Щурец и мравка или последно десет за пенсиите на певците | webcafe.bg
Webcafe

Щурец и мравка или... последно за пенсиите

Венци Мицов
07.09.2010, 09:30 (обновена 11.02.2011, 12:08)
лили иванова

Снимка: © БГНЕС

Един ден, не много далеч, ще разберете, че с поп-културата е свършено - когато отидете да си купите "Шок" и "Уикенд"-и са останали само мравки и мравояди

Нали помните тая басня. Тя ни учи, че трудът е важен. И че да пееш и свириш не е труд. Труд е да копаш, да садиш, да носиш чували с цимент и евентуално, ама много евентуално, още две - три неща. Максимум.

Когато колегите от Webcafe.bg ме попитаха дали искам да пиша по темата, първоначално замълчах многозначително. То всичко вече се изписа. От всяка възможна гледна точка.

После обаче се разрових във форумите. И бях потресен от гледната точка на читателите. Тогава реших да опитам и аз перото си. За едно последно десет. Като в белота.

Започвам

Как се става певец и музикант? Започва се на 5 годинки. В музикалната школа. 1 година теория - нарича се елементарна теория на музиката. Квинтов и квартов кръг, динамики, темпа, обертонова редица, ритъм, метрум, такт, размер.

На втората година се започва с някакъв инструмент. И пеене... нарича се солфеж, изпълняват се едногласни, двугласни, тригласни примери, правят се диктовки. Постепенно се навлиза в материята, свири се по няколко часа на ден. В осми клас отиваш в музикално училище, след това - консерватория.

Музикалното образование продължава общо около... 20 години. Накрая излизаш обучен, но без практика. И се почва наново. И така към тридесетата ти година си напълно готов и можеш да се наречеш музикант.

Свиренето е по 4 до 6 часа на ден. Само така се успява.

Край на теорията. Начало на трагедията.

Ти си обучен певец. Какво се случва с теб. Вариантите са няколко.

1. Ти си млада, атрактивна певица и ставаш любовница на Гошо Свинята, който ти плаща масрафа -клипове, корици на списания, ротации. Започват да валят участия и всичко е цветя и кебапчета.

2. Ти си порядъчно и олдскул възпитано момиче и не искаш така ... искаш с талант ... и пееш по пиано баровете за 70 лева на вечер - от 23 ч до 4 часа сутринта. Правиш песни, които сама си финансираш. И които не се въртят особено. Накрая раждаш 2 деца и ... ставаш даскал по пеене.

3. Ти си бунтар и оставаш в мазето, псувайки системата. Това е сигурен начин да не видиш участие до живот.

Такава е реалността. Как е било преди - по друг начин. Но не много различен.

Трябвало е да пробиеш през разни държавни комисии. Да получиш категоризация. Отново е било добре да си в добри отношения с Гошо Свинята, който тогава е бил шеф на някое АПК и мастит партиен деятел.

Но е имало много работа.

Имало е концертна дирекция. И много концерти. Аз ги помня. В родния ми Кюстендил имаше летен театър. Сега го няма. Там идваха "Щурците", "Сигнал", Лили Иванова, Тангра, LZ...

Пълнеше се с хора, трудно се намираха билети. Хората имаха нужда от тази поп-култура.

Сега поп-фолкът е заел тази ниша и пайнерките пълнят стадиони. С тая разлика, че напоследък концертите им са безплатни. Като част от генералната управленска директива с чалга и турски сериали да дозатъпят и без това бая затъпялото родно население, за да го управляват по-лесно.

Ще видим след 30-40 години дали и те, милите фолкаджийки, ще се пенсионират...

Защото и тяхната не е лесна. Поне на повечето от тях.

Трудът на музикантите

Имаше един дядо на село, който ме попита - момче, каква ти е професията. Свиря - викам. А той - ех, и аз свиря на двоянка като тресна 3 ракии. Питам те какво работиш.

Това е логиката. За това се разгоря този скандал.

Заради дълбокото убеждение на дребната българска душица, че пеенето не е работа.

"Че какво им е било. Социкони. Пеят на баровците, поркат уиски. А сега и пенсии искат."

Истината е, че хора като Лили Иванова не заслужават просто пенсии. А паметници.

