Ресторант накрая на Европа | webcafe.bg
Webcafe

Ресторант накрая на Европа

Иван Стамболов
09.11.2010, 10:54 (обновена 10.11.2010, 11:44)
вилици, докосване

Понякога се мъча да си представя как би изглеждало усвояването на еврофондовете в условията на ЗОП, ако действието се развиваше в ресторант

Понякога се мъча да си представя как би изглеждало усвояването на еврофондовете в условията на ЗОП (Закона за обществените поръчки), ако действието се развиваше в ресторант. Мъча се да си го представя и накрая успявам. Заведението се нарича:

РЕСТОРАНТ НАКРАЯ НА ЕВРОПА

Аз съм Държавата, а народът (в т.ч. частният бизнес) е келнер, раболепно пречупил гръбнак до масата, на която съм седнал и със сумтене прелиствам менюто.

- Тройка кебапчета с гарнитура и една бира!

- Веднага! - откликва келнерът и понечва да се втурне да изпълни поръчката.

- Чакай! - вдигам строги управленски взори от менюто. - Няма ли да си записваш?

- Че какво да записвам? Всичко запомних: тройка с гарнитура и бира. Лесно е.

- Да, но не е само това. Има и друго.

Келнерът, неконфликтен по природа, вади тефтерчето и се приготвя да записва.

- Най-напред искам да ми докажеш, че вашата кръчма е сервирала точно такива тройки кебапчета с гарнитура на стойност не по-малка от 350 хиляди лева за всяка една от предходните счетоводни години.

- ...дни-те го-ди-ни... - записва, въртейки език, келнерът.

- Да ми донесеш поне три референции от клиенти, които са яли кебапчета при вас и им е харесало. Освен това искам пълен списък на хората, които работят в кухнята, къде са учили, какво са завършили, колко кебапчета са изпекли по други поръчки от други маси. Иначе няма как да си поръчам кебапчета от вас. Бъркането на лютеница с пресен лук е предимство и има 10% тежест при оценяването. Записа ли?

- Да - отговаря келнерът и отгръща нова страничка в тефтерчето.

- Стигаме до най-важното. Спецификациите! Искам пълно описание на кебапчетата: от каква кайма са, колко е телешкото, колко е свинското, откъде е, от плешката или от бута, сол, кимион, сланина, всичко. Иначе няма как да поръчам. Същото и за гарнитурата. И за бирата. Това е важно за методиката и за обективните количествени критерии, по които ще оценявам кебапчетата преди да взема окончателно и официално решение. Всяко нещо носи точки.

Келнерът скрибуца с химикалката в тефтерчето, а аз незабележимо преглъщам, защото вече съм гладен.

- Заедно със спецификациите на кебапчетата - продължавам да диктувам - трябва да ми представиш и ценова оферта с разбивка.

- Ами то в менюто си пише...

- Да, но няма обосновка на цената, а трябва да има, защото аз съм Държавата и си имам правила, по които поръчвам кебапчета. И накрая трябва да ми подпишеш няколко декларации: че не ми дължиш данъци, че не си сервирал кебапчета на организираната престъпност и сивата икономика и че не си в конфликт на интереси с другите келнери и лелката на тоалетната.

- Това ли е всичко?

- Почти. Остава да ми внесеш и една парична гаранция за добро изпълнение на поръчката, която аз после, ако ми се усладят кебапчетата и не се оригвам много от бирата, ще ти върна. Това го има в договора, който ще подпишеш при подаването на документите. Клаузите не подлежат на преговори и промяна.

- А плащането?

- Е-е-ей, всички за плащането мислите! Плащането накрая. Надявам се до два-три месеца, ако всичко е наред, не ни мине котка път и от министерство на финансите нямат нищо против, да финализираме и плащането. Но ако се забавим повече от година, няма да се плашиш. Ще ни отстъпиш доброволно 10% от цената и тогава ще ти платим по-лесно.

