Гледай Перата, мисли за Аркан | webcafe.bg
Webcafe

Гледай Перата, мисли за Аркан

Иван КуцаровИван Куцаров
12.04.2016, 16:24 (обновена 14.04.2016, 15:50)
желко разнятович

След завръщането си в Югославия Аркан се ориентира бързо в неспокойната обстановка. Събира около себе си още доброволци, като се обединяват в името на опазването на „православието и чистата нация, която е заплашена от мюсюлмани и католици".

В средата на 80-те години след натрупан опит в обира на банки и дългогодишен гастрол по заподноевропейските затвори, в Югославия се завръща Желко Ражнатович, останал известен като Аркан. Син на висш офицер от Титовата армия, още от малък Аркан се възползва от привилегиите да бъде „син на баща си", които го спасяват от наказание след поредица от престъпления - кражби, обири, изнудване и побоища.

След завръщането си Аркан бързо се ориентира в неспокойната обстановка на разпадащата се Югославия. Събира около себе си още доброволци, като се обединяват в името на опазването на „православието и чистата нация, която е заплашена от мюсюлмани и католици".

Под този предлог доброволните отряди на Аркан започват да безчинстват и не след дълго стават най-голямата паравоенна организация в Югославия. „Тигрите на Аркан" и до днес са пословичен пример за прикриването на бандитизма под обвивката на „патриотично формирование".

Официалната власт не помага за развитието им, но не предприема и нищо срещу милициите. Оставя ги да се развият до такава степен, че да станат държава в държавата. Задкулисният сценарий се развива като във всяка друга посткомунистическа страна - висши кадри от Югославската държавна сигурност стоят неотлъчно зад него.

Като ръководител на белградския клуб на феновете на „Цървена звезда", Аркан събира най-върлите хулигани под шапката на Тигрите.

Аркан и компания се възползват максимално от широко затворените очи на Белград - югоембаргото дава възможност за милиони печалба в долари, грабежите на мирните мюсюлмани и католици носи други огромни суми.

В резултат на дейността на тези „пазители на нацията" бивша Югославия влиза в руслото на неизличими и до ден днешен етнически конфликти. Докато те забогатяват и се превръщат в модел за подражание, хиляди хора губят своите близки заради липсата на държава.

Българските тигри

Паралелите с Югославия през 90-те бият на очи.

„Ноу Българиа, гоу Търкия обратно. Нау, Търки!", се чува глас зад кадър, докато картината показва мигранти на колене, завързани с пластмасови връзки тип „свински опашки".

Патриотичната гордост на седмицата се казва Петър Низамов - Перата. Млад мъж със завидно досие, което към началото на 2012 г. вече включва 3 присъди.

Динко, Перата и компания искат да продължават своите „разходки по граничната бразда" и да пазят нацията от корумпирани полицаи и терористи. В реалността такива „отряди за защита на вярата и жените" се наричат паравоенни организации и в перспектива са толкова опасни, колкото е например „Ислямска държава". 

Знамена на тази ретроградност са именно самозваните защитници на границата, които по нищо не се отличават от магистралните мутри през 90-те.

„Не знам какво означава криминално проявен", казва Перата и настоява, че цивилните отряди трябвало да получат правомощия да задържат не само нелегални мигранти, но и наркопласьори.

Абдикацията на държавата, беззаконието и видимата корупция позволиха на децата на прехода да приемат за свои герои мутри с прякори на зеленчуци. Нито вярата им е истинска и християнска, нито отношението им към жените е цивилизовано.

Дори напротив - по поведенчески белези напомнят много повече на поддръжници на фанатизирана секта, отколкото на борци за светска и „чиста Република". Или просто хитро измислена схема за далавера.

Под претекст за „пазене на Родината от нелегелагни мигранти", местните wanna be мутри създадават нова категория бизнес. Много по-лесно и безопасно е да обереш няколко стотици евро от бежанец, докато правиш незаконния „граждански арест", отколкото да работиш или, например, да пласираш наркотици в двора на някое училище.

Хайка за мигранти

Проблемът не е в това, че се случва, а че държавата го позволява.

Преди седмица директорът на „Гранична полиция" Антонио Ангелов връчи лично награди на друг „доброволчески" отряд от Бургас, наречен „Закрила на българските граждани".

Не всички, преминали границата нелегално, са бежанци - някои от тях хвърлят паспортите си, за да не бъдат приети като икономически мигранти и репатрирани обратно в родната им страна. Но не е работа на осъдени лица да решават кой какъв е.

„Всички имаме криминална биография", казва Боян Расате - бивш председател на някоя от многото националистически формации. Присъдата според него не е критерий дали един човек да има право да задържа други, да притежава оръжие, да краде или убива. Щом е в името на християнската религия и България - не само е позволено, но дори е похвално.

Иронията е, че родителите на същите тези защитници на границата едно време я пазиха в обратна посока - някой да не избяга от комунизма.

Израснали с единствената гордост на своите семейства - че са заловили "враг на народа", днешните будители Динко и Перата нямаше как да станат други.

