Преди да напусна България... | webcafe.bg
Webcafe

Аз, имигрант-дезертьор от поколението дезертьори*...

Зоя Маринчева
11.11.2010, 11:30 (обновена 12.11.2010, 09:45)
българи

Снимка: © БГНЕС

Който си имаше обръчи - остана, който не желаеше да участва в обръчите или си нямаше такива, се опита да напусне, защото обратното би било равно на личен провал и дори глад

Аз, която ценя интуицията повече от разсъдъка, се вбесявам от предразсъдъци. Предразсъдъците би трябвало да са братовчеди на интуицията. Все пак населяват неразумни, предсловесни пещери. Да, пещери.

Оттам са се зародили предразсъдъците. От многомилионната скална тъмнина, в която те са интуитивното, наследено знание за оцеляване. И от факла, предразсъдъците се превръщат в запалителна бомба, когато вървят с талантливо перо, което ще ги шербетира добре, ще им сложи малко шоколадови пръчици и ще ги поднесе със сок, за да ти избухнат в лицето. Още повече, когато това се случва във вестник.

Вестниците, както знаем, освен че съобщават новини, са и идеологически платформи. Иво Христов във вестник "Сега" публикува един популистки текст, в който генерализира своя 20-годишен опит на живот в отворена икономическа система.

Имам подозрение, че е модерно в България човек да се мисли като част от "поколение", още повече като мегафон на поколението си. Поколението на 40-годишните, според него, се е провалило драматично, защото е съставено от конформисти, които мразят революции, и се спасява поединично в имиграция, че чак "дезертират" по услужливо нагодената теза на Ортега-и-Гасет - теоретична клада в полза на автора на текста.

Самият Ортега-и-Гасет се е спасил от гражданската война в имиграция, така че не съм сигурна, че ако беше жив, великият философ, но и верен политик на своята аристократическа кауза, би се съгласил с есето на Иво Христов.

Преди да напусна България, получавах странни усещания. Стисках силно очи и не помня сънувах ли или не, но в прозореца на апартамента, в който живеех под наем, се блъскаха десетки ангелобели гълъби.

В рамките на един месец от горните етажи на няколко блока, включително и този в който аз живеех, скочиха няколко млади човека. Вместо да ме разпитва за клиентските ми битовизми, козметичката не преставаше да ми разказва за отчаяните си опити да замине за САЩ.

Все по-често се засичах в един фризьорски салон в центъра на София с проституиращите момичета от съседната оградена със здрав бетонен зид къща-бардак, които бяха винаги с предимство, гледаха като наплашени котки и винаги бързаха. Но и да не бързаха, пак бих им отстъпила реда си, защото очите им и жестовете им, пък и устите им, разказваха истории на отчайваща невроза и жестокост.

На един купон една мафиотска секретарка се косеше, че приятелят й, шефът на фирмата, й плащал малко, а получаваше в пет пъти по-голяма заплата от моята, която ми позволяваше да живея сама, плащайки наем, режийни, дрехи, и т.н.

Познавах хиляда човека, занимавах се с журналистика и пиар, и имах поглед върху множество лични и институционални, видими и задкулисни истории, и всички те звучаха неавтентично. Сякаш някой дърпаше невидими конци и където се случваше нещо - пробив, успех -  беше по благоволение на клики и кръгове - семейни и приятелски, но никога само и единствено благодарение на собствената индивидуалност и инициативност на човека.

Вече бях разбрала, че сини и червени са като сиамски близнаци и борбата между тях е проформа - всеки, който е работил в медия през тези години знае това от първа ръка. Но когато разбрах, че това се случва на всякакво ниво, че има наложени представи за легитимост и нелигитимност на човека, представи, които работят и на най-битово ниво, изпаднах в депресия.

Беше зимата на моето порастване. Беше вцепеняващо. Отрязах си косата. Купих си телевизор. Изгледах три латиноамерикански сериала. Когато се запролети, се появи възможност да замина. Не беше тази, която исках. Но реших, че Америка е добро място да си почина от странната призрачна страна България, от безсмисления шум и влудяващата й вкопченост в материализъм и имитации.

В този момент вече дори не си спомнях имиграцията ми от Бургас в София. Просто знаех, че се задушавам, че не мога да се видя в огледалото на вътрешната ми истина, не мога да се изразя. Кислородът ми беше свършил за 7 години лична независимост.

Имах нужда от по-голям град, от място, където моето семейство и приятелски кръг не ме детерминира, където няма да се учудват, че съм от Бургас, а не говоря меко, няма да трябва да трупам няколко персони около истинската ми, за да отговоря на нечии очаквания, за да имам работа дори.

Битовизми, които биха затлачили и изригващ вулкан, камо ли току-що разцъфналото цвете на моя младежки полет.  През 90-те години България формираше новата си демагогия, новосформираните с измама и бруталност клики и класи, и това беше времето, в което така нареченото от Иво Христов поколение на дезертьорите преживяваше своите 20 до 30 години.

