Влизат в сила поправките в закона, отменящи тоталната забрана за тютюнопушене | webcafe.bg
Webcafe

Този закон е вреден за вашето здраве!

Стефан Янков
31.05.2010, 15:29 (обновена 02.06.2010, 13:36)
циганка, цигари, пушене

Снимка: © Getty Images

Новите поправки удрят несправедливо както пушачи, така и непушачи

Законът, отменящ невлязлата още в сила тотална забрана на пушенето на обществени места, е вече факт. Освен че беше направен доста припряно, той изглежда и съшит от разноцветни парчета плат или по-точно казано - парцали. Според него хем пушенето на обществени места е забранено, хем по изключение то се разрешава на един куп места, т.е. всъщност е до голяма степен разрешено.

На законодателите обаче им става неудобно и изведнъж се сещат, че димът е много вреден за непълнолетните (а защо само за тях, впрочем) и решават да им забранят да посещават всички места, на които може да се пуши. Много от тези заведения пък са едни от най-желаните и често посещавани от тийнейджърите места.

В този закон се усеща влиянието на много противоречиви сили, които са движили законодателите - страх да не направят нещо, което ще разгневи ЕС и СЗО, популистко желание да се харесат на пушачите, които са близо половината от населението на България, желание да зарадват с нещо антикризисно ресторантьорския и развлекателния бизнес, за който някой ги е излъгал, че ще пострада от една тотална забрана, лобистка зависимост от тютюневия бизнес (който всъщност единствен ще пострада съвсем реално от въвеждането на подобна забрана).

Ето кои са основните слабости на новия закон, приет и в името на правото на избор на пушачите.

1. Много от заведенията ще трябва да направят сериозни инвестиции за отделяне на помещения за пушачи

Всички заведения над 50 кв. м, които искат на тяхната територия да може да се пуши, ще бъдат длъжни да отделят физически част от територията си за помещения, в които може да се пуши. На практика това означава строителни работи за тяхна сметка, както и изграждане на допълнителна вентилация. Но след година-две, "когато кризата отмине", ЕС по никакъв начин няма да ни остави да бъдем пушилнята му и азбраната ни ще бъде приета - направените инвестиции за това разделяне ще станат абсолютно ненужни.

Така вместо помощ (предпазване от спад на оборотите заради забраната), бизнесът ще получи принудителни инвестиции, разходи за сертифициране на заведението за това, че отговаря на изискванията на закона, поддържащи разходи за периодично ресертифициране, а и потенциални глоби за неспазване на приетото разделение.

2. Законът лишава заведенията, в които се пуши, от цялата им непълнолетна клиентела

С добавянето на иначе логичната забрана за посещаване на заведения, в които се пуши, от лица под 18 години, законодателят прави точно обратното на това, което им обеща - да направи така, че бизнесът им да не претърпи загуби от налагането на забраната за пушене. Единственият вариант едно заведение да запази непълнолетната си клиентела, е да приеме в него да не се пуши. Тогава обаче ще загуби съществена част от пълнолетните си клиенти, които пушат. Проблем, който нямаше да съществува, ако просто в нито едно заведение не се пуши.

Какъвто и вариант да изберат, заведенията все ще загубят част от досегашните си клиенти - а цялата идея на отмяната на забраната за пушене на обществени места беше именно това да не се случва.

3. Заведенията с разделени помещения няма да могат да използват рационално площта си

Да кажем, че поне големите заведения, които ще имат отделни помещения, имат реален шанс да не претърпят загуби, защото ще предлагат условия и за пушещите, и за непушещите си клиенти. Само че и това не е толкова просто да се случи на практика. Те вече плащат немалка цена покрай влизането на новия закон с инвестициите в разделение, които трябва да направят. Но има още един проблем: по новите правила неизбежно ги чака нерационално използване на площта - вече няма да има гъвкаво променяеми по площ зони за пушачи и непушачи (не че тези зони не бяха истинска подигравка с непушачите, но поне даваха свобода на заведенията да променят размерите и разпределението им), а твърдо изградени помещения, при това площта на помещенията, в които не се пуши, по закон трябва да бъде преобладаваща в заведението. Като се има предвид, че пушачите в заведенията всъщност са повече, излиза, че тези заведения ще имат постоянно една относително ненатоварена част от площта си (онази, в която не се пуши), и помещения за пушачи, натоварени над капацитета им.

При всички случаи това означава неминуемо намаляване на бизнеса. Освен това излиза, че въпреки основната идея на закона да не се дискриминират пушачите, на практика те са дискриминирани, като им се предлагат площи, непропорционални на тяхната численост. Да не говорим за това колко дискриминира непушачите, като кара заведенията, в които се пуши, само да предупреждават за това със знак на входа. Със същия успех скоро могат да разрешат и стрелбата в баровете, на чиито врати е поставена предупредителна табела с димящ пистолет. Пък на който не му харесва, да не влиза!

4. Заведенията и гражданите, които решат да не спазват закона, рискуват глоби или рушвети

Така както и законодателите бяха натискани от противоречащи си сили, за да приемат закона в този недоносен вид, така и заведенията и гражданите ще са натискани от едно или друго отражение на тези сили в самия закон, за да не се отнасят сериозно към него. Колкото по-нелогичен и противоречив е един закон, толкова по-голямо е изкушението да не го спазваш.

На заведенията той определено им бърка в бизнеса - и няма начин да не се опитат да го заобиколят - било с лъгане за общата си площ, било с шикалкавене при разделението, било в самото прилагане на забраните. Всичко това крие за тях рискове от последващи загуби - глоби или рушвети, които ще трябва да плащат, за да поддържат лъжата, която ги пази от загуби.

