Турските сериали като мека дипломация | webcafe.bg
Webcafe

Турските сериали като мека дипломация

Webcafe.bg
29.03.2014, 02:22 (обновена 13.04.2014, 11:17)

1 от 7 снимки Назад Напред

турски сериал

Сапунени опери като "Листопад" привличат със силно изразения модел на семейство

Вероятно все още си мислим, че само в България сме достатъчно заблудени, за да ги гледаме.

Но някак на шега турските сапунени сериали разпростряха влиянието си върху няколко континента и манията по тях достигна застрашителни размери. Днес новородени бебета масово се кръщават на героите от поредиците, къщите, в които са заснети са туристически атракции, а актьорите - идоли на няколко поколения зрители.

Цифрите са още по-красноречиви. По данни на турското правителство само за миналата година приходите от износа на сериали в чужбина са надхвърлили 150 млн. долара.

В момента над 70 турски продукции се изнасят в 54 страни в региона на Балканите, Близкия изток, Средна Азия, Южна Америка, Африка. Само хитовият "Перла" до момента е спечелил 84 милиона зрители.

А до него са и другите най-гледани турски сериали по света като "Великолепният век", "Огледален свят", "Забраненият плод" и "Пепел от рози" - все познати заглавия и у нас.

Цената за откупуване на един такъв сериал обичайно е няколкостотин хиляди долара, а продуцентите печелят и от многото рекламодатели и спонсори в Турция (готови да платят цяло състояние, за да покажат логото си съвсем за кратко в края на всяка серия).

Как се стигна дотук?

Всъщност сензационният успех именно на „Перла", който първи направи международен пробив, отприщи тази развлекателна индустрия в Турция.

Оказа се, че подценяваните и отхвърляни от мнозина сериали могат изключително ефективно да рушат табута и да помагат на жените в Арабския свят да отстояват правата си и да променят живота си към по-добро.

Героините в тези филми изневеряват, консумират любовта си преди сватбата, пият алкохол, дори абортират. Те са свободни, работещи и равнопоставени на мъжете, учат зрителките на смелост, карат ги да си търсят правата и да не се примиряват с житейските несгоди.

Конкретно героинята от „Перла" символизира модерната турска жена, която е успешна в кариерата си, има твърди морални ценности и малко или много живее по западен тертип. Тя изпитва истинска, романтична любов - нещо, което е неосъществена мечта за повечето жени (поне от Близкия Изток, а и далеч не само).

Виждайки как съпругът на тази героиня е готов на всичко, за да я направи щастлива, зрителките логично започват да изискват такива неща и от своите мъже. Оттам следва и вълната от разводи, причинена от турските сериали, както и острите думи към тях от страна на радикални ислямски проповедници.

И колкото и създателите на поредиците да настояват, че нямат намерение да вървят срещу нечии ценности или религиозни възгледи, продукциите им се оказаха способни да разклатят устоите на арабските общества.

Дипломатическата мисия

За всички тези неща разказва документалният филм „Късмет", излъчван и на настоящия София Филм Фест.

Копродукцията на България, Гърция, Кипър намеква и за не по-малко важната роля на сериалите като реклама на държавата Турция - ефективна форма на дипломация и внушение, че Турция е светска страна, напълно приемаща европейските ценности.

Затова някои анализатори вече наричат сериалите "меката сила" на Турция в чужбина. Само допреди десет години такава инвазия на турското кино изглеждаше невъзможна, защото във филмовия и телевизионния сектор на страната изцяло преобладаваха чуждестранните заглавия.

Първите местни продуцентски фирми се появиха след 2000 г. и постепенно завладяха пазара. Днес в Турция годишно се произвеждат по около 100 сериала, осигуряващи препитание на над 150 000 души.

Влиянието на поредиците в Близкия Изток вече бива сравнявано с износа на американска култура по света чрез холивудската кино машина. В изпълнените с напрежение арабски държави милиони стоят пред екраните и гледат серия след серия от турските сериали, попиват техните ценности и възприемат героите им като модели за подражание.

