Няма грозни жени, просто алкохолът е малко | webcafe.bg
Webcafe

Няма грозни жени, просто алкохолът е малко

Webcafe.bg , По news.discovery.com
21.08.2010, 10:29 (обновена 22.08.2010, 17:41)
Чаши

Колкото повече пъти видиш дъното на чашата, толкова повече се увеличават шансовете на грозните жени

Всеки ти изглежда по-добре, след като си обърнал една-две халби бира - и вече знаем и защо.

Оказва се, че алкохолът притъпява нашата способност да разпознаваме разкривени, асиметрични лица, според изследователи, изпробвали тази идея при трезвени и пийнали студенти от английски колеж.

"Склонни сме да предпочитаме лица, които са симетрични", обяснява Люис Халси от университета "Роухемптън" в Лондон. Това е достатъчно добре доказано от предходни изследвания, заявява той.

Експериментът "Напий студентите"

За да разберат дали алкохолът влияе на способността за различаване на лица, в които лявата и дясната страна не са идентични, той и колегите му замислят експеримент с изображения на лица, модифицирани така, че да изглеждат перфектно симетрични или леко асиметрични. Резултатите от изследването са публикувани от учените - Люис Халси, Йорг Хубер, Ричарт Бъфтън и А.С. Литъл в последния брой на сп. Alcohol.

"В рамките на една вечер Йорг, Ричард и аз отидохме в баровете в студентското градче с лаптоп - и помолихме студентите да участват в изследването", разказва Халси.

То включвало бърз тест с дрегер за потвърждаване на алкохола, който са консумирали. Студентите са били класифицирани като трезви или в състояние на опиянение, след което разгледали изображенията.

На 64 студенти са били показани двадесет поредни двойки лица - едното симетрично, а другото несиметрично, последвани от 20 единични изображения на лице. Участниците били поканени да заявят кое лице от всяка от двойките е най-привлекателно. Те трябвало да определят и кое от показаните единични лица е симетрично.

Трезвените студенти имали по-голямо предпочитание към симетричните лица спрямо тези в нетрезво състояние. Оказва се, че трезвите студенти също така се справяли по-добре със задачата да определят дали едно лице е симетрично.

Алкохолът действа повече на жените

Нещо повече, данните показват, че мъжете под влияние на алкохол са по-малко склонни към загуба на способността за разпознаване на симетрични лица в сравнение с жените. Според Халси това откритие е било неочаквано. Разликата, по всяка вероятност, има нещо общо с тенденцията на мъжете да бъдат по-визуално ориентирани и по-стимулирани от това, което виждат, коментира той.

"Мъжете са по-склонни да гледат влюбено, отколкото жените", твърди Халси.

Резултатите дават нова насока в продължаващите изследвания в тази област, твърди психологът Бенедикт Джоунс от университета в Абърдийн.

"Хората в миналото са сравнявали преценката за привлекателност на лица... за да покажат, че малки количества алкохол водят до това изследваните да дават по-висок рейтинг на привлекателността на лицата", казва Джоунс.

Някои изследователи предполагат, че това може да се дължи на факта, че хората са станали по-умели в разпознаването на красотата - или пък просто са станали недотам придирчиви.

Констатациите на Халси са изненадващи, коментира Джоунс, тъй като разликата в тази способност при мъжете и жените не е била констатирана в други изследвания, в които хората са се опитвали да установяват симетрията.

"Тези изследвания обаче са провеждани в лаборатория", казва Джоунс. "Възможно е тези нови данни да демонстрират ефекта на различие между половете, тъй като хората са били тествани в рамките на общността си, а мъжете и жените реагират по леко различни начини на това."

Също така Джоунс твърди, че новото изследване показва нещо различно: хората наистина стават по-неумели в откриването на важен компонент на привлекателността.

"Интересно би било в бъдеще да се провери дали този ефект е валиден конкретно за симетрията или би могъл да се прояви и за други черти на лицето", обобщава Джоунс.

Oще: алкохол  привлекателност  сексапил 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.