Майло: от професионален гей провокатор до Господин Никой | webcafe.bg
Webcafe

Майло: от професионален гей провокатор до Господин Никой

Владислава Кръстева
22.02.2017, 11:00 (обновена 27.12.2017, 21:38)

Мило Януполис имаше всичко нужно, за да бъде успешен в света на консерваторите. Но само за 24 часа звездната му кариера се сгромоляса

Мило Януполис имаше всичко нужно, за да бъде успешен в света на консерваторите. Запомняща се личност, интуиция, която върви една крачка пред лявото и нула притеснения относно обидите.

Но само за 24 часа звездната кариера на Януполис се сгромоляса. Поканата му за участие в големия форум на консерваторите беше отменена, издателствата анулираха публикуването на книгите му. Във вторник той беше принуден да подаде оставка като главен редактор в Breitbart News.

Това е знак, че все пак в днешната политическа култура, където изглежда, че всичко е възможно, все пак има някакви граници.

Как от скандално-известен журналист в консервативния сайт Breitbart и собственик на един от най-посещаваните Twitter профили, той се превърна в аутсайдер?

През уикенда стана ясно, че е бил поканен да изнесе реч на "Конференцията за консервативна политика" - най-големият консервативен форум в Америка.

Но изненада! Организаторите на конференцията оттеглиха поканата си към скандалния оратор. Не заради неговия расизъм, сексизъм, трансфобия и други форми на фанатизъм и тесногръдие. Причината е, че той отиде доста далеч, дори и според критериите на крайната десница. Наяве излязоха негови коментари, в които той изказва евентуална подкрепа към сексуалния тормоз над деца. Капката, която преля чашата е едно старо видео.

То е от консервативния сайт Reagan Battalion и в него Янопулос защитава тезата "13-годишни" да правят секс с "по-възрастни мъже". Като дете Майло е бил насилен от свещеник. Така че той счита, че сексуалният тормоз, на който е бил подложен, му е бил само от полза.

"Особено в хомосексуалния свят, някои от тези връзки между по-млади момчета и по-възрастни мъже помагат за ‘узряването' на младите. Тези по-възрастни мъже помагат на младите момчета да открият кои и какви са, дават им сигурност и безопасност, любов и надеждна опора," казва Янопулос във видеото.

Това очевидно е прекалено дори за крайните консерватори, организатори на големия форум. Организаторите на конференцията казаха, че първоначално са поканили Янопулос, защото само появяването му буквално предизвиква бунтове. От конференцията са искали той да е лицето на борбата за свобода на словото, но сега коментарите на Янопулос за сексуалния тормоз над деца правят невъзможно участието му на конференцията.

"Заради разкритото в последните 24 часа оскърбително видео, в което се оправдава педофилията, Американският консервативен съюз реши да оттегли поканата си към Майло Янопулос да говори на Конференцията за консервативна политика," се казва в изявлението на председателя на съюза Мат Склап.

След това Янопулос се извини. В пост във Facebook той разясни, че не смята, че педофилията и сексуалният тормоз над деца са редни или приемливи: "Бих искал да декларирам наново отвращението, което изпитвам от възрастните, които подлагат на сексуален тормоз непълнолетни. Отвратен съм от педофилията и съм посветил голяма част от кариерата си като журналист на разкриването на тези, които извършват сексуален тормоз над деца."

Що се отнася до неговите конкретни коментари, той обяснява следното: "Когато обсъждаме конкретните твърдения, понякога човек изрича неща в тези дълги, късни нощни предавания на живо, когато всеки говори, без да премисля думите си. Не се изразих до край и всъщност не съм имал намерие да кажа това. Въпреки това прегледах записите, които бяха разпространени снощи, в пълния им контекст, и според мен те не изразяват това, което се твърди."

Извинението му обаче не спря огромната вълна от негодувание. В късния следобед известните издателства Simon & Schuster и Threshold Editions оповестиха, че са прекратили договора с Янопулос за публикуване на негова книга.

За много хора отменената покана на конференцията обаче предизвика повече въпроси, отколкото да даде отговори. Защо беше нужно нещо толкова низко и ужасно като подкрепа за сексуален тормоз над деца, за да отпадне поканата към него? Какво да кажем за всичкия фанатизъм, който той е отстоявал публично в миналото? Останалите му изказвания не са ли били достатъчни?

Скандалното видео е на повече от половин година

Това, което е забележително в цялата тази история, е колко не-изненадваща всъщност е тя. Видеото, което Reagan Battalion отново извади на бял свят, съществува още от юли 2016. Янопулос не от вчера прави скандални, провокативни изказвания. Той е известен именно с това.

Беше въпрос на време опитът на масовата консервативна група да приобщи някой, който в общи линии е просто интернет трол, да се сгромоляса мощно.

