Да вярваш в конспирации, само за да си уникален | webcafe.bg
Webcafe

Да вярваш в конспирации, само за да си уникален

Webcafe, по QZ
24.04.2018, 11:59 (обновена 25.04.2018, 11:28)
знаците, знаци, конспирации

Снимка: © IMDB

Конспираторите много държат да са различни от "стадото"

Интернет е пълен с ужасяващи инсинуации. Оказва се, че инциденти, които изглеждат случайни, далеч не са такива.

Няколко човека с власт си измислят сюжетите, за да постигнат определени резултати и доходи. Както и преди сме казвали, мнозина предпочитат да съотнесат това, което не харесват, към влиянието на сенчести елементи.

И докато конспиративни теории съществуват от много време, интернет служи като катализатор на разпространението им. Кой обаче вярва в конспирации и дали отделните вярващи имат нещо общо помежду си?

Първо на първо, има разлика в достоверността на различните конспиративни теории. Анкета през 2013-а година показва, че всеки втори запитан американец казва, че зад убийството на Кенеди има някаква по-голяма схема. 4% твърдят, че рептил, който може да си променя формата, контролира света. Това за мащабите на САЩ прави около 12 млн. души!

Един от най-важните изводи след подобен тип анкети е, че конспиративните теоретици може да имат различни виждания, но са обединени от обща принадлежност, дори и теориите, в които вярват, да са най-разнообразни. Оказва се, че тези, които вярват, че Осама бин Ладен е убит много преди официалната версия за разстрела му, са същите, които вярват, че той все още е жив.

Този парадокс кара специалистите да мислят, че съгласието с конкретна конспиративна теория не опира само до нейното съдържание, а се дължи на нещо много по-мащабно.

"Конспиративният ум" се дължи на начина, по който човек възприема света, вярвайки че той се ръководи от скрити сили.

Повечето отдават конспиративното мислене на усещането за липса на контрол - дали заради лично безделие, дали заради саботаж от страна на околните. Хора, които например са изложени на условия на работа без да могат да упражняват контрол, са по-склонни да вярват на конспирации. Това води до опити да упражняваш контрол по друг начин, например мислейки си, че знаеш повече от непросветените.

Но цялата картина не е толкова проста. Тази компенсаторна теория представя феновете на конспирациите просто като жертви на обстоятелствата, придържащи се към измислици, за да се предпазят от жестокия свят, и нищо повече.

Подобно описание си противоречи с вече споменатия образ на шумния, самоуверен човек, решил, че е различен от "стадото".

Присвояването на конспиративни теории не е просто липса на контрол, но и инструмент сам по себе си - начин индивидът да се почувства уникален.

За пример може да бъде посочен и фактът, че повечето почитатели на конспирации са склонни да вярват в неща, в които имат доверие малки и ограничени групи хора. Те смятат, че колкото по-малко популярна е една теория, толкова по-вероятно е тя да е истина. Ексклузивността е това, което им дава удовлетвореност.

Разбира се, подобна логическа връзка не е стопроцентово доказуема. Напълно е възможно човек, който вярва в конспирации, да не се интересува въобще от мнението на околните, било то положително или отрицателно, и по тази причина да вярва в каквото прецени.

Един експеримент в Германия обаче илюстрира именно обратното - в опитите си да са уникални, конспираторите са склонни да приемат повече по-екзотични теории.

Заради изменения в законите на страната в много жилищни кооперации са инсталирани нови детектори за дим. Един пенсиониран немски инженер обаче твърди, че въпросните детектори създават "хиперзвук", който може да има странични ефекти като гадене, замайване и дори припадъци.

На анкетираните са представени две твърдения - според едното 81% вярват, че детекторите са опасни, според другото - че процентът е само 19%.

Оказва се, че участниците с конспиративен начин на мислене са по-склонни да повярват на твърдението, когато разберат, че по-малко хора го намират за правдоподобно. Новата и напълно недоказана конспирация звучи по-логично, ако в нея вярва малцинството.

Подобен тип експерименти дават нова светлина върху вярата в конспиративни теории.

Провелите опита в Германия са убедени, че ще постигнат абсолютно същия резултат в която и да било западна държава. Конспирациите не са просто опит да си обясним световни явления. За феновете си те носят блясъка на загадъчното и непознатото, който ще ги отличи от тънещото в неведение стадо.

Oще: експеримент  конспиративна теория  конспиративни теории  конспиратори  конспирации  конспирация  психология 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.