100 метра отстояние, но на километри от решението | webcafe.bg
Webcafe

100 метра отстояние, но на километри от решението

Аржентинасо
28.08.2012, 08:36 (обновена 29.08.2012, 08:47)
Стедентски град

Студентски град е построен с труда на студенти и с парите на цялото общество, следователно той принадлежи на студентите и на цялото общество. Само трябва да си го вземем. Не с протести (това вече го пробвахме), а просто да поемем отговорност.

Миналата седмица депутатите забраниха дискотеки на 100 м от общежитията в Студентски град.

Това "решение" на проблема е хем смешно, хем жалко, а пък и нагло. Смешно е, защото за всички, които са стъпвали в Студентски град прeз последните години, е ясно, че тази мярка няма да проработи, най малкото защото досегашните закони не са проработили що се отнася до кампуса. Повечето заведения се помещават в незаконни сгради, а за спазване на норми за шум, чистота и т.н. и дума не може да става.

Жалко е, защото показва наглед безпомощността на държавата, която се активизира на тема Студентски град само след смъртни случаи. Така беше след смъртта на Стоян Балтов, така е и сега. Още по-жалко е, че от тази мнима активизация на (без)отговорните институции не следва абсолютно нищо, което да повлиява на бившия кампус.

Нагло е, защото за пореден път ни хвърлят прах в очите. Вместо да се решат истинските проблеми, вместо да се постави общественият интерес над частния (в т.ч. на собствениците и държателите на заведения, строителната мафия, наркобизнеса и т.н.), се пуска един "фойерверк", едно радикално уж решение, което ще разбуни духовете, но и ще симулира готовността на управляващите да наложат строги мерки. Само че с едни 100 метра разстояние не се решава нищо.

Ако дори към днешна дата се приложат вече отдавна разхлабените закони на страната ни спрямо частния бизнес в Студентски град, проблемите (и то не само със заведенията!) ще се решат за часове. Но, както много добре знаем, правителството никога не би направило подобно нещо. И не само това правителство. През последните 20, че и повече, години няма правителство, което да не е замесено под една или друга форма в далаверите в Студентски град. Тези правителства не отстояват обществения интерес, това е повече от очевидно.

По-важният въпрос е не е ли време ние, потърпевшите от провежданата политика, да вземем да започнем да мислим как да оправим нещата. Нямам предвид да създаваме партии, а нещо много по-непосредствено - да вземем това, което си е наше.

Студентски град е построен с труда на студенти и с парите на цялото общество, следователно той принадлежи на студентите и на цялото общество. Само трябва да си го вземем.

Не с протести (това вече го пробвахме), а просто да поемем отговорност. Ние трябва да решаваме къде, колко и дали ще има дискотеки, паркове, читални. Но, за да стане това, трябва да направим първата малка стъпка, а именно - да се опитаме да създадем нещо истинско, което да обичаме и за което да се грижим.

Трябва да започнем да си възвръщаме пространството, започвайки от най-непосредственото: градинката пред блока, неизползваемата читалня, изоставената библиотека и толкова много други неща! Защото всичко това е наше, само трябва да се протегнем и да го сграбчим. Ние сме алтернативата за софийския Лас Вегас, ние сме алтернативата на собствената си незаинтересованост. За да бъде Студентски град на студентите, трябва първо да си го поискаме и второ - да сме  готови да го браним и да се грижим за него, а ако трябва - и да го построим наново.

Нека не чакаме друг да отстоява интереса ни, защото няма кой. Нека ние бъдем решението.

Oще: студенти  студентски град 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

9 Thea Atanasova | 31.08.201207:53

Браво на автора!!! Точно това е начина. Да не бъдем част от проблема, а част от решението.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

8 fALLEN | 28.08.201220:10

100 метра до общежитията си е жива ебавка и подигравка. Усмивка Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

7 fALLEN | 28.08.201219:43

tukа съм съглас с бойчо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

6 Boicho Boichev | 28.08.201215:33

какъв ти е на тебе зора да ограничават бройката на студентите?Всичкото й малко на България само студентите й излишни.по брой студенти отнесено към броя на населението сме последни в Европейския съюз-още да намалели!И какви по-точно са ти оплакванията от младежите-според тебе ти и твоето поколение сте по -добри ли?Младежите ни са прекрасни,престанете да ги ругаете и да ги гоните от собствената им единствена Родина!повеченто знаят по два чужди езика, работят, учат.имало и боклуци тук таме-къде няма и кога е нямало2от твоето поколение всички бели ангелчета с крилца, айде моля ти ес, да не се познаваме.малкото млади хора, които остават в България имат нужда от добра дума, от малко кураж, че тука не е най-лошото място на земята, че и тука може да се работи и да се развива човек.
България е с население колкото един град-6-7 милиона.същевременно този град има две големи морски пристанища, ядрена централа, планини ,гори, територия 110000 квадратни километра!И ще ви убеждават, че тука нищо не става, та да останат само боклуците с фалшивите дипломи имутрите, да не би да имат конкуренция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2011, 10:53

5 Stoyo Tinkov | 28.08.201212:31

А какъв е варианта, да ограничат пак до минимум бройката на приетите студенти, и така както едно време, да влизат само тези, които знаят, които са положили усилия и са се преборили с конкуренцията, тези които със сигурност няма да са като тези, които сега влизат каквото си поискат, както си поискат, от кол и от въже, само и само защото знаят, че в студентски град става голям купон и после започват пребитите, убитите, изнасилените и т.н. Сега отпускането на тези свободни места, лесен прием, тази издръжка от държавата на всички студенти, води до това !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 28.08.201211:04

Много щастлив Браво, Бойчо, особено за втория коментар! Не съм чела още статията, Но сега ще го направя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

3 Boicho Boichev | 28.08.201209:22

Не само Студентски град-цялата България е ваша и чака да я вземете и да се погрижите за нея.не се оставяйте да мачкат самочувствието ви, че сте били такива и онакива, че от вас нищо не зависи.иска им се в това да вярвате.Или че тука нищо не е възможно да се направи, и бягайте в чужбина и остевет Балгария на мутрите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

2 Boicho Boichev | 28.08.201209:15

ами хайде момчета и момичета, размърдайте се, правете нещо!ние, вашите бащи и майки ще ви подкрепяме от сърце и душа, с каквото можем.но не можем да свършим нищо вместо вас.и не им се плашете много-срещу вас са една шепа мижитурки, които са нагли когато нямат организирана сила насреща си, но бързо бързо си подвиват опашките когато усетят,че имат насреща си сериозни и организирани хора.не можело?през 1990 година,когато аз бях студент, видях с очите си ,че можем да сваляме правителства, с нас да се съобразяват, трепереха от нас при това върли комунисти и милиционери и тоталитарни апаратчици, пред които сегашните властници са като болонка сравнена с вълкодав.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 28.08.201209:08

"...забраниха дискотеки на 100 м от общежитията в Студентски град..."

Това ако е вярно, силно го одобрявам смешник
Който не може да си долази 100 метра пиян на мотика до вкъщи, изобщо да не ми се гласи да става студент!
100 метра с препядствия muhihihihi
   

оценка

+2 -0