Сериалът "Саут Парк" и може ли да се изобразява и осмива пророкът Мохамед | webcafe.bg
Webcafe

"Саут парк": Господ като маймуна, Буда - наркоман, Мохамед - мечка

Webcafe.bg , По CNN
23.04.2010, 10:47 (обновена 25.04.2010, 20:07)
South Park

Снимка: © South Park

"Саут Парк" - за тях няма нищо свято

Няма нищо свещено за сериала "Саут Парк". В крайна сметка той дори си позволи веднъж да представи Господ като маймуна-носорог с дупки между зъбите, показа Сатаната като глуповато ухилен безгръбначен тип и редовно използва Исус в образа на супергерой - от онзи тип герои, които не се страхуват да игнорират мирните поучения от Проповедта на планината, за да смажат противниците си. Шоуто е осмивало евреи, католици, мормони, сциентолози и атеисти, както и много други.

Базираната в Америка група „Мюсюлманска революция" предупреди на уебсайта си създателите на "Саут Парк" Мат Стоун и Трей Паркър, че ще завършат като Тео Ван Гог - холандски режисьор, застрелян от ислямисти през 2004 г. заради филм, показващ живота на жените мюсюлманки.

„Това, което Мат и Трей правят, е глупаво. Ние не ги заплашваме, а ги предупреждаваме, че ако продължават в същия дух, че свършат като Тео Ван Гог", казват екстремистите.

"Саут Парк" си прави майтап с всички религии. Буда например е изобразяван като наркоман, пушещ трева.

Това е формула, която като цяло е служила на "Саут Парк" добре, позволявайки му да печели плюсове за комичност, като се иронизира лицемерието, същевременно подчертавайки посланията на либертарианството и толерантността - и това датира още от началото на самото шоу, подчертава бившият тв критик на в. "Далас Морнинг Нюз" Ед Барк, който в момента води блог на UncleBarky.com. В крайна сметка, спомня си той, шоуто започна като коледна късометражка, която постави изпълнен с насилие двубой между дядо Коледа и Исус.

Но дали този път "Саут Парк" не са отишли твърде далеч с изобразяването на пророка Мохамед в костюм на мечка?

В началото не толкова религията беше това, което безпокоеше зрителите, колкото езикът, използван от миниатюрния състав на шоуто, коментира Барк. "Най-шокиращото тогава беше, че имаше малки деца, които използваха език, който не сте чували преди от деца", казва той. "Ще се върна в дните, когато комедийната поредица "Uncle Buck's' "You suck" беше основният повод за спорове в CBS и всички се бяха побъркали "Как може да се показва 8-годишно дете да говори такива неща?". След което "Саут Парк" набра скорост именно оттам."

Обаче шоуто все още може да провокира скандали.

За своя 200-ен пореден епизод, излъчен на 14 април, създателите на "Саут Парк" Мат Стоун и Трей Паркър решиха да отидат  докрай, създавайки сюжетна линия за свободното слово, в която се завръща всеки някога обиждан от шоуто герой. Сред тях присъства и пророкът Мохамед, който първо е показан зад черна лента "Цензурирано", а после в костюм на мечка.

Това не бе твърде добре прието от ислямистката група Revolution Muslim, която възрази срещу изобразяването на Мохамед. Според някои мюсюлмански традиции, визуалното представяне на Мохамед е забранено.

"Налага се да предупредим Мат и Трей, че това, което правят, е глупаво - и вероятно в крайна сметка ще свършат като Тео ван Гог заради това, че пускат това шоу", обяви групата на своя сайт. "Това не е заплаха, а само предупреждение за реалността, която вероятно ще ги сполети."

Тео Ван Гог е холандски режисьор, който бе убит през 2004 г. от ислямски екстремист. Сред филмите му беше "Submission" - късометражен филм за злоупотребата с жените в ислямския свят.

