Тази вечер на Червения площад в Москва ще започне нощната генерална репетиция за парада в чест на Деня на победата | webcafe.bg
Webcafe

Тази нощ Москва репетира за най-скъпия 9 май

Webcafe.bg
04.05.2010, 16:42 (обновена 04.05.2010, 18:10)
парад, танкове

Снимка: © БГНЕС

За първи път от 1945 г. полски войници също са поканени да участват в парада на Червения площад в Москва

Войски на НАТО и на Русия ще удрят крак на Червения площад. Не в съвместно учение, а в общо честване на 65-ата годишнина от Деня на победата над нацизма 9 май.

Тази вечер на Червения площад в Москва ще започне нощната генерална репетиция за парада в чест на Деня на победата. Тренировката за 65-ата годишнина от победата във Великата Отечествена война стартира в 22:00 часа московско време. В нея ще вземат участие 10 500 военнослужещи и 159 единици бойна техника, съобщава агенция "Интерфакс".  

Репетицията за авиационното шоу се провежда през деня: 127 самолета и вертолета летят над Москва в параден строй.

Чуждестранните участници в парада (действащи войски на страните от антихитлеристката коалиция - САЩ, Великобритания и Франция) марширухава заедно на площада за първи път на 2 май. Предстои им, заедно с авиацията, да репетират за последно на 6 май.

За първи път от 1945 г. полски войници също са поканени да участват в парада на Червения площад в Москва заедно с войски от другите съюзници като френски, британски и американски войници.

Днешната тренировка за парада на Червения площад ще се състои от две части - първо ще мине армията, след това - военната техника. Всяка част на парада ще съдържа историческа препратка: пехотата ще марширува в парадния строй в униформи от времето на Великата Отечествена война, а парада на военната техника ще открият танковете Т-34 и самоходни артилерийски установка СУ-100. 

Всички московски ветерани, поканени на парада за Деня на победата на 9 май на Червения площад, са потвърдили своето участие, предава РИА Новости. Вече са готови и униформите за тях. Очаква се на парада на победата да присъстват около 3000 ветерани от цялата страна. За тях ще бъдат осигурени безплатен транспорт, храна и нощувки.

Червеният сценарий

Генералната репетиция за парада на 9 май ще започне с обиколката на автомобила на министъра на отбраната и на автомобила на командващия на военните сили на Московския окръг покрай участниците в парада.

По Червения площад ще минат група знаменосци с държавното знаме на Руската Федерация, Знамето на Победата, което ще бъде доставено специално за случая от Централния музей на въоръжените сили, заедно със знамето на Въоръжените сили на РФ.

След ротата на знаменосците и почетния караул на трите вида въоръжени сили на РФ по Червения площад ще минат пехотните войски, военно-въздушните сили и военноморския флот, като участниците също ще са униформи от времето на Великата Отечествена Воина.

Да дойдат танковете

Парадът на техника ще бъде открит от девет танка Т-34, след които ще преминат осем самоходни артилерийски установки СУ-100. На площада ще има и съвременни бойни машини: 13 бронирани автомобила „Тигър", разузнавателно-патрулни машини „Дозер", бронетранспортьори БТР-80, бойни пехотни машини БМП-3, танкове Т-90А, 12 самоходни гаубици "Мста-С", осем самоходни установки "Бук-М2", тежки огнехвъргачни системи ТОС, реактивни системи „Смерч", зенитни ракетни системи С-400, зенитни ракетно-пушечни комплекси "Панцирь-С", оперативно-тактически комплекси „Искандер-М".       

Празник за милиарди      

Честването на 65-годишнината от Победата ще струва на Русия над един милиард рубли. Според президентството по предварителни изчисления тържествата ще излязат около 1,2 -1,3 милиарда рубли. Но това са само първоначалните сметки отпреди седмица и те вероятно ще бъдат надхвърлени.

Московските власти пък планират да похарчат за парада и възстановителните процедури не повече от 120 милиона рубли (това е 1,5 пъти повече отколкото миналата година, когато парадът е струвал на руската столица 80 милиона рубли).

„Интерфакс" съобщава, че градската администрация предвижда реконструкция на гранитното и дървеното покрития на Манежния площад (около 6 млн. рубли), подсилване на големия Москворецки мост (7,5 млн. рубли), ремонт на порталите на пешеходния тунел на Големия Каменен мост (1,6 млн. рубли).

Само за мобилните тоалетни ще бъдат похарчени около 3,5 милиона рубли.

Най-големите щети, които могат да възникнат покрай репетициите за парада, са повредите на пътното платно на трите улици, по които минава военната техника. Градските власти се опасяват дали пътната настилка ще издържи нощните репетиции, генералната репетиция и самия парад. Московският асфалт не е виждал такова натоварване от почти 20 години.

По тези причини кметът Юрий Лужков е подписал заповед за подготовка и провеждане на парада. В документа са предвидени 1 милион рубли за възстановяване на пътната настилка на площада, който е 23 100 кв. метра (малко по-голям от бразилския стадион "Маракана"). Парите са заделени в случай, че се наложи сериозен ремонт на пътната инфраструктура в центъра на столицата.

Задължителна част от подготовката е традиционното разпръскване на облаците над Москва. Според източник от кметството ясното небе над Москва за 9 май ще струва на московските данъкоплатци 45 милиона рубли. За подобряване на атмосферните условия ще бъдат нужни десет самолета Ан-12 и Ил-18. Материалите за разпръскване на облаци включват 25 тона гранулиран двуокис и 1200 литра течен азот.

Опасност от терористични удари

Руският министър на вътрешните работи Рашид Нургалиев предупреди, че съществува огромна опасност севернокавказките екстремисти да предприемат терористични атаки на 9 май. Нургалиев препоръча на чеченските власти да вземат по-сериозни мерки в името на реда и сигурността на празника. 

Според Нургалиев екстремистите ще се възползват от тържествата, на които ще се съберат хиляди хора. Той подчерта, че това не бива да се допуска и поради тази причина силите на реда в Чечения ще работят при специален режим до 10 май. По думите му правоохранителните органи трябва да имат "постоянна готовност да дадат отпор на екстремистите".

По време на честването на 9 май в Чечения през 2004 г. на трибуната на стадион "Динамо" в Грозни бяха взривени няколко бомби. В резултат на експлозиите загина държавният глава Ахмед Кадиров. 

Oще: 9 май  войници  москва  парад  победа 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.