Съединението прави силата: стени, страх, София | webcafe.bg
Webcafe

Съединението прави силата: стени, страх, София

Николай Николов, Борислав Гиздавков
18.11.2013, 15:29 (обновена 20.11.2013, 16:49)
15 ноември,протести,студенти

Снимка: © Стоян Георгиев

Преди няколко дни, някои от нас си спомниха и честваха 24-та годишнина от падането на Берлинската стена - и следователно - 24 години от падането на тоталитарния режим в България.

Но истината е, че стената никога не падна у нас. Ние не усвоихме нашата революция; режимът и главните политически лица останаха и те наложиха пътят и посоката на така наречената ни „демократизация". Падането на Берлинската стена всъщност е най-прякото отражение на толкова фиктивната ни революция и фасадна демокрация.

Днес някои от нас знаят, че поради точно тази причина, въпреки опитите от 1997-2001, декомунизация няма; и по-точно, тези хора знаят, че нивото на РЕкомунизация е безпрецедентно днес. Каквото и да опитват тези хора, както и да се борят срещу тази въздесъща доминация на миналото върху настоящето, тя е на пръв поглед достигнала и до най-малките капиляри на нашето политическо тяло.

Истината е обаче, че тази доминация започва безрезервно да капитулира: всеки един боядисан комунистически паметник, всеки графит и всяка рисунка върху Стената, всеки ден от протеста, изпиват капка по капка каквото е останало от силата на тази доминационна система. Остана им една единствена институция, последният бастион - Народното събрание.

По думите на Христо Христов: "По ирония, 24 години след 10 ноември 1989 г. бившите комунисти, които днес отново управляват България, издигнаха около Народното събрание нова българска Стена, която не обединява, а разделя нацията."

Някои хора знаят, че тази Стена, както старата, се издигна, за да защити отслабналата комунистическа власт; знаят, че днес бившите комунисти и ченгета превърнаха сградата в затвор и я пазят с всичките сили. Само тя им остана.

Цели 45 години комунистическия режим територията на България е била окупирана; днес е само Парламента. Тогава с тел, куршуми, кучета, и всяване на страх се предпазваха границите; днес с полицейщина, терор, и барикади.

Цели 45 години налагаха обществена репресия и отнемаха свободата присъща на един гражданин; днес от години насам, първо се опитваха да ни отнемат свободата на словото, чрез абсолутно заглушаване и манипулиране на медиите; но най-важното е, че днес тези бивши комунисти се опитват отново да ни отнемат свободата на движение.

Тогава, както и сега, тези личности практикуват политика като продължението на война чрез други средства. Тогава, както и сега, значението на думата свобода, е с цел да важи само за тя и се способността им да отнемат на другите тяхната свобода.

Но, както никога преди, както някои хора знаят - те са слаби. Те загубиха битката за това кой определя истината, както за последните 24 години, така и за близкото минало; отнехме им правото да говорят като част от нас и от тази нация, което толкова дълго и усърдно градиха през годините.

Властта е изолирана - нейния глас и нейната истина - делегитимирани, колкото медии и журналисти да бъдат купени. Те го знаят и са отчаяни. За това опряха до последния им останал шанс да задържат каквото им е останало - силата.

По улиците милиционерите всяват страх, събират лични данни, ходят по адрес за разпит, викат наизуст законовите си права... А събранието си седи барикадирано. Но по тези силови, по-сигурни, нови метални заграждения, се виждат рисунки, графити, карикатури на хората, които имат нужда да бъдат предпазени. От кого? Отговорът е ясен, просто човек трябва да надигне поглед, след като се е посмял на черепния портрет на Орешарски или свинския поглед на Пеевски и види какво е изписано над входа на тази не-сграда:

Съединението прави силата

Този надпис, вече не важи за нас, защото е от другата страна на Стената. В момента този надпис се отнася единствено и само за тях - да им напомня, че само докато останат единни, докато тяхната доминaция продължава да достига и отравя и най-малката частица на обществото, само тогава ще могат да останат силни в изградената от тях фасадна демокрация. Тяхното съединение означава нашето разединение и тяхната сила означава нашето безсилие.

Днес този знак означава само едно - физическото съединение временно им позволява да останат на власт - физически. Но те загубиха битката и те знаят това.

