Газопроводи и скокове на цените | webcafe.bg
Webcafe

И замириса на руски газ

Webcafe.bg, по CNN
08.07.2012, 13:22 (обновена 11.07.2012, 08:56)
Кремъл

В началото на тази година Украйна - заедно с голяма част от Източна Европа - бе обхваната от дълбока и трайна студена вълна. Много хора измръзнаха до смърт, търсенето на енергия се покачи.

На всичкото отгоре Русия обвини Украйна, че за втори път през последните три години  краде газ от транзитните газопроводи, насочени към Западна Европа. През бившата съветска република се транзитира близо 25% от руското синьо гориво за Стария континент.

Украйна категорично отрече

Споровете за газа добавят още един проблемен аспект към и без това неустойчивата връзка на взаимозависимост между двете държави. Едно обаче си остава неизменно - Украйна все така се нуждае от руски газ, докато Русия се нуждае от транзитните газопроводи на Украйна, за да продава суровината си на Запада.

Скандалът избухна след катастрофално разваляне на отношенията през януари 2009-а, когато за две мъчителни седмици Русия рязко спря подаването на газ към Украйна и почти цяла Европа.

Руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че украинската газова компания - "Нафтогаз Украйни" - дължи огромна сума под формата на пропуснати плащания и санкции. "Нафтогаз" обаче контрира, че е платила всичко и обяви, че "Газпром" всъщност се опитва да я застави да приеме нова цена на газта, която трудно би могла да си позволи.

В крайна сметка бе постигнато споразумение, но украинският премиер Микола Азаров все още твърди, че условията са били некоректни: "Американците плащат 70 долара за 1000 кубични метра газ, докато Украйна плаща 550 долара на Русия за същото количество. Кажете ми коя икономика би издържала на това?" коментира той.

САЩ обаче се възползва от огромните си резерви от природен газ, а Русия твърди, че все пак Украйна получава газ на по-ниска цена от потребителите в Полша, Унгария, Турция и Румъния.

Диверсификация - но единствено на база внос отдругаде и шисти

И така, докато Украйна се опитва да договори по-добра сделка с Русия, тя също така се старае да преодолее зависимостта си от руски газ и да диверсифицира източниците на енергия. Основна част от плановете е свързана с внос на течен природен газ от други държави (като Азербайджан), който ще бъде обработван в терминал, изграден край голямото черноморско пристанище Одеса.

Ръководителят на проекта Виталий Демянин твърди, че към 2018 г. това би трябвало да замести 30% от настоящия внос на руски природен газ. "Там ще има 10 милиарда кубични метра алтернативен газ. Това ще ни помогне да преговаряме по-лесно с основния ни доставчик," заяви той.

Същевременно Юрий Бойко, украинският енергиен министър, има сериозни надежди, че шистовият газ - образуван дълбоко под земята в големи формации от шистови скали - би могъл също да бъде сериозен алтернативен източник на енергия в предстоящите десетилетия. Той коментира пред CNN, че проучванията за шистов газ в Западна Украйна имат "много голям потенциал".

Акцент върху зелената енергия - но не заради екологичния й ефект

Ала в плановете на гладната за енергия страна с население от 44.8 милиона души влизат не само алтернативните източници на газ.

Властите в Украйна са се ангажирали да инвестират масирано  в "зелена енергия". Това обаче няма да спомогне много за одобрението на еколозите, тъй като те планират да изгарят и много повече възглища. Всичко това свидетелства за нарастващото им желание да получават енергия без да прибягват до природен газ.

Междувременно, докато Украйна търси други енергийни източници, Русия разглежда други начини, по които нейният газ да достига до Европа. Русия е най-големият световен производител на природен газ, като - по данни на Европейската комисия, тя снабдява Европа с близо 40% от необходимото й синьо гориво.

Държавата вече е изградила един газопровод, който заобикаля Украйна. Дългата 1230 километра тръба "Северен поток", която струва над 12 милиарда долара, директно свързва Русия с ЕС и държавите от Прибалтика.

По време на откриването на газопровода през 2011-а, тогавашният руски премиер и настоящ президент Владимир Путин отправи заплашителен - и не твърде дипломатичен, намек на украинските си съседи. "Всяка транзитна държава винаги се е изкушавала да се възползва от статута си на такава," заяви той. "Тази ексклузивност вече не съществува".

Сега Русия смята да извива докрай ръцете на Украйна с "Южен поток"

В края на тази година Русия планира да започне строителството на още един газопровод до Европа - "Южен поток" - който ще преминава през Черно море през България, Гърция до Италия и Австрия. Проектът застрашава да лиши Украйна от милиарди долари приходи и всякакви оставащи инструменти за влияние върху бъдещите цени на газа.

В опит да спаси дълготрайните отношения между двете страни, сега Украйна предлага нов модел, който ще осигури на Киев, Европа и Русия равностоен контрол върху транзитната система.  "Така клиентите, купувачите, доставчиците и транзитната държава са заедно в тази дейност. Това е добър модел и е удобен за всички," заяви енергийният министър Бойко.

Само времето ще покаже дали тези мащабни енергийни реформи ще смекчат руската позиция в бъдещите преговори и ще променят хоризонтите на украинското икономическо бъдеще.

Oще: газопроводи  диверсификация  доставки  европа  енергия  природен газ  русия  украйна  шистов газ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 09.07.201214:04

Миризната на руски газ е винаги съпроводена от миризмата и на руски гъз обаче
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 09.07.201211:07

украинците искат самостоятелност.. и я получават. точно както и бантускотовете целуват грешния гъз. реднеците не са дали нищо за кучешката вярност. обидно е
   

оценка

+3 -1