Новото феодално общество | webcafe.bg
Webcafe

Новото феодално общество

Петя Илиева
11.11.2014, 11:04 (обновена 13.11.2014, 07:50)
Брюксел

Снимка: © Петя Илиена

Денят на написване на този текст съвпадна с 25-та годишнина от падането на Берлинската стена, разделяща физически един народ и се замислям за съвременните - не стени, а цели "дворци"

Феодално общество ... Звучи странно становище в ХХI век, още повече че действието се развива в Брюксел - най-популярното от седалищата на Европейския парламент, стожер на демокрацията, правата на човека, хуманността, равенството, европейските ценности. Просто видях града и жителите му от друг ъгъл.

На пръв поглед видях типичния западноевропейски град с изящна архитектура, неокласически сгради, музеи с позлатени йонийски и коринтски капители, катедрали в готически стил, богато орнаментирани фонтани и разбира се, всеизвестния Манекен Пис.

Изискани ресторанти с отбрани вина, скъпи бутикови магазини на световно ниво, весели пъбове с литри лееща се белгийска бира придават автентичен и блестящ вид на града, привиквайки туристи от цяла Европа - от пищните 5-звездни хотели на Гран Плас до магазините на "Ролекс" с часовници за по 62 хил. евро.

Другите умопомрачителни сгради са на Европейския парламент -

14 огромни, лъскави сгради с толкова стъкло по и в тях, колкото не бях виждала в живота си

Само една от сградите е с площ 372 000 кв. м. и включва 5 кули с височина 17 етажа (казва се Altiero Spinelli). Купища офиси, вътрешни връзки, засукани стълбища, безкрайни коридори и крила, свързани с "венци" от стъкло, закрита улица с живи дървета, банка, книжарница, фризьорски салон, фитнес зала, информационен център, кафенета, ресторант, телевизионни студиа, скулптури, картини и всякакви достижения на постмодерното изкуство.

Вътре в този стъклен "дворец", както бих го оприличила, забързано се движат сериозни госпожи в красиви тоалети и господа със спретнати костюми и стегнати вратовръзки. Ходят устремено от зала в зала, стискайки папки с документи, сменят асансьори, съветват ги асистенти, четат, пишат, говорят по телефони.

Сигурността е непробиваема - трябва да се сдобиеш с бадж на специално определено място, след сканиране на документ за самоличност и да минеш през металодетектори, точно като на летищата.

Ако не се изгубиш след лутане в заплетения лабиринт, може и да стигнеш до желаното място. На излизане е възможно усещане на лека замаяност, но след няколко минути се връщаш в реалния свят, който не е толкова бляскав и красив.

Точно до една от сградите на Европарламента, на пешеходната зона на площад „Люксембург", са разположени матраци, обитавани от бездомни хора. Разпасаните клошари, често с бутилка в ръка и куче, са като плесник за изискания елит, с който официално си се разминавал мигове преди това.

Но това е "естествено" за феодалния строй - нима има нещо странно до величествения, непристъпен, ултрамодерен стъклен замък да се подвизават "крепостните селяни", пиещи и просещи, мръсни и окъсани..

Това се случва не в далечните средни векове, а в европейска столица през 2014 г.

Мястото за отдих извън парламента е разположено точно след пресичането на малка улица, пълна със заведения за хранене, разположени в полукръг и пълни с познатите вече евро-представители, оставяйки щедри бакшиши на персонала и следи от плътно червило по винени чаши.

Освен това, площад „Люксембург" е и сборен пункт на градските зевзеци, които просто искат да изпият няколко бири на чист въздух

Точно в центъра на тези заведения има паметник на знаменит индустриалец, от британско-белгийски произход от 19-ти век (John Cockerill), с гравирано и неговото мото: "Работа и разум". Културният шок дойде от най-вероятно бездомен мъж, брадясал и нечист, размахващ бутилка алкохол насред надписа "разум". Снимката му всъщност говори повече от каквото и да напиша. Парадоксалното е, че тези хора не са само около споменатите централни сгради, но и в целия град - много повече, отколкото съм виждала в София.

Визитата с приятелите ми съвпадна и с т. нар. "антикапиталистически протест срещу политическата репресия", проведени в Лондон, Берлин и Брюксел на 5-ти ноември - годишнина, отбелязваща опит за взривяване на английския парламент през 1605 г., останал в историята като „Барутен заговор". Денят на написване на този текст съвпадна с 25-та годишнина от падането на Берлинската стена, разделяща физически един народ и се замислям за съвременните - не стени, а цели "дворци".

В заключение само ще вметна годишните разходи на Европарламента - 1.7 милиарда евро.

И не забравяйте да бъдем "Единни в многообразието".

Oще: белгия  бира  брюксел  бюрократи  гран плас  европейски парламент  европейски съюз  живот  разказ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.11.2014, 17:48

4 Петя Илиева.100000008991223 | 13.11.201417:55

Наясно съм с живота в София - родена съм и живея в нея от 24г., а в последните 14 съм в един от "най-цветните" квартали - Красна поляна (между гетата на бул. Константин Величков и Факултета). Разбира се, че не е красива гледката по тези улици - граници, но не съм виждала матраци пред Парламента, например. Имам чудесни впечатления от Берлин, Амстердам, дори и балканските столици, за разлика от Брюксел. Не знам кога "Хаос" е бил там за последно, но за западноевропейска столица, рязко пада нивото по мое мнение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

3 Xaoc | 12.11.201416:58

Не знам в кое гето сте ходили, но София е доста по-мръсна, да не говорим за Атина. Освен това в Брюксел няма помияри. Петя да спре да брои клошарите в Брюксел, а да дойде в София да преброи мутрите, циганите, ровещите по кофите пенсионери, наркоманите и пияниците, изоставените сгради и коли, както и 6 в ЦЕНТЪРА на София и тогава да пише глупости!
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

2 Nikkor | 12.11.201414:18

Брюксел е пълен с чалми и е опикан и осран навсякъде.Не вярвах на очите си.
В центъра, де що има мост и малка уличка, е такава мръсотия, че няма накъде повече.Азиатски проститутки в публични домове, които са в едни мръъъъсни стари къщи.Тук таме си е направо страшно - като видиш какви типове са наоколо и скоростно се изнасяш надалеч.И това е столицата на Европа?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 19.07.2012, 15:55

1 impact | 11.11.201413:36

Бил съм в Брюксел само за 48 часа, но твърдото ми впечатление е, че по-мърляв европейски град не съм виждал. В общи линии написаното горе е вярно.
   

оценка

+2 -0