Спасението на мъжете - в ръцете на жените* | webcafe.bg
Webcafe

Българските мъже - ГМО организъм*

Евгений Дайнов
28.01.2014, 13:28 (обновена 29.01.2014, 20:06)
мъж и жена

Спасението на мъжете е в ръцете на жените

"ГМО: организъм, който е подложен изкуствено на генетична промяна, без това да е настъпило при естествени условия (естествени мутации, кръстосване и пр.)".

Такава дефиниция на ГМО ще видите навсякъде. Пример за ГМО: вкарвате ген от обичаща студ риба в ягода и - хоп! Получавате ягоди, устойчиви на студ. Отглеждате си ги в Магадан и си правите strawberry-and-cream партита, както си гледате Северното сияние.

Страшничко, нали?

Като малък много се уплаших от книгата "Островът на д-р Моро". Ставаше дума, че на безлюден остров въпросният доктор се отдава на вивисекция. Монтира глави на вълци върху тела на хора - да види, какво ще стане...

Това с рибите и ягодите обаче е по-страшно. Даже няма нужда Моро да ви реже части от тялото. Просто утре някой ще ви вкара ген на бухал, та да виждате в тъмното и най-сетне да хванете Осама бин-Ладен из пещерите Тора-Бора...

Доказано е: веднъж появят ли се - ГМО покоряват всичко около себе си. Нищо не може да им се опъне.

Твърди се, че в България това вече се с случило - на мъжете, спрямо които жените действат като ГМО-нашественици. Дори бившият министър-председател споделя, че предпочита да работи с жени, че били по-издържливи и енергични от мъжете. Те пък били туткави, хилави и се отказвали по средата на работата.

Че е така - така е. Натоварваш със задача някой мъж - и получаваш цирк. Омотава се още в началото, а после му става скучно и сяда да пие бира. Проваля всичко и ти, естествено, го овикваш. А той ти се обижда на мъж. Както го е казал патриархът на българската литература: ""За едната чест живеем и за името достойно" - рече Рачко Пръдлето..."

Накрая го уволняваш и си свършваш работата сам. Следващия път натоварваш със задачата жена - и не след дълго забелязваш колко е хубав животът. Верно, когато си изясни сложността на задачата, тя е склонна да ревне, но това няма значение, защото после си планира нещата и изпълнява задачата - упорито и неотстъпчиво.

Погледнете жените около себе си. Сега - мъжете. И ще се съгласите, че мъжете из българско биват предимно три вида: льольовци, тарикати и мъжкари. Едните бродят из живота със ситни крачици и вмъкнати в раменцата главици. Нещо си мънкат, докато примигват срещу светлината като мишки в трици. Другите пък намигат като лампички по коледна елха и общуват в стил: "Чекай да ти редим една далавера..."

Третите тъпчат яко земята и люлеят рамене в ритъм, характерен за двугърбата камила. Не говорят, а ръмжат, не обсъждат - а заплашват.

Онова, което ги обединява всичките е, че за пет лева работа не могат да свършат. Вместо да работят, льольовците нещо си мишкуват, намигащите пичове си чакат далаверата, а мъжкарите - "удара". Затова ги няма там, където се иска постоянно, упорито усилие, за да има видим резултат.

Влизате в някоя банка - жени. Мъжете са охрана и предимно се мотаят покрай входа. Влизате в някоя редакция - жени. Има и мъже, но жените са на най-трудните управленски позиции. Влизате в офиса на рекламна агенция, на международна компания, на неправителствена организация - жени. Влизате, по дяволите, в някое министерство или община - жени.

А като ви питат, кого бихте искали за президент - сещате се я за Кристалина Георгиева, я за Меглена Кунева...

Влизате обаче в кварталната кръчма - мъже. Ето къде били през цялото време. Но когато се върнат вечер вкъщи: "Жено, давай салатата!". Пак зависят от жени.

