Убийството с камъни е може би най-старата форма на екзекуция в света - и със сигурност най-варварската | webcafe.bg
Webcafe

Екзекуцията с камъни...

Webcafe.bg , По NY Times
23.08.2010, 16:47 (обновена 24.08.2010, 17:59)
Stoning

Снимка: © Payvand.com

Подготвят тази жена за предстоящото й убийство с камъни...

Това е може би най-старата форма на екзекуция в света - и със сигурност най-варварската. В Западния свят смъртта чрез пребиване с камъни е толкова далеч от живота, че е най-известна заради скечовете на Монти Пайтън и зловещи белетристични произведения като разказа на Шърли Джексън "Лотарията".

И все пак два скорошни случая от реалността засегнаха оголен нерв: млада двойка беше пребита до смърт миналата седмица в Северен Афганистан, защото пристанали един на друг - мрачен знак за активизирането на талибаните. А миналия месец стартира цяла международна кампания в защита на иранска жена - Сакинех Мохамади Аштиани, осъдена на смърт чрез пребиване с камъни по обвинение в прелюбодеяние.

(Според Шериата достатъчно е да се намерят поне двама свидетели - при това мъже, които да потвърдят, че жената е прелюбодействала, за да бъде издадена "присъдата" й - бел. р.)

Гневът, който тези случаи предизвикват - извън чистия анахронизъм на пребиването с камъни през XXI век, изглежда произлиза от пропастта между отношението към секса на Запад и в части от ислямския свят. Някои радикални движения са прибягнали до драконовски наказания и начини за възраждането на отдавна забравено минало, в търсенето на религиозна истина.

Пребиването с камъни на прелюбодейци някога е имало за цел да предотврати раждането на "копелета", които биха могли да размият мъжките племенни кръвни линии на средновековна Арабия. Но сега се случва в свят, където все повече жени изискват свобода на възпроизводството, равно заплащане и равен статус с мъжете - в някои ислямски държави, както и на Запад.

Бразилия предложи убежище на иранката

Този сблъсък стана очевиден миналия месец, когато президентът на Бразилия - Луис Игнасио Лула да Силва, предложи убежище на Аштиани, иранката, обвинена в прелюбодейство. Неговите коментари ясно показаха, че той я възприема като жертва - Бразилия определено не е известна със строго отношение към извънбрачния секс. Онлайн петицията за освобождаването й получи стотици хиляди подписи.

Казусът доведе до неловко положение за иранското правителство, което цени тесните си дипломатически връзки с Бразилия. Техеран бързо преквалифицира престъплението й като убийство - в очевиден опит да легитимира процеса срещу нея.

Талибаните, обратно, не са уязвими на опити да бъдат засрамени. През 90-те години те се самоопределят главно чрез налагането на невероятно жестока и широко оспорвана версия на ислямския закон, при която убийствата с камъни при прелюбодеяние стават практика.

Накъде е поел Афганистан...

Пребиването с камъни, извършено миналата седмица от стотици селяни в провинция Кундуз, беше потресаващ знак накъде (може би) е поел Афганистан.

"Не можем да дадем точна статистика колко екзекуции чрез пребиване с камъни са извършени, но това беше широко разпространено при управлението на талибаните", казва Надер Надери, върховен комисар на независимата Комисия по човешки права на Афганистан.

"Често мъжът, виновен за акта, успяваше да избяга, и само жената изтърпяваше наказанието - особено ако той имаше връзки или беше от талибаните." Други сексуални престъпления са били наказвани също така свирепо: хомосексуалистите например са наказвани със сриване на тухлена стена върху тях.

Убийството с камъни не е започнало с исляма

Убийството с камъни се практикува не само сред мюсюлманите, нито пък е започнало с исляма. Групи за защита на човешките права казват, че младо момиче е било убито с камъни през 2007 г. в Иракски Кюрдистан, където се практикува древна кюрдска религия.

В Стария завет има епизод, в който Мойсей организира на човек, нарушил Сабат (свещената събота за евреите, през която е забранено да се прави каквото и да било - бел.р.), наказание чрез пребиване с камъни. И такива екзекуции вероятно са се случвали сред еврейските общности в древния Близък Изток.

Равинският закон, създаден в началото на първи век от Новата ера, споменава убийството с камъни като наказание за различни престъпления - със сложни инструкции как би трябвало да се извършва. Но не е ясно до каква степен е било използвано, ако изобщо някога е влизало в действие, казва Бари Уимпфхаймер, асистент по религия в университета "Нортуестърн" и експерт по еврейско право.

Някои мюсюлмани се оплакват, че пребиването с камъни - както и други традиционни наказания като бичуване и ампутиране на ръце, често се превръщат в сензация на Запад и така опетняват репутацията на исляма като цяло. Повечето от тези жестоки наказания се прилагат от талибаните и други радикали, които по думите на много ислямски учени, имат твърде малко реални познания за ислямските закони.