Който си имаше обръчи - остана, който не желаеше да участва в обръчите или си нямаше такива, се опита да напусне, защото обратното би било равно на личен провал и дори глад. Това поколение имаше някакво усещане за достойнство и невероятен инстинкт за симулациите на общественополезна дейност, която всъщност е добре прикрита частно-обогатителна инициатива.

Все пак това поколение израсна с рок, пънк, метал и гръндж, не с чалга. Това поколение преживя травмата да види калта и мръсотията, от която се построи двореца на нова България. По-мирната и упокойна част от него дори участва в строежа със здравите си мишци с помощта и под благосклонния поглед на родителя си.

Както виждам, през последните години дори и конформистите не виждат вече своя конформизъм, емигрирали са в отказ от обективно самовглеждане, лъснали са  собствените си истории и се провиждат като жертви затворени в палатите на садистичен господар.

Но както казва народът - който го е страх от мечки да не ходи в гората. Но какъв избор прави един човек в своето житие зависи само от това колко му стискат неговите обувки и не е почтено и възпитано да не се припознае правото на лична свобода, на свободата да дишаш и да се движеш. Проблемът не е в това, че младите хора искат да видят свят в момент, в който светът е по-отворен и гостоприемен от всякога, в момент, в който непознаването на света е равностойно на самоубийство.

Проблемът е, че съществуват колективи, които имитират демократичен колективен живот, а всъщност биват разяждени от предразсъдъци и предмодерни интуиции за свой и чужд, център и периферия. България тепърва гради своя общностен площад и правилата за ползването му. Тя има много разсъдък и предразсъдък, много прагматизъм, но малко интуиция, малко солидарност, малко равностойни центрове, малко избор.

И накрая, аз, като един истински многогодишен, вътрешен и външен имигрант-дезертьор от поколението на дезертьорите, най-безотговорно заявявам, че истинският ми акт на дезертьорство беше към Бургас, морето и неговите трудови хора, когато бях на 19. Оттогава насам, по неморски столици и мегаполиси само и единствено мимикрирам като един върл хамелеон, като една истинска дъщеря на родината си, за което пледирам за невинност.

*Заглавието е на редакцията. Авторът живее в Сан Антонио, Тексас, САЩ.

Oще: българия  дезертьори  емигрант  живот  имигрант  поколение  преход 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

71 sim4o | 22.02.201413:05

.. "Самият Ортега-и-Гасет се е спасил от гражданската война в имиграция.."
-------------------------------------
И още може да умуваме .. освен за екзистенциалната мъка, за главните букви и за страха от Строителни Работници ..

Примерно .. в Емиграция или в Имиграция се е спасил самият Ортега-и-Гасет ....
щото ето примерно Уики-то, какво ни реди : .. "Емиграцията (от латински: e навън; migrare ходя, или emigratio, синоними изселване) е напускане за дълъг на страната на обитаване и заселване в друга страна " ..
Но майната му --- Емиграция .. Имиграция , главни или малки букви .. важното в живота е друго - да няма покрай нас Строителни Работници от Кърджалийско ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

70 sim4o | 22.02.201412:48

Борката | 22.02.201412:22

Леле Симчо големо коеф на телегентност,бе!Кво викаш,как беше за големите букви? Смее се
-------------------
Голем малък- мой си е коефициента .. хаха .. Много щастлив Много щастлив Усмивка
Кому-голям .. кому не ..!
Не виждам, защо на сей форум тръгваме така да гледаме кой какъв е , мене лично ме не интересува .. но пък- щом така е прието - ето примерно за образованието ми , не се крия въобще ...

Technical University Munich is one of the leading universities in Europe and has been ranked 50th .. of World Universities 2013.

На 50-то място сме според The Academic Ranking of World Universities (ARWU), also known ..
Имаме 13 Нобелови в ТУМ - та от там идват доста точки ...

А на Главните Букви Фрида , ще я научим ... тя владее, освен всичко останало и Перфектен Руски , та отвреме - навреме постовете и са на езика на Пушкин ..
тогава не мога да и направя никаква забележка, досежно Българската Граматика

Приятелят пък .. дето все му се привиждат Строители и Строителни Работници .. ще го освободим от страховете му .. вервайте ми!
----------------------------
П.П- помагайте и вие де ... аре да изградим ОБРАЗА НА СТРОИТЕЛЯ В СЪВРЕМИЕТО, всинца заедно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

69 Борката | 22.02.201412:22

Леле Симчо големо коеф на телегентност,бе!Кво викаш,как беше за големите букви? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

68 sim4o | 22.02.201410:12

deowin
Трябва да се пребориш, с този твой страх от Строителни Работници!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

67 sim4o | 22.02.201410:10

Наистина се замислих за образа на СТРОИТЕЛЯ , който се изгради някак си, тука в този форум ..
Интелигентни ли са Строителите, честни ли са ... зли ли са, добри ли са ...що за хора са?? Това , а също и кой каква екзистенциална мъка има в сърцето си, явно е едно от основните неща, които ще разглеждаме !
-------------------------------------
1.СТРОИТЕЛИТЕ ..
та Борис Елцин , този виден демократ и хуманист, баща на Демокрацията, Титан на мисълта, Особа приближена лично до Сорос, е СТРОИТЕЛ - завършил е инженерство - ръководил е строежи в далечната си младост ..