Oще: антонио ангелов  аркан  белград  боян расате  враг на народа  граждански арест на бежанци  граница  гранична полиция  динко  динковизация  динко вълев  желко ражнятович  ислямска държава  национализъм  нелегални имигранти  патриотизъм  перата  петър низамов  тигрите на аркан  тито  цървена звезда  югоембарго  югославия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.04.2016, 09:52

19 Ангел Боянов Драката.1198825353469970 | 16.04.201609:55

Автора, ти си завършен идиот! И то много вреден при това. Сравнението е изключително неуместно, а най-възмутителното е да кажеш, че Аркан е виновен за югославския конфликт! Дай Боже повече аркановци и у нас, ама едва ли...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

18 sim4o | 14.04.201621:20

.." Ние сме длъжно да вникнем в дълбокия смисъл на думите на великия учител, да разберем колко дълбоко е съумяла буржоазията да вкорени националистичните и шовинистични предразсъдъци в масите, че от тази зараза не са се очистили мнозина класосъзнателни, за да стане ясна всичката важност на нашата задача в борбата срещу великодържавния шовинизъм, както и срещу дребнобуржоазния национализъм. .."

А това не е ли от Иван Куцаров?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

17 sim4o | 14.04.201621:18

Ето - за да се изкефят соросоидите .. ей така се бори патриотизма - а който не слуша - милицията го взема - в Куциан и на прасетата!

ВЕСТНИК “РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО” №78 от 04.12.1933г.

.."В брой 23 на в. “Работничка” в уводната статия за Ньойския договор е казано, че с този договор били отрязани живи части от снагата на България, Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини. Македония, Тракия, Добруджа - живи части от снагата на България? Как е могла редакцията на пролетарския вестник “Работничка” да допусне в своите колони подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти? Или за редакцията на в.”Работничка” не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа, не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които националистическа България иска да завладее за да ги подложи на зверска колониална експлоатация? Нима не е ясно на редакцията на в.”Работничка” че фашистка, империалистическа България в съгласие с империалистите победители получи живи части от снагата на Македония и Тракия, които като завладени и чужди земи тя подложи на двойна колониална експлоатация и гнет? Как е могла редакцията на в. “Работничка” да допусне тази дива националистическа лъжа за българския характер на Тракия, Македония, също и Добруджа и по такъв начин да стане проводник на великодържавния български шовинизъм и да му даде право върху Македония, Тракия и Добруджа? ..
-----------------

Сорос, Тито, Димитров!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

16 sim4o | 14.04.201621:14

Израснал с единствената гордост на своите семейства - че са вкарали в лагер Димитър Талев, загдето докрай е твърдял че е българин , а не македонец, че са изправили пред Народен Съд дейците на "Дружба Родина", събаряли са паметници от войните , като "шовинистични", разстрелвали са "националисти" и "фашисти" и са хранили с тях прасета, пребивали са хората от Пиринския край, за да се пишат македонци , оставяли са герои от войните да мизеруват Иван Куцаров - новото ни соросоидно закапече, не би и могъл да поучава с по-друг антибългарски пасквил ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.12.2015, 08:06

15 elpida | 14.04.201617:26

Статията е много подвеждаща, както и много други подобни преди това тук, за съжаление, сякаш са поръчкови. Човек, ако не е информиран, напълно ще се заблуди. Сравнението между Аркан и Динко е абсолютно несъвместимо и неуместно. В кое време е живял Аркан, в кое живее Динко сега?!!!! Става въпрос за две абсолютно различни ситуации във времето!!!!! За толерантността съм към друговореци, но и подкрепям Динко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

14 prqkor | 14.04.201610:11

Някой от вас спомня ли си как започна войната в Югославия ?
Както е имало Аркан , така имаше и албански Аркани , които убиваха сърби ама за тях никой не пише защото бяха с американците. Албанските Аркани (един между които Хашим Тачи) убиваха сърби и до ден днешен продават органи от деца. Те обаче са добри , борци за свобода , лидери на политически партии , депутати , живеят в Швейцария , а мръсните им бизнеси измежду които търговията с органи си вървят. На кой мислите циганите продават децата си в Гърция ? На богати немци които искат да осиновят цигане Чуди се
Сръбските Аркани ги убиха или хвърлиха в затвора. За какво , защото са воювали и са правили същите неща като враговете си ! Тъпи сте.
Тук съдят някакво момче , защото си е защитило двора. Хванало е некви мангали , които са извършили престъпление и им е казало " го бак то Търки". Много ми е странно , какво бихте направили вие хуманисти ако дойдат някви мангали и седнат пред външния кенеф в който все още серат родителите ви , граждани хуманисти и либерали. Като не ги върнат Динко и Перата следващите места по които ще дойдат са вашите. Както вие се довлекохте в така омразната ви София.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

13 sim4o | 14.04.201601:13

Rodrigo Diaz de Vivar | 14.04.201600:37
Симчо... в САЩ, ако ми влезеш в къщи и аз те заваря там, спокойно мога да ти направя няколко дупки в главата. Ножове в къщи има, спокойно ще сложа единия в ръката ти.
Тук, трябва да те помоля да изчакаш..
----------------------------
Ами и тука има закон - чл. 279 мисля беше .. че ВЛИЗАНЕТО ПРЕЗ ГРАНИЦА е незаконно и е до 5 г. затвор..
Отделно имаме и чл. 8а май от закона на МВР , че сме длъжни да оказваме съдействие за предотвратяване и да помагаме при разследване и задържане на органите ..

