Няма дъно | webcafe.bg
Webcafe

Няма дъно

ема ивановаЕма Иванова
09.12.2014, 16:41 (обновена 09.12.2016, 16:15)
мизерия

Снимка: © gettyimages.com

Мизерията не убива хората. Само отнема душите им

"По улиците на България един вид хора привличат силно вниманието. Това са старци, които просят. Причината са техните ниски пенсии. Те живеят доста под линията на бедността, дори за страната. Много от възрастните оцеляват с по 60-70 евро на месец.

Дори в България никой не може да съществува дълго с тези пари.

Затова те протягат ръце по улиците, продават цветя или ровят в кофите, събирайки хартия. Искаме да помогнем поне на няколко такива души да си купят най-належащото за оцеляване. Става дума за по 30-50 евро на месец на човек преди Коледа.

Помогнете веднага!".

Това беше написал Томас Хейнрик Шмьокел в обръщение към своите сънародници - германци, на страницата на своята организация Steppps, малко преди да се запознаем през декември 2012 година.

Срещнахме се случайно чрез приятели, заговорихме се и той ми разказа за своя проект, който го е довел пеш от Германия до България. Отправната точка на Steppps бяха Индия, Тибет и Мианмар (само за сведение, той все още не е достигнал целта си).

Неговият "мирен поход пеша" включваше помощ от Германия във всяка страна, през която мине.

След Румъния, където го бяха стъписали бедните деца по улиците, той се беше озовал в София и онова, което го беше поразило най-вече, беше мизерията сред възрастните.

Тогава аз се присъединих към неговата кауза в България и първата ми задача беше спешно да намеря стар човек на ръба на оцеляването, на когото да даря 100 евро.

Джобни пари за един германец. Цяла пенсия за един българин.

Как се развиха нещата, ще разкажа по-надолу, но първо искам да обясня защо се сетих за тази история отпреди 2 години. Причината не е, че пак наближава Коледа и хората решават, че е добре да отворят сърцата си за малко.

Далеч по съществено от празниците е, че макар и мека засега, зимата вече започна, а за огромна част от сънародниците ни това е изпитание на живот и смърт.

И тази година много хора мръзнат.

Смразяващата гледка на кофите за боклук, пред които хора чаката на опашка, за да преровят отпадъците, които изхвърляме. Страната, в която пенсиите са под официално приетата линия на бедност. Това е България. Тук мизерията престана вече да е следствие на неосъществени реформи, на политическа алчност, на липсата на социална справедливост в самото общество.

Мизерията вече е започнала да се превръща в причина.

Хроническа бедност прерязва цялата тъкан на обществото.

Тя вече прилича на рана, от която вместо кръв, изтича всичко, което не може да понесе потискащото робство на ниския стандарт.

Бедността не позволява да изправиш главата си. Камо ли да си политически или социално неуязвим.

Е, просещите по улиците пенсионери са само миниатюрна частица от пъзела, съставляващ причината.

Но да се върнем на историята.

Тогава имах 100 евро в себе си и спешно трябваше да ги дам на някой нуждаещ се.

Изведнъж се изправих пред огромно затруднение: почти всички немощни възрастни, за които се сещах в София, живееха с пенсии около и под 100 евро, а аз се чувствах така, сякаш на никого не мога да помогна с тези пари.

Толкова малко бяха.

Пенсионерите, които познавах, не просеха, защото разчитаха на социална мрежа от роднини и познати.

Тогава попаднах на Мария М.

За нея ми казаха, че ходела на централен софийски пазар, където понякога молела хората за малко ядене. Те й давали плодове и зеленчуци от сергиите, защото освен глава лук и китка магданоз, не можела да позволи друго.

Оказа се, че това е истина. Намерих Мария и разбрах, че тя е на 86 години, има диабет, живее със сестра си - на 83 години, която е сляпа и за която се грижи, и освен това гледа 50-годишния си умствено изостанал син. Мария освен това имаше 2 други деца и 7 внуци.

В съдбата й обаче имаше още една подробност: тя живееше в собствен апартамент в един от най-хубавите столични квартали.

Изключително занемарен, но огромен. Някога тя бе виждала "добри времена", спомняше си дори и заможност покрай "партийните заслуги" на мъжа си. Мизерията обаче я беше принудила да изживява старини, които никой не би пожелал.

