Платено гласуване за всички! | webcafe.bg
Webcafe

Платено гласуване за всички!

Драго Симеонов
24.04.2013, 16:38 (обновена 28.04.2013, 10:17)
Сянка на българин

Ако държавата купува гласа ни

Едно нещо не проумяваме съвсем. Защо упражняването на политически вот да е въпрос на граждански дълг и добра воля (следователно купуването и продаването му да е нередно), докато насърчаването на политическа дейност да не се подчинява на същия принцип (и се субсидира от държавата).

Излиза, че всъщност плащаме на партиите да участват в градежа на правова държава, докато ние го правим безплатно. По-лошото е, че плащаме и на тези, които ненавиждаме.

За кого гласуваме и дали въобще го правим няма значение за статуквото. Системата вече е сложила цена на гласа ни в едната посока, но ни забранява да си я получим обратно. Е как тогава да не се чувстваме прецакани?!

Доскоро един вот вървеше за 12 лева или 5% от минималната работна заплата. На този принцип партиите си получаваха парите. Това безумие беше изоставено, след като в миналия парламент ГЕРБ реши субсидията да се приема годишно съобразно бюджета.

На пръв поглед правилен ход, който трябваше да намали на теория средствата, които отиват за партийна издръжка. Но не се получи така.

Този текст не цели да бие по иначе добрата практика на държавно финансиране, няма да брои банкови сметки, нито е апологетика на незаконната търговията с гласове. Той смята да предложи на вниманието ви една провокативна идея за размисъл, при това съвсем българска по своя характер.

Щом механизмът, с който системата ни се бори срещу нерегламентираното финансиране на политическите формации, е да го изкара на светло и да го превърне в държавна задача, защо същият механизъм не се приложи и към другият сенчест сектор на изборите - търговията с гласове. Ако държавата се превърне в най-сериозния купувач на гласа ви, това би трябвало да пресече останалите опити.

Представете си следната ситуация. Вашият глас вече е оценен на базата на общите партийни нужди и е съобразен с финансовата ситуация, но най-после получава официална изкупна цена. Не забравяйте, той реално има такава, но темата услужливо се заобикаля.

И така - за гласуване на избори ще се заплаща Х лв. на всеки избирател. Дали ще участвате във вота и кого ще подкрепите си е ваша работа, но усилието ви ще е заплатено. По този начин избирателната активност гарантирано ще се повиши, без да е необходимо гласуването да става задължително. Прощавайте, но щом задължителното гласуване изглежда приложима демократична практика, защо платеното да не е?!

Избирателите с право на глас на 12 май са 6 956 890. На последните парламентарни избора са гласували 4 345 450 души, т.е. по-малко от две трети. Социолозите алармират, че активността на задаващите се е проблем №1. Но хипотетично погледнато, ако гласът ви има реална държавно определена цена, избирателите могат да скочат поне с милион и няколкостотин хиляди. Което е и целта на всички, които ви призовават да гласувате.

Вие, разбира се, ще контрирате, че това означава бюджетът да се натовари двойно - веднъж като се плати на избирателя и втори път - като се субсидира избраникът му. Но ние, разбира се, нито за секунда не си мислим срещу пуснат плик в урната да получавате друг с банкнота в него.

Парите ще ви бъдат опростени от данъците и след това същата сума ще бъде взета и пренасочена към партийните централи. Така и вълкът сит, и агнето цяло. Средствата, които бюджетът ще отпусне, за да купи нашия вот, ще са всъщност нашите пари.

В крайна сметка гласуването ни пак ще е безплатно. Веднъж приспадната, а пък после взета, сумата Х пък ще ни занули разходите към партиите и няма защо да се ядосваме изобщо. Както виждате - чудесен план, основан на непоклатимата ни народопсихология, че в изборите трябва да има някакъв кяр.

Приложим ли я, хем ние ще сме доволни, че сме изкарали някои лев на гърба на собствената си политическа система, хем няма да ни е толкова мъчно, като тя ни го вземе, за да се финансира с него. И всичко ще е официално пито-платено. Струва си да се обмисли, не смятате ли?!

