На бате Тошо триковете: Шишът на чевермето го е вързал на велосипедна верига, а на другия край - електромоторче | webcafe.bg
Webcafe

Бате Тошо как ни хранеше само

Моис Бело
22.08.2011, 12:21 (обновена 23.08.2011, 08:47)
Чибапчета и чифтета

Снимка: © БГНЕС

Това е елегия за един български кръчмар - бате Тошо от Боровец. Позволявам си да ви занимая с нея, защо предполагам, че в настоящето ни достойното дело на един истински кръчмар е уместна антитеза на кръчмарското поведение в уж по-висши от общественото хранене сфери. Та да не обиждаме кръчмарите!

- Хайде на Боровец при Тошо!

- Кой Тошо, бе?

- Как кой, "При бате Тошо нема лошо" -- срещу трети плац, алеята на спасителната служба. Страхотна кръчма, друга такава в Боровец няма! Едно дворче с пет-шест масички и барачка с още толкова. Тошо си е иззидал огнище на двора.

Шишът на чевермето го е вързал на велосипедна верига, а на другия край - електромоторче. На шиша - я прасенце, я агънце. А пък скарата я раздухва с една стара прахосмукачка "Ракета" от ГДР-то - нали се сещаш, от ония, дето като я обърнеш наопаки, духа, вместо да смуче. И какви кебапчета, какви кюфтета!

Ами баниците, ами киселото мляко - кеф ти овче, кеф ти биволско, кеф ти с боровинки, кеф ти без! И само да кажеш, Тошовица ще ти загърне баница за вкъщи, ще насипе кисело мляко в буркани "Омния"...

Докато се храним и ахкаме, Тошо все снове от маса на маса - сто и трийсет кила, ама сякаш на пръсти стъпя. Пита ни доволни ли сме - има си хас! - ние пък го питаме как я кара, обръщаме го на политика, разбира се.

А той сегиз-тогиз излиза на алеята пред кръчмата да среща непрекъснатия поток от минувачи с "Да-а, заповядайте!", отговаряйки с престорена наивност на незададения въпрос. И върши работа, ще знаеш, тая не особено сръчна хитрост. Влизат хората - и българи, и чужденци.

На българите Тошо съзаклятнически бутва меню с "български цени". Не че са чак толкова по-ниски, ама това си е неговият кръчмарски начин да подхрани изпостаялата национална гордост - и не само телом! И върши работа, ще знаеш! Тя, кръчмата чудна, ама какво е кръчма без кръчмар! Не хлебом единим, нали така беше?...

Защо ви разправям всичко това? Ами Тошо го няма вече. Починал човекът. Кръчмата - залостена, със заковани дъски по прозорците; дворчето - тревясало. Отдавна не бях ходил и ме доядя на себе си - сякаш си беше отишъл заради моето непостоянство. И рекох да оставя следа от тоя човек - нали в Интернет всичко е вечно, дори телефонният му номер още си седи там някъде.

Човеколюбец беше той - като пекаря поет Рагно от "Сирано" или като Странджата от "Хъшове". И макар клиентите му да не бяха нито поети, нито бунтовници, при бате Тошо намираше подслон онова самородно, непритворно, самосъщо, което в света на принудената еднаквост едните наричат "другост".

Вечна му памет на бате Тошо!

Oще: бай тошо  боровец  клиенти  кръчма  кръчмар  чеверме  шиш 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.08.2011, 18:13

4 Stoil Simeonow Shakalow | 31.08.201118:17

Евала правя на автора,работил съм при него приятелски бог да го прости...наистина народен човек беше...лека му пръст...гозбите,българската традиционна кухня,обстановка,посрещане ,с добро ще го помня ,че ми е помагал...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2010, 11:34

3 cheren_zaek | 23.08.201122:52

Мога да разбера тоя тип носталгия Усмивка Вечна му памет на човека. Дааа-м...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

2 Dimitar Stamboliyski | 23.08.201112:01

В Сърбия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

1 vanko1 | 22.08.201115:28

де ги сега тия кръчми... Смее се
   

оценка

+0 -0