Всички в тигана! | webcafe.bg
Webcafe

Всички в тигана!

Диян Божидаров, в. Сега
07.01.2013, 08:22 (обновена 07.01.2013, 12:15)
Народно събрание

Снимка: © Sofia Photo Agency

Oпадъчните зловония на политиката

Тиганът пак цвърчи предизборно, политици и медии бъркат огнена смес от обещания, заклинания, рейтинги, фатални предсказания за печален край и ново начало. Настане ли време като настоящото, поглеждайки телевизиите и електронните социални мрежи, се чудя има ли нормални хора в България. Такива, за които изборите не са истерия.

За всеки парламентарен вот се казва, че ще бъде "на живот и смърт". Че определя завинаги съдбата на България, че текущият тиран (управляващите) ще падне. И каквото и да дойде след това, ще е по-добре, тъй като "от сега по-зле не може да е". Изборите свършват някак, оказва се, че "може да е по-зле".

Естествено, нищо съдбовно в живота на България не се случва. Съдбовното е, че ние - електоратът, преставаме да дишаме с дробове. Пристрастяваме се към отпадъчните зловония на политиката.

В къртичите ни очи се настанява пошлото й царство. Наскоро се появи книга. Сборник от разкази на българина Мирослав Пенков, спечели награда на BBC. В нея има всичко - за рода, родината, Изтока, Запада, надеждите, разочарованията, социалния жребий... За всичко, което ни дава животът. За вярата, оптимизма, идеалите, разочарованията, измамата на политиката... Но ние не четем тази книга, четем изказванията на Борисов и Станишев.

Истерията погубва паметта. Издигаме и развенчаваме кумири. Намираме оправдания, раждаме псевдогерои и псевдосъбития. Още преди речта на Плевнелиев и гафа със снимката една от най-обсъжданите теми във "Фейсбук" бе какво точно ще каже президентът в новогодишната нощ. После мнозина посветиха уж будния си интелект на разсъждения прекрасни ли неща е наговорил държавният глава, лоши ли. Боже мили, откога новогодишното приветствие на президента е събитие?!

Откога думите са по-важни от делата?

Откога този безсмислен и нищожен акт, който е без значение има ли го, няма ли го, е повод да ни вълнува? Много неща ще бъдат казани в предстоящата предизборна истерия. И още повече ще бъдат спестени.

Управляващата ГЕРБ ще направи всичко възможно да подмени изборите в своя полза. Но това няма да е защото Цветан Цветанов е велик безскрупулен манипулатор. Така ще е, защото изборите в България по принцип се провеждат така от управляващите. Помните ли капачките за буркани, кебапчетата? Автобусите с избиратели? А помните ли 2001 г., когато СДС, водена от видния днес борец за демокрация Иван Костов, регистрира две партии дубликат на НДСВ. Фантомите взеха 235 000 гласа и попречиха на царското движение да прекрачи абсолютното мнозинство.

Социолозите може и да познаят резултата. Но те няма да признаят, че (повечето) се трудят не за да констатират обществените настроения, а да ги моделират. Срещу тлъст хонорар от съответната политическа централа. Имат си "техники"- представените от тях предизборни нагласи например не са лъжа, просто са част от истината. Оповестяваните сега проценти са "половинка" от истината. 9-10% от подадените валидни бюлетини винаги са за формации, които остават вън от Народното събрание. Те се разпределят към парламентарните политически сили, приоритетно за водещата. През 2001 г. не 9, а цели 16% от гласовете на българите ощастливиха парламентарните партии, без да е пускана бюлетина за тях. От тук си направете извод колко достоверни са днешните социологически стълбчета за съотношението на силите в бъдещото Народно събрание.

Събарящият дюните багер ще продължи да безчинства при настоящия и следващия парламент. Както бе и при предишния.

Държавна земя ще се препродава седморно чрез посредници и това няма никакво значение от името на победителя във вота. Този факт се знае, но трудно някой ще го каже. Няма да бъде признат и от фанатизираните електорални агитки в електронните форуми, уж изповядващи ценности. Техните душици са най-мизерни. Едните не искат да ги язди Станишев, другите - Борисов. Но проблемът им не е в собствената им участ на кон или магаре. Те с удоволствие са такива, стига ездачът да е от "техните". Като на стадиона - щом "нашите" бият, значи мачът е хубав и честен; щом не - обратното. Това са им "ценностите".

Не вярвам, че до края на мандата ще виждаме един все по-миролюбив Борисов. Ще го виждаме все по-истеричен, войнстващ, опулен. Ще търси персонален двубой със Станишев, който пък тайно ще тъкми следизборни коалиции. "България на гражданите" са новите "Граждани за европейско развитие на България". Това е техният мач, тяхната истерия. Не знам кой ще спечели изборите. Знам, че те биха били щастливи, ако всички ни наврат в тигана.

Oще: бсп  герб  избори  политици 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 08.01.201306:32

Адмирации за автора.
Великолепна статия, макар и тъжна.
Друг коментар нямам.
   

оценка

+0 -0