Оказва се обаче, че осиновяването е непрестижно, обвито в тайни и претенции. И че генетичното възпроизводство в България е много по-желано и престижно от... родителството | webcafe.bg
Webcafe

Не си родила? Развалена стока си...

Виктория Миланова
27.09.2010, 19:09 (обновена 30.03.2012, 15:50)
Дете сираче

Снимка: © Getty Images

По официална статистика в България има 250 хиляди двойки с репродуктивни проблеми. Изоставените в домове деца са между 30 и 40 хиляди.

По официална статистика в България има 250 хиляди двойки с репродуктивни проблеми. Изоставените в домове деца са между 30 и 40 хиляди.

Две събития накараха наскоро Интернет да кипне. Първо се появи информация с източник Български хелзински комитет: през последните 10 години в домовете за сирачета са починали 238 деца.

Второто събитие всъщност е от две отделни подточки, но е едно - в телевизионния праймтайм отново се появиха шоупрограми, в които български звезди пеят фалшиво, танцуват несръчно и се опитват да разплачат зрителите и да ги доведат до състояние, в което да пуснат SMS.

Не вярвам в конспирации, но ми се стори, че удобното съвпадение във времето на двете събития като че ли е в услуга на продуцентите. Пък и сценаристите не се посвениха да поставят тези факти с починалите деца в устата на водещите за по-голям ефект.

А в Интернет се появиха възмутени коментари от името на "майка на две деца" и "баща на 3-годишна дъщеря", които бяха насочили целия си гняв към държавата, която не гледала добре изоставените бебета.

Цинично, позволих си да отбележа аз под тези коментари. Не сравнявайте съдбата на зарязаните хлапета с тази на вашите, които растат в семейства. Онези дори биологичните им родители не ги искат...

В същото време тече и трето събитие - предстои приемането на поправките в Закона за здравето, които ще позволят сурогатното майчинство. Вносителката му, депутатката от "Атака" Калина Крумова, вече показа красивото си лице и тяло в една от гореспоменатите телевизионни щоупрограми, този път борейки се за център за стволови клетки. Каква активност и висока медицинска култура у тази крехка на възраст, вид и интелект дама!

И като омеших всички тези факти и си ги прекарах през мозъчните клетки, реших да не бързам да се впускам в нито една от описаните до тук емоционални бури. Защото си припомних две цифри и ги сложих една до друга.

Статистиката

По официална статистика в България има 250 хиляди двойки с репродуктивни проблеми. Изоставените в домове деца са между 30 и 40 хиляди.

Ако 1/6 от бездетните семейства кандисат да вземат по едно сираче, вместо да надлъгват природата, ще закрием завинаги подобни изкуствено приповдигнати и пълни с жал по принцип предавания, в които разни звезди ще си вдигат рейтинга и ще си лъскат имиджа.

Този четвърт милион жени, които не могат да забременеят, са готови на всичко, за да надлъжат природата. Готови са да вземат полелугално чужда яйцеклетка, дори когато са спрели да овулират. Подлагат се на скъпо струващи процедури ин витро, за които взимат заеми от банките, защото не могат да си ги позволят (държавата заплаща до три опита за ин витро - бел.р.).

Съгласни са да платят на чужда жена сума, за която най-вероятно ще се наложи да си продадат апартамента, ако нямат матка. Изобщо не се замислят да заченат и да износят дете на 50, та и на 60 години. Но не осиновяват. Само в краен случай.

В същото време не ми е съвсем ясно защо едното тв шоу се опитва да събере пари от нас. За да ги даде на родителите, които са създали деца преди да си направят сметка как да ги гледат? Или да плати на някого, за да прибере непожеланите бебета у дома си?

Не ми се струва редно деца да остават нито в семейства, които се интересуват повече от кефа от правенето им, нито в такива, които ще ги вземат заради парите. Родителството е съзнателен безвъзмезден акт. И когато става въпрос за раждане, а още повече когато става въпрос за осиновяване.

