Олимпийският комплекс в Атина от 2004-а тъне в бурени | webcafe.bg
Webcafe

Струваше ли си?

Webcafe.bg, по olympics.time.com
11.07.2012, 13:33 (обновена 16.07.2012, 09:16)
Олимпийски комплекс

Олимпийският комплекс от 2004-а тъне в бурени

Гръцкият олимпийски комплекс в Атина се очакваше да процъфтява дълго след края на летните олимпийски игри през 2004 г. Изградено специално за тези игри върху част от старото летище на града, съоръжението приютяваше състезанията по кану и слалом, както и зали и игрища за хокей на трева, бейзбол, софтбол, баскетбол и фехтовка.

Имаше големи планове част от комплекса да се превърне в най-големия градски парк в Европа, но това така и не се случи - основно заради бюрокрацията, която възпрепятства повечето проекти в Гърция. 

Сега комплексът е почти изоставен, насред гигантски бурени 

Минаха осем години откакто Гърция, родното място на олимпийските игри, стана домакин на олимпиада. Но когато страната се бори с дестабилизиращите ефекти на европейската икономическа криза, много гърци вече гледат към тези игри по-скоро със съжаление, от колкото с гордост.

"Някога се чувствахме добре, защото бяхме център на света и имахме шанса да покажем най-доброто в страната си," споделя гимнастикът Христос Либановнос от гръцката гимнестическа федерация, която използва бившия олимпийски комплекс за тренировки.

"Но на каква цена? Платихме твърде много - милиарди евро, а сега сме фалирали и всичко става по-зле с всеки изминал ден. Трудно е да не видиш връзка и е не по-малко трудно да не си мислиш, че може би не си е заслужавало".

Либановнос се занимава с подготовката на млади гимнастици - включително такива от други страни - в някогашния олимпийски комплекс, но сградата е толкова неподдържана, че нормалните тренировки се оказват затруднителни. "Срамуваме се да ги водим там - навсякъде има прах, липсват климатици, а кошчетата преливат, защото няма почистващ персонал," коментира той. 

Домакинството на олимпиадата със сигурност не е единствената причина за финансовия хаос

Гърция има дълга история на систематични проблеми с производителността на труда, задлъжнялостта на обществения сектор и корупцията. Но погледнато в ретроспектива, игрите в Атина сега изглеждат като един от върховете на съвременна Гърция. Те се случиха в момент, когато еврото, което Гърция бе приела няколко години по-рано, осигури на страната забележително богатство за кратък период от време. Тогава финансовата нестабилност на Гърция, че и на Европа, изглеждаше нещо невъобразимо.

И все пак, олимпийските игри през 2004-а бяха нещо като микрокосмос на гръцкия икономически провал: недобре пресметнати бюджети, слабо планиране, лошо финансово управление и т.н... Игрите струваха на Гърция 9 милиарда евро, поне двойно повече от първоначално планираните от правителството суми - и това не включва средствата, които бяха похарчени в опит да се поддържат рядко използваните олимпийски съоръжения през последните осем години.

Гърция бе принудена - предимно от САЩ и Великобритания - да похарчи към милиард евро само за мерки за сигурност, поради опасения от терористични актове, а в месеците преди церемонията по откриването, Атина се наложи да претупа графиците по строителството, за да завърши проектите навреме. 

Прекомерното харчене и олимпийският ефект 

"Ако погледнем грешките, които бяха направени в подготовката за игрите, бихме могли да кажем, че именно подобни стъпки запратиха Гърция в дълговите проблеми, които тя изживява в момента," казва Марк Шпигел, който работи за Федералния резерв във Сан Франциско и е изследвал икономическите ефекти от домакинството на олимпиади, особено в контекста на гръцките бюджетни и инфраструктурни проблеми.

Ендрю Роуз, професор по икономика в Калофорнийския университет в Бъркли и съавтор със Шпигел на изследването "Олимпийският ефект", казва, че въпреки че дълговете на Гърция в момента достигат стотици милиарди долари, игрите със сигурност са спомогнали за фискалните им затруднения. "Подобни събития са почти изцяло разрушителни за развити и отворени икономики като гръцката," констатира той.

В продължение на години, изследванията показват, че домакинството на олимпийски игри често има тежки негативни икономически последици върху градовете-домакини, въпреки временния скок на туризма и глобалния интерес. Конкуренцията между градовете кара правителствата да прекрачват финансовите граници, само и само да спечелят домакинството. Но след като започне строителството, властите твърде често не подготвят бюджетите си както трябва, а когато игрите приключат, много градове остават с инфраструктура, която изведнъж се оказва почти неизползвана.

Не всички са съгласни с тази теза

Някои спорят, че домакинството на олимпиадата осигурява на градовете крайно необходими инфраструктурни проекти. "Заради игрите вече имаме метро, ново летище и нови пътища," твърди Исидорос Кувелос от Гръцкия олимпийски комитет. "Естествено, има и незаети стадиони, разхищаващи много ресурси, но с тях не се изчерпва ефектът от олимпиадата".

Реално и летните олимпийски игри в Лондон няма да бъдат много по-различни, въпреки че коалиционното правителство доякъде оряза бюджетите за олимпиадата като част от опитите си да понижи бюджетния си дефицит. Въпреки това, нов доклад от Оксфордския университет показва, че олимпиадата в Лондон има вероятност да бъде най-надхвърлилата бюджета си от игрите в Атланта през 96-та.

Въпреки че гърците триумфираха преди осем години, сега голяма част от тях напълно игнорира олимпиадата. "Никой не иска да говори за олимпийските игри, въпреки че имаме спортисти в Лондон и атлети, които са способни да спечелят медали," коментира гръцкият спортен радиоводещ и журналист Василис Самбракос.

"Много гърци вярват, че игрите през 2004-та бяха изградени върху една голяма лъжа - лъжата, че имаме парите да платим всички тези луксозни центрове и церемонии. Сега това ни се струва като древногръцки мит".

Oще: гърция  евро  европа  комплекс  криза  олимпиада  строителство  хаос 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 11:22

3 Borislav Borisov | 13.07.201220:34

"Реално и летните олимпийски игри в Лондон няма да бъдат много по-различни, въпреки че коалиционното правителство доякъде оряза бюджетите за олимпиадата като част от опитите си да понижи бюджетния си дефицит."

Какво го мислят. Нали по братския американски пример ще имат прясно напечатани парички. (Всички прилики с бай Тошо са случайни Усмивка )
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

2 Meteora | 13.07.201212:52

Що не споменават, че при разпределението строителството комисионните за политическите партии са стигали до 40% от стойността на съоръжението!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 12.07.201210:58

Проблемът на олимпийските игри е, че в програмата им 90% процента от спортовете нямат особен комерсиален интерес извън самата олимпиада. Отделно е изхвърлянето на държавите. От представата която имам за спорните бази в Англия, не мога да проумея, как и за какво им е необходимо строителството дори и на едно единствено някакво ново съоръжение?! Повече от половината игри могат да се проведат чудесно на който и да е стадион от ВЛ.
   

оценка

+1 -0