Изкушени да нарушават правилата ще бъдат и клиентите. Можете ли да си представите как тийнейджърите ще се примирят с това, че за тях дискотеките вече затварят врати, докато навършат пълнолетие? Тук нарушенията също ще водят до глоби и/или рушвети, като на всичко отгоре в тези ситуации за нарушенията на непълнолетните ще плащат родителите им.

5. Родителите ще имат ограничен избор за заведения, които могат да посещават с децата си

Не че досега е било логично родителите да ходят с децата си на места, където се пуши, но поне не беше незаконно. Но вече не само съвестта, а и законът ще им забранява да го правят. Което, ако са пушачи, за тях е истинско наказание, и те или ще излизат по-малко с децата си (т.е. ще ги лишат от внимание), или все пак ще ги водят на места, където се пуши (т.е. ще нарушават забраната и ще учат и децата си на това, че нарушаването на закона е нещо нормално).

А някой беше обещал на пушачите да им запази правото на избор... Излиза че от една страна държавата се грижи да осигури на пушачите достатъчно места, на които могат да пушат, а от друга - им забранява да го правят на обществено място в присъствието на децата си. Защо?! Нали в крайна сметка пушенето не било толкова вредно, че да бъде забранено? Или все пак е вредно? И ако е вредно, защо да е вредно само за децата, но не и за възрастните? В това няма никаква логика. Освен логиката да не се пречи на печалбите на тютюневия бизнес, както и да се дават на държавата в лицето на контролните органи още и още начини да корумпира и рекетира бизнеса и народа, който няма да иска да спазва подобни непълни, неясни и направо абсурдни забрани.

Oще: закон  тютюнопушене 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.04.2010, 12:08

1 JackASS82 | 31.05.201022:33

Че закона е недоносче, това е ФАКт. Но докато не се измисли приемлива за всички алтернатива, ще се нарушава масово и винаги ще има недоволни. Ако има пълна забрана - могат да се случат няколко неща. По-вероятното е да не се спазва и втория по-страшен вариант е клиентите на кръчмите да намерят алтернативни места за пиене като градинките и домовете. Тогава какво правим? Полицията ще се разкарва като шантава от адрес на адрес да разваля пиянски оргии, а както всички знаем тръгне ли си патрулката - айде пак Volume-то на МАХ. Като не може да се пуши в кръчмата - ще си пием по градинките. И без това излиза поне пет пъти по-евтино. Зимата пък ще се събираме веднъж у нас, веднъж у вас Много щастлив Когато 3 милиона българи започнат да мислят криминално - ще стане страшно.

Какво пречи примерно да има два вида заведения - за пушачи и непушачи? Нали 56% от хората не пушат. Значи би-трябвало по закона на търсенето и предлагането да има заведения в които не се пуши и те да имат своите клиенти. Това обаче не се случва по някаква причина. Аз предлагам там където се пуши да се плащат вредни на персонала. Хем хората ще взимат пари за дето се тровят, хем по естествен път ще има и мотивирани собственици да направят заведения за непушачи. Ето това може да се уреди със закон.

Аз понеже от обикновен пушач съм еволюирал в потребител на тютюневи изделия ще споделя опита си с бездимните тютюни. Въздържанието не е алтернатива, но има и други начини за употреба на тютюн.

Електронни цигари - вече се намират и по 20 лв и за по 15лв може да се вземе шишенце течност стигащо за повече от месец! Буквално за стотинки можеш да си пушиш на воля! Освен това не са забранени никъде от никакъв закон, така че можеш да си ги пушиш където искаш. До тук всичко е вярно, но ако беше толкова хубаво до сега всички да са минали на електронни цигари. Какъв е проблема? Според мен е в техническите ограничения на самото устройство. След няколко дръпвания трябва да изчакаш атомизатора пак да се навлажни, като почне да изсъхва пълнителя не пуска достатъчно дим, носене на резервни батерии. Това да си взимаш никотиновата доза на час по лъжичка действа фрустриращо, изнервя заклетия пушач и той тегли една майна и отива да запали нормална цигара. Все пак електронната цигара е изключително подходяща и икономична за хора, които палят цигара и буквално я оставят да изгори в пепелника дръпвайки само 3-4 пъти от нея.

Енфие - Хванеш ли му цаката може да осигури дори и по-добро никотиново удовлетворение от цигарите. Напоследък го предпочитам пред цигарите. Това е най- старият начин за употреба на тютюн и до сега никой не е хванал рак от него. Продава се в по-големите будки за алкохол и цигари и през Интернет. Чичко Гугъл знае къде. Рядко, но на някои хора им се запушва носа. Това е алергия към някоя от съставките. Обикновено проблема се решава като пробваш други видове енфие и откриеш към какво ти е алергията.

Тютюн за смучене - той се държи между бузата и долния венец. Ако искаш повече никотин и вкус, леко притискаш парчето тютюн. Oliver Twist примерно е нарязан на пелетки с размера на дражета тик-так. Едно такова парченце съдържа 5-6мг никотин който се отделя бавно и стига за около час. Аз си го държа в устата дори по 2 часа преди да го изплюя и още има вкус. Намира се по европейските сайтове за тютюневи изделия. Това е най-дискретния метод за употреба на тютюн.

Енфието и тютюна за смучене могат добре да се комбинират с електронната цигара задоволявайки никотиновите потребности и навика на заклетия пушач. Но все пак внимавайте да не предозирате никотина, особено ако ви е за първи път.
   

оценка

+0 -0