Соци@лно. Навярно социалната мрежа на Google никога не ще може да "издуха", тази на Facebook, така както последната направи с MySpace навремето, но е първата сериозна и достойна алтернатива | webcafe.bg
Webcafe

Соци@лно

Крис Богданов
01.07.2011, 13:23 (обновена 11.07.2011, 09:43)
Google in China

Снимка: © BGNES

G+ привлича със свежестта - като се започне от свежия дизайн и стигнем до останалите идеи, като да можем да влизаме във видео и аудио разговори с приятелите си през самия сайт

Навярно социалната мрежа на Google никога не ще може да "издуха", тази на Facebook, така както последната направи с MySpace навремето, но е първата сериозна и достойна алтернатива! Защо е такава и защо изобщо има нужа от алтернативи?

Първо, Facebook се е превърнал в ужасен клюкарник - това не е поради самите потребители, а поради това, което представлява уебсайтът.

Като започнем с прекалено многото уведомления за всяко едно наше действие (липсва само, че не се отбелязва, когато се изхождаме) и после всички тези досадни приложения, които публикуват на стените ни: "Искаш ли да научиш какво мисли за теб" или пък "На кой какъв му е любимият цвят чорапи", или "Еди-кой-си се изгуби на еди кой си остров" и така стените ни преливат от безполезна и досадна информация, като контейнери с помия!

След това от Google са се погрижили доста добре за поверителността на нашите данни и това, което споделяме с останалите. Опциите са много по-ясни и най-вече лесно достъпни за промяна по всяко време.

Политиката относно поверителността е доста по-кратка и ясно описана на сайта им (и преведена на български!), за разлика от тази на Фейсбук. Впрочем G+ не се превежда от набор преводачи любители, работещи за без пари, както е при FB, а от професионалисти, и затова няма да видите нещо от сорта на "Иван коментира вашето статус", а пълен превод на всички опции още от началото.

Друго нещо, с което G+ привлича, е свежестта - като се започне от свежия дизайн (край на вечното монотонно синьо!) и стигнем до останалите идеи, като да можем да влизаме във видео и аудио разговори с приятелите си през самия сайт.

В този сайт "интересите" не са само, за да знаят познатите ни -непознати кои 100 филма обичам най-много и от техните фен страници, да ни спамят със съобщения с не знам си какви "новини" и "съвети", а нещо много повече.

Можете да въведете всякакъв интерес и така Google ще ви поднася "интерес"-ни статии и информация по темата, за да научавате през свободното си време и да споделяте лесно с приятелите, които имат същите интереси. 

Често поствате клипчета от YouTube? Това никога не е било по просто от досега! Търсете видеата направо от самата ви "стена" (или както е G+ терминът - "поток").

Ще ви кажа и един личен мотив, поради който предпочитам силно G+, но той може да се стори много смислен и на вас. Всички използваме търсачката на Google (все пак е най-добрата), и дори и за тези от вас, които нямат регистрация, не е тайна, че търсачката пази доста лични данни за вас относно вашите търсения, посещения, интереси и прочие - с цел подобряването на рекламата.

Много от вас - също като мен, са и регистрирани. Аз редовно използвам Gmail, YouTube, Maps, Преводача (не за български, ха-ха!), Blogger и други (разбира се, всичко с една регистрация).

Та, след като съм се доверил на компанията, защо, по дяволите, бих искал личният ми живот да е разпилян из мрежата и достояние на повече от една компании? Не стават ли твърде много компромисите с поверителността ни?

Веднъж, щом Google Plus премине етапа на доработка и тестване, и повечето от вас си създадат профили тук (а това ще стане със сигурност, не след много дълго), ще изтрия FB профила си завинаги! Нека поверя виртуалния си Аз само на едни!

А и допълнително удобство е, че веднъж регистрирани в G+ в новата лента на Google ще виждате и бутонче "+Вие" (където "Вие" е името ви), и оттам ще имате много бърз достъп, докато в момента ползвате коя да е друга от услугите на Google.

Към лентата се добавя и прозорче за нотификации (единно за събития, покани за приятелство и лични съобщения), което ви уведомява и без да сте в самия сайт. (Край на влизането във Facebook през пет минути за проверка дали има единичка под синьото кълбо)!

Толкова от мен относно +овете, останалите ще откриете сами, когато се присъедините! Последното засега става само ако сте поканени по e-mail от човек, който е вече член, тъй като, както споменах, мрежата все още се доработва.

И макар че нашият кръг "избрани" все още е доста тесен, от Google вече се радват на неистов интерес. Не забравяйте все пак, че потребителите на Google услугите изобщо са със 50% повече от FB абонатите. Идва Google Plus, отива си Facebook Minus!

Oще: facebook  google  данни  мрежа  поверителност  постинги  приложения  стени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2011, 00:58

3 Shash | 14.07.201113:46

Тия кво, ще ми пращат мейл за всяка глупост ли? Няма да стане тая. Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.02.2011, 12:10

2 Nik Chankov | 02.07.201119:03

Абе както и да го погледнеш вече са 2 спамилки и сега вместо на 1 място ще влизаш на 2 за да публикуваш разни шитове.

Колкото до Гугъл, много претрупан стана, точно това му беше хубавото от началото - простота и изчистеност. Сега то не са локални резултати, не са спонсорирани връзки. Не са резултати на живо. Бях чел една статия в която се казва, че в някои сектори резултатите от органичното търсене са видими единствено след скролиране.

Накрая някой ще направи нещо елементарно и то ще стане популярно. Между другото по същия начин и фейс-а се наложи - заради изчистения си дизайн.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

1 stg | 02.07.201109:44

тъпичка рекламна статия, това нее първия опит на Гугъл да си прави социална мрежа а по скоро втория ако не и третия, така че успеха не е предизвестен , колкото и да не харесвам фейсбук той е такъв какъвто е щото потребителите му са такива каквито са а не обратното както е писал автора, така че хайде по леко с рекламките и аз позлва мгмайл от както беше с покани а търсачката от както я има но, напоследък единствения стремеж на Гугъл е да монополизират всичко
   

оценка

+0 -0