Протест в Матрицата | webcafe.bg
Webcafe

Протест в Матрицата

Драго Симеонов
15.02.2012, 15:45 (обновена 06.02.2015, 20:14)
Матрицата

Проблемът с пиратството и анонимността са много по-дребни в сравнение с потъването ни в самата мрежа...

„Матрицата е навсякъде около нас. Дори сега, в тази стая. Можеш да я видиш през прозореца или когато включиш телевизора си. Можеш да я усетиш, когато отиваш на работа, на църква, когато плащаш данъците си. Тя е светът, който ти е нахлузен върху очите, за да те заслепи от истината".

Помните ли, така обясняваше Морфей илюзията за свободен живот, създадена от гигантската свръхмашина, в която мозъците на всички са включени.

„През цялата човешка история ние сме зависели от машините, за да оцелеем. Съдбата, както изглежда, не е лишена от чувство за ирония".

Сетихме се за този емблематичен момент от филма покрай една друга отчетлива илюстрация на съдбовна ирония, при това отново близка до сценарното дуо Уашовски.

Оказа се, че оригиналните маски на Гай Фокс, които протестиращите по света носят (включително и у нас против ACTA) са регистрирана марка на Warner Brothers и докарват сериозна печалба на фирмата.

Та в момента, в който свободолюбивото гражданство не иска да плати на компанията по един начин, без да си дава сметка доброволно й плаща по друг. Протестът срещу системата не я спира, само я задвижва по различен механизъм.

Днес по-ясно от всякога виждаме, че думите на Морфей бяха алюзия на развитата дигитална система, сурогат на истинския свят. През 99-а все още не предполагахме колко зависими ще бъдем в действителност от мрежата, но и тогава, и сега „the real world" изглеждаше грозновато и неприятно място, в което се подвизават малцина.

Останалите щастливо вегетират в далеч по уютна околност и са толкова привикнали към машината, че биха я защитавали с цената на всичко. Така „включените" схващат гражданските си права.

Матрицата беше провиденчески филм за времето си, но уви - с напълно неразбрано послание. Защото вместо да доведе до масово откачане от машината, днес ние всички сме погълнати до неузнаваемост в дигиталния фалш на световната мрежа (последно - жив ли е Киану или не).

Повече от всякога ние не сме ние. Ние сме филтрираните си профилни снимки, анонимните си форумни коментари, безсмислените си постове на котки, шернати клипчета, лайкнати статуси, даунлоднати филмчета и т.н.

Ние се забавляваме в Матрицата, информираме се в нея, там намираме любовта си и пак там правим секс, изказваме мнение и браним правата си; там са нашите приятели и семейство. Матрицата е нашето място да се чувстваме свободни. Още една ирония. Дори протестиращите, които схващат себе си като рушители на системата, всъщност са неизменна част от нея.

Как смятате, протестът за свободата в Матрицата дали е истинско изключване от нея?

Прецакваш ли системата, като недоволстваш, но въпреки това се ползваш от благата й.

Проблемът с пиратството и анонимността са много по-дребни в сравнение с потъването ни в самата мрежа и заслепяването от истината. Коя истина ли? Че сме роби, Нео. Като всички останали сме родени вързани. В затвор, който не можеш да вкусиш, видиш или пипнеш. Затворът на съзнанието ни.

Та в този смисъл, ако не искаш да закачат така наречената ти свобода в интернет, да бъдеш недосегаем и независим, да бъдеш човек и да плюеш на правилата им - защо просто не дръпнеш кабела на Матрицата. Welcome to the real world. Не им плащай нета, не им гледай филмите, не им слушай музиката, майната на социалните им мрежи, бъди истински свободен.

Ето това ще ги уплаши реално, защото ще са те изгубили завинаги. Но не е лесно, никак не е лесно. Далеч по-удобно е да псуваш системата под позьорската маска на анонимността, докато системата не успее да си направи ъпдейта и да те сграбчи още по-сериозно.

И така, кое хапче избираш?