Плевнелиев , се захваща със Строителство .. в Германия, а после и в София- Гради Бизнеспарка.
"Градим България" бе лозунг, който го свързвахме, в определен период именно с Росен - наложил бяла каска, жив , енергичен, усмихнат .. а тези прости думички "Градим България" правеха - да тупат сърца ни!

нима Строителите са лоши и глупави хора?

Не .. от по-горните примери, не мислиш ли, Читателю, че пред тебе изгрява един образ , съвсем различен от този нарисуван от съфорумеца ... той просто е обиден и наранен .. преди години от онези Строителни Работници - и е изградил психологичен комплекс , в съзнанието си.

Но уви ,трябва да сме честни и да признаем, че има всякакви хора и сред СТРОИТЕЛИТЕ

2. Осама бен Ладен е завършил , като мене, строително инженерство .. - Уикипедия ... Studium 1976 immatrikulierte sich Bin Laden für Betriebswirtschaft und Bauingenieurwesen an der König-Abdul-Aziz-Universität

Алфред Розенберг - осъден справедливо в Нюрнберг , също колега уви ... Строител - "1918 года закончил с дипломом первой степени как «дипломированный инженер-архитектор» .. "

Ото Скорцени ... "Главният диверсант на Райха" - ето и за него ... "началото на Втората световна война Скорцени, работейки като инженер-строител"

Шпеер - ами и той ... и той Строител ...

------------------------
И да се обобщи - има и сред Строителите и добри, и лоши хора .....

Ето - те - Строителните Работници от Кърджали, са наранили и уплашили, нашият уважаван съфорумец преди време ... ... със злите Строители - трябва да се борим .. добрите строители - трябва да уважаваме!

.. а защо така се отплесваме от темата за Мегаполисите .. защо се емваме, та да разглеждаме Образа на Строителя в съвременността .. ??
Ами не знам, ама на някои хора, явно им е важно! .. Мисля , че им по този начин , с подобни примери и разсъждения им се помага.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

66 deowin | 22.02.201400:27

>имам IQ 126

В осмична бройна, може би.

>наистина живея в село

Изобщо не говорех за това дали живееш в село или град. Абстрактното мислене не ти е сила.

>твърди, че ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ НА ГРАО имали в сърцата си "екзестинциална мъка "

Нищо подобно не съм казвал. Говорех единствено за твоята еднолична мъка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

65 sim4o | 22.02.201400:20

ТА КОЙ разсъждава " в абсолютни термини " ??
Не е ли този, който твърди, че ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ НА ГРАО имали в сърцата си "екзестинциална мъка " щото били оценявали големината на населените места , на бройки ..??!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

64 sim4o | 22.02.201400:17

ТА КОЙ разсъждава " в абсолютни термини " ??
Не е ли този, който твърди, че ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛИ НА ГРАО имали в сърцата си "екзестинциална мъка " щото били оценявали големината на населените места , на бройки ..??!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

63 sim4o | 22.02.201400:13

"deowin | 21.02.201419:37
.. >лично аз, познавам стотици честни и умни строители!

...Та, не е зле да слагаш ли нещата в перспективата на това в кое село живееш, вместо да разсъждаваш в абсолютни термини. .. "
-----------------------
1. АЗ СЪМ СТРОИТЕЛ - инженер ..и имам IQ 126 ... така че НЕ ПРИЕМАМ ДА СЕ ГОВОРЯТ ТЪПОТИИ И ГЛУПОСТИ ЗА ВСИЧКИ ХОРА ОТ БРАНША!
ТИ СПОРЕД МЕНЕ РАЗСЪЖДАВАШ В АБСОЛЮТНИ ТЕРМИНИ! (каквото и да означава конкретно , баш такъв начин на разсъждаване )

Това, че някакви работници от нашата професия, преди години .. са ти оставили явно неприятен спомен , не е причина да се отнасяш с такава негативност към всички хора, носещи каски и Градящи България!
Градим България ЗА ВАС приятелю!

2. Да, наистина живея в село, имам дворче и къщичка ... И СЪМ ГОРД .. не знам дали си наясно , какви са доходите на живеещите в селата и какви са доходите , на хората в блоковете в градовете! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

62 deowin | 21.02.201419:37

>лично аз, познавам стотици честни и умни строители!

За честността нямам коментар, но за това колко са умни..
На селяните от Долно Уйно Радко овчарят им се струва умен, щото знае кога ще роди овцата и от време на време познава кога ще вали.
Тези в Горно Уйно, обаче, са виждали ветеринар и метеорологична прогноза по телевизора на поп Стамен, и за тях Радко е прост овчар.
Та, не е зле да слагаш ли нещата в перспективата на това в кое село живееш, вместо да разсъждаваш в абсолютни термини.
   

оценка

+0 -0