Публикацията на основателя на Revolution Muslim твърди, че групата само иска тези, които са били обидени, да бъдат в състояние да изразят несъгласието си в писма до създателите на шоуто - и че не пропагандират насилието.

Коментаторите на CNN като цяло реагират с гняв на историята, която бе представена във вторник в "Anderson Cooper 360°". "Нямам уважение към пророк или бог, който има нужда неговите последователи да го защитават със заплахи и убийства. "Саут Парк" заслужават овации", заявява Ендрю в блога на "AC360°". "Аз съм мюсюлманин, който обича от сърце посланието на Корана, но това не е моят ислям", допълва Ербаб.

Паркър и Стоун са знаели какво предстои - в интервю за попкултурния и технологичен сайт BoingBoing.net по време на подготовката на 200-то шоу, те признават, че Мохамед би могъл да бъде герой, но не знаят как би бил представен той - нито дали Comedy Central, които са основната ТВ мрежа, показваща "Саут Парк", ще им позволят въобще да покажат Мохамед.

"Ако ни позволят да го покажем, би било чудесно", казва Стоун. "Забавляваме се да водим все тази битка," допълва Паркър. Comedy Central отказват коментар по спорното предаване, обявиха от ТВ канала.

Това не е първият път, когато Мохамед е присъствал в шоуто. През юли 2001 г. в епизода, наречен "Super Best Friends", той се появява като "мюсюлманският пророк с огнена мощ" заедно с други религиозни лица - Буда, Мойсей и основателя на сектата на мормоните Джоузеф Смит, - които помагат на другите деца от "Саут Парк" да спасят Кайл от култ, посветен на магьосника Дейвид Блейн.

Но това, коментират Стоун и Паркър, беше преди да се случи 11 септември, преди Тео Ван Гог да бъде убит и през 2005-а мюсюлманите масово да протестират срещу датските карикатури, публикувани във вестник "Юландс Постен". "Сега това е "новото" нормално. Сякаш сме изгубили битката. Нещо, което преди е било нормално, вече не е", казва Стоун.

Разбира се, в продължение на дълго време осмиването на религиите по телевизията също не е било нормално, коментира Барк. "Телевизиите демонстрираха огромно нежелание дори косвено да засягат религиозната тема", допълва той.

С редки изключения (най-значимото от които е "Семейство Симпсън"), до средата на 90-те години шоутата на религиозна тематика - като "Highway to Heaven" или "Touched by an Angel" - подчертаваха сериозността и оптимизма.

Но във вселената на телевизията с 500 канала подлагането под съмнение на религията - и на всичко, което идва с нея, вече е по-приемливо, констатира Барк. "Сега се правят неща, които тогава не се правеха," заключава той.

Ако сатирата се направи добре, няма причини Мохамед също да е недосегаем, на свой ред коментира мюсюлманският писател Азис Понавала в своя блог Beliefnet. "Аз не гледам "Саут Парк" и вероятно никога няма да започна да го гледам. Но много повече предпочитам техния опит да изобразят Пророка, който се корени в простата им потребност да упражнят творческата си свобода, отколкото какъвто и да е истински опит да бъде оклеветяван или обиждан ислямът - за разлика от датските вестникарски карикатури, които бяха създадени единствено с огромна злоба."

Барк остава изненадан от скандала, предизвикан от този епизод: "Да, религията е деликатна тема, но... в този случай, доколкото те не правят разлика между всички религии - както обикновено - и са се шегували с Исус и други подобни, изненадан съм, че някой се притеснява повече за това какво правят.".

Със сигурност Стоун и Паркър няма изведнъж да си променят отношението. Двамата наскоро оповестиха, че ще правят нов мюзикъл, базиран на Книгата на мормоните, и твърде много ги интересува вселената на "Саут Парк", за да смекчават тона.

"Момчета, не се ли боите да отворите някоя стара рана?", ги пита Ксени Жарден от BoingBoing. Паркър отговаря: "Ами вече сме направили 200 предавания, какво друго да правим?".

Oще: саут парк  сериал 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.