За една изгоряла гума | webcafe.bg
Webcafe

За една изгоряла гума

Сандо
22.03.2013, 17:23 (обновена 23.03.2013, 21:00)
огън

Снимка: © sxc.hu

Докога ще си неразумен бе, юроде?

Убийството на няколко човека, последвано от самоубийство, само по себе си е достатъчно грозно събитие, за да наложим морална спирачка на всякакъв род дебати.

Когато обаче престъплението е извършено заради ИЗГОРЯЛА ГУМА, тогава вече въпросът за истинския подтик става неизбежен.

Представете си само, пет човека си отидоха от този свят заради задушливия дим на една езическа традиция, изначало носеща в себе си пожелание за здраве и любов.

Само че към горящата гума, заменила в наши дни класическия огън от дървесина, трябва да прибавим и един по-модерен фактор, който се изразява в целенасочената и методично насаждана  у българина омраза към самия него - чрез крайната бедност, в която е принуден да живее, чрез културната нищета, чрез постоянното унижение на безсилието и чрез срама от това, че е единствен роб в епохата на безкрайните свободи в свободна Европа.

Българинът е отчаян от слабост, а слабостта го изпълва с фрустрация. Българинът е скопец, дал си сметка, че нищо не зависи вече от него и че никому вече не е нужен за нищо. Единствената му утеха се таи в чувството на превъзходство спрямо етническите малцинства, чийто пък живот е толкова скотски, че даже нямат време да се замислят нито за несъществуващия вече за тях екзистенц-минимум, нито за отнетото им право на достоен живот.

Не, никак не е трудно  човек да се почувства висш спрямо хора, принудени да просят, крадат и ровят в отпадъците, за да оцелеят. Не е никак трудно също така да им се припише вината за съсипания живот - и техния, и на всички останали.

Само че това успокоение трае до момента на отрезвяването, когато човек разбира, че ромите са също толкова жертви, та дори и много повече от всички останали, а насажданата бавно и полека към тях дискриминация е всъщност част от омразата към човека като цяло. 

Въпреки престъпния си характер, антиромската пропаганда продължава съвсем безнаказано в интернет, подема се в социалните мрежи и превръща дискриминацията в еталон за гражданско поведение.

Четворното убийство на роми се извинява с престъпления на други представители на ромската общност, нямащи никаква връзка с разстреляните жертви, което само по себе си е не само апология на етническо престъпление, но и подтик към саморазправа с малцинствата (излишно е да споменавам какви биха били последствията за автора на подобни дискриминационни изказвания в една истинска правова държава). 

Докога ще си неразумен бе, юроде? Докога ще виниш болния за неговата болест, бедния за бедността му и низвергнатия за това, че е отритнат от своите съграждани? Та нима ромите са виновни за поголовното разграбване на най-високо ниво? Нима роми подписват договорите и роми създават монополите?

Роми ли са бандитите, разстрелващи посред бял ден в центъра на София и роми ли отвличат за откуп? Роми ли измислиха заменките? Роми ли раздават бонуси из министерствата и роми ли назначавт свои хора на удобни службици? Роми ли прибират парите от европроектите и роми ли пречат на правосъдието да работи? Роми ли въртят бизнеса с изсечените български гори?

Не, не са роми, ами етнически българчета с колосани якички, които си вършат далаверите, докато простолюдието псува циганите. И колкото повече българинът псува рома, толкова повече чорбаджията си разиграва коня.

(Пак ви припомням онези страшни цифрички - през 2008 г. 14% от българите са преживявали под прага на бедността, а през 2012 г. - 27%...)

Нека най-сетне изтрезнеем и разберем, че, независимо от етническата си принадлежност, всеки българин е ром и жертва в собствената си страна и че именно в омразата и нежеланието да видим истинските проблеми умира надеждата за общо бъдеще на всички нас в едно хуманно общество.
...

Oще: бедност  българи  българин  гума  жертви  нищета  омраза  ром  роми 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

44 Bichkiiata | 25.03.201319:36

На 2 май идват в Монреал не моем да се сдържим да не подпомогнем интернационалният цигански фронт !!! Венсеремос!!!Ще победим!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

43 Bichkiiata | 25.03.201319:34

Маа му стара и на мангалли не случихме, гледайте какво си имат хората:
http://www.youtube.com/watch?v=MVV7cAiN5lM
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2013, 12:39

42 Yonko Draganov | 25.03.201312:59

Сандо, не знам кой набор си, но явно много обичаш циганите ......... по принцип. Аз съм консервативен - мразя и тях, както и всеки българин,арменец,евреин и т.н. гражданин, който се опитва да излъже, да открадне или просто да мине метър, пък дори да е невинното прескачане на някоя ограда с цел придобиване на нещо, което е чуждо.
Има и друго нещо, което искам да спомена - по мое време циганите (така ги наричаха всички) вземаха, както и сега помощи, но ако децата им ходеха на училище и имаха поне 3 по предметите за срока. Не знам точно как го правеха социалните тогава, но всички ходеха с нас, и не бягаха от часовете, дори, когато ние се "отклонявахме" от тях. За мое съжаление в 5-ти клас ми поставиха едно циганче - Краси, до мен на чина, с което между другото се поздравяваме и до сега. Странното бе, че колкото и да не разбираше Краси математиката или физиката ме молеше да му помагам, защото техните го биеха ако не изкара 3. Та искам да попитам - защо не ги накараме пак да ходят на училище, пък дори и до 8-ми клас, а след това да разсъждаваме над проблемите - дали сме човечни, морални, състрадателни или просто небрежни. Защото замислете се за следното - къде и какво бихте възложили за работа на човек, който е откровено неграмотен и НЯМА НИКАКВО желание това да се промени???
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

