Рок звездата на атеизма | webcafe.bg
Webcafe

Рок звездата на атеизма

големият лебовскиГолемият Лебовски
03.05.2015, 19:08 (обновена 09.05.2015, 09:03)

1 от 2 снимки Назад Напред

ричард докинс

Снимка: © Getty Images

Ричард Докинс: "Нека отворим умовете си широко, но не толкова широко, че мозъкът да изпадне"

Гостуването на световноизвестния еволюционен биолог, автор на бестселъри, хуманист, атеист и застъпник на необходимостта от критично мислене, професор Ричард Докинс в България е историческо събитие и възможност за среща с едни от най-блестящите умове на нашето време.

Авторът на „Себичният ген", „Делюзията Бог", "Най-великото шоу на Земята" и „Сказанието на прадедите" е интелектуалната черешка върху тортата на Софийския фестивал на науката (14-17 май), който ще се проведе в Театър „София".

За първото си посещение в България той е избрал темата „По-странна, отколкото можем да предположим". Заглавието е заимствано от Джон Холдейн, британски генетик и еволюционен биолог, който казва:

„Не се съмнявам, че в действителност бъдещето ще бъде много по-изненадващо от всичко, което мога да си представя. Подозирам, че Вселената е не само по-странна отколкото предполагаме, а по-странна отколкото можем да предположим."

Ричард Докинс е британски етолог, еволюционен биолог, атеист и хуманист, автор на множество книги, продадени в многомилионни тиражи в десетки държави.

Популярността го застига за пръв път през 1976 година с първата му книга „Себичният ген". В това изследване на еволюцията от гледна точка на гените, Докинс представя за пръв път термина meme, превърнал се в глобална интернет сензация, културен и комуникационен код, и траен елемент от словесния арсенал на стотици милиони хора из социалните мрежи и в реалния живот.

През 2006-а полемичният и провокативен бестселър „Делюзията Бог" му носи световна слава, академично признание и неприязънта на милиони религиозни фундаменталисти от целия свят.

В популярната култура Докинс е познат като "рок звездата" на атеизма, хуманизма, еволюционната биология и критичното мислене. Той е един от "четирите конника на новия атеизъм" заедно със Сам Харис, Даниъл Денет и починалия през 2011-а Кристофър Хитчънс.

Докинс има сериозна заслуга за разпространението на рационалния светоглед, красотата на еволюционните идеи и значението на научното пробуждане. През последните години публичните му дебати с теолози и колеги учени се превърнаха в хитови клипове в YouTube с десетки милиони гледания, коментари и споделяния.

В словесните конфронтации Ричард Докинс се представя като застрашителен оратор с адамантиеви аргументи, изящна команда над речта, обширен каталог от знания в множество сфери и притежател на качествено, софистицирано чувство за хумор.

Той е интелектуалният кошмар на апологетите на исляма, креационизма, интелигентния дизайн и сектантското мислене, основано на отказа от доказателства и рационализъм.

С над един милион последователи в Twitter, Докинс е сред най-популярните учени в света. Заедно с Нийл Деграс Тайсън, Лорънс Краус и още няколко големи съвременни умове, е отговорен за ренесанса на сериозната наука в мейнстрийм културата и ангажирането на милиони хора към каузата на хуманизма и скептицизма.

Ричард Докинс и Нийл Деграс Тайсън обясняват "Поезията на науката"

Предлагаме ви кратка селекция от сериозни и по-хумористични цитати на брилянтния Ричард Докинс:

„Шансовете за съществуването на всеки от нас са безкрайно малки и въпреки смъртта, която ни очаква, трябва да се чувстваме фантастични късметлии за десетилетията, които получаваме под слънцето."

„Ако срещнете човек, който твърди, че не вярва в еволюцията, напълно спокойно и сигурно може са заключите, че пред вас стои невежа, глупак или луд."

„Всички сме атеисти спрямо хилядите божества, в които е вярвало човечеството през своята история. Някои от нас просто прибавят още един бог към списъка."

„Вселената, която наблюдаваме, притежава именно тези свойства, които би трябвало да се очакват от нещо без дизайн, без цел, без концепция за зло и добро. Без нищо друго, освен сляпо и безмилостно безразличие."

„Аз съм против религията, защото тя ни учи да бъдем доволни от неразбирането за света."

„Слепотата към страданието е естествено следствие на естествения подбор. Природата не е жестока, но е безчувствена."

„Нищо не пречи на човек, бидейки атеист, да е щастлив, уравновесен, високо интелигентен и високо морален."

„За всяко неутрално съобщаване на обективен факт от ваша страна, ще се намери някой, който да го интерпретира като заемане на позиция в спор, за който дори не подозирате, че съществува."

„Независимо колко правилен и автентичен е вашият аргумент, винаги ще има хора, които ще го приемат като дълбоко обидно, нараняващо чувствата им, становище."