Oще: вот  гласуване  избиратели  избори  партии  субсидия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.10.2011, 16:06

26 Old_BG | 29.04.201313:33

""И така - за гласуване на избори ще се заплаща Х лв. на всеки избирател.""
Имам точно обратното мнение - всеки да заплаща за гласуването си.
Средствата - финансират опозиционни партии.Никакви субсидии за управляващи.
По този начин:
1.Най сетне ще се въведе някакъв вид "ценз", чрез който ролята в гласуването на Сульо и Пульо ще се минимизира, а в същото време няма да е отнето "демократичното" правото на гласуване.Демократично в кавички, защото всички виждаме какъв демократичен си го вкарваме всеки път.
2. Спестяват се пари за субсидия на бъдещите управляващите - те и без това си ги "избиват"
3. За всички влезли в парламента партии - спестява се и за тях финансирането - да си ползват и тъй и тъй дадените за изборите пари от избирателите.
4.Ако иска някоя партия да става управляваща и е решила да купува гласове - барем предварително да знае, че де факто ще финансира опозицията, чрез своите пари.Ако и това не ги спира - е не знам кое би ги спряло.
5.Разбира се - това в комбинация от предварителна регистрация за участие в изборите.Предполагам, че това ще откаже много от хората, които не се интересуват от обществен живот, но на инат ходят и разбъркват нужника. Същото се отнася и за много възрастните хора, но пък защо те да внасят изменения касаещи същността на бъдещето, в което може и да ги няма.
6.Ще откаже много хора от вотове тип етнически, "необразован избор",отчасти лумпенски и т.н.
А?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.04.2013, 22:37

25 Vanya Vitanova | 28.04.201323:31

Изборите са напълно излишно мероприятие. Цирк. Фарс.
Политиката е израз на икономиката и този, който държи парите поръча музиката. Изборите като политическо мероприятие не могат да маскират политическото безправие на българина и икономическото му робство. Може да се окаже, че циганите са го проумели преди нас и си го играят срещу пари театрото с изборите. Същото и турците с екскурзийките.
Но българите сме упорити и ще гласуваме и без да ни плащат, по съвест с последна надежда поне малко да им направим живота сложен на онези дето ни откраднаха държавицата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

24 Fedar | 26.04.201319:46

20 deowin | 25.04.201319:35
Мен лично винаги ме е озадачавала практиката с купуването на гласовете.

И по-точно, какво кара хората, които са продали гласа си за 12 лева или кюфте, да гласуват именно за партията-подкупвач? Очевидно, че ако продаваш гласа си, то нямаш особени морални задръжки и ценности, които да те накарат да спазиш обещанието, особено когато няма как да се провери и липсва възмездие. Какво тогава?

От моя гледна точка, ако партия ми предложи да ми купи гласа, то бих й взел парите и бих си гласувал както си искам. Постигнатото по този начин е, че те се лишават от едни пари без пряка полза за тях, което значи, че стратегията им (която аз не одобрявам), ги поставя в еволюционно губеща позиция.
----------------

Всъщност, гласове се купуват главно в малките населени места и сред ниско образовани слоеве на населението. Обикновено процентът на "изменници", които не гласуват според нареждането е доста малък. Използва се преди всичко психологически ефект - по-ниско образованите хора вярват убедено, че "онези с власт, които ни купуват гласовете, със сигурност имат начин да разберат всеки един от нас как е гласувал". Понякога, на определени места, тези тяхни страхове са абсолютна реалност - чувал съм за чудовищни нарушения на изборния правилник в по-малки населени места.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2013, 11:55

23 Lil B The Based God | 26.04.201318:36

Авторе, ако започнат да се дават пари за гласуване, ще се вдигне избирателната активсност, това е сигурно. От друга страна парите трябва да дойдат от някъде , а това ще е от бюджета в случая... сметни сега 20 лева по 7 милиона колко пари са Усмивка

А това, кеото говориш, че щяло да спре купуването на гласове е пълна глупост. На Пешо какво му пречи да вземе 20 лева от държата и още 20 от някоя партия?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2010, 20:11

22 Данъкоплатец | 26.04.201309:16

Изходът според мен е в задължителното гласуване,просто ще се обезсмислят всички усилия на разни престъпници да манипулират вота,я да купят всички в зържавата де Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.12.2012, 23:20

