Цифровият портфейл набира сила | webcafe.bg
Webcafe

Портфейл в телефона

Mobilecafe, по techland.time.com
07.09.2012, 19:58 (обновена 10.09.2012, 13:59)
Мобилно банкиране

Узряват технологиите, които променят плащанията онлайн

Представете си, че освен всички други неща, които смартфонът ви прави сега, можеше да ви служи и като ключ към истинския свят.

Вместо да ровите в портфейла си за своите кредитни карти, ваучери за намаление, самолетни билети, членски карти и рецепти, бихте могли просто да приближите телефона си към един терминал. Тогава цялата необходима информация се зарежда автоматично, след което просто потвърждавате самоличността си чрез пръстов отпечатък или PIN код.

Все още не сме стигнали дотам, но парченцата от този технологичен пъзел постепенно почват да се нареждат

Въпреки че за дигитален портфейл се говори от години, едва последните нововъведения успяват да реализират на практика полезна версия на този концепт.

До този момент големият въпрос по отношение на използването на телефона като портфейл беше: Защо? Не е трудно да извадиш кредитната си карта, когато искаш да си купиш нещо, така че NFC технологията, която създава възможност за безконтактно разплащане чрез доближаване на телефона до терминал, изглежда безполезна.

Освен това, някои компании в сферата на услугите като Starbucks вече позволяват разплащането чрез телефон, използвайки мобилни приложения. Както отбелязва Девиндра Хардавар от VentureBeat, NFC все още изглежда като отговор, за който няма зададен въпрос.

Защо просто не използваме приложения, вместо да разчитаме на NFC? Макар че начинът, по който Starbucks организират мобилните разплащания е приятен, използването на карти за лоялни клиенти, съхранявани в телефона ви, става непрактично, ако всяка търговска верига започне да предлага същите преференции.

Изведнъж смартфоните ни се оказват пълни с приложения само за една цел - и ще трябва да преравяме софтуера си, вместо просто да бръкнем в портмонето си и да извадим това, от което се нуждаем. Това далеч не е подобрение.

Първата стъпка към създаването на по-добър цифров портфейл е унификацията и обединението - и точно това се случва в момента

Следващата версия на софтуера за iPhone, която предстои да излезе тази есен, ще разполага с приложение, наречено Passbook, което съхранява всички членски карти за лоялни потребители, купони и ваучери за намаление на едно централно място.

Тези потребителски преференции могат да бъдат ориентирани както към време, така и към местоположение, така че да се показват, когато имате нужда от тях и да ви уведомяват за важни обновления - като например промени в терминала на вашия полет или предстоящи промоции за даден магазин. Не е изненада, че Google също искат да предложат подобна услуга като разширение на Google Wallet.

Ала дори това не е цялостно решение. Освен ако не разполагате с ваучер-подарък за всички места, в които пазарувате, ще се налага от време навреме да изваждате портфейла си и да плащате с "хардуерни" пари, което добавя още една стъпка към процеса.

А и отчитането на местоположението няма да работи винаги. Например ако се намирате в някой мол, или място, което блокира GPS сигнала, отново ще се наложи сами да преглеждате десетките виртуални купони и карти, с които разполагате. 

Ето къде намира приложение и NFC технологията

Вместо да се ровим в някое приложение, ще можем просто да доближим телефона си до терминал и той автоматично ще открие от кои ваучери или кредитни карти имаме нужда. По този начин, физическият портфейл става все по-лек, а може би и напълно ненужен - и не се налага да губим време,  преравяйки списък от виртуални баркодове.

Google вече са приложили NFC технологията чрез услугата Google Wallet и макар че тя се бореше да затвърди позициите си в последно време, вероятно добавянето на подобна на Passbook функция би се оказало полезно. Междувременно слуховете за NFC-екипиран iPhone обикалят технологичните среди вече повече от година.

Те едва ли ще станат реалност в следващия модел на смартфона на Apple, ала това не изключва появата на NFC в някоя по-следваща версия на устройството. През юли, Apple купиха компанията за мобилна сигурност AuthenTec, която специализира в патенти и технологии за отчитане на пръстови отпечатъци. Както посочват от The Next Web, сканирането на пръстови отпечатъци би могло да се окаже ключов елемент в сигурната, NFC-базирана разплащателна услуга на Apple.

Но нищо от това не ни очаква в най-близкото бъдеще. Все още цари война за това кой ще администрира NFC транзакциите и ще отнеме време, преди Passbook и алтернативата на Google да навлязат сред масовите потребители. Ала поне засега, крайната цел - преходът към "цифров портфейл", изглежда все по-близо.

Oще: ваучери  кредитни карти  онлайн  плащания  портфейл  смартфон  телефон  технологии  транзакции 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

1 post deluvian | 09.09.201213:21

много удобно, ще е достатъчно да се приближим до магазин, и той автоматично ще ни продава нещо, даже няма нужда да влизаме.
   

оценка

+1 -0