За първи път в света бе осъществена пълна лицева трансплантация в клиника в Барселона на мъж, прострелял се в лицето | webcafe.bg
Webcafe

Лице назаем

Webcafe.bg , По Times
25.04.2010, 18:44 (обновена 26.04.2010, 11:07)
Болница

Уникална операция по присаждане на лицето бе извършена в университетската клиника "Вал д'Хеброн" в Барселона...

Испански хирурзи дадоха ново лице и така върнаха към живота 30-годишен мъж, който не е бил в състояние да се храни, говори и диша нормално от поне пет години.

Фермер, прострелян в лицето, получи първата в света пълна лицева трансплантация. Хирурзи в Испания извършиха най-дългата до момента операция за възстановяването на външния вид на 30-годишния фермер, чието име не се съобщава от етични съображения към пациента.

Операцията, извършена в Барселона, се смята за първата, при която цяло лице - включително кожата, мускулите, зъбите, устните, скулите и челюстта, е било трансплантирано и възстановено чрез тъкани от донор в мозъчна смърт.

В 24-часовата процедура в университетската болница "Вал д'Хеброн" в Барселона екип от 30 хирурзи, анестезиолози и специалисти по трансплантации са заменили всички части от лицето на пациента с изключение на очните му ябълки и езика.

Мъжът на около 30 години бил сериозно обезобразен и изгубил носа си, челюстта си и други части от лицето си, когато неволно се прострелял през 2005 г.

Въпреки предишните хирургически опити за възстановяването на външния му вид, той имал сериозни затруднения да диша, преглъща и говори. На мястото, където би трябвало да бъде носът му, имало само една дупка.

Младият пациент първоначално се свързал с хирурзите, след като бил вдъхновен  от случая на Изобел Диноар, французойката, която получава първата частична лицева трансплантация през 2005 г.

Въпреки че поне десет лицеви трансплантации са били извършени във Франция, Америка, Китай и Испания, всички те са били само на части от лицето, и испанският случай е първият, когато се извършва пълна лицева процедура.

Британски екип от Северен Лондон се надяваше да реализира първата пълна лицева трансплантация, но приветства новината за успеха на барселонската клиника, както и благородната постъпка на семейството на донора.

Трансплантациите на лица и ръце същевременно предизвикват спорове заради необходимостта реципиентите да приемат мощни имунноподтискащи лекарства до края на живота си, което води до риск от сериозни странични ефекти и здравословни проблеми.

Така или иначе обаче лекарства, подтискащи имунната система, пият и всички пациенти с присадени органи - черен дроб, бъбреци и др.

Последната операция на човека с новото лице е включвала премахване на цялата кожа от лицето и мускулите, носа, устните, небцето, зъбите, скулите и челюстните кости от донора, като същевременно е било запазено кръвоснабдяването.

Артериите и вените на пациента след това са били изолирани - и лицето на донора е било проверено за наличие на пълно кръвоснабдяване. После костите, нервите и мускулите са били трансплантирани и свързани към кръвоносни съдове, нервите и кожата на пациента. За поддръжка на структурата на новото лице са използвани метални пластини, като операцията е включвала реконструкция на небцето.

Джоан Пер Барет, ръководител на екипа от хирурзи, казва, че процедурата е била напълно успешна и пациентът се възстановява добре в болнични условия, без признаци за отхвърляне на тъканите или инфекция.

Въпреки че може да отнеме известно време да спаднат подутините, новото лице на мъжа не напомня това на анонимния донор, нито на неговото собствено преди травмата, казва Барет.
"Това е пълна лицева трансплантация, възстановяваща всички кости и без присадки," обяснява а лекарят. "Той има лицето на съвсем нов човек. Роднините му казват, че дори напомня на този, който е бил преди инцидента, но не прилича въобще на донора, напълно различен е".

"Пациентът поиска да види лицето си на седмия ден след хирургическата операция - и беше много доволен и удовлетворен. От наша гледна точка той изглежда фантастично. Това е най-добрата лицева трансплантация до момента", убеден е шефът на хирурзите.

Младият пациент, който преди е имал поставена в шията тръбичка за улесняване на дишането и друга до стомаха - за хранене, се очаква да започне "да говори и да се храни, както и да се усмихва и да се смее" до няколко седмици.

Той не е бил в състояние да говори преди хирургическата операция, но плановете на лекуващия го екип са със стероиди и други лекарства да му дадат възможност да започне да преглъща от следващата седмица.

Барет, който преди е работил в отделението за изгаряния в болницата в Челмсфорд, Есекс, добавя, че пациентът може да ходи и да седи на стол, за да гледа телевизия.

Вероятно трансплантираният ще остане в болницата за поне два месеца - и състоянието му ще бъде следено отблизо в продължение на още четири. Но в крайна сметка се очаква да получи нормален външен вид, без белези или изкривявания на кожата.

Във Великобритания екип за лицеви трансплантации, работещ в Royal Free Hospital, получи разрешение от етичната комисия за изследователска програма за четири лицеви трансплантации през 2006 г.

Професор Питър Бътлър, който е решен да извърши трансплантация, когато станат достъпни подходящи тъкани, казва: "Поздравяваме доктор Барет и неговия екип за трансплантации в Испания за това, което може би е най-сложната операция по извършване на лицева трансплантация до момента. Бих искал да пожелая на пациента всичко най-добро в бъдеще. Трябва да благодарим и на семейството на донора, който не само е помогнал с тъкани за лицевата трансплантация, но и на други пациенти - чрез донорства на органи. Да се помага на другите не само да живеят, но и да имат по-добър живот, е върховен акт на човешка щедрост."

Бътлър добавя, че лицевите трансплантации показват потенциала на медицината да помогне на хора, обезобразени в резултат на изгаряния, катастрофи или рани - и които получават в резултат на това стигма или психологически проблеми: "Това са хора, които водят ужасен живот в полумрака, основно затворени в домовете си и криещи се от погледите на другите".

Испанските хирурзи добавят, че пълните трансплантации вероятно ще доведат до по-добри резултати от частичните присадки.

Oще: испания  клиника  лице  медицина  операция  трансплантация 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.