Практикува се в Иран, Саудитска Арабия, Сомалия, Судан, Пакистан и Нигерия

Убиването с камъни е законно наказание само в шепа мюсюлмански страни - като допълнение към към Иран, то е валидно още в Саудитска Арабия, Сомалия, Судан, Пакистан и Нигерия, (както и части, контролирани от талибаните в Афганистан), но рядко се прилага.

Пребиването с камъни не е предписано от Корана. Наказанието произхожда от законовите традиции на исляма, известни като хадити, които го определят като наказание за прелюбодейство.

Въпреки че наказанието може да изглежда дивашко за хората от Запада, учените твърдят, че то съответства на ценностите на арабското общество по времето на Мохамед - пророкът-основоположник на исляма.

"Прелюбодеянието е смятано за оскърбително за някои от фундаменталните цели на ислямския закон: защита на родословието, семейството, честта и имуществото," казва Кристен Стилт, доцент в университета "Нортуестърн", която е писала за ислямските закони. "Това е било племенно общество - и това да се знае на кого са принадлежали децата в него е било много важно."

(Между другото, именно разрешеното многоженство в исляма идва също оттам - Пророкът го въздига като норма, тъй като след войните имало твърде много вдовици, за които някой трябвало да се грижи, както и за децата им. Именно затова Мохамед налага тази норма - бел.р.)

Това помага да бъде обяснена връзката между сексуалните престъпления и пребиването с камъни, за разлика от другите форми на екзекуция. Престъпление, което изглежда, че нарушава идентичността на общността, е изисквало колективна реакция. Със сигурност особеният ужас на пребиването с камъни идва и от перспективата да бъдеш ударен с камък от приятел, съсед, роднина...

Но ислямският закон изисква много строги условия за издаване на присъда, водеща до пребиване с камъни: четири мъже свидетели трябва да удостоверят, че са видели сексуалния акт - и техните показания трябва да си съответстват в пълни подробности, в противен случай те може да подлежат на наказателно преследване, казва Арън Зисов, специалист по ислямски закони в Принстънския университет.

Някои учени даже твърдят, че пребиването с камъни е предвидено само като символично предупреждение срещу неподходящо поведение, отколкото като наказание, което да бъде приемано буквално.

Политика или правоверност

Във всеки случай обществата еволюират. Стъпката да се въведат тежки наказания като пребиването с камъни - известно колективно като "худ" по арабската дума за граници, е в крайна сметка въпрос на политика, не на религиозна правоверност. Дори в Османската империя, когато светската и религиозна власт са били съчетани, пребиването с камъни и други наказания са се възприемали като груби остатъци от миналото.

В Иран политическата власт на исляма след революцията от 1979 г. води до нов наказателен кодекс, който включва и пребиване с камъни. Той предписва подробно какъв да бъде ритуалът: мъжете трябва да бъдат заровени в изправена позиция до кръста, жените до над гърдите.

Използваните камъни не трябва да бъдат достатъчно големи, за да убият човек с един или два удара, нито толкова малки, че да бъдат смятани за чакъл. Ако прелюбодеянието е доказано от признание, съдията трябва да хвърли първия камък; ако е доказано от свидетели, то един от свидетелите е първи.

Всеки, който оцелее след пребиване с камъни, бива освободен без допълнително наказание. Но това е малковероятно, като се има предвид, че жертвите обикновено са овързани в плат и ръцете им са вързани, преди да бъдат заровени.

Иранските лидери очевидно са притеснени от въпроса за пребиването с камъни, което помрачава репутацията на страната. Президентът Махмуд Ахмадинеджад наскоро заяви, че "много малко" хора са били осъдени на пребиване с камъни - и че съдилищата не са оповестявали никаква информация за такива случаи. Ирански адвокати, участвали в подобни съдебни процеси, казват, че около 100 случая на пребиване с камъни са били проведени от революцията насам, но практиката е недотам разпространена.

Иран се колебае, но убийството с камъни е още в Наказателния кодекс

Между 2006-а и 2008-а са били извършени поне шест екзекуции чрез пребиване с камъни -всичките тайни, твърди Хади Гаеми, директор на Международната кампания за човешки права в Иран. В момента поне 10 души лежат в ирански затвори с такава присъда - седем жени и трима мъже, добавя той.

Има масирана местна кампания срещу пребиването с камъни в Иран, основно организирана от жени. Бившият шеф на иранската съдебна власт е издал няколко препоръки до съдиите да не налагат или привеждат в изпълнение присъди за пребиване с камъни, но всички те са били игнорирани. Парламентарен комитет препоръча миналата година убийството с камъни да бъде премахнато от Наказателния кодекс, но предложението така и не стигна до гласуване.

В Афганистан, обратно, пребиването с камъни изглежда е във възход.

"Наблюдава се увеличение на тези т.нар. "приложения на правосъдието" от талибаните в случаи на нарушаване на морала," казва Надер Надери. "В последните седем месеца 200 души са били убити за демонстриране на неодобрение или критикуване на действия на талибаните."

