За първи път в историята си Пентагонът унищожи книга - "Операция Dark Heart: шпионаж и специални операции на фронта в Афганистан" | webcafe.bg
Webcafe

Пентагонът "изгори" книга - и я направи бестселър

Webcafe.bg , По сп. Time
04.10.2010, 11:11 (обновена 05.10.2010, 09:52)
барак обама, афганистан

Снимка: © БГНЕС

В опит да опази информация за операциите в Афганистан, Пентагонът осигури по-голямата й популярност

На 20 септември под ръководството на американско министерство на отбраната бяха унищожени 9500 екземпляра от книгата на подполковник Антъни Шафър "Операция Dark Heart: шпионаж и специални операции на фронта в Афганистан, и пътят към победата". В нея той споделя истории от шестмесечния си престой като разузнавач за Defense Intelligence Agency (DIA) в Афганистан.

Пентагонът обяви, че за първи път в историята унищожава печатна книга, тъй като тя съдържа засекретена информация. Но може би не го е сторил достатъчно навреме, за да предотврати разпространението на тайните.

Вече е твърде късно

Американското правителство изкупи целия тираж на книгата от издателството "St. Martin's Press" за $47 000 няколко седмици преди появата й на пазара. Това обаче не спря напълно разпространението на книгата - "Операция Dark Heart" след това е преиздадена, като около 250 от текстовете в нея са засекретени и премахнати.

Но преди да стане изкупуването и забраната й, близо 200 нецензурирани копия са изпратени на критици и медии. Някои от тези издания са продадени за повече от $2000 на уебсайтове като eBay.

Как Пентагонът не забелязва "Операция Dark Heart", докато не стана твърде късно?

Нито адвокатът на Шафър, нито Пентагонът изглежда нямат представа защо книгата е минала незабелязана през традиционните методи на забрана. Адвокатът на автора - Марк Зейд, твърди, че Пентагонът никога не се е интересувал от нея, докато от Пентагона пък контрират, че не са били информирани своевременно за проекта.

Но Шафър би трябвало да е в обсега на внимание на Пентагона. През 2005 г. той открито твърди, че Министерството на отбраната на САЩ е идентифицирало Мохамед Атта, лидера на групата терористи от 11 септември, две години преди атентатите - но не е успяло да осигури информацията на ФБР.

Знаел ли е Пентагонът за Атта преди 9/11

Комисията за разследване на атентатите от 11 септември проучва твърденията, но не открива доказателства, че Пентагонът е знаел за Атта преди септември 2001 г. Като последица от скандала, достъпът до засекретена информация на Шафър е отнет. Вече освободен от DIA, той става подполковник от резерва в американската армия.

Миналата година Шафър изпраща екземпляр от книгата си на командирите си от резерва, които го одобряват за публикуване през януари. "Той изпрати ръкописа си нагоре по веригата на командването," коментира Заид. "Като общо правило, точно това е методът за действие."

Това е истина, с изключение на факта, че книгата се отнася до информация, до която Шафър е имал достъп, когато е бил под юрисдикцията на DIA - което прави материала обект на интерес от страна на Пентагона.

Ръководителите на военното министерство на САЩ разследват защо от резерва никога не са си направили труда да се свържат с тях. "Част от проблема е предизвикан от нас самите," признава говорителят на министерството на отбраната Рене Уайт. "Но също така смятаме, че Шафър и Резервът на армията са били информирани как се публикува информация. Всичките съответни регулации са достъпни онлайн."

Колко щети са нанесени от разпространението на класифицирана информация? Според New York Times, който разполага с копие на оригиналното издание, много от редактираните раздели съдържат факти, които лесно могат да бъдат открити в Wikipedia.

Грешна преценка

"Те искаха кодовото име на Шафър - Крис Страйкър, да бъде премахнато от книгата," коментира Заид, "въпреки че същото име е било одобрено за употреба при публични показания още през 2006 г." (Това име между другото произлиза от името на героя на Джон Уейн във филма от 1949 г. "Пясъците на Иво Джима".)

"Мисля, че от Пентагона са преценили погрешно ситуацията," казва Стивън Афтъргуд, специалист по държавната тайна в Федерацията на американските учени. Той заявява, че смята редакциите от властите за "отвратителни". Кодовото име Страйкър е най-често цензурираната информация, като втори по честота след нея са упоменаванията на Националната агенция за сигурност и SIGINT - термин за "радио-разузнаване."

Моментна снимка

"Това, с което разполагаме в случая, е моментна снимка на класифицирането на информация, както се практикува през 2010 г.," казва Афтъргуд. Цензурирането на "Операция Dark Heart" осигурява рядък поглед към това, което Пентагонът смята за поверителна информация - и докъде може да стигне, за да я опази от общественото внимание. И въпреки че физическото описание от Шафър на станцията на ЦРУ в Кабул наистина може и да е необходимо да бъде премахнато, лесно откриваем акроним не би трябвало да бъде класифициран.

Заид намеква, че министерството на отбраната може да се е заело с клиента му по лични причини. "DIA и Тони Шафър не са се разбирали особено добрe и ние им нямаме особено доверие," заявява той. От скандала около Атта, "това беше и винаги е много лична борба между тях."

Ако е така, Пентагонът може неволно да е донесъл успех и слава на човек, за който е искал да замлъкне. От преиздаването на 24 септември, "Операция Dark Heart" се е изкачила до челото на списъка на биографичните издания в Amazon и е на второ място в списъка с политически книги на Barnes & Noble.

St. Martin's Press са пуснали 50 000 копия на редактираната версия - повече от пет пъти повече от оригиналния тираж - и очакват още поръчки през предстоящите седмици. "Това е книга, която почти никой не би прочел, а сега тя има шансовете да стане бестселър," коментира Афтъргуд. "По-умният ход щеше да е да не правят нищо."

Oще: 9/11  антъни шафър  афганистан  бестселър  издателство  информация  мохамед атта  пентагон 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.