Защото всички сме израснали с нейните песни. Защото доста от същите недоволници може да не знаят текста на химна на България, но знаят текста на "Детелини".

Кой помни предишния зам-министър на икономиката. Или предишния главен архитект на Пловдив...

А всички знаят "Моя страна, моя България" на Емил Димитров, нали?

Може ли човекът, написал тая песен, да е пенсионер с ... 68 лева пенсия. Единственият българин, член на съюза на френските композитори, е Емил Димитров.

Истината е следната. В момента, в който социализмът рухна и започна пост-социализмът, държавата се отърва най-напред от културата си. Музиканти, артисти, художници. Театри бяха превръщани в дискотеки и дарявани на провинциални велможи срещу жълти стотинки.

Кината бяха закрити, летните кина завъдиха змии и гущери.

А Гошо Свинята се преориентира от АПК и БКП в частния бизнес и капитализма.

И музикантите се спасиха - кой на кораби, кой в Норвегия, Швеция, Кипър.

А доста дори се преориентираха, започнаха да карат таксита, да работят някакви несвойствени неща.

Там, където купуването на хляб е проблем, място за концерти няма. Така и концертна дирекция оттече. А с нея и стажът на родните естрадни тогава певци.

Да се поровим в паниците им

"... да де, ама те са забавлявали Тодор Живков... имат апартаменти... пяли са на апарата на БКП..."

Това е лайтмотивът сега. Защо се оплаквали за пенсии. Нали и чистачките вземали малки пенсийки.

Истината е, че професията на певеца и поп-музиканта, за съжаление, включва в себе си и елемента -свирене на силните на деня. Така е и с актьорите, с балета.

Те са наемници. Срещу заплащане свирят навсякъде. Такава е професията.

А когато живееш в строй, в който силните не търпят отказ, нямаш избор. Свириш и пееш на заместник-шефа на БКП в Триград и ушите ти плющят.

Това значи ли, питам аз, че те (певците) са шайка негодници.

Да, Лили Иванова има огромен апартамент. Ама същата тая Лили Иванова до ден днешен пълни всяка зала, в която изнася концерт.

А знаете ли, че същите звезди са издавали плочи у нас и в бившия Съветски съюз и са имали такива тиражи, че за да ги постигне днес, Графа трябва да се прероди 143 пъти в себе си и 200 пъти в Белослава, за да дочака подобни продажби.

А кой е вземал отчисленията от тези плочи, знаете ли. Ами много просто - държавата. Музикантите и тогава, и сега авторски права не получават. Преди - заради строя. Днес - заради "Музикаутор".

А че "Сигнал" бяха отказали да свирят през 1982 г. на концерт в Бургас заради това, че ченгетата блъскаха публиката и това им костваше години в изолация. Никой не го споменава.

Истината за това противопоставяне е друга.

Хората, тия бедни и тъжни несретници, които купуват на седмица по 500 000 бройки от вестник "Уикенд", за да прочетат на първа страница, че Слави е гей, на трета - че Слави има 3 извънбрачни деца, а на 17-а, че Слави не е Слави, че това е Елвис, който се маскира като българин, винаги са потребявали продукта, наречен "естрада". Но после, за да не се почувстват тъпо, че има някакви там звезди, са плюели по тях - за разводи, сватби, кой бил гей, кой - импотентен.

И така е откакто се помня - вече 40 години.

Лили показвала с ръце колко развода имала. Васко бил с евтини кецове и бил гей. Йорданка била гадже на Фидел.

А когато чуете "Сбогом, моя любов" и "Камино", не ви ли се насълзяват очите.

Признайте си...

Кой къде е в хранителната верига

Леля Веска, чистачката, взема социална пенсия и едва крета. Така е. Леля Веска цял живот е блъскала и накрая не е дочакала нищо, докато шайка негодници опоскаха страната и я продадоха за скрап.

После взеха и милиони хонорари от самата държава като консултация за същото това опоскване и нагло, от парламента, показаха среден пръст на съгражданите си.

Историята на леля Веска не е ли като на естрадните певци. След като в продължение на десетки години бачкаха като "волове"(познато ли ви е това) се оказа, че няма да се пенсионират, защото стажът им не е бил приложен като принос към държавата.

Та каква е разликата между леля Веска и Лили Иванова.