Oще: жена  ислям  мохамед  мъже  прелюбодеяние  смърт  убийство с камъни  шариат 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2010, 15:18

24 Daria-F | 09.09.201015:29

Много голяма част от хора по света са с деградирано съзнание, независимо от каква религия са. Въпрос : защо ни е религия, когато по-голямата част от човечеството в толкова заблудена? Значи религията не действа, каквато и да е тя. Вярвам, че ако в близкото бъдеще всичките наказания ще бъдат извършени по справедливост, то тогава на планета Земя ще останат живи малцина.И аз много се надявам това да стане. Вие тук пишете и спорите , какво е имало в коран, каква е била историята и т.н. , но тези неща няма да помогнат на нито един човек , който в момента е застрашен да бъде безразсъдно убит.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

23 ot4eto | 26.08.201016:07

Много информативно Moksha, благодаря. Харесва ми когато някой подкрепя мнението си с аргументи и дава препратки. Де да можеха всички така да водеха спор, щеше да е много по-лесно намирането на истината, а лъжите щяха да лесно разобличавани.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2010, 22:11

22 Moksha | 26.08.201015:48

16-ти век от Новата ера:

Касапниците в Индия продължават, този път на юг (Джахангур пише за около 500 000 убити само в един от районите на ислямско управление). Преследването на зороастрийците в Персия е в своя апогей.


17-ти век от Новата ера:

През 1678 са новите гонения срещу евреите в Йемен. В Анатолия гоненията са срещу гърците. Отново изборът е бил "приемаш исляма или си мъртъв". В Индия се провежда безумна сеч. Храмовите комплекси около Джайпур са напълно унищожени. Районът е почти обезлюден от касапниците.


18-ти век от Новата ера:

Преследванията срещу зороастрийците в Персия продължават. Гоненията срещу евреите стават постоянна практика във всички страни от Северна Африка и Испания. Гонения срещу гърците в Мала Азия.


19-ти век от Новата ера:

През 1828 е клането на евреите в Багдад. През 1839-1840 са гоненията срещу евреите в Персия. 1894-1896 е един от най-мрачните периоди в историята на арменците. Турците избиват над 250 000 арменци. Факт, който и до днес Турция не признава и се опитва да игнорира по всякакъв начин!

20-ти век от Новата ера:

От 1904 до 1909 около 30 000 арменци са избити в Адана (Южна Турция). Най-страшното обаче тепърва предстои. През 1915 година систематично са избити около 1 000 000 арменци! Методиката на турците е била изучена добре от нацистите и е приложена след малко повече от 2 десетилетия срещу евреите. Преследването на арменците е било поради една проста причина - друговерци. Ислямът е в основата на най-известния през 20-ти век конфликт - Арабско-израелския. През 1948 година пет арабски държави нападат новосформираната държава Израел. Причината - невъзможността ислямския свят да приеме, че на това място може да има неислямска държава, а най-вбесяващото от всичко за исляма е било, че тази страна се управлява от атеисти. След като не може да победи Израел във война, ислямския свят прибягва до създаването на вътрешен проблем. През 1967 година Арабската лига измисля нова нация - палестинската. Целта е била да насади в арабското население в Газа, Юдея и Самария принадлежност към "палестинска нация", за която всички историци чуват за първи път през точно тази 1967 година. Поставеният за ръководител на тази нация - Ясер Арафат е роден в Египет арабин, жаден за власт и известен с радикалните си и жестоки идеи. Само по-малко от 20 години делят Ливан от гражданската война, запалена от същия този Арафат, срещу християнското (тогава все още) мнозинство. Фабрикуването на измислена история от исляма продължава и до днес ...Искам да кажа на The_last_frontier следното, по повод на това, че не само исляма убивал. Оправдаването на едно убийство с друго, говори за тотална вътрешна деградация. Щом някъде някой е убил, значи и ние можем да убиваме, така ли? Всъщност логиката на The_last_frontier описва най-добре исляма в днешни дни. Хора, които искат да избиват безнаказано всеки, който е отказал да повярва в нечовешката идеология на исляма, ползващи като индулгенция факта, че някой някъде е убил. През цялото си съществуване исляма е воювал и убивал. Числото 125 милиона, колкото са по оценка на историците жертвите на исляма (това е даже долна граница), не може да бъде оправдано с нищо. Провежданите в днешни дни кампании за промиване на мозъците на модерния свят, че исляма е религия на мира, са просто една диверсия срещу съвременото общество и развитието на човечеството. И е добре все повече хора да се запознават с лицето на тази нечовешка идеология и просто да бранят обществото си!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2010, 22:11

21 Moksha | 26.08.201015:48

12-ти век от Новата ера:

