Кой праща оръжие на бунтовниците в Сирия | webcafe.bg
Webcafe

Кой праща оръжие на бунтовниците в Сирия

Webcafe.bg, по Globalpost.com
11.06.2012, 15:27 (обновена 13.06.2012, 08:16)
сирия, асад

Основният въпрос за всяка революция

В базата на Свободната сирийска армия, група мъже водят нервен затворник към кола, чакаща отвън. Няколко часа по-късно бунтовниците се връщат сами, а багажникът им е пълен с оръжия. 

Успешният бизнес на размяна на военопленици срещу пари за оръжие

След като зареждат складовете си с нови куршуми и гранати, ренегатът Хамза Фатахала, който преди 9 месеца се е присъединил към Свободната сирийска армия, описва така "транзакцията". "Заловили сме много пленници до този момент," обяснява той. "Изпращаме ги обратно в домовете им срещу определено количество пари при условие, че няма да се върнат към стария режим. Използваме тези пари, за да си купуваме оръжия".

За освобождаването на този пленник на име Ахмед Хасиба, групировката получава 500 долара. Фатахала разкрива, че с тези пари са успели да си купят амуниции от основния им доставчик, който се оказва не кой да е, а националната Сирийска армия - техният враг. Този странен цикъл на обмен на пленници за оръжия се разиграва между бунтовниците и армията на президента Башар Ал-Асад още от самото начало на революцията. 

В миналото един пленник е струвал два калашника

Фатахала изчислява, че неговото село е купило около 40% от оръжията си от режима. Обменът на пленници досега е допринесъл с почти 80 000 долара за купуването на оръжия, споделя той. Освен това, с 50% от техните оръжия се снабдяват по време на битка. Останалите 10% са дарени и внесени незаконно от чужбина, или пък са купени от частни търговци, предимно от Ирак.

Понякога се случва пленниците да бъдат разменяни директно с оръжия, споделя Фатахала. В миналото са разменили един от затворниците си срещу два автомата Калашников. 

Армията хем подкрепя властта, хем продава скъпо оръжие на бунтовниците

За управляващия режим - или поне за неговите лицемерни поддръжници, снабдяването на врага е голям бизнес. По думите на Ахмед ал Шейх, лидерът на въоръжената опозиция в Джабал ал-Завия, държавните военни продават и куршуми за Калашников по 4 долара на брой, макар че цената им преди въстанието (т.е. преди февруари м.г., когато избухнаха първите размирици) не е била по-висока от 40 цента на брой.

Ахмед ал Шейх оглавява около 6000 души от осем батальона, известни като Sham Falcons. Той разкрива, че цената на автомат Калашников от националната армия е 1000 долара. Гранатометите, заредени с комплект от 4 ракети, пък достигат до 4000 долара, каквато е и цената на една ПК картечница.

"Военните ни продават оръжия, защото им харесва да има революция - заради парите," споделя Ал Шейх. "Тяхната лоялност е единствено към собствения им джоб, а не към режима".

Макар че повечето от продавачите са корумпирани чиновници, някои войници с по-нисък ранг също крадат амуниции от държавните складове отвреме навреме и ги продават на бунтовниците. 

Ала връзката между продавачи и купувачи невинаги е гладка

Един ден в бунтовническата база, докато мъжете почиват след обяд, силна експлозия шокира всички и ги изправя на крака. Както са се и опасявали, партидата куршуми за Калашников, която са купили миналия ден, се е оказала клопка. Този път обаче бунтовниците са извадили късмет и са оцелели от фалшивите куршуми.

Мъжете в Свободната сирийска армия са се поучили от предишния си опит - понякога куршумите, които купуват от армията на режима, биват изпразвани от барут и пълнени с динамит. Целта е да бъде унищожен автоматът Калашников и неговия собственик.

След редица инциденти и загубата на два автомата, бунтовниците се научават да разпознават фалшивите куршуми. За облекчение на всички последният инцидент се е случил по време на контролирана експлозия, организирана от бунтовник, който подозирал новата партида куршуми. Той се отървал само с подута ръка, няколко опърлени кичура коса и дупка в масата. 

