено ако си го писала по-продължително, копирай си го (дори само в клипборда) за да го постнеш пак, ако изчезне. Почти сигурно коментарите ти са изчезнали заради забавянето, а не заради дължината им.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

12 Многознайковица | 11.11.201001:14

Бесен Три пъти пиша качествен анализ от 200 реда , и 3 пъти админа не ми приема коментара ...... и се отказвам. Затова Борис ще ти отговоря накратко. Напълно си прав за депривацията , но не е сугестивна , защото никой не може да внуши на друг липсата на ценности и многото фрустрации , и последствията от това( и тогава вече си говорим за психична депривация ). И съм абсолютно за 80%, но само при условие , че иде реч за материални измерения.
Момчето, написало статията ми се струва , че говори именно за това, че "базата" избира лесният начин да си съгради матрицата, и следователно според пътя на логиката и на физиката ( Фрида ) , векторите ще вървят на долу. Много , ама страшно много ми се иска да не е така, но уви , сблъсъкът с реалността показва друго . И точно тук е мястото за малко качествено сравнение , но не би........ Отегчен
   

оценка

+0 -0