За разлика от преди, днес Държавата вече не може да определя дискурса, да претендира, че някой я слуша или че и е останала и капчица легитимност. Политическата същност на българското общество вече не зависи от гласа на Държавата; има един друг глас, който в момента е единственият с достъп до истината - и той се намира в съседната сграда - Софийския университет.

Там в момента се консолидира новия дискурс и обект на българската демокрация. От там изтича, и малко по малко просвещава, засилваща сецивилизационна сила. Там се заражда и нашата закъсняла революция.

Двете сгради - едната барикадирана с метална стена, осмяна и изоставена, символизираща последния остров на контрол останал на комунистическото минало - от другата - сграда предпазена от група млади хора с идеали, символизираща еманципацията от цялостните граници наложени върху нашата личност и, което по-важното, възможностите да ги преминем.

Скоро, вратите на университета ще се отворят, там ще останат да учат същите студенти, които го пазят и днес; това ще се случи и със съседната сграда, но там никога повече няма да бъдат допуснати тези, които така упорито се крият там. Те го знаят - и затова хвърлят всички сили да се поразтъпчат с корумпираните си костюми и дебели глезени по червените килими.

И точно тук се намира и най-важната ни политическа длъжност - да сравним тези две сгради: тази разпадаща се доминираща политическа система срещу засилващата се идентичност на българската нация и веднъж завинаги дазапомним видът на злото, да критикуваме и осмиваме всички институции и дискурси, които влагат всички сили да изглеждат неутрални; да изобличим тях и хората, които ги поддържат в политическото насилие, което винаги се е упражнявало чрез тях, докато маските и барикадите им не паднат. Това е единственият начин - веднъж завинаги - да ги преборим.

Oще: берлинската стена  българия  власт  държава  народно събрание  парламент  протести  рекомунизация  стена  тоталитарен режим 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

33 Илия Илиев | 22.11.201309:10

По-студено е от "студената война" и опасната Берлинска стена.
Тези българчета в Правосъдието-да се замислят-няма да се върне Горбачов на власт.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

32 Феята на Смъртта | 20.11.201306:35

Фрида,
Феята на Смъртта е... един 41 годишен хеви метъл момък Много щастлив
Иначе за другото в поста Ви, сте права.
По темата може да се говори много.
Вие сте от пишещите тук, които се изказват изключително прецизно и винаги е удоволствие да прочета Ваш пост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

31 Frida | 20.11.201300:19

фейо, говориш наизуст.
няма друга държава в източния блок, в която съвецкият ботуш да е мачкал така жестоко, както в беге. измисления -народен съд- унищожил поголовно парламентаризма, демократичната конституция и традиции в страната, следдеветосептемврийския терор, произволните убийства, преследвания, тормоз, унижения на огромен брой хора, образовани, професионалисти на европейско ниво с европейско образование и възпитание, невъзможност да практикуват и прилагат знанията и уменията си. какво дойде на тяхно място? гладни, прости, алчни съвецки слуги. и досега са на власт и досега диктуват наляво и надясно кой да бъде уволнен и как да се протестира и кой да бъде изключен от университета и кой да напусне страната, ако не му харесва, дори кой да бъде -оперативно следен-. можете ли да си представите човек, имал някаква фабрика - изпратен 7 години в белене? затова, че имал фабрика? и сега децата на същите, дето го изпратили, учат на морал и на -диалогичност-...а децата му - лишени от право на учене в университет, непрекъснато преследвани, като деца на -народен враг-. в черния списък, не като -оня списък-.
каква опозиция, драга фейо? ами човек изчезва без вест и кост, само по донос - а доносници - с лопата да ги ринеш. и те не са виновни, и те семейства имат и душа носят, душичка една такава, мъничка. и те станаха на по 8о години, и пустата им душица все си е мъничка и свитичка. писъмца пишат и до студентите пишат и стихчета им пращат, ех, жалост, мъка, нищета.
а сме вече век 21. и са толкова нелепи и неадекватни. мухлясали. прокиснали. другарите с 12 процента от народния вот. дърева, милата и сашко логорейчик, само скръб и жалост навяват.
и все пак не сте права - Георги Марков е името-символ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

30 Шрайка | 20.11.201300:18

Ей, ама все се каня да не ти отговарям и все го върша. Много съм лесен, почти като героят от "Завръщане в бъдещето". Дано ми е за последно.

Минавам на "народен" език.