Бумът на сериалите без съмнение е отражение и на икономическия възход на Турция - една от най-бързо развиващите се страни в света. Днес тя работи усилено по имиджа си на модерна и просперираща държава, при това с нескрити амбиции да се превърне в лидер на мюсюлманския свят.

Влиянието им на Балканите

Затова турските сериали очевидно са важна част от държавната политика и по всичко личи, че успяват да отправят точните послания към различните региони.

У нас тези сериали нахлуха мощно в праймтайма преди 4-5 години и оттогава звездата им не е залязла. Ние сме просто поредната балканска страна, която толкова ги обикна, но изглежда мотивите ни за това са различни от тези на арабските жени.

Очевидно повечето турски сериали проповядват модела на доброто семейство, което е обединено в своя дом, храни се заедно на масата, споделя, преодолява трудностите задружно. За разлика от тях, българските ТВ филми рядко демонстрират такъв модел, те повече наблягат на разбитото семейство, на пропастта между поколенията, на разединението, подлостите и моралните падения.

На този фон турските поредици се отличават със своята старомодна, но все още въздействаща патриархалност. Парадоксът обаче е, че сякаш на изток сериалите се харесват, защото проповядват напредничави за региона възгледи, а на запад от Турция се гледат заради консервативния елемент в тях и завръщането към старите изконни ценности.

Така, намирайки се на границата между два свята, Турция успява да направи нещо трудно постижимо - да създава продукт, предназначен и за източната, и за западната култура (или поне за Балканите). А киноиндустрията си има нов гигант, с който всички ще трябва да се съобразяват.

Oще: арабски свят  близкия изток  великолепния век  дипломация  държавна политика  ердоган  кисмет  листопад  перла  сериал  сюлейман  турски сериали  турция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

18 Илия Илиев | 22.04.201414:53

Зад огромната турска пропагандна машина на турски сериали и книги по БГ книжарниците стоят капитали на Арабски емирства,целящи да дестабилизират страната и тласнат към Сепаратизъм(отделяне) на определени области.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

17 Илия Илиев | 22.04.201414:37

Турските сериали са "троянският кон" на българските медии-с които новите управляващи се завръщат в битието на българските домакинства-нали първо трябва да свикнете с имената на новите управляващи?
По книжарниците има Про-турска пропаганда,книги ,като "Копелето на Истанбул","Коранът от Йерусалим" и много други ,проправят новата директива на турските сериали-а класици,като Иван Вазов,Христо Ботев не се преиздават в много томният им тираж,зада могат по-лестно да Ви....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.06.2013, 01:37

16 Виктори | 31.03.201402:00

"Първо, да кажеш, че подобни бози са някакъв пример, означава, че или не си гледал и минута от тях, или идеята ти за положителен пример е сбъркана. Защото на пръв поглед в турските сериали изповядват "традиционни" ценности и ние тука въздишаме, но ако се вгледаш, прозира типично анадолското им мислене, което далеч не е наше."

Мануела, Вие сте екстрасенс. Нямате телевзор, а правите такъв дълбок анализ на "бозите". Имате мнение за "първия поглед", после се вглеждате / в какво / и съзирате " типично анадолско мислене". Това повече прилича на типично шопско мислене - " не знам как е, но и така не е " !
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

15 Manuela Gerenova | 30.03.201419:43

Роуан, извинявай ако съм те разбрала грешно. Идеята беше, че първо - подобни сериали хич не носят идеята, която се опитват да ни внушат, второ - и да я носеха, нямаше как да я внушат, и трето - нямаме нужда от подобни внушения.

П.П.: Виктори, телевизия НЯМАМ. В пъти по-добре е. Избирайте си вие между анадолски бози, български бози и всякакви други бози. Аз този проблем го реших.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 26.06.2013, 01:37

14 Виктори | 30.03.201417:59

И К`ВО ми препоръчваш Manuela ? Под прикритие ? Слави Трифонов ? Къртицата ? Трилъри, хоръри, психо, фентъзи ? Това ли е алтернативата на патриархата ? По 7 телевизии вървят сериали - вкл. "Дързост и красота" - щом не пречат никому, значи са глупави. Явно си погледнала туй-онуй. Я кажи, кога за последен път мъж е целунал ръката ти, кога ти си целунала ръката на родителите си, говориш ли на Вие на свекърва си, мъжете правят ли ти място в трамвая ? Гледай си прикритието и се кефи - там няма патриархат - псувни, побоища, кръв, трупове , свирепи мъже, освободени жени.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

13 Rowan | 30.03.201417:14

Хаха, Мануела, не въздишам по патриархата. За времето си е бил логично обусловен. Когато само мъжете са изкарвали пари, логиката повелява, те да командват парада. Щото те са носили отговорността за прехраната на семейството.

