Съвременните хора пълнеят заради обездвижване | webcafe.bg
Webcafe

Какво ни прави дебели

Lifecafe, по NPR, Пати Нюмънд
08.08.2014, 17:35 (обновена 10.08.2014, 11:48)
дебели

Необходима е минимум 30 минути физическа активност на ден

Постоянно чуваме, че се храним твърде много и не се движим достатъчно. Сега обаче учените твърдят, че всъщност не изядаме повече, отколкото преди 20 години. Но е самата истина, че днес сме много по-неактивни от преди десетилетия.

И това важи не само за служителите на средна възраст, приковани на бюрата си, но и за младите мъже и жени, които прекарват дните си пред лаптопа.

Консумираме същото, но се движим по-малко

За да се опита да определи ефекта на консумираната храна по отношение на активността, професорът по медицина в Станфордския университет Ури Ладабаум разглежда обобщените данни за здравословното състояние на населението на САЩ от националната програма за изследване на здравето и храненето (NHANES) за 1988 година и ги сравнява с данните за 2010 година.

Той е очаквал да установи, че хората консумират повече през последните две десетилетия. Вместо това обаче установява, че поглъщаните калории остават приблизително същите. "Това звучи неочаквано, предвид тенденцията за увеличаване на размерите на порциите и масовото възприятие, че се храним все повече", казва той.

"Може и наистина да консумираме твърде много, но не изглежда да ускоряваме поглъщането на калории", допълва Ладабаум.

Например е възможно като цяло хората да са се хранели по-обилно през 1988 година, в сравнение с по-ранните десетилетия. Но Ладабаум установява, че най-големите промени всъщност са в нивото на физическа активност.

Всички възрастови групи са по-малко активни физически

През 80-те години, около 90 % от хората са заявили, че се занимават поне с някаква физическа активност в свободното си време. Сега обаче почти половината от американците твърдят, че не прибягват до такава.

И това вероятно е подценяване на ситуацията, коментира Ладабаум, защото хората традиционно са склонни да надценяват нивото на активността си.

Всички възрастови групи са станали по-малко активни, но една от най-големите изненади са мъжете и жените между 18 и 39 години. Броят на белите и жените от афроамерикански произход без никаква активност се е увеличил тройно. При американките от латино произход, нивото на неактивните участници в проучването се е повишило два пъти. Същото съотношение се оказва валидно и за белите и цветнокожите мъже.

Това далеч не означава, че храната няма нищо общо

"Това е нещо, към което някои от колегите ми подхождат с въпроса "Дали е лакомия, или леност?" Тези думи не са приятни, но именно в този контекст мислят някои хора за този дебат", казва Ладабаум.

"Така че ако някой търси просто обяснение, дали е A и B, няма как да го получи; очевидно са и двете".

Проблемът с неактивността се засилва от променящия се трудов пазар, който е прехвърлил хората от физически натоварващото производство към седенето на бюро.

През 60-те години не е било така

"През 1960 година, половината американци са имали работа, свързана с много физическа активност и реално под някаква форма са имали физическо натоварване на работното си място. Към 2008 година много малко хора вече се занимават с работа, която да не включва седене по цял ден", казва Тим Чърч, професор по превантивна медицина в биомедицинския изследователски център "Пенингтън" към университета в Луизиана.

Неговите изследвания установяват, че само 1 на всеки 5 американци се движи активно на работното си място. Чърч коментира обаче, че вероятно информацията е "доста неточна". Според него реалните стойности са по-скоро 1 на 10.

"Имаме снимки от предишни десетилетия, на които е показано производството на коли през 60-те години, например. Там се вижда, че мъжете вдигат бронята с ръце и я поставят върху основата на автомобила", казва Чърч.

"Но ако погледнем снимките на производството на коли сега, няма да видим дори един човек. Компютри вземат броните, поставят ги върху автомобила, а след това голяма електронна роботизирана система ги прикрепва".

Чърч отива и една стъпка по-далеч, като пресмята колко калории вече не се изгарят. Той установява, че мъжете днес изгарят около 140 калории по-малко на ден, а жените - 12 калории по-малко на ден. "Това не звучи като голяма цифра, но пък се случва ежедневно, така че се получава натрупване" - казва той.

Какво може да направи съвременният офисен служител?

Според Чърч, като се има предвид колко уседнали са станали работните места, от критична важност е хората да бъдат по-активни извън офиса.

Има конкретни стъпки, които съвременните хора могат да се предприемат, за да променят като цяло по-уседналия си начин на живот.

В САЩ има федерални препоръки за физическа активност: 30 минути средно тежко физическо натоварване, от рода на ходене, каране на колело или плуване, поне 5 пъти седмично.

"Ако говорим за 140 калории на ден, това означава около 30 минути ходене, дори не с бърза крачка," пояснява Чърч.

И това може да е всичко, което да ви е необходимо, за да постигнете отново така важния баланс между постъпващи и изгаряни калории.

Oще: дебел  дебели  затлъстяване  физическа активност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.