Oще: acta  stop acta  анти-акта  гай фокс  драго симеонов  интернет  матрица  протест  свобода  уашавски 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

35 pueblo | 19.02.201202:59

поклон ей,най-после нещо хубаво тук Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

34 Thea Atanasova | 18.02.201221:01

Да бе добре! Авторчето да дойде да ме види лятото на плажа дали съм в матрицата... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

33 John Smith | 18.02.201210:07

Борисе, забил си се здраво в метафизиката пич Много щастлив , ама да знаеш от там никой не и излязъл нормален. За въпросът ти с "дървото", мога да ти препоръчам да препрочетеш Кант, но за да ти спестя време и усилия ще ти кажа неговият отговор. Кант нарича това "априорно знание" ...
А моят отговор е ,че все още науката не е напълно наясно как разсъждаваме, но разумът е нещо много мощно....Както казва Дойл- от една капка вода , можем да се сетим ,че съществуват морета и водопади, който никога не сме виждали.
та така...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

32 boris | 17.02.201223:20

Матрицата, /истинската/ няма нищо общо с интернет и компютрите. Тя наистина е навсякъде около нас. Дори и в тази стая..
Способността на ума да поставя граници в хаоса от усещания, които му предоставят сетивата, да обособява тази част от усещания като и пришива някакво понятие и да я отделя от всичко останало давайки на обособеното нещо име, е просто мисловно упражнение нямащо нищо общо с обективната действителност. Отиваш на една поляна където никога преди неси бил, виждаш нещо което никога преди не си виждал и казваш – Това е дърво! От къде знаеш, че това е дърво, това нещо никога не си го виждал? Това нещо- не, но аз имам предварително, в ума си, понятие за дърво – това нещо може да се постави под това понятие, средователно то е именно такова! А къде си виждал преди това понятие за дърво? Ами всъшност никъде, но...
Това което виждаме, чуваме или усещаме е реално, дотолкова доколкото е непроизволно и неподвласно на желанията, но влагането ва смисъл в това което виждаме, чуваме или усещаме, е чиста фантазия и него никъде го няма в света. Ако се замислите, България е просто една фантазия, нея също никъде я няма. Една илюзия имплантирана в милиярди умове чрез езика със стотиците му проявления, като символ на мисленето.. Ако аз мога да мисля, но не владея никакъв човешки език и никаква България няма да има за мен, Защото никой няма да може да ми каже, че ние се считаме за общност и считаме че тази земя е наша. За разлика от абсолютно същата земя отвъд границата „която вече не е наша”. За нас българите обаче нашата си България е много по-важна от едно усешане за студ, или за цвят или форма, като понятия за непроизволното в света наречени реалност. Именно предпоставянето по-важност на фантазията пред действителността е матрицата на човешкото мислене и е една от темите на филма на братята Коен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2011, 21:03

31 user0902 | 17.02.201217:59

McAllister Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

30 John Smith | 17.02.201210:01

За Макалистър Пляскане
.... и разбира се... Прасето за пореден път доказа ,че е идиот бой
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

29 stizi | 17.02.201209:56

Авторчето, това че си попаднал на някой текстове от Red Pill, Blue Pill и 10 години по- късно си ги осъзнал, не означава, че светът е толкова ужасно място. Всеки говори за свобода, за освобождаване. От какво? Винаги сме били роби. Няма период в човешката история, когато да не сме робували на системата. Дали я наричаме религия, култ, идеология, страх или комфорт, ние никога не сме били напълно освободени в онзи вселенски смисъл, поради простата причина, че ако осовободиш напълно 7 милиарда единици, ще настане тотален хаос, какафония и меко казано ще настъпи края на всичко.
И какво точно променяте с крещящите лозунги пропити със страх от вечно лошите други - големи?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2011, 13:29

28 Jordan | 17.02.201207:51

Дрън-дрън!!!
Ако не беше Линукс Гигантите кано МСофт отдавна да са ни сложили чиповете. И стига сте бляли - под формата на защита на авторските права се защитават ГИГАмонополните интереси и се смазва всяка съпротива на малките. Шанса за съпротива!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2010, 10:02

27 Любо | 17.02.201201:33

Проблемът не е в новите информационни технологии, а как ги използваме. Как ги използваме, това все още решаваме ние самите. Разбира се малко или повече ние сме податливи на непрекъснатото промиване на мозъците ни и затова винаги ще има Велики Комбинатори, чиито принцип е "докато наоколо има много наивни хора ще има солидна печалба". Те също имат непропорционално влияние в държавните институции и нямат никакви задръжки когато се борят за печалбите си, но за успеха им все пак е необходима и нашата наивност.

Колкото до филма, аз не съм го гледал, но сега ще го направя, по мой избор без да надувам надутата вече банкова сметка на някого. Пресилените мрачни предсказания и да не са приятни действат отрезняващо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 09:31

26 Enigma | 17.02.201200:16

Ей, аимлесс, бастун глупав, цитат от статията: "Та в този смисъл, ако не искаш да закачат така наречената ти свобода в интернет, да бъдеш недосегаем и независим..." и т.н. Нещо на оригинален се правиш май...?
   

оценка

+0 -0