Понятията власт и отговорност са неразривно свързани за оцеляването на коя да е организация - от семейството до мега компаниите. Защото само когато осъзнае човек, що е отговорност, само тогава може да си наложи да обмисли всяко свое решение. На последиците от безотговорно вземаните решения, можем да се насладим по състоянието на страната ни.

Аз лично, не казвам на никого какво да прави, но и не търпя на мен да ми дават акъл. Всеки да командва себе си и да си поема отговорността. В този смисъл застъпвам идеята за равнопавие според отговорностите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

12 янаки | 30.03.201412:23

“Трето, познавам доволен брой жени, които са свободомислещи, модерни, съвременни и както още ти изнася да ги наричаш, което не им пречи да имат мъж, деца, дом, прекрасно семейство…..”

И какво следва от това, - следва:

Първо: Че има и други жени , на които им липсват „мъж, деца, дом, прекрасно семейство”.

Второ: Че „мъж, деца, дом, прекрасно семейство”, като мечта, не е чак толкова неизискано и плебейско нещо, даже за една модерна жена.

Трето: Че тези сериали, така или иначе, се гледат от много жени, които намират нещо, което им харесва в тях, иначе нямаше да ги следят ревносттно.

Четвърто :Че все още болшевишкият начин на мислене, който е втора природа на някои, ги подтиква да „заклеймяват” и да се „борят” срещу всичко, което на тях не им допада, независимо, че на много други това да се харесва.

Следва,че минаха времената, когато това "заклеймяване" водеше до забрани....
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

11 Manuela Gerenova | 30.03.201411:26

Роуан, и к'во - с турските сериали ще борим демографската криза и моралния упадък. Това е все едно да викна програмист да ми оправи дограмата.
Първо, да кажеш, че подобни бози са някакъв пример, означава, че или не си гледал и минута от тях, или идеята ти за положителен пример е сбъркана. Защото на пръв поглед в турските сериали изповядват "традиционни" ценности и ние тука въздишаме, но ако се вгледаш, прозира типично анадолското им мислене, което далеч не е наше.
Второ, забелязвам една много странна прослойка мъже, които въздишате по отдавна загубения патриархат и по идилията, в която големият мъж тропа по масата и всички го слушат и изпълняват. Което не значи, че времената са лоши. Значи, че имате проблем с жените, който не се корени в "новия морал".
Трето, познавам доволен брой жени, които са свободомислещи, модерни, съвременни и както още ти изнася да ги наричаш, което не им пречи да имат мъж, деца, дом, прекрасно семейство.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

10 иван | 29.03.201422:15

Не съм се изразил може би точно, но не съм искал да кажа, че Орхан Памук описва страната си като „окаяна и примитивна”, напротив, той я описва такава каквато е - нормална държава, в която има всякакви хора . Аз, отивайки за първи път в Турция през 1992 г. очаквах да я намеря такава, каквато се ласкаехме че е – много по-изостанала от България.

Друго, което ме впечатли тогава и отида ли там не пропущам да посетя, е пазара за книги до стария университет - Сахафлар чаршъсъ. Между книгите, на всички главни европейски езици, бях приятно изненадан да видя и „Тютюн” на Димитър Димов, преведена на турски.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2014, 18:01

9 alf | 29.03.201421:51

Те тези хора имат доста интересна дипломация. Това че имат слаби управници предполагам не е наш проблем, то нормално ги разбирам с толкова моджехидини може ли да се разбере човек. Иначе не могат да се оплачат от желание на комуникация на ЕС.
   

оценка

+0 -0