Ще изчезне ли "Маймунарника" от Борисовата градина? | webcafe.bg
Webcafe

Ще изчезне ли "Маймунарника" от Борисовата градина?

Webcafe
14.07.2017, 13:25 (обновена 17.07.2017, 11:19)
Проект за нова визия на Борисовата градина, "Ковачев архитекти"

Снимка: © "Ковачев архитекти"

Така трябва да изглежда новият парк върху останките от стария стадион "Юнак" в Борисовата градина

Повече зеленина, реконструкция на паметниците на културното наследство, край на излишното строителство и рекламните съоръжения, които обезличават историческата стойност на парка, пълна забрана за движение с автомобили в парка, възстановяване на алеите и създаване на маршрути за велосипедисти - това бяха само част от идеите в проекта на "Ковачев Архитекти" за нова визия на Борисовата градина, който спечели одобрението на Столична община през 2015 г.

Две години по-късно: проектантите са готови с подробния устройствен план, който ще бъде подложен на обществено обсъждане през следващите месеци.

Какво ще се случи с "Маймунарника"?

Един от ключовите казуси в плана за Борисовата градина е предложението на архитектите за премахване на заведенията около езерото "Ариана" и "Маймунарника" - конфликтен казус, който се обсъжда без резултат от повече от 10 години.

Причината: в обхвата на Борисовата градина попадат имоти от различен вид собственост - както общинска, така и частна, включително заведения, спортни терени, дори автокъща. До момента обаче не е изготвен цялостен подробен устройствен план, който да определи статута на най-големия парк в София.

Проектът на "Ковачев архитекти" е изработен върху презумпцията, че Борисовата градина е защитена територия, върху която трябва да се установи изключителен държавен монопол. Съответно: на нейната площ не може да има терени - собственост на физически или юридически лица. Дали този подход ще бъде възприет - т.е. дали ще се стигне до преместването на заведенията извън Борисовата градина срещу обезщетение на собствениците - остава въпрос, който едва ли бъде решен скоро.

В новата визия около езерото Ариана е предвидено възстановяването на оригиналния облик на бирарията, както и запазване на ресторанта към Националния стадион. Предвижда се зоната между мостчето на езерото и ресторанта да се използва за открито кафене през лятото. Не се допуска разполагане на реклами и преместваеми обекти в частта откъм Орлов мост.

За "Маймунарника" / Трите Дансинга: предвижда се възстановяване на трите танцувални площадки и отстраняване на всички останали съществуващи преместваеми обекти и съоръжения. Допуска се изграждането на естрада или поставяне на обекти според индивидуални проекти. Забранява се продажбата на алкохолни напитки и разполагането на рекламни елементи. На мястото ще бъде възстановена тоалетната.

Кои от съществуващите сгради ще останат?

Лятната къпалня "Мария Луиза", Националния стадион "Васил Левски", комплекс "Българска армия", Националния колодрум "Сердика" и Телевизионната кула са оценени като обекти с голяма историческа стойност и обществена значимост. Поради това - ще бъдат съхранени с минимална допустима намеса по отношение на модернизирането им, която да не застрашава по никакъв начин околната дървесна растителност и озеленяване.

Евентуалната реконструкция на спортните комплекси включва: поставяне на подвижни козирки на трибуните на стадион "Васил Левски" и стадиона на ЦСКА, ремонт на тоалетната към Братската могила и преустройство на съществуваща сграда за обществена тоалетна. Теренът на бившия стадион "Юнак" ще бъде превърнат в част от парка с възможност за места за отдих, концерти на открито, и др.

Застрояването ще се ограничи само до запазване на съществуващите сгради и съоръжения, които са с пряка значимост за парка.

Единственото ново застрояване, според плана на "Ковачев архитекти", е в зоната между розариума и ул. "Драган Цанков". На това място се предвижда изграждането на музей "Зелената памет на София", в който ще се настани и парковата администрация. По план сградата на музея ще е с кота корниз максимум 10 метра, а в подземието му ще бъде построен паркинг-гараж.

В плана е включена и още една идея: отваряне на достъп до изгледната площадка в сградата на Телевизионната кула.

