Почти две трети от анкетираните в проучване на Bloomberg смятат, че страната върви в грешна посока | webcafe.bg
Webcafe

Американците смятат Афганистан за загубена кауза

Webcafe.bg , По Bloomberg.com
15.07.2010, 14:27 (обновена 03.11.2010, 11:16)
обама, избиратели

Снимка: © Getty images

Шест от 10 запитани американци смятат, че войната в Афганистан е загубена кауза. Президентът Обама обяви 2010-а за годината, в която трябва да се постигне повратна точка в битката, която се точи девета година...

Американците не одобряват работата на президента на САЩ Барак Обама и са дълбоко песимистични за посоката, в която се движи страната, коментира Bloomberg резултатите от социологическо проучване сред 1004 пълнолетни американци в периода 9-12 юли. Разочарованието повишава значително шансовете на републиканците на изборите за Конгрес, които са през ноември.

Повечето от анкетираните не одобряват управлението на Обама по отношение на мерките в  икономиката, здравеопазването, бюджетния дефицит, новите правила, които Белият дом иска за финансовите пазари, както и начина, по който се справя с разлива в Мексиканския залив. Шест от 10 запитани смятат, че войната в Афганистан е загубена кауза. 

Междувременно днес Сенатът започва гласуването на законопроекта за новите финансови регулации.

Почти две трети заявяват, че нацията се води в грешната посока, което е влошаване на оценките в сравнение с март, когато на същото мнение бяха 58% от запитаните. Две трети от независимите гласоподаватели, на чийто вот Обама е твърде задължен за спечелването на президентските избори през 2008-а, са песимисти, а само 56% от демократите гласуват вот на доверие на президента.

"Те не виждат решенията", коментират от Selzer & Co, компанията, изготвила националното проучване. "Прекъсната е връзката и е налице тотално разминаване между начина, по който живеят обикновените американци, и Вашингтон. Те, изглежда, са загубили надежда."

В анкетата американците са разделени, както и Конгресът, на предпочитанията си между демократи и републиканци, като и двете страни получават обществена подкрепа от по 43%. 

Сред тези, които казват, че са най-склонни да гласуват, обаче са привържениците на републиканците - 48%, срещу 40 на сто, подкрепящи демократите. Републиканската преднина е съвсем очевидна предвид факта, че сред избирателите, които гледат на изборите като изключително важни, републиканците отново бият демократите с 56% на 34 на сто.

Контрол на Конгреса

За демократите, които контролират Конгреса и Белия дом, изследването разкрива потенциал за изборни загуби през ноември, когато трябва да се подменят всичките 435 места в Камарата на представителите, 36 места в Сената и 37 губернаторски места. Крайният резултат може да повлияе сериозна на възможността на президента да прокарва дневния си ред през Конгреса в следващите две години - до президентските избори през 2012 г. И да бъде преизбран на тях...

Близо 4 месеца преди изборите всичко ще зависи от това какво ще се случи в икономиката в следващите месеци, и дали безработицата няма да спадне още спрямо сегашното си ниво от 9.5%. Засилващият се пазар на ценни книжа може да подпомогне процеса. Още повече, че тази година индексът S&P 500 е отбелязал само 1.8% намаление.

Разочарованието на обществото от политиките, водени от президента, не накърнява чувствата на избирателите към личността на самия Барак Обама, тъй като той получава одобрение за работата от 52% и 55% - за него самия като личност.

48-годишният Обама продължава да е най-популярната политическа фигура в САЩ и няма републиканец, който да му се опре, а тези, които го догонват по популярност, са държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън, също демократ като него, и генерал Дейвид Петреъс, новият главнокомандващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан. Анкетираните са подредили 15 политически фигури в класацията си.

Републиканският лидер

Единственият светъл лъч за републиканците е рейтингът, който получава кандидата им за губернатор на Луизиана - Боби Джиндал, 32 на сто спрямо 18% неодобрение. По-известни партийни лидери като бившия кандидат за вицепрезидент на републиканците Сара Пейлин и бившия председател на Камарата на представителите Нют Гингрич получават повече отрицателни оценки, отколкото одобрение.

Въпреки че по американска традиция избирателната активност на изборите за конгресмени е винаги по-ниска от тази на президентските, електоратът е заинтригуван. Четири пети от американците, които планират да гласуват през ноември, смятат, че изборите са особено важни.

Намерението да гласуват е по-ярко изразено при по-възрастните избиратели, републиканците и тези с по-високи доходи. От американците на възраст 55 и над 55 години 3/4 заявяват, че определено ще гласуват в сравнение с 48 на сто от американците до 35 години. 80 на сто от републиканците казват, че определено ще гласуват, в сравнение с 65% от демократите и 62 на сто от независимите избиратели.

Референдум за Обама

В стремежа си да се възползват от настроенията на избирателите, републиканците искат да превърнат изборите през ноември в национален референдум за Обама и партията на власт. Белият дом и демократите обаче твърдят, че по-добре да се гледа в бъдещето, вместо връщането към провалени политики.

