Ръкостискането е новата бурка | webcafe.bg
Webcafe

Ръкостискането е новата бурка

Webcafe, по The Local
25.05.2016, 16:12 (обновена 27.05.2016, 07:41)
ръкостискане

Снимка: © Getty Images

Швейцария се изправи пред нов проблем с мюсюлманите

Учениците в Швейцария са длъжни да се ръкостискат с учителите си - в противен случай родителите им ще бъдат санкционирани с глоба до 5000 швейцарски франка (4525 евро).

Това не е шега, а напълно официално решение на властите в кантона Базел Ландшафт.

Отсъждането идва по повод конкретен казус: през март двама братя на 14 и 15 г., изповядващи Исляма, обявиха, че не желаят да се ръкостискат с преподавателка от училището си в Тервил, защото физическият контакт с жена извън семейството е недопустим според религията им.

Случаят предизвика масов дебат в Швейцария - не само заради примера на сексуална дискриминация спрямо жените-учители, но и заради факта, че отказът им противоречи на едно от базовите правила на местната култура.

Подаването на ръка в знак на уважение е навик, който швейцарците възпитават у децата си от най-ранна възраст. Още в детските градини е прието, че преди и след всяко занимание децата трябва да се ръкостискат с учителите си.

Скандалът се разгорещи допълнително, след като ръководството на училището разреши да допусне временно изключение за двамата ученици-мюсюлмани, които бяха освободени от "задължението" да докосват ръцете не само на жените, но и на мъжете - преподаватели.

Дори правосъдният министър на Швейцария Симонета Сомаруга се възпротиви на решението на училищния директор, като в интервю за швейцарската обществена телевизия коментира, че "ръкостискането е част от нашата култура".

Подобно беше и отношението на председателя на парламентарната комисия по наука, образование и култура Феликс Мюри, който определи ръкостискането като "жест на уважение и добри обноски".

Кристоф Айман, който оглавява Швейцарската конференция на кантоналните министри на образованието, осъди решението на училището в Тервил, като заяви, че "не може да се толерира различното отношение спрямо жените в публичния сектор".

Дори мюсюлманските общности в Швейцария се разделиха по казуса.

"Човек би си помислил, че тук е застрашено съществуването на базовите ценности на държавата - а в конкретния случай става дума за двама гимназисти, които просто искат да поздравяват учителите си по различен начин от ръкостискането", пише в позиция на Ислямския централен съвет в Швейцария.

Те дори посочват, че "класическата юриспруденция на Исляма и огромното мнозинство на съвременните юридически изследователи приемат за еднозначно забранен този контакт (докосването на ръце за поздрав) между половете".

Федерацията на ислямските организации в Швейцария обаче публикува съвсем различно тълкувание, според което ръкостискането между мъж и жена е "допустимо от теологическа гледна точка". В позицията им се подчертава, че този поздрав е напълно приемлив обичай в някои мюсюлмански държави и че не бива да се превръща в проблем за Швейцария.

Точка на скандала сложи департаментът по образование, култура и спорт в Базел Ландшафт.

"Общественият интерес за равнопоставено отношение между мъжете и жените, както и за интеграция на чуждестранните граждани, значително надвишава правото на свобода на вероизповеданието на учениците", пише в решението на кантоналните власти.

Отказът от ръкостискане заради религиозни мотиви, според него, се третира като "недоброволно въвличане в религиозна практика на втори лица", което не може да се сравни със свободното носене на забрадки или с правото на учениците да не участват в уроци по плуване.

"Жестът на ръкостискането е важен за социалното приспособяване на учениците в бъдещия им професионален живот", се казва още в решението.

Директорът на департамента Моника Гшвинд вече е информирала всички училища в кантона Базел Ландшафт за решението.

Оттук нататък, властите ще имат правото да налагат финансови санкции на родителите или попечителите на всеки възпитаник, който откаже да се здрависа с учителите си.

Спрямо детето могат да се вземат и дисциплинарни мерки, които трябва да бъдат "възпитателни, полезни, необходими и пропорционални" - включително устно предупреждение или разговор с родителите.

Oще: базел  базел ландшафт  гимназия  жест  жест на уважение  здрависване  мюсюлмани  поздрав  ръкостискане  сексуална дискриминация  симонета сомаруга  стискане на ръка  традиция в швейцария  уважение  училищни правила  швейцария 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

3 Manuela Gerenova | 02.06.201612:10

Уж бягат от "назадничавия" си свят, а с все сили се опитват да го пренесат в Европа.

П.П.: То па голямата сексуалност едно ръкостискане, е*ати религията...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.06.2016, 02:45

2 Trial | 02.06.201603:15

Както е казано, "в Цариград по цариградски".
Не може заради два келеша (пък било то и мюсюлмани), които буквално имат привилегията да са в една от най-развитите страни в света, коренното население да си мени нравите. Или ония стават "по-римляни от римляните", или се пръждосват там, където правилата им важат а приори. Намига
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 27.05.2016, 12:50

1 Hristi_1X2 | 27.05.201613:33

Ислямът просто е несъвместим с европейският начин на живот и разбирания. Тези двамата ученика със сигурност са родени и израстанали в Швейцария, но европейци от тях никога няма да стане. А какво да кажем за прииждащите отвсякъде тълпи, дето никога преди не са имали досег с европейската култура?
   

оценка

+8 -0