- Тоест на този етап ние трябва да ви платим за това, че вие обядвате при нас.

- Тоест, да. Все пак аз не съм обикновен клиент, а Държавата.

- Добре тогава. Значи, тройка кебапчета с гарнитура и бира. И отивам да събирам документите.

Келнерът се отдалечава смазан, а аз оставам да чакам с куркащ от глад корем и ясното съзнание, че повече няма да го видя. Вадя от куфарчето Закона за обществените поръчки и започвам да си вея с него. Добре, че в действителност не съм Държавата, иначе щях да умра от глад. Лошото е, че ще умре от глад и келнерът, а заведението „Ресторант на края на Европа" ще фалира.

Oще: закон  иван стамболов  обществени пръчки  ресторант 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

8 ot4eto | 10.11.201023:57

Статията ме подсети колко ми липсва Дъглас Адамс.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.09.2010, 13:57

7 Elena Bojcheva | 10.11.201018:19

Най-хубав е въпросът с паричната гаранция. И пишеш по 100 писма, за да ти я възстановят все пак. Но то си има срокове, които трябва да мината, да няма възражения, а после и доказателство да приложиш... Може би тези предпрития нямат счетоводство или отдел. ....
Браво на автора!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2010, 14:06

6 FullMax | 10.11.201014:13

Господин Sulio Pulev,
Вашият коментар ми прилича на свръхсебеизхвърляне от Ваша страна.Какво точно-само Вие може да обясните.?!!!
Според мен, отговора се върти около Ваша пръдня , след която дори и кучето излиза от стаята, или Ваша обемна оригня, от която тапетите се набръчкват!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.11.2010, 13:22

5 Sulio Pulev | 10.11.201011:39

Глупости!!!
На това му се нарича смесване на ябълки с круши.Разбира се дейноста по държавните поръчки е много по различна и сложна, а и в много ресторанти се извършва такава "поръчка" от клиентите макар и не в гротескната форма.Питат се приятели за ресторанта, някои поглеждат в кухнята,пита се сервитьора за състава на яденето или го пише в менюто. Най вероятно автора е глупак, който не е спечелил държавна поръчка, щото е глупак или негов приятел не я е спечелил.
Не е редно по такъв начин да се смесват работите, защото и без друго тъпото население не може да ги разбере, опростява ги и си мисли, че е право. Не трябва да се допринася в опростачването и на без друго не толкова умното население, чрез подобни "писания", че започват да си мислят, че всичко дето стърчи се лап... пардон, всичко дето хвърчи се яде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 21:31

4 scorpio | 09.11.201020:02

Много добро... Много щастлив , ама аз нЪл' съм си българче... тоя виц го знам по друг начин Кул ... по-скоро мисля, че завършека по отношение на ресторанта няма да е (а и той не е) - фалит... Просто отива да обслужва други клиенти (държави), а "нашия" (нашата) ще си остане гладен (и ТЯ си е). Клиентът винаги има право, но не и този, който ти разваля бизнеса...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.11.2010, 19:29

3 Boryana Petrakieva | 09.11.201019:30

страхотно!!! разкошна статия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 12:46

2 randome | 09.11.201013:54

до тук спрях......"- Почти. Остава да ми внесеш и една парична гаранция за добро изпълнение на поръчката, ", нема смисъл да чета нататък.
браво авторе (за хумора).
забележка-въпрос: А БЕЗ КОНТРОЛ????(леле какви "дупета" ШЪ иЙдем???) Не че "оргЪните осъществяват такъв".
констатация:липса на" МАНТАЛИТЕТ"......и прочее "епитети".
какъв "Ресторант на края на Европа"??? по скоро ЛИПСА на (ресторант на гЪза на гиЙОграфЙЪтЪ) .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

1 ot4eto | 09.11.201012:49

О да, комедио. Пляскане
Поздравления за автора.
   

оценка

+0 -0