Въпреки риска, Свободната сирийска армия не се отказва от такива сделки

"Тези тук са добри куршуми," споделя водачът на батальон Асад Ибрахим, посочвайки червената маркировка в основата на куршумите. Вземайки в ръка друг куршум с малко по-тъмна маркировка, изнесена по-нагоре, той отбелязва, че "това са куршумите на Башар, от които експлодират оръжията ни". 
Бунтовниците споделят, че подобни куршуми са унищожили много оръжия и са убили или ранили сериозно няколко от хората им. Ала въпреки това, те продължават да рискуват.

Командирът Ал Шейх разкрива, че около половината от арсенала на Sham Falcons е откраднат от врага. По-голямата част от него е присвоен или по време на битка, или след покушения над правителствени контролно-пропусквателни пунктове. Освен това бунтовниците провеждат нападения над държавни складове за оръжия във всеки възможен момент.

По време на атаката над КПП-то в Мугара от миналата седмица, Ал Шейх гордо се похвали, че неговите хора са успели да откраднат рядка находка: танк T62, екипиран с противовъздушни оръжия. 

Нерядко изменниците формално тръгват да потушават бунта, но се присъединяват към него

Друг източник на оръжия са самите ренегати, които носят собствените си оръжия от националната армия, когато се присъединяват към бунтовниците.

Седейки в базата, бунтовниците прихват в смях при спомена за двама приятели, избягали от официалната армия, които казали на шефа си, че имали нужда от заредени с оръжия автомобили, за да се отзоват на сигнал за бунтовническа дейност. След като заредили джипа с максималното количество оръжия и амуниции, което успял да побере, те отишли право при бунтовниците - и вместо като врагове, били посрещнати като нови сътрудници.

Освен че Свободната сирийска армия се е доказала в присвояването на оръжия, тя е доста сръчна и при изработването на собствени такива. 

Импровизираният завод за амуниции произвежда нискотехнологични бомби

В таен склад, разположен на другия край на града, се варят тор и захар в голям казан. Със сместа се пълнят всякакви предмети - от чайници до големи метални тръби, които служат за бомби, използвани при атакуването на танкове и други превозни средства на армията.

23-милиметрови гилзи се пълнят с експлозиви, а на края им се оставя малък фитил - но те приличат повече на фойерверките от анимационните филми "Весели мелодии", отколкото на смъртоносни гранати.

"Използваме много прости оръжия, в сравнение с високотехнологичните способи на режима - танкове, ракети, снаряди. Егати и правителството, егати и режима! Не прави нищо друго, освен да избива хората си...", възмущава се Фатахала след обиколката на оживената работилница.

Oще: армия  башар ал асад  бунтовници  оръжие  сирия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.02.2012, 17:01

7 Mihail Atanasov | 13.06.201218:55

От страна без никакви външни и вътрешни дългове във какво е превърнаха мармота и чифута Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

6 Vankata_820 | 13.06.201211:39

И сега дойде моментът да попитаме за връзката на "Кинтекс" с военна полиция и от там със сините каски и препълнените им самолети!!!Усмивка
Колко прозаично!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

5 Bobby_gBG | 13.06.201207:49

Факта е че мирното население не ще "наблюдателите на ООН" защото са долни гадове, които ще извъртят и изменят тотално реалността, за да излезе режима зъл, и да има нужда да бъде свален.


Хората не искат да последват съдбата на Либия, и ще си подкрепят диктатора, защото алтернативата е бомбокрация, сепаратизъм и идването на власт на ислямистка партия, а стандарта им на живот ще се смъкне дори под българския...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.03.2012, 14:21

4 на майка ти пИтката | 12.06.201217:23

Загъващия шоколади мармот да обясни и лекото стрелково въоръжение марка "Хеклер & Кох" ли са им го продавали от Сирийската национална армия. Ами израелските комплекти за нощно виждане? Тази "революция" сама ли се финансира от отвличания? А масовите отвличания не са ли форма на тероризъм?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.08.2011, 21:54

3 Nikolai Stamenov | 12.06.201213:51

И от "гръмналите" складове може да има боеприпаси за тази дестинация цензура
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 12.06.201210:13

И без да чета знам че е САЩ, ама айде ще се обадя пак след четенето. Да видим що за теза защитава автора...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

1 Bozo Kosmev | 12.06.201209:49

А един мармот загъва шоколада в станиол...
   

оценка

+3 -1