Идеалисти срещу консуматори, или сагата с неплатените стажове | webcafe.bg
Webcafe

Идеалисти срещу консуматори, или сагата с неплатените стажове

Йоанна Минчева
10.12.2012, 10:56 (обновена 11.12.2012, 17:46)
Стажант

Защо би работил за без пари, след всичките квалификации, които притежаваш?

В тази статия отново ще става дума за сбърканото Нещо в съвременния свят. Но този път през призмата на онези хора, които (поне на теория) се борят да го направят някак по-добър.

Бих искала да говоря за хората, които работят в областта на човешките права като легитимен клон на международното право, обвързан с множество конвенции, декларации, харти и т.н.

Та нека разгледаме тази прослойка. Става дума за младите специалисти, между 25 и 30 години, които наскоро са завършили образованието си и са придобили образователна квалификация със степен минимум "Магистър".

Повечето от тези млади хора са с юридическо образование, след което с една или повече магистратури в областта на човешките права, завършени в елитни университети и университетски центрове в цяла Европа. Нито е лесен приемът в тези програми, нито тяхното успешно завършване, да не говорим за финансовата страна на нещата.

Но как да е, оттам излизат млади хора, надъхани и пълни с идеали, младежи, горящи от нетърпение да се впуснат в битката за спасяването на света. И точно там започва проблемът.

Повече от всеки друг бранш в световен мащаб, на ниво международни организации и човешки права е налице една тромава и допотопна система, която задушава още в зародиш някои от най-способните си кадри, като дори не им дава поле за изява.

След завършване на (поне) магистърска степен (което са поне 6 години здраво учене), започвате ентусиазирано да подавате документи за работа - най-вече в Брюксел и европейските институции, но също така и в ООН и ред други световни и регионални организации, които работят в сферата на човешките права. Не получавате дори отрицателни отговори на своите писма.

В първите няколко месеца не се отчайвате. Но след като сте изпратили няколко десетки подобни писма, а отговор все няма, наемът започва да чука на вратата, а този, на който му се пада да ви издържа "само докато си намерите работа", започва да ви гледа накриво.

Защо?

Съществува нещо в цялата тази сложна система, което няма как да прескочите, и това е неплатеният стаж. Нека ви кажа няколко думи за него. Тези стажове са обикновено от шест месеца до една година, и се предлагат в престижни европейски и не само интернет сайтове за ОБЯВИ ЗА РАБОТА.

В тях е написано много ясно, че те са изцяло на доброволни начала, изцяло неплатени и е отговорност на проектостажанта да може да си покрие жилището, прехраната и всичко останало по време на стажа, за което съответната организация "за съжаление (поради недостатъчно финансиранe)*липсва обяснение*" не може да осигури никакви средства.

Освен това, от една страна, неплатеният стаж не се води трудов опит, понеже а) за него не се получава възнаграждение - съответно не се плащат нито данъци, нито осигуровки, но б) без такъв стаж не можете дори да се надявате да започнете редовна, платена работа в подобна организация. 

Изправени пред тази дилема, завършилите наскоро млади специалисти имат два избора: или взимат заем от банка/помощ от родители и изкарват един неплатен стаж, или започват работа в сфера, в която нямат интерес, но поне е платена. Коварният момент обаче е в това, че, разбира се, никой не е луд да дава пари за нещо, което може да получи безплатно.

Съответно организациите, които ползват труда на неплатени стажанти, нямат абсолютно никакъв стимул да назначават хора на работа, след като за един такъв стаж в, да речем, "Амнести Интернешънъл", се борят между 50 и 100 висококвалифицирани специалисти.

По този начин неплатените стажанти са напълно взаимозаменяеми, още повече, че основна клауза в договора е, че организацията по никакъв начин не се задължава да наеме на работа стажанта след изтичането на срока на стажа. Просто тогава си наемат някой друг от многобройните желаещи.