Северна Африка тотално става ислямска земя. В Арабския полустров, в Йемен, следват погроми срещу евреите - срещу едни от най-старите еврейски общини имало някога, просъществували там близо 2000 години. В Испания - Гренада е напълно ислямизирана. Всеки отказал да приеме исляма е пленен и продаден в робство. Кунтбудих Аибак става първия султан на Индия. За Северна Индия това е пълен погром. Всеки неприел исляма е или убит, или продаден като роб. Започват да се появяват първите тайни хиндуистки и будистки градове в джунглите и подножието на Хималаите. На мястото на разрушените от султанските мародери хиндуистки и будистки храмове се издигат джамии. Изтриват се всички следи от култура на над 5000 години!!! Знанията по математика, натрупани от индийците, са оцелели по някакво чудо, но са били приписани след това на исляма (което е една от най-големите лъжи на съвремената история). Понеже ислямските мъдреци не могли да разберат знанията на индийците по тригонометрия, те дори не ги споменавали. Числото Пи, за което индийците се досещали дори като стойност, било забравено и преоткрито много по-късно.

13-ти век от Новата ера:

Погромите и кланетата в Индия продължават. През 1202 край Калинджар са пленени над 50 000 хиндуисти, които са били продадени като роби. През същата тази година са разрушени напълно университетските центрове на Наланда, Викрамшила и Удандпур. При атаките над хиндуистки манастири са били избивани всички монаси. Манастирите са разрушавани. На тяхно място са издигани джамии. Новият султат Илтутмиш плътно води война на насаждане на исляма до 1235 година (той умира през 1236). В Северна Африка през 1232 година е клането на евреите в Маракеш.

14-ти век от Новата ера:

През 1321 година в Египет започва разрушаване на новопостроени църкви. През 1333 и 1344 са погромите над евреите в Багдад - с цел приемане на исляма. През същия този век е най-тежкия период в историята на Индия изобщо. Това е периодът на султан Тамур, обявил най-тежкия до тогава религиозен поход срещу идолопоклоническа Индия. Султаната в Индия организира поход срещу Бенгал. Равносметката - над 100 000 жертви.

15-ти век от Новата ера:

Касапницата в Индия продължава с нестихваща сила. В Близкия Изток, християнските общини на Несторианците и Якобитите са напълно унищожени, а населението е избито. Пак там, в Сива, 40000 христяни са изгорени живи, в Тус са изгорени 10 000, в Сарай - 100 000 убити, в Бгадад - 90 000, в Исфахан - 70 000 (и това са минимални оценки на историците, изучавали архивите). Най-голямата касапница на този век обаче е превземането на Константинопол. Султан Мехмет разрешава на армията си три дни и нощи да прави каквото си иска с Константинопол.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2010, 22:11

20 Moksha | 26.08.201015:47

им били превърнати в роби. 712 г. - битката за Синд (Ирак). Почти цялото население е изклано. Църквите са унищожени. Ислямизацията продължава във всички завзети земи, най-брутално в Египет и Сирия.

9-ти век от Новата ера:

832 г. - въстанието на коптите в Египет срещу религиозния данък - джазира. Десетки хиляди заклани, други десетки хиляди - в робство. През 853 г. халифът Мутауакил заповядва събарянето на всички нови църкви, ако някъде са били построени такива след събаряне на старите. През 884 е резрушен напълно манастира Халилшу в Багдад (преди това той е бил обезлюден - сетете се какво е станало с монасите). Халиф ал-Мутасим става ислямски герой след извършените от него гонения и убийства на християни, евреи, зорооастрийци и др. През 838 той имал толкова много роби, че ги продавал не по 1 или 2, а на дузини. Робите били предимно от еврейските племена, араби-християни, арменци, перси.

10-ти век от Новата ера:

Тунис е превзет. През 903 г. е нападнат Солун - 22 000 христиани (предимно гръци) са продадени в робство. Почти по това време е и клането в Севиля. Ислямизацията на Северна Африка и Средиземноморието продължава с пълна сила. Пазарите на роби процъфтяват. През 979 зорооастрийците (предимно перси) вдигат бунт срещу ислямската власт. След разгрома на въстанието перси и евреи от Иран масово бягат в Индия, за да избегнат насилствената ислямизация и смърт.

11-ти век от Новата ера:

6000 евреи са убити в Мароко през 1033 година (клането във Фез). Между 1010 и 1013 година няколко хиляди души (християни и евреи) са избити в Кордоба (Испания). През 1066 около 3000 евреи са избити в Гренада. През 1009 година халих Хаким забранява богомолството в Светите земи, разрушава Божи гроб - това са причините за последвалия кръстоносен поход. Една от най-грозните картини на ислямските зверства е "нарисувана" от султан Арслан - извършил тотален погром над Грузия и Армения. Малцина са оцелелите. Всички от тях - роби. Но това не е бил края. Султан Махмуд надминава всичко виждано дотогава с подхода си срещу Индия (по-точно в Хиндустан). Пленените 500 000 хиндуисти и будисти са сринали цените на пазара на роби и това е отбелязано в почти всички местни исторически записки от това време. Почти всички хиндуистки и будистки храмове са унищожени. Населението започва да се крие в джунглите, които нашествениците не познават. Само при погрома на храмовия комплекс в Сомнат са убити 50 000 хиндусти, които се опитвали да предложат откуп на султана, за да не разрушава храма. За тях пощада е нямало, защото според Корана идолопоклоничеството е най-големия грях, наказван със смърт.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2010, 22:11

19 Moksha | 26.08.201015:46

The_last_frontier, обичаш манипулациитеУсмивка Прости невежеството на челите, но как така Мохамед не е бил разбойник? Какъв ли е бил тогава? Търговец, лечител.. явно хуманист ще да е билУсмивка Общо взето става весело де. Явно четем различни Корани. Твоят сигурно си си го писала ти.