Че и двете нямат особено значение за Родината според социалната ни система.

Да, сега Лили, Васко, "Сигнал"... сигурно ще получат ордени, за да им измислят там от неудобство, от кумова срама някакво основание да им подхвърлят някакви дребни кинти.

Макар че след държавните отличия, които напоследък получиха някои странни хора у нас, ордените на истински заслужилите звучат като софтпорно.

Леля Веска ще е прецакана във всеки един случай. Но тя се е прецакала - родила се е в България.

Както и ние.

В крайна сметка.

В крайна сметка сега нещата ще се поуталожат. Хората ще поплюят още малко, след това ще си пуснат някоя песен на същите тия, дето допреди малко са плюли. Ама няма да кажат на никой, ще твърдят, че слушат Хендел.

Естрададжиите... ги чакат нови катаклизми - кой е по-заслужил да вземе орден, кой не е.

Ще ги изпокарат на стари години, защото България има нужда от циркове.

После и това ще бъде забравено.

Слава богу, професията на музиканта вече става силно непопулярна у нас. В Консерваторията не могат да наберат достатъчно кандидати за специалностите, дори и за певческите. А за поп-фолк не ти трябва образование. Трябват ти цици.

И така мравката ще оцелее, щурецът ще изчезне. Постепенно, лека-полека. Както вдигат цената на тока- на час по лъжичка, за да не се усети много силно.

Накрая, когато отидете да си купите вестник "Шок" и "Уикенд" и продавачът ви каже, че вече не се издават поради липса на теми и герои за окепазяване, ще разберете, че с поп-културата се е свършило.

И последният ще загаси лампата.

Тогава ще останат само мравки.

И мравояди!!!

Oще: музиканти  певци  пенсии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

54 Архангел | 13.06.201209:53

Като знам колко струва един билет и колко пари се правят- ами хората да са си пестили и да са си осигурявали старините.Никой не им е виновен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2010, 20:06

53 winnetou | 19.10.201014:27

Истината е някъде там... Аз съм художник и също са ме блъскали с фрази като "На таб ти е лесно - драс-драс и готово!". Склонна съм да подкрепя теорията, че ако хората на изкуството и науката са духа на обществото, физическият труд е механизма за развитие. Обаче това не означава, че леля Веска е по-малко достойна от баба Лили. И двете са изкарвали парите си с труда, който могат. Силно се съмнявам, че средно образованата Лили Иванова е прекарала детските си години в уроци по пиано и солфеж, което изключва първоначалния ти довод за изтерзано детство. Като съм далеч от мисълта, че всеки талант има нужда от шлифоване в консерваторията. Не подлагам под съмнение качествата на родните величия (и аз пускам по една сълза на "Сбогом, моя любов"), но участват ли авторите на песните им в цялата дандания? Защо поет като Евтим Евтимов бълва в нищетата си героични химни за родната полиция и хляб "Златна добруджа"?! А хората от антуражите им какви пенсии имат? Осветители, озвучители, инженери.... Защо Лили, Васко Найденов и "Сигнал" да заслужават по-големи пенсии от тези, които са ни построили пътищата или тези, които са ни научили да четем и пишем?...
Живея сред музиканти. С теб може би имаме много общи познати. Панчо Владигеров е писал "Мила си ми, Доре" за моята свекърва, която е сред основателите на военно-музикалното училище, а сега преживява с 160 лв. пенсия. Не съм я чула да казва лоша дума за живота си преди 1990, макар и крайно дясна. За 20 години всеки от естрадните ни звезди при добро желание и съвест, е можел да се осигурява. Тези пенсионни позиви ми звучат повече като автогол и свалят ореола им - същия ореол, който си светеше на фона на скандалите между баба Лили и Митко Щерев, баба Лили и Исак Гозес, баба Лили и кой ли не. А дали баба Тина Търнър надава вопъл за пенсия? Ще кажеш, че живее в друг свят. Да, но защо моята свекърва баба Дора няма право на вопъл тук и сега, в сравнение с баба Лили?!... както казах, истината е някъде там... А статията ти за "топките", на която съм фен (и даже съм постнала във фейсбук-а си), все едно е писана от друг човек.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 13:03