Предизвикателството за Демократическата партия ще е да трансформира своята визия за по-добро бъдеще в по-позитивни очаквания за икономиката сред избирателите. В анкетата републиканците имат предимство сред независимите гласоподаватели, чийто вот често решава спечелването на изборите. Сред независимите, склонни да гласуват, републиканските кандидати за конгресмени са предпочитани пред демократите - 50 процента срещу 29 процента.

Всичко, което е направено, не е довело до нещо по-добро в света, където живеят обикновените хора, казват авторите на проучването. "Това е един лош сценарий за партията на мнозинството".

Исторически недостатък 

Една трета от гласоподавателите са по-склонни да гласуват за кандидат, който е бил в Конгреса от много години. Близо 20 на сто от тях смятат, че гласуването е повече от пускане на съобщение, а три четвърти - че е за за избор на партия, която има най-добрите идеи.

Не знам как я мислят тези хора във Вашингтон, казва един от анкетираните - 41-годишният Джеф Локмън, професионален играч на голф, привърженик на републиканците от Пенсилвания. Действат в десет различни направления и наистина не знаят върху какво да се съсредоточат, добавя той.

Делът на хората, които смятат, че нацията се движи в грешната посока, е почти същият като през 1994 г., когато републиканците поеха контрола над Конгреса, и през 2006 г., когато демократите го направиха.

Обществото е все по-разочаровано от приоритета във външната политика на Обама - войната в Афганистан. Президентът разпореди да се увеличат войските в Афганистан, за да постигне най-сетне повратна точка във войната, която се води вече девета година, а в същото време 58% от американците казват, че това е загубена кауза, в сравнение с 36 на сто.

Слабо изразено мнозинство от републиканците - 52%, смятат, че САЩ все още може да спечели в Афганистан, а 71% от демократите казват, че битката е загубена.

Оттегляне от Афганистан

Шест от десет американци одобряват плана на Обама, който предвижда да започне изтегляне на войските от юли 2011 г. А една трета са за запазване на същия брой войници и даже увеличаването им.

Според Карлин Боуман, която изследва общественото мнение в American Enterprise Institute - организация, базирана във Вашингтон, нарича резултатите "много, много мрачна новина за демократите". В същото време, казва тя, има и една добра новина за управляващите - че републиканците имат да убеждават още много избиратели, че все пак и те имат план.

Посещение от Обама

Демократите несъмнено трябва да обърнат внимание на факта, че 26% от американците смятат, че посещение на Обама в техния избирателен район, би подкрепило кандидата на Демократическата партия. 20% смятат, че би навредило, а 54 на сто - че няма значение.

Най-лошият рейтинг за Обама е по отношение на политиката му спрямо бюджетния дефицит - 59% неодобрение и 37% одобрение. В четирите проучвания, поръчвани от агенцията от септември 2009 насам, това са най-лошите данни.

Администрацията на Обама очаква рекорден бюджетен дефицит от над $1.5 трилиона или 10.6 % от БВП, според прогнозите на Белия дом от февруари т.г. Той беше $1.4 трилиона за фискалната   2008-2009 г., която съвпадна с края на управлението на президента Джордж Буш. Тогава Обама заяви, че настоящите фискални дефицити, както и нивото на безработица са тежките наследства от администрацията на републиканския му предшественик.

Най-големите ми страхове са, че има хора в правителството, които и представа си нямат от икономика, казва един от анкетираните - 66-годишният Джим Хийтър от Глендейл, Аризона. "Те никога не са развивали бизнес или да знаят как се прави работна заплата".

Икономиката, здравеопазването...

Твърде крехко е мнозинството, което одобрява мерките на Обама за икономиката и здравеопазването. Когато става дума за създаване на работни места, той получава 46% одобрение, за решаването на проблемите на Уолстрийт - 42% подкрепа, за оттегляне от войната в Афганистан - 46% одобрение, и също толкова е оценката за работата му с BP по отношение на справянето с петролния разлив.

45% гледат по-благосклонно в последните месеци на предложението за по-затегнати държавни регулации за Уолстрийт. Почти половината от анкетираните възприемат държавната помощ за автомобилостроенето като не особено добър начин да се помогне да останат в бизнеса, докато 37 процента от американците са на път да оттеглят подкрепата си от здравната реформа на Обама, приета от Конгреса по-рано през годината.

Мнозинството от 61% обаче смята, че нацията трябва да изчака и да види как ще се развива здравеопазването по новите правила, докато 37 на сто настояват за отмяната му.

Имиграционният закон на Аризона

Почти половината от американците казват, че подкрепят прилагането на закон в Аризона, който позволява задържането на всеки, който не може да докаже гражданство, тъй като за щата това се води за престъпление. Обама разкритикува мярката и Министерството на правосъдието обяви, че планира да съди Аризона.

Най-малко половината от респондентите заявяват, че е по-малко вероятно да подкрепят кандидати за конгресмени, гласували да се предостави финансова помощ за банковата индустрия и автомобилостроенето.

Американците са силно поляризирани относно подкрепата си за кандидати, гласували против разширяването на обезщетенията за безработица поради загриженост за растящите разходи. Мярката, по която са предвидени 34 милиарда щатски долара, е в застой в Конгреса.

Oще: американци  барак обама  демократи  избори  конгрес  одобрение  разочарование 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.