Понеже виждам, че ислямът добре ти е промил мозъка, няма какво да споря с теб. Безмислено е. Това заболяване е необратимо. Затова ще покажа на другите за какво изобщо става въпрос. Това, което може да види всеки тук:

http://books.google.com/books?id=y35sBlKYVXsC&lpg=PA2&ots=2dmLfK8kJL&dq=The%20Travels%20of%20Marco%20Polo%20%20By%20Manuel%20Komroff&pg=PA63#v=onepage&q&f=false

е връзка към една страница от спомените на Марко Поло, който тогава е описвал своите първи срещи с исляма. Моля прочетете внимателно текса. Прочетете го тук, защото в новите издания на спомените този текст е ЦЕНЗУРИРАН! Преведен е политически коректно, разбира се. По съвремените критерии Марко Поло е ислямофобУсмивка Какво друго... Трябва да се радваме, че не е жив, защото щяха да го убият, както убиха Тео ван Гог. Религията на мира е рекордьор по убийства, преследвания и цензура.

Относно човеколюбието на Корана, нека продължим с директни линкове (все пак не искаме да изпадаме до облика на The_last_frontier и да послъгваме така нахално):

Отношението към жените:

http://www.usc.edu/dept/MSA/quran/004.qmt.html#004.034

"Men are the maintainers of women because Allah has made some of them to excel others and because they spend out of their property; the good women are therefore obedient, guarding the unseen as Allah has guarded; and (as to) those on whose part you fear desertion, admonish them, and leave them alone in the sleeping-places and beat them; then if they obey you, do not seek a way against them; surely Allah is High, Great."

http://www.usc.edu/dept/MSA/quran/038.qmt.html#038.044

"And take in your hand a green branch and beat her with it, and do not break your oath..."

Разбира се, това е такава неземна обич. В исляма е така "роден жена - роден мъртъв". За убиването с камъни вече писах доста.


Наглостта на писачката с псевдоним The_last_frontier минават всякакви възможни граници. Нека си поговорим за геноцида, специално над евреите. Ще прочетете неща, които със сигурно не са приятни, но са повторени не само срещу евреите, а и срещу гърци, арменци, египтяни, сирийци, перси, народите на Северна Африка, Индия, народите от Средна Азия и т.н. Приятно четене:


http://www.usc.edu/dept/MSA/quran/005.qmt.html#005.051

"O you who believe! do not take the Jews and the Christians for friends; they are friends of each other; and whoever amongst you takes them for a friend, then surely he is one of them; surely Allah does not guide the unjust people."7-ми век от Новата ера:

През 622 година, Мохамед се премества от Мека в Медина и избива три еврейски племена в града до 628 г. След това акцията е повторена срещу еврейските племена в Кхибар. Единственят "грях" на тези племена е бил, че не са мюсюлмани и са имали културен и търговски просперитет. Племенният водач на Кхибар, който се е казвал Кинана, е бил горен жив. Целта е била да каже къде са били заровени парите на племето. След измъчванията Кхибар признал къде са парите и за награда бил обезглавен.

През 634 г. е голямото клане в Цезария, Самария и Юдея. Християните и евреите от тези области са подложени на клане. Предлаган им е избор - сменяте вярата или умирате. През 637 г. армиите на халифа Омар достигат Ерусалим и го подлагат на жестоко разрушение и брутална касапница. Разрушени са почти всички църкви и синагоги. А върху храма на Соломон се постоява джамия. Същата тази джамия, която до преди десетилетия е била единствената в Ерусалим, защото този град никога не е бил свещен за исляма - там не е станало нищо свято за исляма (освен някакъв сън на Мохамед свързан с този град). Една от най-големите лъжи на съвремието е, че Ерусалим е свещен град на три религии. Борбата за Ерусалим е политическа и е част от кампанията на ислямските страни за вътрешно унищожаване на Израел. Ако някой е чел пътеписите на Марк Твен, ще намери там доста интересни пасажи за Ерусалим, като един запустял град, населен само с християни и евреи. Марк Твен разбира се е ислямофоб (ако беше жив трябваше да живее в бункер, защото религията на мира щеше да го убие).

