Обама не командва здравеопазването | webcafe.bg
Webcafe

Обама не командва здравеопазването

Webcafe.bg, по CNBC
16.07.2013, 17:59 (обновена 21.07.2013, 17:17)
обама, избиратели

Снимка: © Getty images

Здравната реформа на Обама стана факт по време на втория му мандат

Помните ли разтърсващата реформа в здравеопазването, която президентът на САЩ Барак Обама обещаваше в предизборната кампания за първия си мандат? Сега кара втория и самата реформа, макар и трудно възприета, макар и не във вида, в който Обама смяташе, все пак се случва.

В България здравна реформа обещават всички правителства от началото на прехода, но тя така и не се случва. Разходите за здравеопазване растат, а никой не намира сили да промени системата, докато тя работи все по-лошо, гълта все повече пари, а здравните услуги стават по-некачествени заради отлив на специалисти - лекари и медицински сестри.

А ето ситуацията в САЩ...

Трите най-важните аспекта на недвижимите имоти - "локация, локация, локация", стават също толкова важни, ако не и по-важни, за десетки милиони обикновени американци и малки фирми, купуващи здравни застраховки на новите "пазари за здравни грижи", които стартират през есента в САЩ.

Т.нар. Закон за достъпни здравни грижи (ACA), регулиращ тези пазари, наричани още и "борси за здравни услуги", изисква неосигурените да купуват здравни застраховки, и влиза в сила от 1 януари 2014. (Досега здравните застраховки в САЩ бяха на доброволен принцип. Бел.р.)

Обаче цената на самите застраховки, изчерпателността на обхвата им и броя застрахователни компании, които ще изберат да участват или ще бъдат избрани да продават на тези борси, изцяло ще зависи от щата, в който живее съответният американски гражданин.

А и дори тогава цените - и услугите, които покриват, ще са различни и в рамките на щата, което усложнява и без това сложната нова система.

Това доколко добре (или зле) ще функционира борсата за здравни услуги на съответния щат в предстоящите години като осигуряваща достъпни здравни грижи на населението му, може пряко да повлияе на привлекателността на съответните щати за компаниите като място за стартиране или разширяване на бизнеса им.

По волята на щата

"Реално американците са оставени на волята на това, което се случва в конкретните щати," казва Джонатан У, съосновател на сайта за сравнение на цени ValuePenguin.com.

Сайтът на У е започнал да въвежда инструмент за сравнение на цените на здравните застраховки в отделните щати, когато данните им станат достъпни. Засега ValuePenguin има информация само за четири щата и столицата Вашингтон - отражение на факта, че много от тези борси все още не са готови.

"Не мисля, че потребителите имат някаква представа какво ще се наложи да похарчат за здравните си застраховки," коментира У.

Според ACA, още известен като Obamacare, здравните осигуровки ще се предлагат за продажба чрез новите борси на неосигурените американци и на малки компании с под 50 служители на пълен работен ден, които до момента не са предлагали здравно осигуряване на служителите си. Американците, които не се регистрират на тези борси, са изправени пред финансови глоби, които ще растат в следващите години.

Задължението компаниите с над 50 служители на пълен работен ден да предлагат достъпни здравни застраховки или да плащат глоби от $2000 на служител, наскоро бе отложено до 2015 от администрацията на Обама. Това обаче не засяга срока от 1 януари 2014, след който неосигурените американски граждани трябва да се снабдят със застраховки от борсите.

Има четири пакета на здравна грижа, които ще се предлагат на борсите от участващите застрахователи - бронзов, сребърен, златен и платинен - които ще осигуряват на потребителите гама от премии, варианти за данъчни отстъпки и други разходи, които да избират според доходите си.

Зависи от кого купувате

ACA задава минимално ниво на привилегии за всеки от пакетите, но щатите може да изискат застрахователите, продаващи на техните борси, да предлагат и допълнителни екстри.
Един потенциално значим фактор, засягащ всички тези потребители от самото начало, е типът борса, от която ще купуват, коментират експерти.

Само 16 щата и столицата Вашингтон са избрали да управляват собствени борси. Други седем щата си партнират с американското здравно министерство за управлението на борсите си. 27 щата изцяло са се отказали от варианта за собствени борси и оставят здравното министерство на САЩ да ги управлява в тези щати.

Два от щатите - Юта и Ню Мексико - са поискали да управляват държавни борси за малките фирми, и да оставят федералното правителство да управлява борсите за частни лица.