Познавам немалко над 30-годишни специалисти в областта на човешките права, които работят в тази порочна система от години и имат по няколко изкарани неплатени стажа, но все още, въпреки няколкото перфектни чужди езика и университетските дипломи, не могат да си намерят работа.

Забележете, тук не става дума за ПОСТОЯННА работа, а само за ПЛАТЕНА такава. Какво излиза? Че онези организации, които би трябвало се борят за човешките права на хората по цял свят проявяват нечувано отношение към своите собствени стажанти, които са експлоатирани с ненормално работно време, често и през почивните дни, които не получават дори елементарна здравна застраховка по време на престоя си в чужда страна. Един съвет - не се разболявайте.

И този параграф 22 стига дотам, че излиза, че онези млади идеалисти, които имат сили и знания да работят за един по-добър свят, много рядко получават шанс за това, като същевременно не съумяват да покрият дори най-елементарните си човешки нужди за един достоен живот.**

От което безмилостно се налага изводът, че една работа в някои от най-консуматорските сфери на обществото - в call център или мол, например, ще ти дадат ако не удовлетворение, поне знанието, че можеш да си позволиш да си платиш наема и да се нахраниш. Толкова за илюзиите.

Все пак нашето общество предпочита послушни пчелички пред мислещи хора със собствено мнение и идеали, и именно тези организации, които би трябвало да отстояват правата на тези хора и сами да дават пример са техните най-големи потисници. 

Така, когато се изправите пред свои приятели, които работят т.нар. в човешкоправните среди "нормални работи" - счетоводители, IT специалисти, финансисти, лекари и т.н. - и споделите, че поредната ви кандидатура за неплатен стаж е била отхвърлена, те ще ви зададат с изумление най-логичния въпрос на света - "Защо би работил за без пари, след всичките квалификации, които притежаваш?!" И ето че аргументите, които са толкова валидни сред вашите колеги, изчезват яко дим. И вие не знаеш какво да отговорите...

* Практиката с неплатените стажове е рутинна в организации за защита на човешките права като ООН, ЕС, ЕК, "Амнести Интернешънъл", "Фрийдъм Хаус", "Оксфам", "Хюмън Райтс Уоч" и много други. Да не се бърка понятието с неплатените стажове, които студентите по определени специалности следва да изпълнят като част от учебната си програма.

** За справка: В преамбюла на Хартата за Правата на Човека на ООН от 1948 г. е изрично написано, че в основата й е човешкото достойнство, присъщо и неразделно за всички хора по света, без каквата и да било дискриминация.

Oще: кандидатстване  магистър  неправителствени организации  оон  организации  работа  специалисти  стажанти  стажове 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.06.2011, 12:52

11 Krasimir Hristozov | 11.12.201217:58

> Но да се поддържа тезата, че подобна система е
> справедлива и хубава и че не е луд тоя, който яде
> баницата, е много показателно. По тая логика те и
> докторите са много, и инженерите, и икономистите.

Системата е напълно приемлива, деовин се е изказал много точно:

> Ако стойността на това да напишеш името на някоя
> известна фирма или организация в резюмето си на
> току-що завършил университета специалист е по-висока
> от стойността на работата, която теоретично би могла
> да свършиш за тях, то стажът ти ще е неплатен.

Ако не те устройва, сигурен съм, че има куп организации, които биха оценили човек с юридическо образование и 2-3 чужди езика, дори и да е без особен опит. Само че няма да са от "трибуквените" международни организации.

> По тая логика те и докторите са много, и инженерите,

Напротив, твърде малко са. Ако се замислиш защо, и защо стажовете на IT специалистите примерно са (почти без изключение) платени дори и в най-добрите компании, може и да получиш някакво просветление (според Буда, никога не е твърде късно, а пък и ти явно си млада).

> и икономистите.

