В никакъв случай не ядосвайте овца | webcafe.bg
Webcafe

В никакъв случай не ядосвайте овца

Христо Панев
10.05.2012, 11:36 (обновена 12.05.2012, 11:21)
пари

Представете си стадо ядосани овце...

През 2008 г. изтеглих кредит. Задължих се да го изплащам 30 години - докато стана на 60.

С парите от кредита си купих апартамент, а апартамента ипотекирах в полза на банката. Три месеца след като изтеглих кредита банката ми увеличи лихвата. След още два месеца ми увеличи лихвата пак. След още една година ми увеличи лихвата за трети път. Така вноската ми нарасна с 1/3.

Предполагам, че ви звучи познато. Ако не се е случило с вас, то със сигурност сте чували подобна история от някой ваш приятел или познат. Ясно е, че съм само една от овцете в стадото. Въпросът е дали съм ядосана овца. Смятам, че съм.

Ядосах се през лятото на 2010 г. Инициирах процедура срещу банката си в комисията за защита на личните данни. Принудих банката си да ми предостави изчерпателен списък с трите имена и длъжностите на всеки един свой служител, който е работил с данните ми, както и пълен списък на всяко едно дружество, с което данните ми са били изтъргувани.

Внесох жалба срещу банката си в БНБ. Оспорвах пред Върховния административен съд отказа на БНБ да накаже служител на банката за явно нарушение на банковата тайна. Изпокъсах нервите на юристконсултите на банката по въпроса с начина на сключване на застраховка на ипотекирания имот, като в резултат постигнах единствената си реална победа до момента - банката прие че не съм длъжен да сключвам застраховката с нейно посредничество, от което пестя около 100 лева всяка година.

Не са много, но иначе отиваха в банката, а и са около 1/3 от цената на полицата.  В момента водя дело срещу банката си в районния съд заради това, че ми е увеличила лихвите и подготвям жалба до районната прокуратура, заради това, че смятам, че някой е фалшифицирал мой подпис под една от застрахователните полици.

Друг страничен ефект от цялото това ядосване е, че служителите на офиса, който посещавам се държат изключително възпитано с мен, на влизане и излизане охранителят ми отваря вратата, пожелава ми приятен ден, не ме карат да чакам излишно и имам достъп до управителя на клона. И възнамерявам да не спирам дотук, а да продължавам да ги тровя за всяко нарушение, което допуснат.

Как става така, ли? Просто това ми е професията - когато бях адвокат съм го правил за други хора, сега го правя за държавата. Защо да не го направя за себе си? Да, зная, че не всеки има нужните познания, че не всеки има нужното време и нерви да се занимава с това. А когато говорим за съдебно дело, става въпрос и за съдебни такси и адвокатски хонорари.

Но да се върна на темата за овцете. Ето една ядосана овца (виж вдясно).

А сега си представете стадо ядосани овце. Ето едно малко стадо ядосани овце - AngrySheep.org Ето и кошарата им във фейсбук. Разгледайте какво ви предлагат. Най-малкото можете да отидете и да се запознаете с останалите от стадото. Ядосаните овце стават опасни, когато знаят какво могат, а там искат точно това - да ви обяснят какви права имате и какво можете.

Oще: банки  жалба  ипотека  кредит  лихва  овца  съд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

34 mima | 20.07.201210:11

Прасчо, темата е стара, но от моя опит ще ти кажа, че банката не ни даде да видим договора 2 дена преди крайния срок за подписване. А бяхме дали 10% капаро за жилището. Или приемаме договора, или гори капарото - а това са много пари. Освен това учтив банков служител ни поясни, че даже неприятните клаузи да не ги пише в договора, ги пише в някакъв закон за банковото дело. И това ти го съобщават ден преди крайния срок.
Аз на това нещо казвам заблуда, изнудване и измама, но законът в България ги защитава. И това е така, защото законите са правени, за да обслужват силните на деня - а това са банките.
Сега ще ми кажеш, че никой не ни е карал и сами сме се набутали и си прав. Обаче като отидеш на пазара да си купуваш праскови и продавачът ти набута само гнили праскови, а отпред е наредил красавици като за изложба, ще се чувстваш излъган, нали. И там пак е друго, защото можеш да погледнеш в торбичката и да му ги върнеш, а при банките веднъж дал капаро на продавача няма връщане назад. Накратко банката ти предлага продукт съвсем различен от рекламирания и умишлено крие информация за него преди да е станало твърде късно за теб, за да се откажеш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 08:51

33 петър николов | 12.05.201222:37

http://www.eurobankbux.com/?ref=pesho

http://www.neobux.com/?r=pesho78
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

32 fALLEN | 12.05.201213:26

абе на свинчо глупостите. то по неговатга логика имаш и избор дали сам да си гледаш екологични (според тебе) продукти или да си купуваш продукти от магазина, дето не ги знаеш, истински ли са, с кво са натъпкани и т.н. както казах по-рано - блаблабла.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

31 Божидар Гюлмезов | 12.05.201213:23

30 Д-р Косев | 12.05.201202:34
Недалновидно е купиш жилище с ипотека с плаваща лихва през 2008. И с фиксирано лихва да беше, пак е недалновидно.
----------------------
За това съм съгласен. Тези тъпаци ни докараха текущата криза раздувайки балона, въпреки че навсякъде коментираха че това е очеваден балон който ще се спука, и всички нормални хора бяхме против бясното строителство, особено това по черноморието.deowin | 12.05.201200:50
Муахаха..
Абе Боби, значи ако родителите не ти осигурят жилище (явно считаш това за исконно право на всяко дете), значи са ебем ти лекетата, така ли?
------------------------------
курвенските ти номерца като, приписване на думи и изказвания другиму, без реална връзка с реални такива, няма да коментирам. подобни помиярчета като тебе познавам много - в работата, в квартала, в средите в които движа. педерасти (не гейове, да не се бърака) има бо.. както и курви. и кво от това?