След 637 г. тактиката на исляма в Светите земи леко се променя. Въвежда се "дими". Това означава, че се дават известни религиозни свободи, но всеки, който не е мюсюлманин заплаща данък на мюсюлманската управа. С този данък ще бъдат финансирани много от бъдещите военни операции в района и извън него. Между 635 и 643 е голямата кампания срещу Месопотамия. Там основен обект на кланетата са били арабските християнски общини. Манастирите и църквите са били разрушени, а повечето хора - изклани. Мнозинството от арабските християни в Месопотамия са предпочели да умрат, но да не станат мюсюлмани. Един от документите за ислямската инвазия над Египет, са "Хрониките на Йоан". Йоан е бил епископ на Никиу. Първата атака е била срещу Александия през 641 г. Извършена е от Амр Ибн Ал-Ис. За касапницата няма нужда да се споменава. Триполи пада през 643. Отново за кланетата не бива да се споменава - те се подразбират. Михаил Сирийски описва ислямската инвазия в Кипър започната от халифа Муавия, през 661. Почти половината население на Кипър - гърци и наследници на финикийците, изповядващи християнство, са били избити. От останалата половина една голяма част е взета като роби, останалите са приели исляма под заплахата от смъртно наказание. Превземането на Персия е също кървава драма. След като град Ищакар е бил превзет, за избити над 40 000 граждани. Същите сценарии са повторени и в Анатолия.

Коран (47:7) : О, истински вярващи! Когато срещнете неверници, отсечете им главите!


Религиозните войни на исляма срещу "неверниците":


8-ми век от Новата ера:

704 - 705 г. Халиф Уалид I избива почти цялата арменска аристокрация. Жените и децата
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

18 ot4eto | 26.08.201010:17

the_last_fronteir, изивинявай, но очевидно не си запознат с корана. Аз лично съм го чел и имам няколко въпроса към теб.
1. Как така на всяка страница има по 3-4 пъти думата убий?
2. Как така всеки мюсулманин е задължен да следва лично примера на идеалния мъж Мохамед. - това го има поне на 10 места по памет, ако не и повече.
3. Как така Мохамед се клати над 9 годишни момичета, има роби и чука някои от тях, чука и сестрата на майка си?
4. Как така в Корана прочетох подробни инструкции с какви камъни да се пребиват жертвите?
5. Нещо за Такхията няма ли да кажеш? Или това твойто е именно такхия. Ти всъщност чел ли си Корана въобще? Или си го чел, пропускайки неприятните сцени, които са 80% от Корана.

Просто нещата които говориш и нещата които прочетох в корана са корено противоположни. Или ти ни баламосваш, или съм чел някоя друга книга.
И да, има грешки в превода, ама по-колко различни начина можеш да преведеш убий, пребий с камъни и тн? И как ако превода е толкова грешен, как така е издаден по поръчка на Българското Мюфтийство? Те не са ли го чели?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

17 Frida | 26.08.201001:23

фронтиерката, това за щайгата е много хубаво, напомня ми за Хайд парк, ама кво ли общо има с корана и мохамед Хайд парк, освен, ако някой шейх не го закупи, както е тръгнало... Сега - назад във времето, казваш, ааааа, защо ве, фронтиерко, защо се ровиш във времето, ами при Крум Страшни не е имало СПИН, а пък едрата шарка идва с откриването на Америка, тютюнът - и той, и кво са откривали тая Америка да ги питаш - само проблеми - колко хубаво са си живели хорицата преди - я кладичка ше накладят, я сто годинки ще си се воюват, я чумата ще прочисти нечестивците, и сега така - кво сте тръгнали с талибанчетата да се заяждате - ами деца на природата са си те, и те забавления си търсят - че пребили некоя курва с камъни - голямо чудо, като не може да си я стиска, или пък пречи на мъжа си да си вземе по-младо, агнешко да похапне, като мохамед и той, дъртачката й с дъртачка - така й се пада, да я размажат тъпата брънтия, черепа й да сплескат, пада й се, седнали боклуците да защитават, криворазбраните циливилизациатори, свършиха им се момченцата на талибаните, та за некви мухли ще си тровят правоверния животец, айде де
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2010, 17:41