Така научих как се готви супа единствено от лук, как се вари бульон от карантия и колко недостойно могат да живеят трима възрастни и болни хора с около 400 лева на месец. Разбрах и още нещо: мизерията не убива хората.

Тя само отнема душите им.

Статистиката казва следното: в България живеят 272 000 души, които разчитат на минималната работна заплата - около 180 евро. 620 000 души пък работят единствено сезонно. Пенсиите вече ги обсъдихме.

Като причина, породена от огромната рана, за която казах, че е разрязала страната ни - е ясно, че обществото като цяло, а и българските политици в частност, избягват да говорят точно по тази тема и изместват фокуса постоянно върху други теми: псевдокултура, псеводполитика, псевдоновини.

Точно както в Конго не се говори за масовите изнасилвания вследствие на постоянната война, така и у нас не се говори за най-тежкия проблем: бедността.

На Айнщайн приписват мисълта: "Не можем да разрешим проблемите, като използваме същия начин на мислене, който сме използвали, когато сме ги създавали".

Което означава, че ако бедността е следствие на държавната политика, а аз силно се съмнявам, че е само следствие на това, няма как да я изкореним единствено с държавна политика.

Както 100 евро не могат да оправят живота на когото и да е, така и милиони евро не могат.

Значи трябва да се мисли по нов начин, защото много българи вече са се уверили: мизерията и бедността нямат дъно.

Oще: бедности  богатство  доходи  мизерия  минимална работна заплата  пари  пенсионери  праг на бедността  сообственост 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.12.2013, 17:08

62 Папърдак | 14.12.201417:37

до Бабаронилук Смее се Смее се Смее се луд!?!?!

Глупостите дето си ги написал важат не само за Североизточна БГ. полиция а, не не не!!

Едно към едно, важат за цяла България, ако замениш "турци" с "бивши комунисти"! Пляскане

Така че подготвяй оръжието ще ти дадем да "пуцаш" и по пръвите , ама най вече по вторите! бам! бам! Смее се Смее се Намига

смешник луд!?!?! Биберон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.04.2012, 01:12

61 Battleground | 14.12.201413:47

Абе заспал... Стига писа глупости Идея

- Турците ни превземат стратегически и икономически!

Никога няма да забравя различията между нас и тях като виждам, какво се случва пред очите ми, а явно други хора не желаят да го видят и осъзнаят или поне са много малко.

Виждам как мазни карабини пазаруват от Кауфланд, Била и т.н. с цели колички, а Българите едва една торбичка пълнят и то с боклуци предимно.
Също виждам как се наемат само Турци на работа, в един известен завод в североизточна България, а нашите ги отсяват и ако все пак започнат работа, не се задържат дълго там.
Виждам в гадове като Шумен, Търговище, Попово и други в околието, че почти не се чува Български език!

Всичко си има цел и това е да ни завладеят отново, но този път без война и кръвопролития, а икономически и това става вече факт.

В тия градове се строят блокове и какво ли още не, а за кого се строят, като населението намалява?
Отговора е ясен - Малко по-малко ще се заселят от селата и ще се завърнат от Турция, като един ден и един Българин няма да остане, но Вие си спете и чакайте да дойде "деня на страшния съд".

Ние обедняваме, а те забогатяват и се множат все повече!!!

Колко Български сватби има за една седмица в североизточна България?

Отговора - Ако има дори една ще е някакво чудо!

А, колко Турски сватби има?

Отговора - Само събота и неделя са поне три, а не броя и турските цигани!

Помагат си... Държат се...

Може да си най-загубеният ама казваш ли се Хасан, винаги ще има работа за теб, в която и да е фирма, собственост на Сабри, Октай и т.н.

Сега някои ще кажат, че насаждам расова омраза подклаждам нещо нали?

И за това също отговора е ясен - Ако стоим и чакаме, денят в който няма да остане и един Българин, в собствената ни държава е не толкова далеч, но ако се вдигнем и изгоним тази напаст от родината ни, не ще се стигне до там.

За това решението е само едно: На оръжие!

