Системна грешка | webcafe.bg
Webcafe

Системна грешка

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
27.04.2015, 17:40 (обновена 03.05.2015, 13:53)
Болница Софиямед

Неразговорливото поведение на управата на болницата не е в тяхна полза

На 9 май 2012 г. министърът на здравеопазването Десислава Атанасова открива новата частна многопрофилна болница „Софиямед", разглежда съвременното й оборудване, чертае планове за европейско финансиране за обучение на млади лекари, но не отговаря на един друг важен въпрос -

Разследван ли е собственикът д-р Михаил Тиков?

През януари същата година полицията обискира хотел „Хебър" и МБАЛ „Здраве" в Пазарджик - първата приватизирана болница в България (2000 година), които са негова собственост.

Бизнесменът притежава няколко лечебници в страната, търгува с лекарства чрез фирма "Булфарма" и веригата „Обединени аптеки", основател е на "Евроинс - здравно осигуряване", както и е кандидат за лидер на Българския лекарски съюз. Съмненията върху него са за търговия с влияние и източване на Здравната каса.

Отклонявайки въпроса към прокуратурата и предишното ръководство на Министерството на здравеопазването - в лицето на министър Стефан Константинов, което е издало разрешение за дейност преди откриването на „Софиямед", Атанасова се фокусира върху чудесните условия, които новата болница предоставя

Eдин своеобразен „нов стандарт в здравеопазването", роден в Деня на Европа

„Инвестирани са достатъчно средства в апаратура, което би осигурило комфорт за пациентите и би направило по-приятна работата на самия персонал", казва тя.

Пресцентърът на Министерски съвет пуска официално съобщение за събитието, че в рязането на лентата ще участва и премиерът Бойко Борисов, но появата му се отлага заради футболен мач в Правец, с което и маркетирането на една частна болница от най-високо държавно ниво.

В началото бяха съмненията

На откриването обаче присъства и тогавашният управител на НЗОК д-р Пламен Цеков, който говори за смяна на модела на функциониране на най-източваната каса в държава - здравната, но вяло коментира скандалния факт, че за първата година „Софиямед" получава финансиране от 9 милиона лева, без да е отчела дейност - сумата е прогнозна спрямо трансферите към подобни лечебни заведения.

"Ще прилагаме стриктен контрол над тази болница, за да се уверим, че оказват качествена медицинска помощ и наистина изпълняват бюджета си", обещава Цеков. За управител на „Софиямед" е назначен д-р Михаил Зортев, бивш зам.-министър на здравеопазването от правителството на ГЕРБ, освободен заради несъгласия със Стефан Константинов.

Първият скандал е още преди откриването на болницата с 550 легла, ДКЦ, спешно отделение и персонал от 495 души - в аванс е издадено разрешение за дейност от Министерството на здравеопазването. Първоначално НЗОК отпуска 3 милиона лева за „Софиямед", но на следващо заседание за разпределяне на бюджета сумата е трикратно увеличена.

Това се случва в момент, когато частното здравеопазване бележи бум.

Тогава в София има 9000 болнични легна при реално нужни 6500, бюджетът страда от икономическата криза, редица държавни и общински болници са в кризисно състояние, а за други държавната издръжка се намалява. "В момента прогнозният бюджет на нашата болница е 3-4 пъти по-малък от прогнозният бюджет на съпоставима болница. Така че нашият прогнозен бюджет е недостатъчен", казва Зортев в интервю за специализирния портал zdrave.net.

Интересите на Тиков и семейството му са основно в здравеопазването, но и в строителството (Заводски строежи - ПС, които построиха новата автогара в Пазарджик), транспорта (Тролейбусен транспорт - Пазарджик АД, което управлява линиите заедно с общината), счетоводството и хотелиерството.

Той нашумя покрай предложената приватизация на МБАЛ - Велинград преди три години под формата на публично-частно партньорство. Това се отложи, след като ръководството й въстана срещу бизнесмена, тъй като опитвал да да заблуди обществеността и общинският съвет, за да придобие 51% дял от нея. Тогава Тиков твърдеше, че лечебницата се управлява неефективно, източва се и е пред фалит.