„Не съм „ислямофоб". Проблемът ми е с уредените бракове, рязането на глави, убиването с камъни, бичуването с камшик, насилственото рязане на клитори, репресията над жените, убиването на гейове, неверници, хора напуснали вярата и тн..."

„Нека отворим умовете си широко, но не толкова широко, че мозъкът да изпадне."

Презентацията на знаменития професор от Оксфорд на Софийския фестивал на науката ще бъде на 16 май (събота) от 18:30ч. на голямата сцена на театъра, локализиран в парка „Заимов".

Ричард Докинс пристига в България по покана на издателство „Изток-Запад" и Британски съвет. Очаквано билетите за посещението му у нас бяха изкупени за един ден. За да достигне презентацията му до максимално много хора организаторите подготвят няколко допълнителни зали в непосредствена близост, където лекцията ще се предава на живо на видео екрани.

Зрителите в допълнителните зали, както и тези в големия салон на Театър София, ще могат да задават въпросите си чрез социалната мрежа Twitter като използват хаш-тага на фестивала #SofiaSciFest.

Oще: атеизъм  биология  делюзията бог  еволюция  интелигентен дизайн  концепция  кристофър хитчънс  критика  критично мислене  култура  наука  общество  проф. ричард докинс  религия  ричард докинс  себичният ген  софийски фестивал на науката  хуманизъм  хумор 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.04.2015, 13:50

140 dimis | 23.05.201517:19

deowin:
1. По въпроса за термините изпуснахте тази част от цитата - "Това все пак не е тясно специализирана дискусия и употребата на този тип термини е напълно неуместна." Т.е. нагласили сте си твърдението, измъквайки думите ми извън контекста. Иначе отлично знам за какво се отнасят термините и кой и кога е удачно да ги използва. Точно затова казах, че не им е мястото тук. Ако някой имам нещо за казване, да се изразява с думи, с които ще го разберат ако не всички, то поне повечето хора. Затова се заядох с г-н Маринов, но не отричам неговата компетентност (и моята некомпетентност) в биологията. Опитах се обаче да задам важни неспециализирани въпроси, но почти никой не им обърна внимание. Само г-н Маринов каза за някои от тях, че идеите му за тях цитирам: "... нито ще ти харесат, нито ще ги разбереш". И то повечето от тях бяха породени от утопичните, но опасни идеи за бъдещето на човечеството на г-н Маринов.
2. Моите мнения и тези на Mako са доста различни, така, че не е удачно да ги слагате в една торба.
3. Основната ви грешка е, че вие коментирате много повече евентуалните причини (които само лично ваши спекулации и предположения) за съдържанието на моите мнения, отколкото самите мнения по същество.
4. Не взехте никакво отношение към сталинистките идеи на г-н Маринов, а се занимавате с моята хипотетична ирационалност.
5. "... не си показал базисно разбиране и способности за рационално мислене, а без тях не мога да оценя коментарите ти като нещо повече от безпредметни." От тези думи стигам до извода, че за вас е по-важна формата на изказа, а не неговото съдържание.
6. "... за мен няма абсолютно никакво значение дали изобщо осъзнаваш коментарите ми, камо ли пък дали те вълнуват." Тогава защо и за кого ги пишете?
7. Има голяма разлика между "самочувствие" и "самооценка". Второто е по-адекватно.
8. Не коментирахте по същество нито един от важните въпроси които поставих. Може би за вас има по-голямо значение кой ги задава, отколкото самите те? Или има друга причина?
9. Ако въобще не ви вълнуваха моите коментари и моята личност (която наистина не би трябвало да има значение за един рационален човек като вас, но вие я коментирате, без да я познавате), то нямаше въобще да ми отговаряте.
10. Знам, че ще ми отговорите, защото съм сигурен, че декларираното ви безразличие е само на думи.

Допълнение: Да, объркал съм малкото име на Докинс, но всичко останало в коментар 119 са неоспорими факти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

139 Дракон с кисело зеле | 20.05.201503:55

Може ли да спрете да си мерите виртуалните атрибути?
Благодаря предварително.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

138 abductor | 20.05.201501:57

Колкото и да остроумничиш, това не променя факта, че си смотан комплексар, мижитурка, социопат, боклук и никому ненужен паразит, опитващ се всячески да оправдае, поне пред себе си, жалкото си съществование. Ужким привърженик на научния подход, а зарит до зурлата в псевдонаучна помия (това и Маринов ще ти го каже, нищо че тук сте от "един отбор"). Ужким образован, а всъщност - тотално безполезен. Както беше казал Хазарта - "България не ме обича, а аз съм ебати пича..."
   

оценка

+0 -8

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

137 deowin | 20.05.201501:07

>си описал .. собствената си жалка и комплексирана личност

Уау, "no u" аргумент!
Оригинално.
Можеш да го патентоваш, току-виж станал популярен похват в интернет за 99-те % от хората, които нямат какво друго да кажат.
   