И излиза, че има едни хора-дето е ясно, че престъпници - нарушили са чл 279 от НК с незаконното си минаване на границата и ги чака затвор и едни хора дето са граждани на РБ и е в силите им да съдействат, да задържат престъпниците и да ги предадат на правосъдието за съд .. те това СА И ДЛЪЖНИ да го сторят!

И с какво НАШИТЕ ЗАКОНИ са по-зле от американските?
Прокурорът ни е по зле- и обществото ни .. щото май нито Цацаров , нито многобройното соросоидно котило писачи, са чували, че минаването през границата е съставомерно!
И че ВСИЧКИ сме ДЛЪЖНИ да съдействаме за спазване на закона,според силите си, заради чл.8а .. !
П.П
Абе, а що трябва точно за Аркан да мислим, пак ми не стана ясно? .. то много хора са били криминално проявени ,освен Перата и Аркан .. примерно Алексей Матросов е лежал за хулиганство .. а и Дейвид Крокет или някой от героите на Запада е имал май проблеми със закона ...
И??
Не са герои на цели нации или що? Не са били храбри ли, не са се жертвали за народа си??
та така..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

12 Rodrigo Diaz de Vivar | 14.04.201600:37

Симчо... в САЩ, ако ми влезеш в къщи и аз те заваря там, спокойно мога да ти направя няколко дупки в главата. Ножове в къщи има, спокойно ще сложа единия в ръката ти.
Тук, трябва да те помоля да изчакаш, докато се обадя на полицията и тя дойде. Ако дойде. И пак ще съм виновен, защото не съм ти направил кафе.
Тук всеки цървул може да скъса пагоните на който полицай си поиска, както и да му вземе шапката и да я ритне надалеч.
От друга страна, тук всеки Ушев може да ме спре на пътя, да ми губи времето и да отваря багажника ми, като ми излезе с фразата "рутинна проверка".
Демокрация, братко.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

11 sim4o | 13.04.201611:57

1.Преминалите нелегално границата са престъпили закона и наказанието им е до пет години затвор.

2.Натъкналите се на тях ловци,дървари,автокросаджии и др. наричани за кратко "престъпници" и "мутри" са длъжни,като граждани на Р България да съдействат на държавните органи.Полиция,пожарна,бърза помощ.

3.Хубаво е да имаме ЕДНАКЪВ критерий и ако някой нападне жена или направи нарушение НИКОЙ не бива да го задържа.Това е ограничаване на ПРАВОТО МУ НА ДВИЖЕНИЕ.Докато съдът не каже в заседание той си се движи навсякъде!
Не трябва да питаме вече "ами защо никой не е реагирал и не се е намесил"? Ами за да не ограничи ПРАВОТО НА ПРИДВИЖВАНЕ и да не бъде съден.
Това е тълкуванието на Цацаров и той въобще не е тъп малоумен гъз!

4.Хубаво е,да имаме еднакъв критерий и за "ами то си има гранична полиция,те не бива да се намесват" и в случаите,когато доброволци оказват медицинска помощ на улицата или гасят горски пожар.Ами що гасят Рила,що гасят Пирин-нека си гори планината с весело пукане!
То си има пожарна!А защо се чисти природата и то понякога от хора,които имат проеинения и регистрация в МВР?
Има си държавни институции!
Някои от доброволните пожарникари имат глоби за паркиране примерно ,други са били задържани покрай мачове-могат ли такива хора да гасят?
Та те са престъпници!


Цацарово-толерастка логика !
Хубаво е, че Уебкафенцето прави ПОРЕДИЦА от толерастки статии .. нека видим убогото мислене, двойния стандарт и малоумните объркани разсъждения на седерастите - соросоиди!

Поздрави
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

10 sim4o | 13.04.201610:05

Та значи в САЩ може да има граждани ид а са в Доброволен отряд в помощ на полицията или да са на границата .. и това е Демокрация и Либералност..

В България обаче- демокрация и либералност е, ако едни хора късат и свалят националния трибагреник от пилон, докато играят весело кючек ...

Който ги упрекне - е шовинист и националист - в България НЕ МОЖЕ да има такива отряди , както в Тексас!

В България доброволците, ще да са само като лошия Аркан!
И на седерастите-толерасти въобще не им е двоен стандарта и въобще не лъготят тъпо- платено от Сорос.
Те са си такива!
   

оценка

+1 -0