Къде са ни паметниците? | webcafe.bg
Webcafe

Къде са ни паметниците?

Красимир ГрозевКрасимир Грозев
08.06.2015, 17:48 (обновена 11.06.2015, 13:13)

1 от 4 снимки Назад Напред

паметникът на цар самуил до "света софия"

Снимка: © webcafe.bg

Грозен или не, монументален изрод или не, диснилендовски кич в стила на Скопие или не, паметникът на цар Самуил е една стъпка в много правилната посока, защото София е истинска пустиня, когато говорим за паметници, символизиращи държавността и културата ни

София се сдоби с паметник на цар Самуил като елемент от програмата за отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на този трагичен български средновековен владетел.

Грозен или не, монументален изрод или не, диснилендовски кич в стила на Скопие или не, паметникът на цар Самуил е една стъпка в много правилната посока, защото София е истинска пустиня, когато говорим за паметници, символизиращи държавността и културата ни.

Русия с малко съветски привкус

Да оставим настрана, че почти всички улици и булеварди в столичния център носят руски имена, но ако погледнем положението при паметниците, там е същото. Няма помен от България и - ако съдим само по монументите - сякаш София е град някъде в руската провинция.

Ако влизаме в централната част на София от Цариградско шосе, неминуемо минаваме покрай гигантския паметник на Съветската армия, изпълнен в стил, който може да наречем „сталинска готика". В последните години паметникът е по-известен с това, че периодично се вандализира от противниците си и едва ли може да се отрече, че днес той внася повече раздор в обществото, отколкото символизира нещо, което сплотява.

А май това е и моментът, в който един паметник трябва да се махне.

Пред сградата на Народното събрание стои друг руски паметник, този на „Цар Освободител". Той изобразява руския император Александър II, чието прозвище „Цар Освободител" няма нищо общо с България, а е свързано с освобождаването на крепостните селяни в Руската империя през 1861 г.

На един хвърлей от там е друг гигантски руски монумент. Това е храм-паметникът „Свети Александър Невски", който по съвместителство е и патриаршеска катедрала на България и най-големият християнски храм в страната. Църквата е кръстена на руския княз Александър Ярославич, който след победата си срещу Швеция край река Нева през 1240 г. получава прозвището Невски, а по-късно е обявен и за православен светец.

Да не забравяме и Руски паметник (отново в чест на император Александър II), Докторският паметник (в чест на загиналите руски медици по време на Руско-турската война) и десетките паметни плочи, посветени на руски генерали и администратори, свързани със същата война.

И разни пълни безумия

Практически в идеалния център на София седи и паметник, който трудно може да бъде описан и обяснен, а е и почти сигурно, че дори с пистолет в главата, това няма да може да направи и авторът му Георги Чапкънов.

На теория, статуята изобразява християнската мъченица София, тъй като именно на нея е кръстена и българската столица. На практика обаче, фигурата няма никаква християнска символика, което признава и самият Чапкънов, а вместо това е сбирщина от различни богини от разни религии и връзката ѝ със София е косвена, в най-добрия случай. Едва ли има софиянец, който да свързва „каката на пилона" с града си...

Не по-малко безумие се извисява и пред НДК. Паметникът „1300 години България" има чудесния замисъл да символизира българската държавност.

Архитекти твърдят, че в оригиналния си вид се е вписвал идеално в цялостния вид на пространството пред НДК, но истината е, че трудно може да се намери човек, който с ръка на сърцето да каже, че паметникът му харесва, или поне, че разбира какво символизира той.

Построен некачествено и набързо, той започва да се разпада още в средата на 80-те, а след като става и опасен за минувачите, е ограден и частично демонтиран. През декември 2014 г. Столичният общински съвет реши да премахне паметника, като на негово място трябва да бъде възстановен Мемориалът на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк. Липсата на финансиране обаче може да отложи тези планове.

Българското е кът

Паметниците, свързани с българската история, в София са кът и в повечето случаи са сбутани между другото по градинки и между блокове. Паметникът на лобното място на Васил Левски определено е достоен символ на саможертвата на Дякона, но той май е единствен в тази категория. Услужливо може да забравим и за инцидента от преди две години, когато елементи от паметника бяха безсрамно окрадени.

За съжаление, почти цялата нова история на България се смята за прекалено противоречива, за да се сложат паметници на държавници от този период. Само че трудно ще открием и каквито и да е сериозни и достойни паметници на български ханове, царе, книжовници или революционери, които да будят здравословна доза родолюбие сред софиянци.

Броени часове преди откриването на паметника на цар Самуил започна подписка срещу него с обвинения, че това е „монументален изрод", който ще донесе непоправими щети на централната част на София. Честно казано, не разбирам аргументите на „десетките български интелектуалци, журналисти и университетски преподаватели".

Разбирам обаче едно друго нещо.

Дъщеря ми днес е на годинка. Преди да се усетя, ще започне жадно да задава десетки въпроси и да чака от мен адекватни отговори. Със сигурност някой ден в бъдещето, минавайки покрай Народното събрание, би ме попитала кой е този на коня. И аз ще ѝ отговоря, че това е руски цар, който е водил война, след която България отново става свободна държава.

Не е сигурно, но познавайки детското мислене, много вероятно е да последва въпросът:

А къде са българските царе?