През миналата година Българската агенция за инвестиции отличи „Булфарма" в категорията за завладяване на пазарен дял - общо 58 млн. лв. за нови отделения и апаратура в болниците „Здраве" (Пазарджик), „Пълмед" (Пловдив ) и „Софиямед" - това не е първата награда, която печелят.

Ударна печалба

По закон лечебните заведенията сключват договори с Касата съгласно лимитите им на дейност и получават пари по клинични пътеки. В отчета на "Софиямед" за следващата 2013-та година вноската от НЗОК е 21.3 милиона лева, отново трикратно увеличение.

Начело на дружеството се сменят настоящият зам.-здравен министър Бойко Пенков, Евгений Желев - здравен министър на тройната коалиция, изключен от БСП заедно с Георги Първанов и останалите основатели на АБВ. От 16 април 2014 г. управител е Йордан Пелев. Собствеността се поделя между "Булфарма", притежание на Тиков и синовете му, и МБАЛ „Здраве" ЕООД, капиталът е 5000 лева. През септември м.г. болницата става университетска.

„Софиямед" прави летящ старт и бързо задминава утвърдени клиники и по печалба, и по известност - сред пациентите попадат известни личности (последно 3-годишният син на Венета Райкова със спукана глава), извършват се уникални операции, включително имплантация на менискус и едноскопска операция на ухо.

Скандалът с пребитото бебе не е единствен

За краткото си съществуване „Софиямед" преживява няколко публични скандала, за да се стигне до шокиращия побой над бебето Никол от акушерката Емилия Ковачева по време на нейно 24-часово дежурство, когато дежурният лекар в родилното отделение е спял, а другата дежурна сестра е обслужвала майките.

Досега болницата е проверява 11 пъти по различни сигнали на пациенти, съобщи bTV. Всички жалби са за неудовлетвореност от качеството на оказаната медицинска помощ, а последната е от март тази година. Установени са нарушения по стандартите „Клинична лаборатория", „Анестезиология и реанимация", „Неврохирургия", „Нервни болести", както и икономически права на пациента.

През октомври миналата година възрастна жена се оплака, че по документи е оперирана, въпреки че не е така, а лекарят, който на хартията е извършил 4-часовата интервенция, е заснет със скрита камера от „Господари на ефира" да я пита дали иска „истинската епикриза".

Предстои да разберем важни подробности за болницата, включително защо е допускано Емилия Ковачева да взема един след друг 12-часови дежурства по трудов и по граждански договор - нормална практика ли е това, кой следи камерите в отделенията и упражнява контрол върху медицинския персонал, и най-вече - коректно ли се управлява лечебницата. Интересен е въпросът как записът от камерите на болницата стига до медиите.

За шест дни ръководството на „Софиямед" представи само три позиции - чрез сайта си.

Първо отказа коментар, а после се разграничи от престъпното поведение на тяхната служителка и настоя, че сигналът в полицията е подаден от тях, а не от болница „Токуда", където бебето Никол постъпва на лечение с влошено състояние, черепна трамва и отоци. Прокуратурата и вътрешният министър Румяна Бъчварова опровергаха изявленията на ръководството.

Неразговорливото поведение на управата на болницата не е в тяхна полза - първо, защото засяга реномето им пряко, второ, защото случилото се там е ужасяващо, и трето, защото тепърва ще трябва да отговарят на неудобните въпроси.

Всъщност, в момента снишаването идеално ги устройства - Емилия Ковачева е новият враг №1 и всички камъни се мятат по нея.

Цялата лавина от коментари се върти около садистичната акушерка, нейното наказание и нейното психическо състояние, но се пропуска по-важният въпрос - нямаме ли системна грешка.

Oще: бебе никол  бизнес със здраве  емилия ковачева  здравеопазване  мбал здраве  михаил тиков  нзок  пазарджик  пребито новородено  пробой над новородено  софиямед  умбал софиямед  фармацевтика  частни болници 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.03.2014, 18:38

1 Al Kl | 28.04.201511:23

Има лекари, които трябва да получават добри пари за лекуването, но има и такива, които трябва да плащат на пациентите, а има и такива, на който трябва да им се плаща за да не лекуват.
   

оценка

+3 -0