Янопулос е трол - и това далеч не е първото му оскърбително изказване

Както обяснява журналистът Никол Хемър, случващото се не би трябвало да изненадва никого: "Като човек, който е бил в този бранш от известно време: всичко, което научавате за Майло, е публично известно от години. От конференцията на консерваторите просто направиха своя избор."

Ето няколко случайно подбрани примера за скандални и оскърбителни изказвания на Янопулос:

 

  • Твърди, че е "станал гей", за да "не се налага да се занимавам с луди курви"
  • Twitter блокира акаунта му, след като стартира расистка, сексистка кампания на тормоз срещу цветнокожата актриса Лесли Джоунс, която описа като "полу-неграмотна" и "мъж"
  • Често повтаря, че ходи само с не-бели мъже - по начин, който умишлено придава екзотика и стереотипизира чернокожите мъже. В една своя статия пита: "Расист ли съм, че не ходя с бели мъже?" По-късно допълва: "В наши дни всъщност вече не бих написал ‘без бели' в профила си. Някои хора намират това за оскърбително. Така че измислям формулировка, която да постигне същия ефект - примерно ‘над 23 см, и не ми пишете, ако можете да назовете повече от четирима хокеисти'."
  • Показва снимката на транссексуален студент, който преди е следвал в университета на Уисконсин в Милуоки по време на реч в университета. Така разкрива самоличността на не-публично лице като му причинява й тормоз, защото не е одобрявал феминисткия му активизъм
  • Неколкократно заяви в Real Time With Bill Maher миналата седмица, че транссексуалните са "побъркани", и дори подметна, че хомосексуалните може би също са.
  • Наемал е чернокожата порнозвезда Джован Джордан като бодигард, когато е посещавал среща с видео-геймъри. "Най-големите ми хейтъри са феминистите, и техният страх от пениси е общоизвестен," твърди той. "Поради това беше жизненоважно да потърся услугите на човек, за който се твърди, че има най-големия член в порноиндустрията"
  • По негови думи мъжете не бива да бъдат изключвани от университети заради опипване на жени. Обяви рождения си ден за "Световен ден на патриархалното общество".
  • Създател е на "Стипендия за привилегировани Янопулос," университетска стипендия, достъпна само за бели мъже, за да ги "поставя на равно с техните състуденти от женски пол, хомосексуална ориентация и етнически малцинства."

 

Това е Янопулос. Както обяснява журналистът Зак Бошан, цялата му стратегия се опира на това да прави скандали, да вбесява много хора, да получава масово медийно внимание. Майло защитава със зъби и нокти твърденията си, и после обяснява, че иска да се бори за свободата на словото. Всъщност никой не може да контролира какво говори той. Янопулос се доближава до границите на приемливото точно в нужната степен, за да провокира тази поредица от събития, която удобно го поставя в ролята на герой.

Само че коментарите му за сексуалния тормоз над деца прекрачиха границата. Ако не друго, защитаването на сексуалния тормоз над деца е нещо прекалено за почти всички, независимо от политическата им ориентация.

Същевременно изказването му е неприемливо и за хомосексуалните мъже, защото подкрепя тезата, че има връзка между хомосексуалността и педофилията.

Консервативната, анти-ЛГБТ група Family Research Council все още популяризира този мит на своя уеб сайт. В миналото това е било използвано за демонизиране на хомосексуалните мъже и за възпрепятстването на борбата за правата на хомосексуалните - например през 1977 година, когато Анита Брайънт води успешна кампания за отхвърлянето на разпоредба на община Дейд, Флорида, забраняваща дискриминацията срещу хомосексуалните, тя нарича организацията си ‘Спасете децата ни' и предупреждава, че ‘особено извратен хомосексуален учител може да подложи децата на сексуален тормоз'."

В този контекст подкрепата на Янопулос за сексуалния тормоз над деца, като хомосексуален мъж, усилва вече съществуващите страхове на консерваторите от хомосексуалността. Това прави персонажът особено проблематичен. Това, съчетано с тоталното отхвърляне на педофилията от обществото, очевидно в този случай обрича Янопулос.

Янопулос твърди, че само защитава свободата на словото

В миналото Янопулос е обяснявал оскърбителните си изказвания с тезата, че просто отстоява свободата на словото. Така твърдеше и по време на гостуването си в шоуто на Бил Мар през уикенда.

"Единственото, което ме вълнува е свободата на словото и свободата на изразяване," казва той. "Искам хората да могат да бъдат всякакви, да правят всичко и да казват всичко."

Според него университетските кампуси са доказателство за прекалена "политическа коректност", която задушава свободата на словото. Той твърди даже, че има известен личен опит с това, например когато антифашисти се разбунтуваха в Калифорнийския университет "Бъркли" по времето на насрочената му лекция там и го принудиха да отмени събитието.