Предпочитам след този въпрос да я заведа до паметника на цар Самуил, дори и да не е харесван от колцина, отколкото да се потя и да се опитам да ѝ обясня, що е то българският нихилизъм и какви са последиците от него.

Oще: 1300 години българия  александър невски  александър хайтов  българия  българска култура  годишнина от смъртта на цар самуил  грозен паметник  гурко  докторският паметник  държавност  кич  монумент  монументален изрод  ндк  паметникът на софия  паметникът на съветската армия  паметникът на цар освободител  паметникът на цар самуил  паметникът при ндк  подписка срещу паметника на цар самуил в софия  реализъм  символи  скопие  скулптура  софия  сталинистка готика  столица  цар освободител 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

30 Dox | 10.06.201523:29

Дърогче,
Би ли ни осветлил, нас, простосмъртните, що ще рече туй, разийш'ли "недобити комунисти"? А, и... също така - "обикновени български простаци"

Питам, щото, мен многу, ама многу ми се ще да видя "необикновен български простак" и .... ако може - и аз да съм такъв - необикновен простак!

Мерси предварително!!!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 30.04.2011, 05:03

29 veselavesela | 10.06.201517:11

#7 Прекрасен коментар ДА!
Който разбрал, разбрал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

28 TheRock | 10.06.201514:11

sim4o, също така виждаме и простотията на русофилите и недобитите комунисти и на обикновените български простаци!!!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

27 sim4o | 10.06.201510:38

За пореден път - Поклон пред Уебкафенцето .. успявате, приятели, с подбор на материалите, да покажете цялата убога идиотия на нихилистите-соросоиди ..

Ей така - с ирония и показване на техния ограничен светоглед и умствена недостатъчност, ще ги бием, малоумниците ...
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

26 GETI | 10.06.201510:16

че путин е виновен…
и разбира се, комунизъма.
ако не беше путин, нямаше да има нужда от НПО- та!
и от протестъри!!!

ШОРОШОМОЛКИТЕ отново хорово мастурбират, а виновна им е естесвено пак РОССИЯ и съветските им паметници,нищо че,в европа си ги пазят .
само че, защо не си зададат сами на себе си въпроса - каква е разликата от кого си купен, след като служиш на него, а не на собствената си страна, и защитаваш неговите интереси, а не тези на собственият си народ? омерзен съм.
Тъжен
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

25 паяка | 10.06.201509:54

Ван, кое е твоето мнение - първата част от поста ти, обоснована разумно и красиво или втората , иронизираща я ?

7 Ван | 09.06.201516:26
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

24 Bichkiiata | 10.06.201509:06

тука леко ни се подсказва нещо:

"А май това е и моментът, в който един паметник трябва да се махне."

авторе бутайте, бутайте то друго и не правите от 25 години

а да, чакайте, че се отплеснах ....пък в Монреал има паметници на разни френски откриватели: Мезоньов, Шамплейн и т.н домъкнали се тук преди някакви си 400 години и сега оцвъкали пейзажа налево и десно из провинцията, веднъж влизам в музея на историята, исакм да видя аз индианци гледащи лошо и т.н., но освен кремъчни върхове от стрели, скъсани мокасини и стъклени мъниста с които бледоликите са им купили душите и земята нямаше...та пазете си душите и спомените
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

23 Крив Макарон | 10.06.201500:26

Оцених много високо идеята на Мако царят да е с айфон. Айфона е царят на айфоните, и следователно е царско да си с айфон. Айфона сам по себе си придава стил и умножава по нула кича. Така се постига двоен ефект: предаваме на паметника съвременност, и премахваме излишъците кич. А както знаем кичът е дело на азис, и той държи патентните прова, което поставя паметника под заплаха от съдевен иск.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

22 AlahAkbar | 09.06.201523:55

Сигурно така ще е било. Всички над определена възраст пееха ангажирани песни, някои тихо после у дома пропцуваха, но внимателно, само наш Докс, бъдещ патриот е пял каквото и когато иска. И никога не е бил в партия, и никога не е бил бояджия - па макар и да си спести нещо кофти. Повярвах ти, но почти.

Съвети от подлоги и лъжци не приемам. Нито квалификации.

Много ти здраве и приятни моменти на зеленчука, дето го имаш вместо глава пред телевизора.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

21 Dox | 09.06.201523:41

Глей ся, мой човек,
Не знам кое е вашето и кое е нашето време и дали е минало или не е. Сигурен съм обаче в едно - настъпва друго време и в тази връзка ще си позволя да ти дам още един съвет:

Гледай да не пропуснеш момента, когато ще трябва да запееш друга песен!!! А съм сигурен, че ще я запееш - независимо дали ти харесва или не. За разлика от теб - аз не пея песни, от които имам изгода. Пея песни, които ми харесват! Схващаш ли? И за това смея да твърдя, че съм свободен.

Ти, преди време явно си пял с цяло гърло други песни, защото иначе /според думите ти/ сега не би трябвало да си жив, нали! Значи, излиза така, че за да си оцелял до днес - си пял други песни. Така ли е? А? Или не? Ами не, разбира се. Мен не ме беше страх да пея песни, които ми харесват и ... не се случи нещо кой знае какво. Имаше някои негативи, но никой не ме е убивал на място. И не само мен.

Хайде пак - със здраве!
   

оценка

+1 -5