Възпроизводство и родителство

Оказва се обаче, че осиновяването е непрестижно, обвито в тайни и претенции. И че генетичното възпроизводство в България е много по-желано и престижно от... родителството.

Да, от родителството, защото за да станеш родител най-малкото усилие, което трябва да положиш, е да заченеш, износиш и родиш плода. От тук нататък започва истинската мисия. Родителството е най-неблагодарната работа на света.

То е и гордост, и радост, но е много повече безсънни нощи, грижи, и ежедневно умиране от притеснение, че на детето може да му се случи нещо. Непрестанно самоизмъчване достатъчно добра майка ли съм и достатъчно добър баща ли съм. Дадох ли всичко, можеше ли да се справя по-добре.

Пред този дългогодишен психически самотормоз родилните мъки са като разходка в парка. И в същото време тази неспирна агония не трябва по нищо да ти личи, за да не натоварваш и обременяваш отрочетата си.

Аз какво изтърпях, за да те родя!

Какво обаче се случва в душата на жена, посветила от 10 до 20 години от живота си и всички семейни спестявания, за да зачене? Нейният смисъл се върти около сливането на една яйцеклетка с един сперматозоид. И гордостта да й престоят слети 9 месеца в корема. И след това вероятно затрупване на роденото дете с ужасната отговорност и манипулирането му с изречението: "Аз какво изтърпях, за да те родя!"

Но гените са увековечени. Голямата цел е постигната. Ако наистина родителството - с жилото и меда, така както го описах по-горе - беше истинската цел, то тогава парите, пръснати за ин витро и сурогатно майчинство, щяха да стигнат за отглеждането и образованието на поне две сирачета...

Бездетната жена не е жена?

Разбирам ги тези жени, макар в момента да ги критикувам. България е патриархална страна. Според официалната статистика причините тези 250 000 двойки да са бездетни са по-често у мъжа. Но мога да си представя как свекървите гледат бездетните си снахи и как мъжете им ги обвиняват, че ги оставят без поколение.

У нас жена, която не е раждала, все още се смята за нереализирана житейски. Изобщо не искам да влизам в полемика за онези дами, които съзнателно избират за останат бездетни, защото усещам вече как читателите се навеждат за камъни. Всички сме гледали филма "Стадото" на Йълмъз Гюней, а ние сме съвсем леко по-урбанизирани и цивилизовани от онова общество там, щом още генетичното възпроизводство ни е по-важно от родителството.

И това генетично възпроизводство се вменява като единствен смисъл на женския живот.

Непрестижното осиновяване

Към осиновяване се пристъпва само на прага на отчаянието, когато се изчерпат всички медицински средства да се надлъже природата. И тогава се търси бяло русо бебе на три месеца, което по възможност да прилича на осиновителите си. А най-добре да излъжем и всички наоколо, че детето си е биологически наше.

Простете, но при така описаната ситуация, при наличието на 250 000 семейства, които се кълнат, че искат деца, и в същото време на максимум 40 000 изоставени хлапета по домовете, аз започвам да подозирам обществено лицемерие.

Което помага всячески на бизнеса с ин витро, но не си мръдва пръста да направи престижно осиновяването.

Ако се приемат поправките, които ще позволят сурогатното майчинство, аз мога да си представя вече следната ситуация. Бедна жена с ниска сексуална култура забременява за първи път на малолетна възраст. До двайсет е натръшкала няколко деца. Няма образование, няма професия. Живее от помощи и детски надбавки. Но в един момент остава сама и не може повече да се справя. Настанява децата в дом. Продължава да няма пари.

Сравнително заможна бездетна жена й дава 10 или 20 хиляди евро, за да износи детето й. Но не иска да даде същите тези пари, за да осинови изоставените й деца. Майката, зарязала отрочетата си в дом, ще се навие моментално на тази транзакция, защото няма особено много възможности да изкара такава сума накуп.