Никакви компромиси, никакви прошки вече защото след време ще е твърде късно за действия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

60 VK | 13.12.201416:58

Буден,
Ти не си у ред !
Запри се бе! Това да не е Хайд Парк !
Аман от идиоти...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.12.2014, 09:50

59 буден | 13.12.201414:44

Ще ви кажа защо,съграждани мои,защото почти всичко което вършим и работим днес е против нашата воля,против нашият естествен ритъм,против нашите сърца.Затова не спират да ни втълпяват,че сме различни и сме се разделили по националности.Колкото повече разделение има между хората,толкова по-лесно се манипулират и заблуждават,защото,ако го нямаше,ние ще работим заедно и ще се информираме и помагаме вместо да воюваме помежду си.Не разбирате ли,че всички хора сме еднакви.Нашите тела са съставени от едно и също и ако вземете едно китайче примерно и го отгледате в България от бебе,то ще говори български и ще има подобни възгледи знания,ценности и ще бъде един от нас.Тогава се замислете,защо мразите някои само,защото е от дадена народност?Каква вина има той за това?Вие замисляте ли се,че всъщност вашите мисли и разбирания не са изобщо индивидуални,а са отражение на средата в която сте израснали.Няма такова нещо като индивидуалност.Всеки е отражение на преживяванията си и това което е видял,научил през живота си.СЪБУДЕТЕ СЕ ХОРА!Замислете се накъде отиваме?Някой знае ли изобщо,на къде сме се запътили и какви ще са последствията за бъдещите поколения.Ще остане ли,нещо ценно за тях на тази планета?Не разбирате ли,че дори богатите не са истински щастливи в тази измислена игра,защото дори най-безсърдечният богаташко усеща дълбоко в себе си,че нещо не е наред,нещо му липсва.Че дори и той е роб,на създадената от хора,като него система,хора които са поставили контрола и властта над себеподобните си на първо място.Nikkor,за какво реализиране говориш?Ето още един пример,как попиваме всичко от средата си.Ние сега,да не сме холограми,че да трябва да се реализираме?Какви са тези глупости?Аз съм по-близо,от повечето хора до идеята на религиите,без да съм религиозен.Осъзнал съм смисълът на живота и това,че за да живея добре аз,трябва да се отнасям към останалите живи същества,по същият начин,както искам да се отнасят те,към мен.Няма нищо по-просто и същевременно по-ефективно от това.Не ни трябват десет заповеди със един и същ смисъл,сувенири за късмет,безсмислени молитви и т.н.Преди векове,маите,ацтеките и други,са вярвали,че като направят жертвоприношение,ще задоволят боговете си и ще избегнат бедствие.Е,както се досещате,са били свидетели на природно явление.Слънчево затъмнение,буря,земетресение и т.н..Бедствието сами са си го създавали,като са убивали безсмислено своите братя,в името на несъществуващ бог.Много е вероятно,хората,които са били на върха в управлението,да са знаели,че няма бог,или дори те да са измислили тази идея,за да царуват над останалите.Също,както ние днес.Сега всеки знае,че жертвоприношението не помага,на природата не и влияят,такива суеверни събития.Днес мнозинството,все още вярва в суеверия,но по-различни от тези.
Виждате ли какво дават по телевизията?На какво учи децата тя?Всички са възмутени,като се случи някоя трагедия,но малко се замислят,къде реално се намират нейните корени.Това е така,защото по телевизията,не дават нищо образователно и научно.Всичко вече се прави за пари и слава.Малцина останахме с ясно съзнание.Болните печелят абсолютно мнозинство.Кой очаквате след всичко това да е на власт?Дори когато сме измамени бягаме пак при измамниците си,защото не познаваме друго.Роби на собствените си умове.Хората вече нямат въображение.Повечето ни ценности,са втълпени от болни хора на високи постове,чрез най големият враг на човека днес,телевизията.Тя учи хората да се стремят към парично забогатяване,като им втълпява,че така ще бъдат щастливи като се реализират.Безсмислени реклами със сладко звучене,все едно сме бавноразвиващи идиоти.Вълна от затъпяващи мозъците предавания:биг брадър,сделка или не,всякакви музикални шоута,малоумни сериали,да не забравяме и чалгата и какво ли още не.Но не се залъгвайте,че това е случайно.Нашите господари,целят точно това.Те не искат образованите и добре информиращи се граждани да станат мнозинство,това не е в техен интерес,защото ще си изгубят контрола върху нас,ако това се случи.Аз не искам да се харесам на някого,не търся изгодата в приятелството,искам да ви казвам тежката истина в очите,докато ви ги избоде,но дори и тогава някои роби се страхуват да бъдат просветени за нея,защото са израствали в лъжи и изпитват страх и несигурност от нея.Лъжата за тях е реалният свят и обратното.Идолите на младежите са толкова нелепи,глупави,изкуствени,а вие се чудите,защо нямат възпитание и почит към труда и честните хора.Ами няма да имат след като живеят в измислен свят,който е в различно измерение от реалният.Възпитанието не идва само от родителите,всъщност много малка част от него се изгражда от тях.То идва от света,който виждат с очите си,а той е силно повреден и деформиран.Идолите ни трябва да са учени,изобретатели,хора борещи се за истински каузи.Там е коренът,от който се храни подрастващия,за да остане със същото желание за знания,както когато е бил дете.Коренът,откъдето тръгва промяната,защото ние сте стараем да подражаваме на тези,които са ни впечатлили с нещо,а именно нашите идоли.Само е нужно да се променят иконите на подрастващите с хора,които наистина го заслужават и ще видим една огромна вълна от промяна,в поведението на новото поколение.Разказваме на децата си приказки,за един свят,изпълнен със вълшебни герои,доброта и любов,а когато пораснат бум..Желанието им за откриване и изучаване на света е убито,загубено,след като видят жестокостта на реалният свят.Те никога вече,няма да се чувстват,като деца и да вярват напълно в този свят изпълнен с красота.Учим ги да не правят бели,а ние правим непростими такива.Припознахте ли изгубеното дете в себе си?Изгубената любов към света?След като прочетохте коментара ми до тук се надявам че съм запалил искрата на любопитството и справедливостта във вас.Коментарът ми може да е малко разхвърлян,но съм на работа и го писах на части.Помислете над него!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.12.2014, 09:50