За икономистите съм съгласен, там ситуацията е дори още по-зле от правистите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

10 strawsPulledAtRandom | 11.12.201215:08

"...Но как да е, оттам излизат млади хора, надъхани и пълни с идеали, младежи, горящи от нетърпение да се впуснат в битката за спасяването на света..."
----------------
Ама ти сериозно ли Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

9 Nikola Aslanov | 11.12.201214:32

Вижте, Йоанна, вие сама показвате, че 80% от тези уж така полезни и благородни организации реално и за чеп за зеле не стават, освен да уреждат на сладки и добре платени позиции хора с подходящите връзки...
И след това се сърдите на хората, които казват че от тези организации ползата е малка.
Напълно сте права че хуманитарните науки в България се унищожават и на мен не ми харесва това, ама не се унищожават само те, унищожава се цялата държава.
И освен това. На ниво държава има нещо подобно на пирамидата на Маслоу на ниво личност. Вероятно има и по-точен термин, които вие като образован и много чел човек в областта може да знаете. Та накратко, ако икономиката на държавата работи добре, тя може да си позволи да харчи част от добавения продукт за социални дейности - образование, здравеопазване, разходи за човешки права и високите заплати на техните "защитници".
В България в момента икономиката работи зле, безработицата е огромна, малкото добавен продукт се пропилява крадливи политици и неефективна администрация.
На тоя фон намаляването на качеството на образованието и здравеопазването е разбираемо (не ми харесва, но е разбираемо). На същия фон организациите за "защита на човешките права" предимно пилеят пари които могат да се ползват и по-разумно, и защитават главно "хора" които имат поведение на паразити спрямо обществото.
А и напълно прави са хората по-долу - "борбата на идеалистите за добра заплата" не звучи ного адекватно.
А реализацията на млади специалисти е доста трудна, независимо от сферата. Та - все пак пожелавам ви успех и късмет.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.12.2011, 15:24

8 everafterification | 11.12.201213:14

Еййй, хора, много ме изкефиха тези коментари. Не за друго, ами е забавно да се наблюдава типично българския манталитет на "те са си виновни" и на "ееее, който иска да бачка, да бачка, работата не е хоби", и разбира се ироничното "аа, то не може само да си седиш на бюрце и да си клатиш...". Злорадството е национална черта. А че в България от години системно и целенасочено се унищожават хуманитарните науки, е факт. Но да се поддържа тезата, че подобна система е справедлива и хубава и че не е луд тоя, който яде баницата, е много показателно. По тая логика те и докторите са много, и инженерите, и икономистите. Какво, да забраним "висшето" и да се издават дипломи само на трактористи и машинни инженери?!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 10.12.201223:13

>"Защо би работил за без пари, след всичките квалификации, които притежаваш?!"

Много просто - защото НЕ притежаваш толкова високи квалификации, колкото си мислиш.
Простият факт, че си завършила университета (независимо колко години си блъскала колко усърдно над колко тлъсти, колко-томни учебници), съвсем не означава автоматично, че си квалифицирана да извършваш определена работа в сферата, за която си учила.

Не знам дали те успокоява (мизерията обичала компания), но практиката с неплатени стажове е доста разпространена, и то далече не само в сферата на правото.
Въпрос на търсене и предлагане.
Ако стойността на това да напишеш името на някоя известна фирма или организация в резюмето си на току-що завършил университета специалист е по-висока от стойността на работата, която теоретично би могла да свършиш за тях, то стажът ти ще е неплатен. Което съвсем не означава, че не получаваш отплата, съразмерна със свършената от теб работа. Просто не е парична.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

6 Bozo Kosmev | 10.12.201219:02

Практиката с неплатените стажове е рутинна в организации за защита на човешките права като ООН, ЕС, ЕК, "Амнести Интернешънъл", "Фрийдъм Хаус", "Оксфам", "Хюмън Райтс Уоч" и много други.

