Вятърната турбина на покрива е екологична, но не носи толкова енергия | webcafe.bg
Webcafe

Made in Great Britain: Домашно произведен ток

Webcafe.bg , По BBC
18.05.2010, 14:56 (обновена 02.06.2010, 13:50)
Ветрогенератори

Снимка: © БГНЕС

Представете си, че имате един такъв, посаден в двора - струва от 11 000 до 19 000 паунда...

България е далеч от инициативите за домашно произведено електричество. Засега някои могат да си позволят слънчеви панели на покрива на къщите, но нищо повече.

Във Великобритания обаче това е на път да се превърне в правителствена политика за насърчаване на хората да поставят в градините си ветрогенератори, геотермални помпи или други системи, които да произвеждат зелен ток.

За хората, които не само желаят да направят нещо за екологията, но и да покажат, че го правят, поставянето на вятърна турбина в градината е чудесен начин да постигнат ефект. Дори и съседите да не я гледат с добро око, въртящата се перка ясно демонстрира екологичната ви нагласа.

Но когато стане дума за генериране на електричество, оказва се, че не всичко е каквото е обещано, разказва Джонатан Димбълбай. Водещият на шоуто на BBC Radio 4 "Any Questions?", който миналата година е издигнал 15-метрова турбина в двора на къщата си в Девън, разкрива, че перките се въртят доста по-бавно, отколкото се е надявал.

Няма нищо по-хубаво от лошото време

"Очакваше се турбината да произвежда около 11 000 киловата годишно, но нищо подобно не се получава," оплаква се той. "Боя се, че имаме нужда от много лошо време, за да реализира турбината пълния си потенциал."

Димбълбай не е единственият, който е разочарован от ветрогенераторите. В старанието си да подчертае ангажимента си с екокаузата, лидерът на консерваторите и настоящ премиер на Великобритания Дейвид Камерън се възползва от решението си през 2007 г. да постави турбина върху дома си в Западен Лондон, но м.г. бе принуден да я премахне, тъй като не беше получил разрешение от архитектурните служби. Камерън е върнал проекта на архитекта.

"Технологията се е развила оттогава, така че няма смисъл да се поставя турбината отново," се заявява в съобщението за пресата.

Какъв е недостатъкът на турбините? Въпреки че са много ефективни, когато се използват многобройни такива в крайбрежни "вятърни ферми", не са особено подходящи за домашна употреба.

Вятърът в двора струва от 11 000 до 19 000 паунда

Първото, което натежава като фактор, е цената: инсталирането на 2.5kW-6kW система, описвана от Energy Saving Trust като типична за домашна употреба, струва между 11 000 и 19 000 лири. Освен това е необходимо да се намери подходящо място за разполагането й. За оптимална производителност е най-добре турбината да бъде поставена нависоко върху мачта или кула, тъй като скоростта на вятъра се повишава с височината.

Обикновено за целта е необходимо и разрешение от регулаторни органи, без значение дали турбината ще се монтира върху покрива или върху стена.

Поддръжката също е съображение, което не е за игнориране. Вятърните турбини имат живот до 22 години, коментират от Energy Saving Trust, но изискват редовна поддръжка. Цената на работата и поддръжката на ветрогенератора варира според размерите и типа на системата, но се смята, че е около 1.5-2% годишно от първоначалния разход за турбината.

"Ако живеете в градска местност, не гледайте на вятъра като решение за възобновяема енергия - той просто няма да ви осигури достатъчно ток," казва Роб Уърти, ръководещ консултантска фирма за възобновяеми енергийни източници на име SolaFlair. "За да са ефективни, ветровите генератори имат нужда от "чист въздух", без препятствия. А няма как да получите такъв в застроени райони."

Много от британците, обмислящи инсталирането на турбини, са убедени в преимуществата им заради системата на "подпомагащи тарифи", въведена от правителството миналия месец, целяща да убеди хората да превърнат домовете си в миниатюрни електростанции. Според нея на притежателите на домове се плаща гарантирана сума за количеството ток, което те генерират, което в случая с енергията от вятъра може да достигне 26.7 пенса на киловатчас. Сумата е доста по-висока, отколкото ако потребителите купуваха тока от електропреносната мрежа.

Слънчевите панели са по-добър вариант

Все пак експертите твърдят, че има и други, по-ефективни в финансово отношение начини за генериране на енергия у дома. Фотоволтаичните панели са вероятно най-атрактивният вариант. Те се захранват от дневната светлина, не само от пряка слънчева светлина, и работят добре дори в облачното британско време, въпреки че производителността им спада през зимата, когато дните стават по-къси.

Тарифата, плащана за тях, е относително висока - до 41.3 пенса на киловатчас генерирана енергия. Система, осигуряваща пиково енергия от 2 киловатчаса, би трябвало да струва около 10 000 лири за инсталиране върху обикновена къща - и да носи до 900 лири годишно.

Късметлиите, които имат река или поток, минаващ през градината им, биха могли да обмислят и миниатюрна хидроенергийна система. Разходите по инсталирането й вероятно ще са по-високи - до 25 000 лири за типична система, според Energy Saving Trust. Годишна възвращаемост от 5-8% е напълно реалистична. За да проработят подобни схеми обаче е необходимо да е налице достатъчно силна водна струя, задвижваща турбината.

Алтернативен вариант е производството на собствено отопление, вместо генериране на електричество. Слънчеви панели за подгряване на вода могат да произвеждат до 60% от годишните нужди от топла вода на обикновена къща.

Например Уърти разказва, че системата, която е инсталирал в дома си в Оксфордшир, го снабдява с топла вода от април до октомври. Масовата система струва 4000-5000 лири и спестява от 400 до 500 лири годишно от сметката за електричество, по негови изчисления.

Много инженери с екологично мислене смятат помпите за геотермална енергия за решението на бъдещето. Тя използва серия от тръби, заровени на сантиметри под повърхността на почвата на вашата градина, които генерират топлина, възползвайки се от разликата на температурата на въздуха и тази на земята.

Тази топлина се използва за подгряване на вода, която след това се подава към традиционен бойлер. С традиционна цена между 7000 и 13 000 лири, подобни системи са относително скъпи - и изискват външно пространство с достатъчно големи размери.

Въздушните топлинни помпи, които, както подсказва името им, се възползват от топлината в атмосферата, са по-евтина алтернатива. Те обикновено струват 5000-9000 лири за система, подходяща за отделна къща, включително разходите по инсталирането им.

Слънчевите термални, наземни и въздушни топлинни помпи не се покриват в момента от "подпомагащите тарифи", но това се очаква да се промени през април 2011 г., когато ще бъде въведено подпомагане на собствениците на домове, генериращи топлина от възобновяеми енергийни източници, вместо от изкопаеми горива. Засега обаче липсва информация колко ще се заплаща на единичен генератор.

Торите и зелената енергия

Тези и други стимули може да се променят с идването на власт на новото британско правителство. Изглежда, че консерваторите и либералните демократи имат желание да насърчават по-голяма употреба на възобновяеми енергоизточници, но биха могли да изберат друга насока за постигането на тази цел от досегашната, възприета от лейбъристите.

Междувременно Димбълбай изглежда непоколебим, въпреки разочароващия си експеримент с турбините. Той е заявил, че може би ще инсталира вместо това геотермална помпа в дома си в Девън.

Oще: ветрогенератор  градина  екология  електричество  турбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.