Другият й вариант е да продаде следващото си бебе. Така имаме три нещастни изоставени хлапета, една безхаберна майка, която си остава безхаберна, и една, която е успяла най-накрая генетически да се възпроизведе.

Как станахме по-добри и по-отговорни след всички тези случки? Как си увеличихме гражданската култура? Да позволиш сурогатното майчинство в България е все едно да узакониш търговията с органи в Пакистан.

Държавата е лош родител навсякъде по света, не само у нас

Не можем да искаме от домовете да гледат децата като в семейства. И който не е готов да осинови изоставено детенце, дори и циганче или мулатче, дори с увреждане, дори и на 5-6 години, хич да не ми се възмущава по принцип.

Преди да се гневиш или да плачеш пред поредното позьорско шоу пред телевизора - запитай се дали би прибрал изоставено дете с увреждания у дома.

Жени, не ви ли се иска поне малко да приличате на Анджелина Джоли, вместо да прекарвате половината си съзнателен живот по болници за оплождане? Похарчете парите си по-разумно, вместо да ги давате на процъфтяващите ин витро клиники.

Направете нещо добро за душите си, не за гените си. И ме отървете от фалшивия патос на Ани Салич, защото и без това шербетът на турските сериали ми е в повече.

Oще: възпроизводство  гени  осиновяване  родители  сурогатни майки  тагове 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.01.2013, 17:23

74 Изабела Христова | 12.01.201317:25

Неточни данни. Децата в домовете не са 30-40хил., а близо 7000. Става въпрос за изключително преувеличение...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2012, 10:13

73 Nikitta | 31.10.201222:47

Не знам какво чудовище трябва да си, за да наречеш жените с репродуктивни проблеми "развалена стока"....

По-гнусен пасквил не съм чела...Отврат!!!!!При това, написан от жена....

Едно е да напишеш провокативен материал, с който да предизвикаш дискусия и стотици коментари под него, но съвсем друго е да се изгавриш по този злобен и жесток начин с хора, които и без това страдат от факта, че не могат да си имат свои дечица.

Защо й се дава трибуна на тази женица да съди хора, които се борят с всички средства, за да изпитат щастието да си имат собствно дете?! И откога постиженията на съвременната медицина са "опити за надхитряне на природата"?

Не мисля да продължавам, защото мнението ми се припокрива с това на повечето хора, които са коментирали тази статия. Пиша просто, за да се препброя като +1 към всички, които са възмутени и потресени от публикуването на подобни боклуци!!! Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 15:40

72 detencetooo | 24.08.201115:57

Донякъде е права за общественото лицемерие и медиите, които само приказват глупости - призовават ни едва ли не да си вземем кученца...А става дума за дечица, които не са имали късмета да се родят от нормална майка и баща... Тъжен
Но наистина не съм съгласна да се бъркаш на хората с такива проблеми - само те си знаят какво им е! Адски отвратително е да им правиш сметка на парите на тези хора! Ти коя си че да ги съдиш? Ти колко дечица осинови? Или само си приказваме, за да си раздвижим устата?
Колкото до осиновяването - отново всеки сам решава. Който иска дете ще намери начин да отгледа! Не смятам че има нещо срамно в това да дадеш любовта си на едно човече, макар и не носено в теб 9 месеца!
Предполагам че има значение - мое или чуждо, но все пак - да си родител би трябвало да е гордост на всяко семейство без значение дали са намесени гени или просто човечност!
Споредд мен така наречената авторка е млада, бездетна и най-вероятно няма намерение да има дете, за да не си развали анорексичната фигура. Чуждо дете да вземе - абсурд!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.04.2011, 13:15

71 Чарли Шийн | 08.07.201122:39

браво за статията
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.01.2011, 00:11