16 The_last_frontier | 25.08.201023:56

До Moksha

Такам да започнем отначало най-напред,след като евентуално ще ползвате преводни материали,научете се че гугъл обикновено допуска грешки затова не е''хадит'', а ''хадис''.Но да оставим това настрани,повече ме притеснява начинът ,по който се изказвате, целият коментар лъха на.....гняв и което е по-лошо зле са Ви натъпкали главата .... м да виждам надъхан сте ,но по-интересното че че вашият коментар е едностранчив,лееко намирисва на пропаганда и да не говорим ,че доста от изказванията за извадени от контекста.
1.Глупаво е да се абсолютизира на какво учи Коранът ,което ме навежда на мисълта .че не сте го и прочели.Първо животът на Мохаммад е описан в ХАДИСИТЕ,а Коранът е маалко по-различна книга и ако имахте представа от него щяхте да обърнете внимание още на встъпителната му сура ,която казва следното,цитирам:
1. В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
2. Хвала на Аллах ­ Господа на световете,
3. Всемилостивия, Милосърдния,
4. Владетеля на Съдния ден!
5. Само на Теб служим и Теб за подкрепа зовем.
6. Насочи ни по правия път,
7. пътя на тези, които си дарил с благодат, а не на [тези], над които тегне гняв, нито на заблудените!
(преводът е на професор Цветан Теофанов,катедра Източни езици и култури към СУ Климент Охридски)
Моля, да прочетете внимателно -''САМО НА ТЕБ СЛУЖИМ И ТЕБ ЗА ПОДКРЕПА ЗОВЕМ''.
Което ме навежда на мисълта за десетте божи заповеди и по-конкретно на една от тях
1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мен.
Ислямът и Коранът не учат, вярващите да следват конкретно Мохаммад,а да следват предписанията в Корана и начинът им на изпълнение .Което Мoksha е различно,не бъркай понятията.
Що се отнася до цитираният текст описващ убиването с камъни,тук отбелязвам че това е наказание ,което е било приложено поради престъпление ,да нехуманно и жестоко е но нека не забравяме. връщайки са назад въвъ времето и историческите източници според,които законите прилагани от Крум Страшни са били не по-малко жестоки.
1 - За клеветниците санкцията е била смърт.
- 2 - Ако някой помага или укрива крадец, се наказва с конфискация на имуществото.
- 3 - Наказанието за кражба било чупене на пищяли.
И тук не му е мястото на криворазбрания хуманизъм Moksha.
2 ,Да минем към Шериата ясно че нещата за Вас са доста объркани интересното е че говорите с абсолютна сигурност.Но да видим сега какво е Шериатът.
Шериатът е органически свързан с исляма,той е набор от религиозни и правни норми основани на Корана и Сунната,съдържащ правилата за държавно,наследствено,наказателно и брачно-семейно право.Основните източници на Шериата са следните:
1.Коран-свещената книга на исляма .която съсредоточава в себе си религиозно-морални препоръки,разпоредби,предписания.
2.Сунна-сборник предания-''хадиси'' ,които отразяват действията,постъпките,думите и мълчанито на пророка Мохаммад.В по-голямата си част съдържа предписания относто семейно-наследственото и съдебното право.
3.Иджма-решения взети от общността или по-точно от авторитетни юристи,изказали се по дадени въпроси.
4.Фетва-решения и мнения на висши духовници.
5.Кияс-уреждане на съдебни дела ,по аналогия.Съждение по аналогия ще рече ,че това е способ за тълкуване на случаи от живота на пророка Мохаммад,тълкуване на неговите думи или мълчание. С помощта на съдебни решения по аналогия се взимат решения на базата на правни предписания на Корана и Сунната, предложеното решение за конкретен случай, означава, че тълкуването води до прилагането на закона.
И така предвид последният източник ми се иска да отбележа ,че убийството с камъни не е,повтарям не е практика НАЛОЖЕНА от Пророка.Това наказание или по-точно продължителното му прилагане все още в редица мюсюлмански страни е плод на решения и тълкувания,свързани в по-голямата си част с политиката или ,за да съм точна с политическите желания на конкретни групировки.
Истината е ,че е лесно да бъде провокирана една тълпа,била тя образована или не чисто и просто трябва да владееш механизмите на задействане на тази концентрирана сила,казал го е един много по-умен човек-Гюстав Льо Бон:
''.....тълпите не разсъждават,приемат или отхвърлят идеите без разграничение не понасят нито спор нито противоречие,въздействащите им влияния са пълни господари на сетивното им поле със стремеж към бързо превръщане в действия...''
''Нетърпимостта и фанатизмът обикновено вървят ръка за ръка с религиозното чувство''
И така стигаме до следното заключение-ЕЕДНО ТЪЛКУВАНЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ЖИВОТА НА ЗНАЧИТЕЛЕН БРОЙ МЮСЮЛМАНИ И МЮСЮЛМАНКИ.
3.Относно биографията на Мохаммад ,той не е бил разбойник , не раздвай квалификации преди да си наясно с всички източници.Та, относно биографията му, животът на Пророка ни разкрива само три вида войни -отбранителни,наказателни и превантивни.Има и един четвърти вид наречени ''преемптивни'' ,което ще рече изпреварващи ,тоест първи нанасящи удара ,същите като тези които са практикували кръстоносците при кървавите си походи или пък онзи вид ''преемптивна война'' предприета от Инквизицията спрямо учените.Но тови вид война не е част от живота на Пророка.
Що се отнася до войните ,които е водил Пророкът спести ми глупавите си приказки за кръвопролития,кланета и жестокости,историята познава достатъчно кланета и кръвопролития в които ислямът няма пръст.Прост пример е инвазията на Александър Македонски,да не говорим пък за геноцида извършен над евреите или пък за огромният брой хора изчезнали по времето на Сталин в лагерите на смъртта .
Т а,стигам до заключението,че явно ти си човекът с манипулациите ,можеш да се изправиш на една щайга пред народа и да декламираш ,току-виж вземе да се кротне изтерзаната ти душа .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2010, 22:11