Ясен е отговорът на въпроса: Кой спечели от прехода? Жените спечелиха - или, най-малкото, те са горният, правещият нещата слой на обществото.

Никой обаче не е тикнал ген на бизон (примерно, де...) в българските жени, та да покорят мъжете. Просто се сбъдна описаното още от Дарвин - оцеляване на силните.

Англичаните казват: "Трудностите отсяват момченцата от мъжете". У нас обаче мъжете се оказаха - жените.

Ако бях жена обаче, това положение изобщо нямаше да ми харесва. Не стига, че върша цялата работа, ами вечерта идва онзи, лъха на бира и вика: „Салата!".

Има си изследвания, защо стана така. В едно общество, което вече не е селско, но още не е градско, мъжете не стават за нищо, защото така са отгледани... от жените.

Слушайте сега, преди да се гневите. Преди 100-200 години мама и баба са глезили момченцето, тъй като не след дълго то нямало да има много поводи да се глези. Момчето, станало мъж, поема ударите на живота - пази жените и децата. Изхранва челядта, пази реколтата, баламосва бирника, ходи на гурбет, на война. Заради всичко това го глези и булка му, доколкото може.

Дядо ми и свако ми, родени още в Княжество България, бяха такива. Цял живот и челяд изхранват, и бирник баламосват, и на гурбет „във Влашко" ходят, че и на война. Докато накрая не ги колективизират - но това е вече друга история.

Днес ги няма житейските тегоби, заради които едно време са глезили момчетата и мъжете. Но по инерция глезенето продължава. И тъй като мъжете никога не поемат онези тежести, заради които биват глезени, си остават... глезльовци.

Спасението на мъжете не е в техните ръце - а пак в ръцете на жените. Хайде да се запрятат, най-сетне, че ми писна от льольовци...

*Текстът е публикуван за първи път в сп. "Най-влиятелните жени на България". Препубликуваме го отново със съгласието на проф. Дайнов.

Oще: българия  жени  мъже 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

30 delight | 31.01.201410:43

Извинявам се на Феята, че нЕкакси се е почувствал лично засегнат от полета на въображението ми. Бях провокирана от изригването му по повод бг жените. Но като се буташ м/у шамарите, трябва да си носиш салфетка за носа, практично е. Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

29 Harry | 30.01.201422:07

Докато четох, викам си, поредната лесбийска блъвня, гледам после кой е автора, ха!, другарят Дайнов! Номенклатурно чедо, продало се на американските, пардон, на "приятелските" служби. От къв зор се закахърил за българските мъже?
Аа, той харесва мъже, публична тайна. А и основно изискване на американските служби да си техен човек, е да си пеерас. Ако си и психопат, още по-добре, ще е..ш майката на своите, без скрупули.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

28 Borracho | 30.01.201421:35

Директните мениджъри, с които съм работил перфектно и в пълна хармония, на 80% са жени.
Заглавието тая лайняна статия е обидно, но пък кой съм аз че да съдя хомосексуалността на автора. Аз съм един ГМО и аз muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

27 pixie | 30.01.201418:57

По описание Феята е прекрасен. Както беше в онзи виц, сигурно само почеркът му е лош.;)
Съгласявам се напълно, че генерализациите в чиято и да било полза - мъжете или жените - са излишни и водят само до словесни престрелки и негативизъм. И мъжете, и жените имат трески за дялане, както и всеки човек, няма идеални, но можем да се стремим към това, без крайности и жертви, разбира се. Сексизмът е наистина излишен.
Пък и темата май се поизчерпа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