70 Antonina Tatarova | 11.01.201100:36

Webcafe, на видно място сте публикували правила, цитирам:
"Редакцията не публикува материали, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи."
Да кажа, че статията е обидна е малко, ужасяваща е. Авторката може да си публикува простотии в блога, нейна си работа, но искам да попитам вие как можахте да я допуснете за автор?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 20:38

69 Iren Loukanova | 05.01.201121:32

ауууууууууууууууу,лошото настроение датира от месеци,защо не напишеш нещо за себе си
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.10.2010, 16:09

68 zayo | 02.12.201015:26

Това вече е втора отвратителна статия, която чета на тази авторка. И пак казвам- ако искаш да се правиш на интересна, си плещи глупостите в близък кръг приятели ( ако имаш такива ), а не да си въобразяваш "аз колко съм велика, как само разбунвам духовете".
Не, моето момиче. Ти си повече от жалка. И ако дотук всички ти пожелаваха да не ти се случи- аз пък ти пожелавам да ти се случи всичко, за което пишеш. И след това искам пак да чета статии от теб. Животът е много интересно нещо, повярвай ми. Предстоят ти както хубави, така и лоши неща. Чудя се дали тогава ще искаш да надхитриш майката-природа.

Аз искам да те питам 2 неща: 1. Ти имаш ли репродуктивни проблеми? 2. Ти осиновила ли си дете и ако не- кога смяташ да го направиш?

Аз лично ти предлагам, ако нямаш проблеми- да се откажеш от този "култ към генетиката" и изобщо да не се пънеш, ами направо да си осиновиш дете.
Звучи ми справедливо. А и е най-логично, следвайки твоята мисъл..

А и е забавно как май не посмяваш да отговориш на въпросите, зададени към теб. Или изс*а ла*ното и се скри. Но това е типично. Смешна дребна душица.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2010, 14:14

67 kriz | 01.12.201010:25

И отново, както във всички сексистки статии в webcafe напоследък цялата тежест/ вина е прехвърлена върху жените. В статия, написана от жена. Много грозно. Много жени имат желание да осиновят и отгледат дете. За една жена със силен майчински инстинкт и невъможност да забременее, е в много в много голяма степен приемливо да отгледа дете дете, което не е родила. Инстинктът и я кара да направи това. В много случаи обаче, съпротивата идва от мъжа и желанието му да 'продължи гените си' и други подобни пещерни стереотипи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2010, 16:17

66 lk | 15.11.201011:32

"Според мен е необходима наказателна отговорност на жени,които пълнят домовете с деца." - За жени, - а за мъже??? Какво значи баща НЕИЗВЕСТЕН? За кого е неизвестен? Как може да се злоупотребява (често се случва) с малолетни и незрели жени (независимо от възрастта) а да виним само майките? Или, понеже държавата не може да си позволи издирването на "неизвестния" баща или ДНК тест, то поне може да осакатява съдбата на хиляди деца по домовете. Тези домове са възникнали като домове за сираци, а сега какво са - приюти за бедни и неграмотни деца, поради нежелание (или невъзможност) на родителите им (и двамата) да се грижат за тях. Докато има хора, които злоупотребяват с други живи хора, ще има не само изоставени деца по домовете, но и много, много проблеми. Знаете ли къде отиват да нощуват част от онези момичета по магистралите - в домовете за изоставени деца. Едни ги употребяват, други ги осмиват, трети ги осъждат или съжаляват! Е как от един употребяван, осъждан или презрян човек да стане социално адаптиранана личност? Така че, моля ви, не осъждайте и не презирайте децата от детските домове!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 15:15

65 Diyana | 15.11.201010:57

Заете ли какво ще стане ако бездетните двойки си осиновят по едно сираче
както предлага авторката на статията.?
Нещастните сирачета ще си имат освен биологични родители, които не са ги искали и са ги изоставили но и ще се сдобият с осиновители, които са ги взели само защото не са могли да имат свои собствени деца т.е. не са ги взели заради самите тях а защото са нямали избор.И ако това е най доброто за тях .....
   

оценка

+0 -0