Останалите "изводи" - обиди дето си ги извади след това с единствената цел да ме нагрубиш и засегнеш даже няма да ги коментирам, защото мърша като тебе не си заслужава.


Само че курвичке спри да слагаш в устата на другите думи които нито са изрекли, нито дори са близки до смисъл до казаното от тях.
>Та, или удряш келипира с наследствената панелка,
>или трябва сам да се оправяш - да плащаш наем или>
>вноски.. УЖАС! КОШМАР!

Да точно така стоят нещата в България прасе малоумно. Ти с българска заплата и банковите плаващи лихви, просто няма как да си купиш жилище. И единствения начин да го придобиеш е чрез наследство.

Единици са тези които имат доходите да си купят спокойно жилище дето не е панелка... Най-много 10% от населението, при това с 2 работещи човека. Всичко останало няма шанс.

>нито банката да ти даде изгоден заем
Не искам от банката да ми даде "изгоден заем", искам заем на който предварително ще му знам условията, лайненце долно демагогско, а не такъв на който подписвам при примерно 5-6% лихва дето ме устройват, и след 2 години банката ги прави на 11% и ми прибира жилището.


Аман от долна курвенска демагогия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2012, 21:18

30 Д-р Косев | 12.05.201202:34

Недалновидно е купиш жилище с ипотека с плаваща лихва през 2008. И с фиксирано лихва да беше, пак е недалновидно. По това време кризата вече бушуваше по света и на всеки нормален човек беше ясно, че цените на имотите в България са невъобразимо надути и че предстои сериозен спад или направо срив. Ако се е намерил глупак точно тогава да се хване на хорото, то банките са му най-малкия проблем.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

29 deowin | 12.05.201200:50

Муахаха..
Абе Боби, значи ако родителите не ти осигурят жилище (явно считаш това за исконно право на всяко дете), значи са ебем ти лекетата, така ли?
Та, или удряш келипира с наследствената панелка, или трябва сам да се оправяш - да плащаш наем или вноски.. УЖАС! КОШМАР!
Чини ми се, седнал си си удобно на дебелия гъз в панелката от тати, и от висотата на терасата на осмия етаж плюеш ехидно по всеки, на който му се е наложило да се оправя сам в живота.
Имам новина за теб - в тоя живот никой за нищо не ти е длъжен. Нито тати е длъжен да те удостои с панелка, нито мама да ти готви мазни манджи, нито банката да ти даде изгоден заем, нито държавата да ти осигури удобна службица.
Така че не ми ги разправяй тия, че си бил имал ПРАВО, видиш ли, на апартамент, работа, жена, или каквото и да било.
Имаш право за каквото си изработиш сам, и за нищо повече.
Другото са подаяния.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

28 Bobby_gBG | 12.05.201200:10

27 Д-р Косев | 11.05.201221:21
Авторът е успял да вгорчи живота на няколко дребни чиновници в пристъп на безсилие срещу собствената си глупост и недалновидност. Че и се гордее с това.. Банковите кредити не са задължителни, може да се живее спокойно и без тях.
--------------------------------
Аре въз от тука ве, аман от глупости.

Това не е нещо което правиш заради собствената си недалновидност, това е нещо което правиш заради недалновидността на родителите си.
Ако са свестни - ще имаш наследствено жилище.


Обаче ако не са - ще имаш избора между това да плащаш наем цял живот, или това да плащаш двойно по-голяма вноска, но накрая апартамента в който си живял след 20-30 години да е твой, а не 30-40-50 години да плащаш наем без накрая да си придобил нищо.


Така че това не зависи толкова от теб, че да обвинявате взелите заем в глупост, това си зависи от наследството. Аз се разминах, не ми се налага да плащам наем, но много хора нямат този избор, и без наследствено жилище нямаш много богат избор.


Така че тъпаци стига сте казвали че хората сами се били поставяли в това положение, защото то не зависи от тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2012, 21:18

27 Д-р Косев | 11.05.201221:21

Авторът е успял да вгорчи живота на няколко дребни чиновници в пристъп на безсилие срещу собствената си глупост и недалновидност. Че и се гордее с това.. Банковите кредити не са задължителни, може да се живее спокойно и без тях. Всъщност точно заради такива безмозъчни шматки, дето подписват каквото им дадат, се наду балона в недвижимите имоти и сега всички страдат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

26 strawsPulledAtRandom | 11.05.201218:10

Деоуине, ти си ми идол поклон ангелче

Това горе добре ли беше като дължина? Шрифтчето четливо ли беше? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

25 Божидар Гюлмезов | 11.05.201217:52

Свинчо ти си много жалко тъпо егоистично същество и за пореден път го доказваш...
   

оценка

+0 -0