58 буден | 13.12.201414:42

Хари,в последният ти коментар си казал точно нещата,както си са.Браво!
Така,ще подходя от друг ъгъл...Християни,мюсюлмани и т.н.,ако вашият бог съществуваше,строг и справедлив,щеше отдавна да "слезе"тук долу и като ги запука,ама наред...Президенти,министри,депутати,банкери,адвокати,
военни,полицаи от "полицията,която ни пази"брокери,дилъри,сводници,батки и всякакви измислени кибици с "голямата пръчка"бой,бой и след това за поука,"малко"години работа за общественото благо.И след всичко това,ако още имат някакви задни мисли,за царуване над останалите копченцето и изключване от матрицата.Но нека слезем в реалността,няма бог,поне не и такъв,какъвто ни е наложен от църквата,който вижда всичко и всеки и раздава правосъдие,след живота ни.Не ни трябва вяра в бог,за да действаме правилно,да сме добри с живота във всяка форма.Каква глупост само,противоречията във тези религиозни книги са толкова огромни,че нямам представа как всички не ги забелязват.Личи си,че тази история хора са я мислили.С ясна цел;контрол над мнозинството,чрез заблуда за богове и задгробен живот.Нека погледнем обективно!Няма как да съществува бог,с такъв неограничен интелект и сила и същевременно да е толкова прост и садистичен.Да съди създанията си и наказва според своите очаквания и заповеди.Ако е толкова висш,той ще знае всеки следващ ход,във всяка ситуация,на всяко същество.След като знае как ще реагират в дадена ситуация индивидите е безсмислено да ги съди за действията им.Нужна ни е не вяра,а разум.Това са различни неща и нямат нищо свързващо ги.Човечеството само си направи всичко зло.Нито дявол,нито бог,нито вещици и магьосници му са виновни.Да,шепа хора са виновни най-вече,но и ние не сме толкова невинни,след като не им се противопоставяме.Колкото по-умно и осъзнато е едно създание,толкова по-добро и справедливо е то просто,защото няма как обществото му да се развие до такова ниво,защото ще се самоунищожи още в начален стадий(както ние хората сме започнали)Ако има развити извънземни със абсолютно убеден ,че те ще се отнасят с уважение към всеки живот,защото ще знаят,почти всичко за него и колко ценен е той,за създанието,което го носи.Така,че си отворете мозъците и вижте истината,проумейте я.Не вярвайте в нещо сляпо,защото мнозина го правят,това не го прави истина.Почти всички идеи и разкрития в науката,са родени от главите на хора,с различен поглед над нещата и от приетото за норма.Гонени,съдени,убивани за това,че богохулствали,а са били абсолютно прави в твърденията си.Кръвната линия на най-властните хора може да се проследи още от времето на императори и крале.Те са същите,синове внуци,пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра внуци на тези крале са именно във елита на властта днес.Постовете се предават по наследство,не от заслуги за обществото.Тачат си се,семейството говеда...Какви очаквате да станат,хора родени от говеда?Не ми изнасяйте лекции за вродени заболявания.Те пазят тази тайна усърдно от нас и именно така ни управляват и държат в мирни и прости в кошарата.Не ни трябват герои,а подбудители и обединение.Това,че имат пари и власт не ги прави богати,те са бедни комплексирани душици.