Вторият живот на Горския дом

Устройственият план предвижда възстанояването на т.нар. Горски дом - уникалната дърворезбена къща, изработена от майстор Рачо Ангелов (1933-1993), която се е намирала на ул. "Незабравка". След смъртта на майстора, безценните архитектурни елементи са разглобени, а част от тях в момента се намират в "замъка" на Георги Тумпалов в с. Равадиново край Созопол.

"Преместването, което е осъществено, е оценено категорично като недопустима намеса в цялостта на ансамбъла,това е акт, който нарушава и цялостността с прилежащата паркова територия. ПУП предвижда възстановяване на оригиналните елементи на автентичните им места в съхранената им естествена среда и реконструкция на прилежащата паркова среда с оглед оптимално експониране", се казва в проекта на архитектите.

Дървените елементи на Рачо Ангелов, които сега се намират в замъка в Равадиново - Източник на снимката: A Design Award & Competition

Предвидена е и възможност за възстановяване и на изчезналите сгради на бившето Горско климатичното училище, "при безспорно установени архивни данни".

Зелените дрехи на Борисовата градина

Архитектите предвиждат консервация на съществуващата композиция на парка, като се предвижда възстановяване на дългата паркова ос от Езерото с лилиите. Пълна реконструкция се предвижда в зоната към ул. "Драган Цанков".

При влошено състояние, остаряване или други състояния, които изискват премахване на дървета около алеите в Борисовата градина, процесът трябва да се осъществява едновременно за цялата алейна композиция, се казва в мотивите на ПУП. Предвижда се възстановяване на Японския кът и Алпинеума, за което ще се изисква съответното ландшафтно формиране.

Алеите ще бъдат възстановени според оригиналната концепция - с насипване на трошено-каменна настилка. За резерватната част и охранителната й зона до бул. Яворов се допуска вместо щуп да се използва трайна настилка с подобна визия (по примера на настилката пред Народната библиотека).

Забранява се разполагането на рекламни елементи на територията на целия парк Борисова градина - както самостоятелно, така и по сгради и съоръжения.

Нови подходи и паркинги извън Борисовата градина

За подобряване на достъпа до парка, се предлага създаването на подход за автомобили при бул. "Драган Цанков" при на кръстовището с ул. "Митрополит Кирил Видински", като новият път ще свързва булеварда с подземния паркинг под бъдещия музей "Зелената памет на София".

Предвижда се и създаване на пряк пешеходен подлез между метростанция "Васил Левски" и Строителния техникум под бул. "Драган Цанков" с цел да се осигури безпроблемно преминаване и избягване на трафика.

Предлага се разполагането на обособен паркинг за 104 автомобила върху старото трамвайно трасе на линия 18 пред Руското посолство. Той ще може да поеме колите на посетителите на парка и на Спортна зала "София" в близост до Парк-хотел Москва.

Предлага се и създаването на улични паркинги по улиците "Йосиф Цанков" и "Кирил Видински". Още два подземни паркинга с капацитет 240 коли се предвиждат при новия спортен комплекс на мястото на старата гара "Пионер". При началната спирка на атракционното влакче с подход от ул. „Атанас Дуков" е предвиден наземен паркинг за 30 леки коли.

Велосипедните трасета

Проектантите предлагат изграждането на допълнителни самостоятелни велоалеи както в същинската паркова територия, така и по "Симеоновско шосе", ул. "Никола Габровски", ул. "Незабравка" и др.

Предложеният подробен план към него ще изискват немалки разходи от бюджета на Столична община за изготвяне и реализация на необходими инвестиционни проекти, както и за възстановяване на собствеността на отнети имоти. Задължение на Общината е да прояви усилия, отговорност, приемственост и респект към общинските служби, чийто наследник е днес, и които преди повече от век полагат основите на днешния безценен паметник на културата с цената и на човешки живот, се казва в проекта на "Ковачев архитекти".

Oще: борисова градина  борисовата градина  езерото ариана  маймунарника  музей в борисовата градина  проект за борисовата градина  симеоновско шосе  софия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

1 Citizen X | 15.07.201716:52

...И нито дума за партизанския кОр... Чуди се
   

оценка

+0 -0