52 Dolce Vita | 15.09.201016:13

Аз нямам нищо против артистите (като обобщаващо нарицателно име на хората на изкуството) да получават пенсии, дотации, каквото искат. В крайна сметка съм за това кой както се договори - така да бъде.
Но да се търси вселенска справедливост в компенсирането на артистите е наивно. Защото няма обективен критерий, по който да се измери таланта. Например - Ивана въздейства и радва много повече народа от Емил Чакъров (бог да го прости). Кой комисия от сноби ще реши, че подобните на Емил Чакъров заслужават пенсия, а Ивана - не? И това защо да е справедливо? Или дали Краси Радков да вземе пенсия след време или Маргарита Младенова, Иван Добчев и цялото "Сфумато"? Къде е критерият?
И само да напомня една поучителна история, която всички знаем от филма "Амадеус" и съм склонна да вярвам, че е се е случила точно така - посредственият Салиери е получил всички държавни почести и компенсации, Моцарт е умрял в мизерия. Боя се, че пак ще се раздадат пари на Салиери, а Моцарт ще изгние в нищета. Защото Моцарт колкото и пари да получи, ще ги пръсне да черпи приятели и мадами, а Салиери ще ги похарчи разумно.
Така че това, което се случва в момента си е жив популизъм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.09.2010, 10:12

51 Вожда на мравките | 13.09.201017:23

Браво Такеши Много щастлив

Наистина двамата - МинкоФФ и Арт са си плюли в устата. И не мога да разбера защо смятат всички останали за чалгаджии, а те за авторитети, на които всичко им е известно. Даже говорят с такава ирония и снизхождение към нас незнаещите, че чак ми се доплаква колко са "интелигентни".
Ам че, Джон Арт, чети внимателно!!! Точно за "класиците" говоря, че са докарвали пари за България, а не нашите естрадници-бездарници (не исках да го пиша, но ме принудихте)!!! Но ти си мениш възгледите час по час Палав Баща ми е един от основателите на Централния куклен театър в София. Обиколиха света в ония години - 10 ченгета и 6-7 кукловоди (пиесата се играе от 20 артисти!!!) и докарваха мнооого чужди пари за социалистическата родина. И той имаше (починал е) орден "Кирил и Методий - I - ва степен и той беше засл.артист и какво от това. Бях писал, че до 38 годишнината ми живеехме 6 чов. на 48 квадрата. А вашите подопечни освен да имитират велики изпълнители (вж.Лили - Рита Павоне, Годжунов - Том Джонс и др.подобни) и да лижат висшочайши задници, не можаха да наскочат наистина естрадната си същност, което е много близко до чалгарията, която ни залива в момента.
А ти бе Минкоофф какво искаш да кажеш, че съм тап, та се не сещам, с това ти изричение: "А,и последно наистина.За комунизъм не приемам да ми говорят хора,чиито изказвания са в духа на "демократическия централизъм".
Много интил...айнено ми звучи, но сигурно някаква велика мисъл те е озарила във връзка с осигуровките, че даже Алвару Кунял не се е сетил.
Ама така е!!! Там където се намесва безсилието започват умните цитати.
Апропо,Рангел Вълчанов лично (от баща ми)го познавам. Недей да го цитираш за неща за които даже не си е помислял, че дебатираме. Ще ти се изсмее Много щастлив

Извинявайте всички останали за нетактичното и предполагам с много грешки мое писание, но след като няколко пъти Минкофф и Арт се збогуваха с нас, току пак вземат та се изкажат. Е те това е Плези се
Приятна седмица Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.07.2010, 16:36

50 Профилът е закрит | 12.09.201016:45

и още изводи МинкоФФ
- който не слуша родна естрада или поне рок група Конкурент Отегчен чете в-к Уикенд и слуша Малина!?!
- който не е съгласен с тезата МинкоФФ, чете Шок и надува Галена

апропо, МинкоФФ, не е задължително да ми цитираш Рангел Вълчанов и да се "шокираш" от историята на България... достатъчно е, да си чел "Записки по българските въстания" ... а това за Левски, е въпрос на 1/10 интерес към историята, над това което се изучава по предмета в училище- т.е. не е тайна която се научава единствено в архивите на Османската империя... но пък е повод да ни разкажеш, как Вълчанов ти разказал, демек, познаваш го и той теб също... тцъ тцъ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.07.2010, 16:36

49 Профилът е закрит | 12.09.201016:37

да обобщя и аз както ми изнася- щото МинкоФФ си върти една и съща плоча...