Това не е нещо характерно само за консерваторите. Мар, който се идентифицира като либерал, изглежда е поканил Янопулос в шоуто си, защото смята, че либералите са твърде чувствителни към изказвания и език, с които са несъгласни. "Караш либералите да обезумяват и да демонстрират тази страна на либерализма, която ги кара да губят контрол," каза Мар на Янопулос.

Други либерали обаче коментират, че тази "защита на свободата на словото" всъщност е само уловка, която позволява расистки, сексистки и фанатични изказвания.

Редакторът на ThinkProgress Джъд Легъм изтъква, че Янопулос е бил поканен да защити правото си на свободно изразяване на конференцията на консерваторите. Но въпреки това те са оттеглили поканата си, когато той е отишъл твърде далеч дори по техните дефиниции. Расизмът, сексизмът и други оскърбителни коментари очевидно не са били проблем, но подкрепата за сексуалния тормоз на деца е преляла чашата.

Oще: "конференцията за консервативна политика" -  reagan battalion  twiiter  брайтбарт  доналд тръмп  лесли джоунс  майло януполис  педофилия  сащ  секс с по-възрастни мъже  сеск с 13-годишни  скандалният майло януполис  скандално видео 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

18 Крив Макарон | 23.02.201723:44

Т.е. искаш да кажеш, че "корави мъжаги" стоят зад толкова хлъзгаво действие?
Това значи, че "мъжагите" имат добра смазка... въйййййййййййй
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 23.02.201722:46

Като говорим за корави мъжаги, хората, които стоят зад изтеклото компрометиращо интервю на Майло, се оказаха корави републиканци. Никакъв сарказъм - наистина са твърди фенове на Рейгън, а не някакви лигави, подмолни, подли либерасти:
http://www.businessinsider.com/milo-yiannopoulos-reagan-battalion-anonymous-twitter-2017-2
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

16 Крив Макарон | 23.02.201718:51

Твърди, че е "станал гей", за да "не се налага да се занимавам с луди курви"

Какъв корав мъжага! Просто е казал НЕ на лудите курви, и без дадава обяснения е станал гей. Такива хора ще оправят политиката, политици и всэ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

15 Frida | 23.02.201710:22

бичкията, такива откачени реднеци са единици и в момента си имат жестока конкуренция в лицето на бежанците, изповядващи религията на мира, а също сред черните борци с расизма и полицейския произвол. тъй, че не дай Б-г да се случи нещо, виновният ще е някой от идеологическите, а не сексологическите противници на момчето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

14 7 | 23.02.201710:12

Дам, и той и оня другия... пю-то... се конкурират кой да вземе титлата.
Нема се карате- вече ше има ББП / безусловен базов приз/ за всички.
В конккретния случай-единият ше грабне топ приза за дрислив лигльо, а другият- за лигав дрисльо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

13 Dear Ivan | 23.02.201709:14

Мъц, не говори глупости. Това е един най-обикновен дрисльо, изхвърлен от едно сериозно издателство, първото, титуляра на второто. Ето, да придобиеш представа за нещата:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_books
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

12 Dear Ivan | 23.02.201709:07

"... и съм посветил голяма част от кариерата си като журналист..."

Ама ти журналист ли си? И с кариера? Кви интересни работи, начи.

Сега разбрах какви хора лъжат нашите какво е журналист. Ами те горките си викат, щом този е журналист, що и аз да не съм журналист, кво ми е. Даже не съм педераст. Направо съм си един журналист, кво!

Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

11 Bichkiiata | 22.02.201720:24

Фридо

нали знаеш как е по щатите, на педофилите им публикуват адресите и... а днес а утре уйде коня в ряката. Един си беше взел отпуска закачил си престилката в Макдоналдс и хванал автобусчето на времето от Ню Брунзуик - Канада, отишъл при татю си откачил винтовката от стената на гаража му и беше отсвирил двама публикувани в УСА , на практика тоз сладкиш от който така яко дървиш клитора не епедофил, но знае ли се как някой по-консервативно настроен ред нек ше го възприеме
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

10 7 | 22.02.201719:05

Майло е едно много умно момче, убавец, което се чуди кви дивотии да праи и кви глупости да дрънка -от глезотия и презадоволяване.
И не е единствен...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

9 Мъц | 22.02.201718:17

Майло е евреин, педераст който обича да си го слага с черни. Известен с антифеминистките си изказвания. И тъй като няма как да го съборят с расисткия коз, го събориха с педофилския. Казах "събориха"? Обърках се. Направиха му и още му правят страхотна реклама. Книгата му ще се продаде в десетки милиони тираж.
   

оценка

+0 -0