26 Феята на Смъртта | 30.01.201418:27

В отговор на Дилайт... защото нЕкак си ме засегнА лично...
Първо, Феята на Смъртта е 41 годишен рокаджия, който не живее при мама, нито и иска парички за бирички, нито пък му се веят косми от всички части на тялото.
Второ, Феята никога не си хвърля чорапите и дрехите из къщата и винаги си вдига капака на тоалетната, защото: А/ родителите му са го възпитали достатъчно прилично когато е трябвало да получи възпитание- първите седем години и: Б/Феята живее сам- пере се и се глади, и си чисти САМ!
Трето, Феята тренира три пъти в седмицата фехтовка а два пъти ходи на курсове по френски език.
Четвърто, Феята обича да чете и то много, но не споменатите от Вас автори- в момента чета Кларк "Песните на далечната земя" а принципно съм почитател на Кинг и Хемингуей. И от двамата разполагам с почти всичко всичко издадено у нас.
Пето, Феята не пуши и пие много рядко- предимно червено вино.
Шесто, Феята не се категоризира в никоя от споменатите от автора на статията групи мъже- нито съм мижитурка, нито дългокосмест охлабен корем, нито мъжкар- както е дадено определението в статията.
И Седмо, Феята е един абсолютно нормален 41 годишен младеж който се е заживял, слуша Металика, Ози и Моторхед и му дреме на стария шлифер за констатациите, нормите и предразсъдъците на социума.
Позволих си да напиша първия пост, защото се почувствах леко засегнат, като мъж изобщо. Без значение, към какви групи някой би ме причислил.
Да, твърде вероятно е, да има много мъже от описаните групи. Мен това не ме интересува.
Ама, статията така е написана, все едно жените у нас са най- хрисимите и ефирни създания на планетата Земя.
Айде де...
Извинете, ама понятието "Летни ботуши" е нормално според Вас!?
С ботуши в центъра на лятото...
А, зимни джапанки тогава, има ли.... Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Намига Намига Намига
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

25 Borracho | 30.01.201415:20

Феята и австрийския шизо-труп не са един и същ човек. Феята изглежда да е нормален по интернет стандартите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

24 паяка | 30.01.201411:50

Пикси, Дилайт, зимата не се прави дограма. ПАри нема, но пък фантазиите са безплатни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

23 pixie | 30.01.201411:31

Или пък има шефка и тя е по-фея от него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

22 delight | 30.01.201410:53

Фейо @18, тоя ферман какво трябва да значи? М?

Гледай го този ренесансов фееричен субект! Със синя кръв и 150 IQ, не си бърка в носа, не хвърля чорапите по пода, бира от бутилка не пие, не пърди, не кръшка и винаги смъква капака на тоалетната. За работа не бърза, затова кафето го пие само в китайски порцелан.
Нивгаш’ не попържа – ни дупките по пътя, ни боклуците пред блока, ни малоумниците в общината, ни липсата на направление за изследване на простатата. С битовизми не се занимава, тях някой друг ги върши. Феята има нужда от лично пространство и време да си чете Милтън и Байрон между 2 големи победни битки (едната е с тъпата леля на гишето в банката, другата – с еврокомисаря Гюнтер Йотингер).
Спокоен и търпелив, достигнал 7-ма степен на Нирвана. По него всичко е истинско, та дрънка, дори и космите, подаващи се над ризата, непрана скоро – еколог е, не хаби напразно ток, вода и прах за пране. Винаги има в себе си pH тест лента, стъклена бутилка с вода и копринена кърпичка с монограм.
Сега докато редя горното, си мисля, феята или не е имала скоро оргазъм, или любезния шеф му бави заплатата, та иска пари за баничка/биричка от жена си/майка си. Или пък феята от приказките му е била шута и сега си фръцка новия силикон другаде.


А че статията е фурнаджийска, спор няма. Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.10.2013, 15:00

21 maznislav | 30.01.201410:34

Няма лошо да беше погледнал в една ИТ фирма за да види къде са отишли мъжете да работят. Заплатите там са на нива, които другите сектори доста време ще трябва да гонят.

Съгласен съм, че има хора които отговарят на това което г-н Дайнов е написал, но да се зачеркват всички останали е просто глупаво. Ако неговия идеал за развитие е лелката в местния клон на банка, която обслужва кредити, просто може да спред да пише.
   

оценка

+0 -0