според МинкоФФ- ПЕВЦИТЕ са НАД всичко! Закони, данъци, правила. Певците ни прославят, певците ни натъжават, веселят. Освен това искаме или не искаме ги слушаме, така че, трябва да им работим каторга докато са живи! Певците са голяма работа- и са винаги на ТИ с властта. Един път пеят на уше на Тато срещу апартамент или возило, след десет години пеят за Синята идея... лошо няма. Певците са и НАД морала...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

48 Оня Дето Го Трият | 12.09.201014:42

@ Венци Мицов

Еми нищо не си разбрал, да уточня и аз тогава Удивителна
Ако само това виждаш от всичко изписано дотук, то значи верно гледаш света през очилата на музикант само и то не на музикант, а на "музикант" от тия, за които говорим.
Да оставим малко темата за осигуровките хайде.
Ако ставаше въпрос за твоята пенсия, то лично бих внесъл някой лев, щото харесвам все пак това, което някои правят......обаче по мое мнение родната естрада има далеч по-дългогодишен принос за затъпяването на нацията от днешната чалга. Посредствеността не се е родила заедно с Пайнер.
Така че хленча на някои "величия" малко граничи с наглост, за кои ли път го казвам...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.08.2010, 18:41

47 Venci Micoff | 12.09.201011:40

А,и последно наистина.За комунизъм не приемам да ми говорят хора,чиито изказвания са в духа на "демократическия централизъм".Приятна недаля...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.08.2010, 18:41

46 Venci Micoff | 12.09.201011:05

И така.Да обощя.
Певците-да гният.Тия мръсници.Ние,малките потребители на жълтата преса сме зле.И те трябва да са зле.Комуняги.Осигуровките къде са.Какво ни интересуват нас авторските им права.Да умират бе.Тъпи,гнусни копеленца.Що ги дават по телевизията,а.Нас що не ни дават.
Хора.Тъжно е много това,което сте нарисували в мненията си.
Как беше-не ни интересува,че държавата им е прибрала милиони.Нали Сигнал взимат 3000 лева хонорар.А ние мааме в офиса,жените ни спят с комшиите,никой не ни познава на улицата и сме фенове на Глистопад-нека и те да мрат,няма само ние.
Не че има паралел,ама една историйка за край.Рангел Вълчанов ми я разказа.Преди време тръгнал да снима филм за Левски.Не правя паралел между Левски и Лили Иванова,далече съм от тая мисъл.Та отишъл човека в Турция и го допуснали до архуив някакъв.За делото срещу Левски.Знаете ли от 200 разпитани българи колко са го защитили.Само четирима.
Тука е същото.И злобата не може да се прикрие дори с интелектуално-банални цитати от "Малкия принц".
Желая ви приятен ден.И повече усмивки,злобата е гадно нещо.Изяжда те отвътре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.06.2010, 08:12

45 джон арт | 12.09.201010:12

вожде, май ти нищо не си разбрал! първо - рокаджиите "излизаха" навън само в соцлагера, на запад ходеха класиците, фолклора и т.н. второ - това за страхотните привилегии, коли, апартаменти и милиони го разправяй на талибанчетата, чиито спомени започват от чалгата! бил съм в жилищата на повечето наши звезди и никъде не съм видял мегалукса, който ти се присънва. сигурен ли си, че не си бил на халюциногени, когато си писал? и къде точно сравнявам лили с бийтълс? просто казвам, че и по света музикантите живеят различно от миньорите(високоплатени и с уважавана професия хора!) и не се возят в коли като техните. ако не беше желязната завеса, може би щеше да има и българи със световни хитове, а това щеше да ги постави финансово ,до посочените от мен артисти. унгарците от "омега" и чеслав ниемен от полша го постигнаха. както и горан брегович с "биело дугме". е, вярно, че камуняшката държава щеше да им прибере почти всичко спечелено от авторски права, но поне днес в скандала щяха да имат много по- авторитетна защита и свидетели от цял свят. щом сега може да пробият хора далеч като талант и култура от музикантите от онова поколение- какво ли би било наистина, ако...
   

оценка

+0 -0