---------------------------------

Ами то е ясна логиката - това ограничава количеството професионални защитници на човешките права, какъвто явно е стремежа на авторката. Да иде някъде да работи, да си изгради репутация и евентуално може да я поканят. А базовото ниво си е очаквано да е от ентусиасти и не виждам причина да е на заплата. И това, че ще се сменят, е правилно и полезно. Нищо експлоататорско няма - от самото начало се казва - мястото е без заплащане и без ангажименти. Т.е. ако си ентусиаст, ела, ако не - търси си нещо друго.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

5 Bozo Kosmev | 10.12.201218:51

Проблемът не е в това, а във факта, че се провежда една форма на легализирана експлоатация, и в крайна сметка хора с високо образование и квалификации започват да се съмняват в собствените си качества и способността си да живеят един нормален живот, само защото имат по-високи идеали от масата. Само защото искат да работят не само за ПАРИ, но и за някаква по-висша ЦЕЛ. Това не го наричам мързел или търсене на лесното, честно казано.

-------------------------------------

Аз, като човек от "масата", да кажа, че ако искам да следвам "по-висши цели", ще го правя за без пари и няма да разчитам на него за доходи. В момента, в който разчиташ на работата да те изхранва (облича и т.н.) това е работа и за никакви по-висши цели не става въпрос. Да се хванат като адвокати или юристконсулти и в свободното време да си следват по-висшите цели колкото си искат. Организациите ясно са казали, че нямат пари да плащат заплати, така че не разбирам кво е експлоататорското. По-скоро имаме мечтанията на някои хора да изкарват пари с хоби. Което не е лоша мечта, но не виждам защо, като не стане, трябва да се сърдим на някого.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

4 Божидар Гюлмезов | 10.12.201218:46

Повечето от тези млади хора са с юридическо образование, след което с една или повече магистратури в областта на човешките права
----------------------
А другарите адвокати с хуманитарни образования замислиха ли се че станаха прекалено много? И че от тяхната "работа" в генералния случай много смисъл няма, само участват в преразпределението на блага, но не и в производството им.


Ми то така много лесно - всеки иска на леко на бюрцето да филосовства целодневно, "интелектуален труд" без реално производство на каквото и да било, и никой не иска да е затворен в някой завод, или на полето, само че другарите хуманисти забравят че все някой трябва да произвежда благата които преразпределят.


Така че ще ме извинявате, ама нямам и грам съчувствие за тях. Когато всички се образоват за да са "търтеи", накрая ще седят без работа и ще са обезсърчени. Благоденствие не се прави само с търговия и "човешки права", ами трябва и бачкане.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.12.2011, 15:24

3 everafterification | 10.12.201218:24

Вижте, тук не става дума за забогатяване или за хоби. Става дума за работа като всяка друга, в случая в сферата на човешките права. За работа, която няма да ви направи милионер и това е ясно, но която ще ви позволи да посрещате нуждите си и да водите един нормален живот, както всяка друга, за която се изискват определени квалификации.

Проблемът не е в това, а във факта, че се провежда една форма на легализирана експлоатация, и в крайна сметка хора с високо образование и квалификации започват да се съмняват в собствените си качества и способността си да живеят един нормален живот, само защото имат по-високи идеали от масата. Само защото искат да работят не само за ПАРИ, но и за някаква по-висша ЦЕЛ. Това не го наричам мързел или търсене на лесното, честно казано.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 05.10.2011, 09:32

2 Jordan Jordanov | 10.12.201215:25

Авторът нещо се е объркал в мирогледа :-)
Спасяването и отстояването на човешките права е поле за изява на филантропи, а не бизнес от който се изкарват пари.

На времето когато попитах професорката си по Икономика на труда защо е станала икономист след като рисува толкова добре, отговорът и беше простичък.
Аз съм от бедно семейство, за икономика имаше стипендии, а история на изкуството учеха наследниците на богаташи за които образованието е развлечение ;-)

Просто и ясно.

Няма как да търсиш пари и заплати в сфери където ги няма и няма и да ги има.
   

оценка

+6 -0