оценка

+0 -7

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

136 Conspirator | 20.05.201500:16

Деосвински-Superstar!
Не разбрахте ли,че на този екземпляр му става хубаво,когато постоянно го навират в на кучето г--а.Странна потребност,но с оглед на новите либерални постулати и такива имат право да си го получават редовно.Иначе ще се окаже,че е вопиюща несправедливост.
Оставете го да се плете в думите и изказът.Ако беше ковач,а думите му чук,гладен щеше да ходи.Дори на Скалата и Акбара дето им липсват първите 2000 години/след Христа/и са започнали направо от ойро-атлантите им е по-ясен и разбираем словореда.
Има само две положения при които е необходим Бог.Когато си глупав и страхлив или умен и достатъчно нагъл,за да си изобретиш Бог за собствена употреба/пленен Бог/.Едно племе опита преди 2500 години и още им минава номера.
Ако има Божия искра,тя се намира/евентуално/в мозъците на всеки един от нас.Някой го наричат генетика.Както казваше дядо ми/лека му пръст/-Не от всяка семка расте тиква!
Намига
   

оценка

+0 -7

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

135 abductor | 20.05.201500:09

Браво Свиня, с тоя задълбочен анализ си описал с поразителна точност собствената си жалка и комплексирана личност и битието си на абсолютен лузър и никому ненужен паразит, и аз не бих се справил по-добре от тебе. Значи все пак има някаква полза от наглед безполезните ти напъни на самоук психоаналитик. Току-виж най-накрая осъзнаеш, че причината за скапаното ти и непълноценно съществование не са "90-те процента сива маса" от малоумници, които не разбират твоята уникалност, а собствената ти жалка особа.
   

оценка

+0 -7

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

134 Mako | 19.05.201523:52

deowin | 19.05.201522:01

Търсиш, и, понеже ти е абсолютно необходимо да намериш, намираш.
Под вола теле - тоже

..........................................

По принцип винаги си много прав, ама това за търсеното теле не е баш така. Защото колегата очевидно търси не теле, а учЕн . И не под вол, а под прасе...След като най-невинно позапитах нашия учЕн за заниманията му с определени видове фитнес, кой знае защо фитнесманиакът изчезна безследно и безмълвно / иначе е такъв бъбривец, милият!/ - та затова и колегата вероятно го търси.
Те така Удивителна
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

133 deowin | 19.05.201522:01

>причината никой да не те харесва

.. е важна за теб, и затова я търсиш в другите.
Точно както търсиш всичките си други гнусни качества, които следват от ниското самочувствие.
Търсиш, и, понеже ти е абсолютно необходимо да намериш, намираш.
Под вола теле - тоже.

Точно по същия начин dimis вижда само и точно три възможни причини да някой да използва терминология:

>1. Искате да докажете колко сте добър в своята област;
>2. Искате да докажете колко са невежи останалите и ви е все едно колко хора ще разберат всъщност за какво става дума;
>3. Колкото по-малко разберат, толкова по-добре - иначе няма да са от интелектуалния елит.

Дори не му хрумва, че термините са думи, въведени с цел различна от изброените три, и да допусне, че човек, запознат с тях, мжое да ги използва именно защото носят желания смисъл.
Хора като вас дори не могат да осъзнаят, че виждат в другите единствено себе си. Не можете да го осъзнаете, защото възможността да съществуват различни от вас хора - хора, на които да им липсват вашите недостатъци и несигурности (но, естествено, си имат собствени), е изцяло извън полезрението ви.
Затова ти виждаш в мен само собствените си недостатъци и за dimis няма друга възможна причина да ползваш една дума, освен да се фукаш колко си умен. Щом той не би ползвал термин с друга цел, значи никой не би.
   

оценка

+1 -8

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

132 abductor | 19.05.201521:38

Свиня, любителските ти напъни за доморасъл психоанализ само затвържадават изводите ми за твоята личност, и като цяло се отнасят по-скоро за тебе. Може би причината никой да не те харесва не е в другите, а в тебе, замисли се Усмивка
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

131 deowin | 19.05.201521:08

abductor, интроспекцията ти е толкова чужда и непозната, че с лекота би могъл да се убедиш в каквото си пожелаеш.

От една страна това е добре за теб - живееш лесно, защото не си дори способен да се усъмниш, че би могъл да не си изцяло обективен и рационален.

От друга страна напълно те осакатява в комуникацията с различните от тебе хора, защото основният ти аргумент ("не може да не съм") изобщо не работи извън собствената ти черепна кутия.
А извън нея съвсем не си обективен или рационален.
Трагедията ти е, че никога няма да го разбереш, защото никога няма да го подложиш под съмнение - за себе си ти винаги си безрезервно и неопровержимо прав. Що се отнася до самия тебе, думата "съмнение" дори не ти е в речника.

Единствената причина ситуацията ти да е достатъчно поносима, за да не ти се налага да ги мислиш тези неща, е че като теб има доволно много хора, които съжителствате прекрасно заедно с неписаното съгласие да си валидирате един на друг вътрешните нагласи, независимо колко безумни, измислени, извратени.
   

оценка

+0 -8