15 Moksha | 25.08.201014:24

Крайно време беше да се намеси мюсюлмански трол. Разбира се, един и същи глупости се повтарят. Как ислямът бил религия на мира и всичко лошо направено от исляма е едва ли не отклонение от религията. Няма как да не се мине и без обвинения за това, че след като си видял истината за исляма, не си бил чел нищо и прочие. Познати изказвания на използваеми от исляма идиоти. На Запад е пълно с такива. Да оставам обаче тирадите на идиотите настрани. Да минем на конкретните примери и мирни оферти от религията на мира - исляма. Не можах да намеря превод на Коран и Хадит на български, затова ще използва връзки към онлайн преводите на Университета на Южна Калифорния. Мисля, че всеки четящ човек знае английскиУсмивка


1) убиването с камъни е личен пример на Мохамед (ислямът учи последователите си да следват стъпките и действията на Мохамед):

В "Хадит" (биографичното описание на живота на Мохамед) това е доста добре описано:

http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/resources/texts/muslim/hadith/bukhari/060.sbt.html#006.060.079

Моля обърнете внимание на следния текст:

"So the Prophet ordered the two adulterers to be stoned to death, and they were stoned to death near the place where biers used to be placed near the Mosque"

Този текст се използва във всички случаи на законовото оправдаване на убиването с камъни, което е част от законите на Шариата. Това не е изключение, нито самоинициатива на тълпата, както някои дебили се опитват да го представят.

Други основи на заложеното в Шариата убиване с камъни на прелюбодейците:

http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/resources/texts/muslim/hadith/muslim/017.smt.html#017.4206
http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/resources/texts/muslim/hadith/muslim/017.smt.html#017.4209

Обърнете внимание, че това няма как да бъде извадено от някакъв контекст, че да предизвиква съмнение. Нещата са описани 100% ясно и чисто. От религията на мира, разбира се.


2) да каже, че ислямът проповядва мир, е като да сте убеден, че млад бенгалски тигър става за детегледачка

Истината е много, много брутална! Самият Мохамед е бил разбойник, по-късно се провъзгласява за пророк и генерал, а през целият си живот се е занимава единствено и само с военни операции срещу "неверниците". Съгласно биографите му (виж "Хадит"), той е организирал 65 военни кампании, а лично е предвождал 27 от тях. В самият коран има 109 директни заповеди за война с неверниците, малтретирането им и тероризирането им. Става дума за директни заповеди без никакво тълкувание. В много повече текстове се насажда омраза и неравенство към всеки, който не е мюсюлманин. Четете и се наслаждавайте на най-явните мирни послания на религията на мира:

http://www.usc.edu/dept/MSA/quran/004.qmt.html#004.076
http://www.usc.edu/dept/MSA/quran/003.qmt.html#003.056
http://www.usc.edu/dept/MSA/quran/004.qmt.html#004.074
http://www.usc.edu/dept/MSA/quran/002.qmt.html#002.191


3) ислямът позволява робството

Това е заложено също в Корана, примерите от живота на Мохамед са в Хадит. Факт е, че през последните 50 години задпадните страни са оказвали страхотен натиск върху мюсюлманските страни да се прекрати робството. За съжаление, то е още факт в ислямските страни в Африка (примерно Судан). Прочетете напрмер, как Коран интерпретира възможността за сексуални сношения с роби:

http://www.usc.edu/dept/MSA/quran/033.qmt.html#033.050

Примерите от живота на Мохамед, описани в Хадит са много показателни:

http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/resources/texts/muslim/hadith/bukhari/041.sbt.html#003.041.598

Четете и се просвещавайте. Вижте и какво казва корана за жените, как те не са равни, как могат да се бият и убиват. Как християните и евреите са основен обект на гонения, заложени в Корана. Четете как хиндуистката цивилизация на Индия е смъртен враг на исляма, защото си е позволила да гради храмове и да ги украсява с идоли - а за идолопоклоничество ислама предвижда смърт! Четете и как няма друга религията освен исляма и всеки друговерец трябва или да я приеме или в зависимост от обстоятелствата да плаща дими данък или да бъде убит, ако не я приеме.

А защо не хвърлим едно око на една от най-кървавите драми в историята на човечеството, извършена с цел избиване на неверниците - ислямизацията на Индия. Която е просто продължение на военните кампании на Мохамед:

http://www.youtube.com/watch?v=Y1Y1AHipu8w (1-ва част)
http://www.youtube.com/watch?v=JPxJHCh61Rs (2-ра част)

80 милиона убити в името на Алах.

The_last_frontier, истериите ти и препоръките ти някой да чете, нямат никакво покритие, защото или не си чела нищо, или се опитваш да манипулираш хората. Вярвам второто и само да ти кажа, че опитваш евтина махленска манипулация, разчитайки на факта, че малко хора са образовани в тази посока. Това вече се променя и доста хора започват малко по малко да откриват що за нечовешка идеология е исляма.
   

оценка

+0 -0