Ако това, в този списък са олигарсите, е.ем ти протеста, е.ем ти мижавите протестиращи. Ма вие заради тези льохмани ли се правите на клоуни повече от 5 месеца? Та вие тогава сте по-гола вода, отколкото ви смятах!

За да не стане грешка и да говорим за различни неща, ето линк към списъка за който аз говоря: http://noresharski.com/komisarite-na-podmyanata/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

29 deowin | 20.11.201300:04

>писано достатъчно

В медиите на Пеевски ли?
Дай един линк, а? Снимка, интервю, аудио/видео запис, някакво веществено доказателство.
Иначе говориш празни приказки и инсинуации.
Само де ми давай линк към спонсорираните от фондация Отворено Общество всевъзможни социални и политически начинания, сред които са и такива на ГЕРБ, БСП и Станишев - все пак търсим кървавия нож, няма много смисъл, ако се окаже, че Станишев и ББ са точно толкова "платени от Сорос", колкото и протестиращият Асен Генов.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

28 deowin | 19.11.201323:51

Шрайка, кое пак не разбра?
Ето ти един конкретен пример за завъртане на факт на 180 градуса:

>Няма значение кой е в списъка, щом не са олигарсите

Са олигарсите.
Погледни го тоя списък, а?
Черно на бяло е все пак, сиреч - лесно проверяем факт.
Или пак ще ме затрупаш със словесни еквилибристики как мое да е така, ама мое да не е баш така, как некои ебем-ти-олигарсите липсват, което некакси компрометира целия списък, и прочие ала-бала?

А горното е просто един пример.
В миналите си мнения посочих още няколко съвсем конкретни неистини, в които вярваш, и които даваш като аргументи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

27 Шрайка | 19.11.201323:50

24 deowin | 19.11.201323:33

за връзките на лицата на протестите с определени парични потоци, за участието на пряко заинтересовани лица и ментори в тях е писано достатъчно. Аз няма да ги повтарям.

Съзнателно избягвам да ти лепя епитети и етикети. Така падам на много ниЗко ниво. Твоето. А ти щом толкова ги обичаш, използвай ги. Няма да станеш по прав с подобни аргументи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

26 deowin | 19.11.201323:40

Апропо, напълно съгласен съм с това:

>"Господине, като не сте съгласен, има комисия по транспорта. Напишете становище и нека променят светофара. Имате право. На червено обаче не се преминава и дължите глоба."

Но то няма никакво отношение към дискусията в момента.
Да, разбирам, че радееш за спазването на закона какъвто е, или, когато не ти харесва - за упражняване на възможността да го промениш по определените, пак по закона, начини. Правото на политически протест, между другото, е следствие от изконното човешко право за свобода на мисълта и съвестта.
Горното, обаче, изобщо не прави убеждението ти, че всички са маскари, по-вярно.
А там всъщност е коренът на проблема.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

25 Шрайка | 19.11.201323:35

Освен това си мисля, че смисълът на споровете е точно в това - да успеем да убедим отсрещната страна в правотата си. Така че, ако мислиш че си успял, радвай се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 19.11.201323:33

>Морала и на едните организатори и на другите (визирам тези зад протестите) е един и същ

Не.
Моралът НЕ е един и същ. И вече ти дадох конкретни прости примери защо не е - нито на ромските платени поддръжници им беше платено да участват и в антиправителствените протести (и затова ги нямаше), нито се намери поне едно доказателство за користни цели на протеста - как пък за 5 месеца протести никой не успя да снима поне един партиен функционер на ГЕРБ да плаща на протестиращите, както например Атака документирано платиха на онези фитнес-батки в началото да опикават операта, както БСП качиха хората на Бузлуджа и ги нахраниха с кебапчета, както ДПС докараха хора с автобусите миналата събота?

Та това твоето е просто усукване около едната единствена идея, която обединява всяка твоя мисъл - че всички са с еднакъв морал, всички доктори са кофти, всички политици са корумпирани, всеки охотно би яхнал народната любов с користни цели, тоест - че всички са маскари.

Според мен вероятно и ти, както мнозина от останалите многобройни страстно впили се със зъби и нокти в тази идея безучастни, пасивни странични наблюдатели, просто търсиш най-лесното, най-достъпно оправдание за собствената си апатия, мързел, инертност - "що па да се 'абя, то нема смисъл!".
И си лежиш по гръб, цъкаш си ракийка, а туморът на гъза расте ли расте..
   

оценка

+0 -0