41 lele male | 25.03.201312:02

Абстрахирайки се от назидателният тон на автора, трябва да призная, че е прав ... Объркан

Проблем с циганите няма да има, ако има силна изпълнителна власт, която да си върши работата и циганите се "юркат по устав"... а, че това е най-гадното юркане го знаят ходилите в казарма...
Започнат ли да се "юркат" да си изпълняват задълженията нещата ще се нормализират...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2013, 01:17

40 Curel Drъw | 25.03.201300:58

Метеора, ва ли го, ама сигурно е така, щом казваш.
За мен обаче тия забрани не важат, без майтап. Усмивка

Чакам за инфо относно меда ти у скайпа.
Фен съм на готини чепици, на умни жени и на чист мед. Смее се

Наздраве ти и лека - темата за мен е изчерпана тук.Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

39 Meteora | 25.03.201300:01

Абе Скица,
Не беше ли забранен дърводобивът в Австрия!? Както и тютюнопушенето в закрити помещения!? на бира
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

38 Лудколю Деликолев | 24.03.201321:00

Тц, потник не кефиш така философски настроен.
Иначе на въпроса с какво се отоплявам - ми грея се на дупата на жената, уе. А ти?
П.П. А фекалии сънувам само след като ти чета постовете.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

37 niemen | 24.03.201314:44

Curel, осъзнаваш ли докрай, че те има на тоя свят благодарение на всеотдайния труд на твоите двама родители? Които в точния момент, до наносекундата, са направили нещо, от което в крайна сметка си се появил ти.Твоите родители също са резултат на всеотдайния труд на други четирима души, техните родители. Които от своя страна са резултат на едни други 8, и така можеш да продължиш до Времето на Христа. Ако се върнем до времето, когато е роден Софроний Врачански например, в твоя полза е имало 250 чифтосвания. По времето на Шекспир, 16 384 твои предци са разменяли генетичен материал, за да те има. Преди 25 поколения не по-малко от 33 554 432 мъже и жени са се чифтосвали всеотдайно за твоето съществуване. тук говорим само за преки родители, не за лели и братовчеди. Още 5 поколения назад броят им става 1 073 741 842. А ако се върнем още по-назад, преди 64 поколения, когато римляните са владеели света, броят на хората, от чиито колективни усилия е зависело крайното ти съществуване, ще се е увеличил на 1 000 000 000 000 000 000 души, което е няколко хиляди пъти повече от общия брой на хората, живели на тази планета. Нещо явно не е наред. Причината за това е, че родствената ти линия не е чиста. Имало е кръвосмешения, и то не малко. Не е само при теб. При всички ни е така. В този смисъл, с циганите сме в роднински отношения. И не само с тях, всички на този свят сме роднини. В най-буквалния смисъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

36 Симо Петков | 24.03.201312:29

Една .. две .. или три гуми?
КЪДЕ Е принципната разлика????

ВСЕКИ човек .. в цивилизованите страни .. има права .. В ЕС са гарантирани със закон! .. и институциите, би трябвало да полагат услилия .. та да се спазват правата!

На лично пространство има право , например ...
И всеки би трябвало да се бори .. за правата си!!

Ако имаше запалени 5 гуми???

тогава вече , според тъпата ти логика .. нещастни ми авторе , ситуацията е съвсем друга,а? .. абе идиотите не свършвате!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

35 Божидар Гюлмезов | 24.03.201310:51

Драги авторе, ти си част от проблема - от платените клакьори на властта и разни антибългарски организации, чиято цел е да замазват проблема.


БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ РАСИСТИ! Даже сме прекалено толерантни! Но за сметка на това ти си боклук!


Малко късно се включвам, та затова за да не сипя на ********* автор това което заслужава, просто ще му цитирам написаното от други преди мене...

----------------------------------
koce | 23.03.201316:08
Поредният замазвач на проблема
Поредният помияр, който внушава колко лош и нетолерантен е българина
Без никакво позоваване на факти около случая, без никакви ЛИЧНИ впечатления по проблема
Драги (или драга, то никога не се знае) авторе на лигави писания
Ако само 1 година поживееш като съсед на 300-400 примитива които серат по улицата пред вас, дънят чалга денонощно, крадат ти всичко метално хвърлят камъни по колата ти, псуват на майка жена ти и сипят ужасно вулгарни закани към дъщеря ти (нямаш представа как се чувства дете на 10-15 години след образно обяснение как ще му се изредят всичките меркалии)
Ако за тази 1 година 50 пъти си звънял с оплаквания в полицията и от там ти откговарят "ами ко да напраиим, те са си такива"
Като какъв би се почувствал ти , ама точно ТИ , а не "българина по принцип"
Тогава лигавите ти и безкрайно обидни пристрастни писания щяха да ти се сторят достойни за кенефа и щеше сам да ги занесеш до там
Това което правят помияри като теб е само ПРИКРИВАНЕ на проблема
А той е :
Циганите не живеят според нормите на никое общество и няма начин НОРМАЛНИТЕ хора да ги приемат. Съвместният живот на цигани с КАКВИТО и да е било НОРМАЛНИ хора Е НЕВЪЗМОЖЕН
За справка - последните събития от Англия, Франция и Германия относно българските цигани

Та българинът реагира както всеки друг европеец - с ужас и погнуса от хора, за които ходенето по голяма нужда е публичен акт и които живеят от ровене в боклука
Така че извини се българите и другите европейци и си раздвижи мозъка как да се обърнеш към циганите с апел към поне минимално цивилизоване
   

оценка

+2 -0