Властта им идва от нашата нелепа заблуда в съдби,богове,избраници и всичко,което отклонява вниманието ни от реално случващото се.Като повечето милиардери и милионери по света.Те не знаят какво да правят с парите си,защото те не са техни и никога не са били,а са взети от ръцете и труда на истински трудещите се хора.Те не уважават този къртовски труд,на хората работещи за тях.Ако са умни хора ще финансират образованието и учените.Това движи света напред.По цял свят богатите трябва да го правят с чест,ако са хора със сърца и мозък.А не да приемат,всички тези пари за спечелени,заслужени и лично техни.НЕ СА ЗАСЛУЖЕНИ!Именно науката тласка света напред и колкото повече хора имат възможността да учат истински науки(астрономия,химия,физика,математика,биология),а не псевдо(етика и право,икономика и т.н.)тогава нещата ще почнат видимо да се подобряват.Образованието трябва да е качествено(генерално) и достъпно за всеки жител на тази земя.Живеем в едно измислено общество,което се е откъснало от реалността.Ако една малка част от парите на такива хора,отиваше за реалното решаване на проблеми(научни изследвания)а не за воюване помежду си,в какъв хубав свят щяхме да живеем!Защото колкото по-развита е технологията толкова по евтино,бързо и качествено е производството на даден продукт.Представете си къщи,които се строят за часове,със здрави материали от усъвършенствани машини.Биха стрували десетки пъти,ако не и стотици по-евтини от сегашните.Достъпни за всеки!Ферми и отглеждане на плодове и зеленчуци в градовете.Така няма нужда от скъп,бавен,похабяващ енергия и ресурси транспорт,от другият край на страната или дори света.Само тези продукти,които действително не могат да се произвеждат наблизо,да се отглеждат другаде.Това важи за всеки продукт!За да стане всичко това възможно,държавите трябва да сключат съгласие помежду си,за отпадане на границите.Както шенгенското споразумение,но в целият свят.Границите забавят,оскъпяват,възпрепятстват,корумпират и разделят хората.Всеки има право да си пътува навсякъде в този свят,той е на всички нас.Постепенно светът става един,както си е реално.Замислете се,ако живеете на отровена планета,колкото и пари да имаш все тая,няма да имаш шансове за оцеляване.Истинското богатство са знанието и любовта!Тези хора дори не знаят,за какво се борят!Не мислят дори за собствените си деца и внуци си.Те не само ни ограбват материално,но и мисловно!Когато нямаш осигурена среда за нормално израстване и развитие,как можеш да пораснеш здрав и мислещ човек.Дори нямат представа,какво причиняват на бъдещите поколения.Какви ще са децата на бъдещето поколение?Вижте какви ценности имат!Докога ще коленичим,пред тази система?Имате ли си на идея,колко талантливи деца си остават без осъществени мечти,които могат да изобретят и открият невъобразимо много технологии,в всеки един бранш?Къде ни е чувството за справедливост?Защо изгубихме това чувство?Ще в
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

57 Harry | 13.12.201401:56

Ако вярваш че светът има доверие на зелената шума на Федералния резерв, а не се страхува от самолетоносачите и умните бомби на САЩ...