Някои щати, които управляват собствени борси (най-вече Калифорния), използват т.нар. "активен" модел на купуване, преговаряйки със застрахователите за цените и нивата на привилегии. Други щати използват пасивен модел, позволявайки на застрахователите да участват на борсата и да задават по своя преценка цените на пакетите.

Практическият ефект за клиентите от разликите между щатите и борсите им за здравни услуги вероятно ще проличи най-драстично в увеличението на вноските, които хората ще правят догодина, в сравнение с цената сега.

"Разликата е голяма," казва Чини Кришнан, изпълнителен директор на Getinsured.com, фирма за проучвания на здравни застраховки, поддържаща сайт за цени и поддръжка на този тип услуги.

Разлика от 30 до 80 на сто - в зависимост от това къде живеете

Според Кришнан в зависимост от щата, в който живее американският гражданин, скокът на вноските по застраховките ще нарасне с между 30 и 80 процента. Но същевременно "две трети от хората под 64-годишна възраст имат право на една или друга форма на субсидия" от федералното правителство, което би могло сериозно да намали разходите им за застраховки.

Кати Къднър, съдружник в американската юридическа фирма Dykema, също коментира, че таксите ще се различават много в различните щати. Според Къднър ще има някои борси, които ще са готови да работят с хора и компании още на 1 октомври, а ще има и някои борси, които тогава още няма да са готови - което ще създава допълнителна несигурност сред купувачите на здравни застраховки. "Федералните борси ще са готови, има и много щати, които също ще са готови, но немалко щати няма да са направили почти нищо," казва тя.

Дори и всички федерални борси да работят, предложенията за потребителите от тези борси не е задължително да са сходни в различните щати.

55 различни застрахователни плана

Къднър казва, че хипотетично един щат, където борсата се управлява от федералното правителство, би могъл да предлага 55 различни застрахователни планове, от които да избират клиентите, докато друг щат да предлага само шепа планове - драстично ограничавайки избора на привилегиите и разходите.

Няма гаранция, че всички застрахователи, имащи право да продават застраховки в съответния щат, ще решат да участват в борсата там, или че ще бъдат избрани да го правят от администраторите на борсата.

Краен пример за несигурността около вариантите за предлагани здравни застраховки на клиентите е Мисисипи, където федералното правителство ще ръководи борсата.

В Мисисипи нито един застраховател не е предложил застрахователни планове на хора в 36 от 82-те района на щата - което означава, че около 54 000 американци може и да не могат да си купят застраховки на борсата там. Федералното правителство е удължило сроковете, в които застрахователите да дават свои оферти, за да реагира на създалата се ситуация.

За да насочва хората към борсите, федералното правителство на САЩ е създало онлайн портала www.healthcare.gov. "Той изглежда много добре пригоден за потребителите," казва Къднър.

Навигатори ще помагат

Освен това Къднър отбелязва, че "законът изисква борсите да имат "навигатори" - хора, обучени в насочването на клиентите в борсите. Според нея ще има разлики в ефективността на работа на навигаторите в различните щати, и "това ще е сериозен фактор в леснотата" на включване на потребителите в борсите и извършването на информиран избор.

Броят хора, които се включват в борсите в конкретни щати, би могъл сериозно да повлияе на това до каква степен борсите ще постигнат заявените си цели - осигурявайки достъпни здравни застраховки на неосигурените в момента американци.

Ако недостатъчно хора се регистрират на борсите - особено ако има недостатъчно здрави хора, които е по-маловероятно да използват привилегиите на застрахователните планове - застрахователите може да повишат вноските си, за да покриват разходите си.

"Идеята е, че влизате в общ бюджет с всички на борсата," казва Къднър, "И конкуренцията ще понижи цените."

Изпълнителният директор на Getinsured.com Чини Кришнан коментира, че според него в дългосрочен план борсите ще постигнат тази цел, след като преодолеят конкретните си особености. "Всъщност съм много оптимистичен по този въпрос," отбелязва той.

Oще: барак обама  здраве  здравеопазване  здравни осигуровки  сащ  цени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

3 Harry | 20.07.201302:22

Защо обаче в съседна Канада здравеопазването е на солидарен принцип, всеки го лекуват, системата работи, обществото е по-здраво и в социалния смисъл, и Канада не е фалирала?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 18.07.201300:17

Главно обаче ще го начукат на имигрантите, които нямат право на федерални субсидии.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 17.07.201314:35

реднеците пак ще им го начукат. демократично естествено muhihihihi
   

оценка

+3 -0