Източни дневници 8 | webcafe.bg
Webcafe

Източни дневници 8

Анна Мудева
11.02.2011, 10:40 (обновена 14.02.2011, 13:16)
Корея

Снимка: © Анна Мудева

В Корея визитките на хората са много по-важни от това, което действително работят...

В Корея етикети се слагат не само на стоките, но и на хората. В това общество със строго определена йерархия - изградена върху конфуцианските принципи - най-важното са статутът и титлите. Те са нещо като ранговете при военните и определят как обществото ще се отнася към теб. Без тях си никой.

Визитките, например, са много по-важни, отколкото това, което хората действително работят. Титлата на визитката ще реши как другите ще те приемат. Това обяснява защо почти всеки тук раздава картички. А също и защо дори собственикът на малък щанд за прежда на пазара - от който пазарувах неотдавна - се представя като президент и главен изпълнителен директор на визитката си.

Структурата на обществото в Корея в общи линии следва тази на семейството. А йерархията в семейството е горе-долу следната - на върха е дядото, после бащата, бабата, майката и децата. С други думи мъжете преди жените, възрастните преди младите и високопоставените - преди нискостоящите.

В действителност нещата са по-сложни

Мястото на всеки се определя от куп фактори като възраст, работа, титла, заплата, семейно положение и т.н.

Най-важният ключ към получаване на добър статут обаче е образованието. Ако не успееш да завършиш престижно училище и универстет, падаш главоломно в йерархията. Причината за това е, че учебните заведения осигуряват принадлежност към важен социален кръг.

Всички хора, завършили даден университет, са един вид членове на тайно или явно общество, в което си правят услуги едни на други и отварят нужните врати.

В категорията без статут, сиреч "никой", попадат чужденците. Ние просто не се вписваме в системата. Корейците не знаят как да ни категоризират, освен като неиндентифицирани външни лица. Отношението към мен варира от уважение (най-вече когато покажа визитката си на "началник" в Ройтерс) до безразличие и присмех.

При първи срещи корейците обикновено си задават куп въпроси, за да определят кой е по-горе в йерархията и как да се държат по между си. Едва ли не всеки трябва да е политик и стратег и да внимава много да не накърни статута си с непозволено поведение.

Самият корейски език има шест-седем форми на говорене - различни съществителни и окончания на глаголите в зависимост от йерархията. Супер любезна форма за по-възрастните и по-високостоящите, по-малко любезна за равните и небрежна за тези по-долу.

Жените са длъжни да се държат любезно с мъжете си

Жените по принцип говорят с по-мек тон и са длъжни да се държат любезно с мъжете си. Много мъже от своя страна се обръщат към жените си като към по-нискостоящи. По време на празници децата падат на колене пред родителите и се покланят като главата им докосва пода.

Традициите отслабват с течение на времето и по-младото поколение определено не спазва фанатично правилата на говорене и поведение. Но като цяло патриархатът и старшинството продължават да преобладават.

В работата, например, хората не се обръщат към колегите си с техните имена, а с титлите им. Вместо "Добро утро, Бьон-хо, как си?", ще чуете "Почитаеми Офис Мениджър, звънял ли Ви е днес Началник Отдел Лии?" Една позната, която работи като стажант във вестник, нарича по-възрастната си колежка "Уважаема Журналистке".

Авторитарната структура на фирмите насърчава послушание и мълчание. Хората рядко посмяват да изразяват мнение или да дават идеи пред началниците си. Корейските конгломерати се управляват от президенти, които обикновено вземат решенията сами и играят ролята на строги бащи-работохолици, а работниците са децата, които трябва да бъдат побутвани.

Лоялност доживот

Корейците са лоялни към компаниите си, тъй като много често работата им е гарантирана до живот. Уволненията са рядкост и на тях се гледа като на разваляне на отношенията. Конфуций проповядва по-мек подход. На хората се показва по някакъв начин, че са ненужни и те сами си подават оставките.

Понякога този тип йерархия има трагични последици. През 90-те години Korean Air страда от поредица катастрофи. Сред причините за няколко от инцидентите се посочва нежеланието на помощник пилотите да противоречат на очевидно грешни решения на капитаните.

Най-известната катастрофа е тази от 1997 г. на остров Гуам - част от САЩ - в Тихия океан. При опит за кацане в дъждовно време самолетът се разбива и загиват над 220 пътници. Записи от черната кутия показват, че първият офицер и инженерът на полета са били наясно, че самолетът се приземява с прекалено голяма скорост, и че са далеч от пистата, но само са намекнали за това на капитана. Да се поставя под въпрос решенията на началник е немислимо.

След катастрофата Korean Air напълно променя процедурите и обучението на екипажите си, като задължава пилотите да говорят помежду си само на английски.

Oще: визитки  етикети  йерархия  компания  корея  началник  образование  общество  семейство  структура  хора 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 12.02.201122:01

Луда работа!!! За нас те са като извънземни, те също ни приемат по този начин. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

2 ot4eto | 11.02.201115:22

Това е отвратително. Радвам се, че младите загърбват подобни мракобесни обичаи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 11.02.201112:36

До тук бяхме с "всяко човешко същество е уникално" и такива простотии...
   

оценка

+0 -0