За годините след ВСВ САЩ са водили десетки необявени войни, избили са милиони невинни, за да убедят света да търгува с долари и да купува американски ДЦК, заеми, които никога няма да бъдат върнати, да не пропусна - всички американски васали, доминиони и колонии си дават златните запаси "доброволно" на "съхранение" в САЩ!

Вярваш в това?!

Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

56 Nikkor | 13.12.201401:10

Обяснявам на Harry защо Сащ още не са фалирали, само с икономически аргументи, неикономическите ги оствям на него.
Ами сами си печатат, по-точно казано емитират паричните знаци.Га светът престане да има доверие в тези хамерикански парични знаци, тогаз САЩ ще фалират. Сега за сега тоя ден е далеч.При всичките безумия които вършат, пак са на първо място по привлечени чужди инвестиции, които тряа да се обърнат в долари за целта, което говори достатъчно за доверието в тая страна.
Според икономическите науки това е резултат на стотици хиляди индивидуални решения на стотици хиляди инвеститори, които няма как да подкараш като овци натам. Според тебе е резултат на некакъв заговор, гранде-конспирация и т.н.

Що се касае до английското кралско семейство, то е немско.Истинската му фамилия е Сакс Кобург Гота ( може би го изписвам неправилно ).Сменили са си името на Уиндзор, както се именува двореца в който се размотават, по време на ПСВ, щото не върви някак добрата стара Англия да воюва със Германия, ама с немци на престола.
Дреме ми на патката дали ги обрязва равин или турчин сюнетчия или евнух от султанския харем.
Все започваш на една тема и го избиваш на конспиративни теории които циркулират свободно из нета. Стига си ги гледал тия простотии.Вземи прочети едни икономически книги.Може пък да научиш нещо.Току виж си заел една по-позитивна и оптимистична позиция по отношение на света и мястото ти в него.
Ето ти нещо като начало - Money and Capital Markets на Peter S. Rose.
Бая дебела тухла е, 24Х20Х4 см.Добрата новина е, че ще я намериш по библиотеките.Лошата е че е доставена от фондация "Отворено общество", т.е. ти по презумпция ще я отхвърлиш.Само че ще останеш учуден колко достъпно е изложена тази толкова специфична материя.
А...заглавието да се чете не "Пари и капиталови пазари", а "Парични и Капиталови пазари".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

55 deowin | 12.12.201423:49

Harry, ако си мислиш, че като турнеш един Х изведнъж твърдението ти се превръща в уравнение, строг аргумент, и силна наука, то мога единствено да ти кажа едно руско уравнение - пошёл на Х.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

54 deowin | 12.12.201423:31

Голям + за коментарите на Nikkor, и особено за последните два.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

53 Harry | 12.12.201422:22

Никоре, хвърляш числа в пространството, но нищо по същество не казваш, аз зададох уравнение, произвеждат се Х брой стоки, плащат се Х - печалбата, кой и с какво ще купи остатъка от стоки, преди 2-3 века уравнението се изравняваше с колонизиране, след ВСВ с кредитиране, вече няма с какво, задлъжнялостта е космическа, държавен дълг на САЩ е 17 трилиона $, целия дълг на САЩ е над 200 милиарда $, към кого е задлъжнял целия свят? Богатството в капиталистическта система се изпомпва само нагоре, за да се предотврати социалния и икономически крах, трябват грабежи навън, казах вече че основна цел е Русия.

И като ъолкова рабираш, я кажи защо след като тия дългове са неплатими, САЩ не са фалирали? Ама само с икономически аргументи ми обясни! Много щастлив Много щастлив Много щастлив

Мазах вече, това не е обществен строй, това е начинът на англо-саксонския елит, очевидно е психопатски, същите аристократски фамилии, които започнаха "ограждането" през 12-13 век, знаеш ли какво обяснявам, довършиха го през 16-17 век, ограбиха народа си до голо, и точно според моята теория започнаха първата си колонизаторска кампания - колонизирането на Ирландия от Кромуел, финансиран от лихварите, схема, която прилага и до сега.

Светът не си дава сметка, колко болен и опасен е този елит! Знаеш ли че английското кралско семейство вяра че произхожда от пряко от цар Соломон? Не е шега, принцовете ги обрязва равин.
   

оценка

+1 -0