И нека часът свърши с музика | webcafe.bg
Webcafe

И нека часът свърши с музика

Димитър Ангов
21.03.2012, 13:39 (обновена 22.03.2012, 10:12)
Китара

В училището се провежда експеримент. Решихме да ограмотяваме и да покажем на нашите ученици колко губят от незнанието си за БГ музиката

Беше странна седмица. В училището се провежда експеримент. Решихме да ограмотяваме и да покажем на нашите ученици колко губят от незнанието си за БГ музиката.

От новата 2012 си имаме радио - съвременен вариант на старите радиоточки. Идеята се роди в главата на нашата заместник-директорка и беше реализирана на бързи обороти след масовото одобрение.

Музика се пуска преди часовете и по-време на междучасията. Системата върви в комплект с електронен звънец.Този звънец си има и предимствата и недостатъците.

Получават се гафове като този с 12-класник, опитващ се да поздрави шефа с любимата му песен. Или с един привърженик на по-твърдата музика, който влуди учителите една сутрин.

Учениците бързо си записаха мелодията за край на часа и няколко учители успешно се хванаха на gsm провокациите. Затова отвърнахме успешно на удара с песента звънец.

Случайното хрумване да се смени мелодията за 8 март доведе да развитие на идеята. Ученици избраха песните, други ученици ги подредиха, макар че си нямаха представа и не бяха слушали доста от песните.

Интересна седмица беше с този променен звънец. Изненадата засега действа положително и някои от песните предизвикват фурор. Страхотно е да видиш как ученици излизат от час и пеят песните. Да разбереш, че осмокласници танцуват в междучасията.

Нещата се променят и виждаш как се заслушват в текста. И след това във виртуалното пространство продължават с пускането на новите групи, които са открили и са им харесали.

Имаме си и редовни диджеи, получаващи възможност да пускат музиката по-свое желание. Какво ще се получи от всичко това не знам, винаги ще има недоволни. Появиха се сред учителите и сред учениците. Едните ги дразни силата, другите не можели да си преговарят уроците. Изненадващо наистина.

Има още доста БГ песни за пускане, идеята може да продължи като се развие тематично, стилово, по-години и всякакви други критерии. Единственото ограничение е в липсата на един популярен стил сред учениците, но това е и идеята - да предизвикаме промяна.

Най-важното е промяната на атмосферата в училище благодарение на този музикален фон. Училището ще започне да се свързва и с приятни неща. Положителното настроение може би ще се пренесе и в час и ще доведе до реални резултати.

Oще: мелодия  музика  песен  песни  радио  ученици  училище  учители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.05.2011, 11:47

5 Dimitar Angov | 04.05.201219:57

Как ли - първо има няколко от тях бяха назначени да пускат музика преди започването на първия час и този ученик беше привърженик на този хард стил. Радиото е в едно и също помещение с ксерокс машината и през междучасията е доста натоварено. Това обяснява ли ситуацията. А музиката си е българска от топ 500 за всички времена. Голямото междучасие се пуска БГ радио. Незнам какъв е ефекта за тези 8 седмици, но 250 песни минаха , реакция има, но трудно се променят навици създавани с години. Някои от тях твърдят, че не я разбират, всяко време си има своята музика. Сега пробваме и с други стиловете , идеята търпи развитие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2012, 17:46

4 Pagan | 12.04.201218:08

хмм... идеята е хубава, но твърде неясно и общо е написано. Няма имена на училища, какво точно са слушали, как така учениците изведнъж поемат контрол над "радио пулта" и започват да си пускат каквото поискат. Малко наивно...не знам, може и аз да греша, разбира се, но все пак... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

3 Dimitar Stamboliyski | 22.03.201211:57

Почнааме с Магда и свършийме с Комстантин! Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2012, 07:56

2 Miroslava | 22.03.201207:06

Непознаване на БГ какво...?!? Смее се
БГ музика ли?!? МУХАхахаха....
Разсмяхте ме рано сутринта!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

1 Дракон с кисело зеле | 21.03.201214:29

Проблемът е, че българските ученици не губят нищо от непознаването на БГ музиката. (Да му се не знае, бтв, можехте да напишете "българската музика", а и трябваше.)
Поне не и от тази, която с почти сто процентова сигурност се е пускала в споменатото училище. Може би ако се споделят имена на изпълнители и/или заглавия на песни, ще е малко по-добре, но...

Съжалявам.

Това, естествено, го казвам като човек, който всещност харесва няколко български изпълнители и уважава още много поради различни причини. И все пак... По радиата се въртят тъпи забравими песньовки на същества като Графа, които просто нямат музикална стойност. Освен чалгата и песните на стогодишните звезди, естествено.

Какъв е шансът в училището да пуснат нещо различно? Нещо на Ювиги, да речем. Или на Ер Малък. Или на... Знам ли и аз... Нещо, което да си струва хабенето на ресурси...
   

оценка

+1 -0