21 Vladimir Djambazov | 26.04.201302:24

Това по никакъв начин няма да възпре партиите да продължат да си купуват гласове. А точно търговията с тях трови всичко и проправя пътя на крдците към властта...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

20 Astarot | 25.04.201322:42

22 Bezpartien | 25.04.201321:20

Вече започвам да се съгласявам с теб. Дори, смея да отбележа, че сме на доста еднаква позиция, спрямо почти всички тези.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

19 Bezpartien | 25.04.201321:20

Администрацията които са на държавна ясла са сложени там именно за това да пазят статуквото зад което стои онзи апарат наречен номенклатура!По запознатите с изборния закон знаят че печели онзи който има най много реално подадени спечелени гласове на вота,без значение колко са!Та дори ние да си лаем и без значение дали ще гласуваме или не,и дори глупавите мангали да речем не гласуват,пак си е същото!Администрацията под строй щом гласува,добре охранените мутри щом гласуват,и разни други идиоти,които не са разбрали още за кого изобщо дават гласът си,и на кой свят живеят, ние сме обречени,нашата съдба е решена!Така че каквото и да си говорим,нищо не можем да променим по мирен начин!Трябва да бъде изчистено всичко до 9то коляно,и да се тръгне от нулата,което пък от своя страна ще ни обрече на още по голям глад и мизерия за дълги години на пред,и изолация от по цивилизования свят,който се управлява от илюминати и евреи!Така че според мен такива отрепки които ни задушават трябва да бъдат зачиствани по етапно,но за това трябва организация,а не викане по площади,и пускане на хартийки които уж щели да ни променят живота!Ще го променят ама друг път!Един Андрей Райчев вземете за пример.Дворец във Бояна оценен за 1милион евро,и не само това!Е добре де от къде ги взе тия пари тоя алкохолик?Питам ви?Но за търтеите няма закон!Каквото и да си лаем без бой няма да стане!Който и да дойде няма да промени нищо!Само бла бла и нищо!Рамката на статуквото е точно определена,и там случайни няма!Дори да речем че някой нормален човек попадне там,той ще трябва да се съобразява именно с тази рамка!И има два избора,или да стане като тях,или да бъде елиминиран,с компромати,даже изфабрикувани,или със сила!Дори да предположим че някаква малка нова партия влезе в парламента,тя ще се съобразява със останалите хрантути,и никога няма да има мнозинство за да реши даден закон,та дори и във коалиция със други дребни!Това не ви ли е ясно!Ако изборите можеха да решат нещо за добро,то нашите хрантути политици щяха да ги забранят!Това да ви е ясно!Тези малки партии никога няма да имат мнозинство във парламента,ще им се подлива вода всякак си и колкото повече нови звезди в парламента разделени на групи,толкова по голям ще е цирка!Този народ не можа да разбере че тези партии точно за това са там,да смучат субсидии от държавния бюджет,и нищо да не могат да направят!Народа е стадо беше казал някой.Да ама разделено стадо,а самият народ е една голяма партия,и не му трябват повече разделения,ама кога ще го разберат си е техен проблем!От този народ като една партия се иска да избере своите представители от народа мажоритарно а не спуснати Янковци,и Ганчевци само-определили се за водачи,които да го представляват по области в парламента и един водач овчар,който да носи пълна отговорност пред всички.Нищо друго,ама иди че им го обясни!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

18 deowin | 25.04.201319:35

Мен лично винаги ме е озадачавала практиката с купуването на гласовете.

И по-точно, какво кара хората, които са продали гласа си за 12 лева или кюфте, да гласуват именно за партията-подкупвач? Очевидно, че ако продаваш гласа си, то нямаш особени морални задръжки и ценности, които да те накарат да спазиш обещанието, особено когато няма как да се провери и липсва възмездие. Какво тогава?

От моя гледна точка, ако партия ми предложи да ми купи гласа, то бих й взел парите и бих си гласувал както си искам. Постигнатото по този начин е, че те се лишават от едни пари без пряка полза за тях, което значи, че стратегията им (която аз не одобрявам), ги поставя в еволюционно губеща позиция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

17 Georgi Tashev | 25.04.201315:57

Aз за да си изкарам комисионната, трябва да събера гласовете на цял град като Лом. Не си струват нервите и риска.
   

оценка

+0 -0