Откъде идва раздразнението | webcafe.bg
Webcafe

Откъде идва раздразнението

Райна Гаврилова
01.09.2014, 17:57 (обновена 04.09.2014, 08:12)
ледена кофа

Готова съм да се обзаложа, че ако не беше несериозният тон, зрелищното, разните celebrities и т.н.,. повечето от нас нямаше и да са чули за амиотрофичната латерална склероза

Този въпрос възниква всеки път, когато поредната станала вирулентна новина породи изумителна с разнообразието си реакция в социалните мрежи. Изумителна и с изобретателността на подигравките, и пародиите, и с автентичния гняв.

Наясно съм, че възможността изведнъж всеки да придобие глас в публичното пространство ни завари малко неподготвени и ни държи малко опиянени. И за да избегна подозренията в общо морализаторстване, ще кажа за себе си.

Бидейки по професия преподавател, историк и малко антрополог, винаги съм знаела, че хората мислят различно. Едно е обаче да го знаеш теоретично, а съвсем друго да установиш, че с хора, с които сте някак едно (все българи, все европейци, все висшисти, все демократи и т.н.) и с които виждате и чувате все едни и същи неща (това, което покаже телевизора, съобщят сайтовете и споделят "приятелите" във Facebook), може да се разминете драматично в оценката.

Това е отрезвяващата роля на социалните мрежи

Пак от личен опит: признавам си, че нерядко чета само заглавията на публикациите и статиите или хвърлям едно око на картинките (кой ти има време). В началото и реагирах първосигнално: прочета заглавието и, хоп, коментар - разпален, един такъв, искрен.

Докато не споделих няколко очевидни партенки или направо фалшификации - без да съм прочела докрай, без да съм проверила. Учтиви хора учтиво ми обърнаха внимание и аз много учтиво се засрамих, че ставам част от веригата лъжи. Сега преди да споделя, коментирам или харесвам - чета. Това е възпитателната роля на социалните мрежи.

Тези няколко изречения са предизвикани от конкретно интернет събитие - кампанията за набиране на средства за подпомагане борбата с болестта на Лу Гериг или Предизвикателството на кофата с ледена вода. Събитието, разбира се, си е съвсем In Real Life*; в нета обаче се появиха огромно количество клипове и коментари. Тези, на които аз попаднах, бяха почти изцяло отрицателни; някои бяха особено раздразнени. Защо?

Аргументът "всичко втасахме, стига сте ни занимавали с тези глупости", освен отговора "ами не се занимавайте, що коментирате като не ви интересува", има и друг, но за него се сещаме, само когато детето/ братът/ приятелят се разболее от някоя от тези болести. И тогава научаваме, че за така наречените редки болести (наричат ги още болести-сираци) трудно се изобретяват лекарства, защото пациентите са редки, имат малък пазарен потенциал и фармацевтичните компании не инвестират в разработването им.

Затова пациентите и роднините се организират в групи и търсят всякакви начини да намерят пари - много пари! - за изследвания. Други аргументи се резюмират от една вирулентна карикатура - африканче влачи тежък съд с така недостигащата в части от света вода; до него безгрижният развит свят през това време се полива с ведра с вода.

Намирам я за особено одиозна, защото мери коя трагедия е по-трагична. Някои сигурно се дразнят и от несериозния тон. Готова съм да се обзаложа, че ако не беше несериозният тон, зрелищното, разните celebrities и т.н.,. повечето от нас нямаше и да са чули за амиотрофичната латерална склероза (ALS).

Защото ние четем предимно заглавията и хвърляме по едно око на картинките. Така че - по-спокойно с раздразнението, моля. А впрочем, организацията събра над 100 милиона долара от тази "тъпа" кампания. За болест-сирак.

* жаргон - в реалния живот

Oще: ice bucket  амиотрофична латерална склероза  болест  вода  ледена кофа  редки болести 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2013, 02:58

3 Кокошият трън на delight | 02.09.201422:35

От всички подобни мероприятия с блага цел
отиват само трохички по предназначение.
Същото е и с фондациите - да се изперат пари,
да се спести от данъци, да се спонсорират бъдещи
наши хора и т.н.

Бовшата министърка би следвало да знае тези неща.
Ама нали всеки има право на глас, та и тя. Отегчен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

2 goni | 02.09.201416:08

Абе, Райне! Ти, поля ли се с вода?! Колко пари даде и колко хора спаси? А, за водата става,то топло,пък и некои дадености ще ти изпъкнат!!!Усмивка Пак си на далавера!Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

1 goni | 02.09.201416:02

И колко от тия 100 милиона стигнаха до България?! Кучета я яли! Докога бе? Докога? Лъжа и измама! Казано на чист Български език! Аман!
   

оценка

+0 -0