Оборудването за шампиони на Теодосий Теодосиев под ключ | webcafe.bg
Webcafe

Оборудване за шампиони под ключ

Цветана Георгиева, Емилия Иванова
01.12.2015, 08:34 (обновена 03.12.2015, 14:12)
теодосий теодосиев

Снимка: © http://www.manoftheyear.bg/2014

Директорът на ПМГ "Никола Обрешков" отне оборудването от школата на бившия си учител - номинирания за "Мъж на годината" и "Учител на годината" Теодосий Теодосиев-Тео. Според запознати, става дума за реваншизъм от страна на директора, който е бил посредствен ученик, но заема висок пост и има претенции към учителя, който преподава в училището

Част от оборудването на школата по физика, водена от учителя на годината Теодосий Теодосиев - Тео, беше изнесена по нареждане на директора на математическата гимназия в Казанлък Красимир Дамянов. Това предизвика моментален отзвук в Казанлък, където се възродиха коментарите за конфликт между директора и учителя.

Уредите са изнесени с бус, като преди това в школата е постъпило уведомление, че ще се прави инвентаризация.

Според Дамянов, цитиран от местни медии, това е регулярен процес, който се прави всяка година с цел учебното оборудване да бъде описано и протоколирано. Сред оборудването има такова, собственост на ПМГ, а не на Теодосиев, твърди директорът на гимназията, както и личните дарения на учителя не са иззети.

„Това са неща, които щял живот съм събирал, над 40 години, които не са по бюджета на гимназията", обясни легендарният учител пред Webcafe.bg. Става дума за експериментално оборудване, което се използва за специализирана подготовка и лабораторни опити от учениците за международни олимпиади и състезания.

Школата на Теодосий Теодосиев е известна с това, че от 40 години „произвежда" златните медалисти на България в областта на физиката. Кадри на школата са и децата от националния ни отбор по физика, с който страната ни участва в международните олимпиади.

„И с по-големи проблеми сме се срещали. За щастие, имаме дарители, които ни помагат, така че не искам да драматизирам", допълни Теодосиев.

Физикът не е изненадан от случилото се, но е против факта, че учебното оборудване е заключено в ремонтиращата се сграда на ПМГ "Никола Обрешков", където няма ток и отопление, влиза се със специално разрешение в инвентарните помещения, а и предстои зимен сезон. Не се знае кога ще приключат строителните дейности.

Директорът на Красимир Дамянов обвинява "учителя на годината" и носител на орден "Св. Св. Кирил и Методий" I степен Теодосий Теодосиев, че намиращите се в школата му по физика уреди не били използвани по предназначение. Освен това, така другите учители по физика нямали възможност да ги използват.

"Мисля, че е най-добре, да речем, кабинет по информатика, където има оборудване, по химия, където има оборудване и материали, по биология, където също има голямо оборудване и материали. Никой не си ги държи нещата в някаква сграда, която му е отстъпена, за да я ползва", каза той, цитиран от Дарик.

От един ключ под друг

Часове по-късно, след като в защита на Теодосиев се появи подписка от страна на родителите, Дамянов е разпоредил преместване на оборудването в сградата на казанлъшкия механотехникум, където се помещава ПМГ от тази учебна година, поради ремонта на нейната сграда.

През лятото част от ПМГ рухна и пострадаха складови помещения с учебен инвентар.

"Нещата пак са под ключ. Иска се специално разрешение, за да се ползват. А един от тези уреди тежи по 20 килограма. Директорът реагира много бързо, което доказва, че медиите имат голяма сила", коментира Теодосий Теодосиев, според когото следващите му уроци с учениците в школата ще бъдат затруднени поради липсата на оборудване.

Учителят допълва, че не иска случаят да се превръща в сензация, но не и обучителната техника да бъде изоставена да се разруши с годините. „От 25 години нямаме кабинет по физика и изведнъж тези неща станаха много ценни. Те струват дълги години от живота ми и ще е много жалко, ако изчезнат", изтъква Тео.

Изпълнителният директор на фондация „Тео" Светлана Кирилова смята, че от преместването на инвентара ще загубят децата.

"За мен няма никаква логика техниката от една добре обзаведена лаборатория, в която могат да се извършват експериментални задачи по физика, да се премества в сградата на математическата гимназия, която в момента е необитаема. Техниката, която е събирана с години, използвана по най-добрия начин досега, просто ще бъде заключена" - поясни тя.

Защо?

По думите на възпитаници и колеги на Тео, директорът на математическата гимназия е бивш негов ученик, който е бил на посредствено ниво и е изпитвал затруднения. Това е породило у него реваншизъм по отношение на учителя му.
Другата версия е, че целта е Теодосиев да бъде принудително пенсиониран. „Нямам нищо против да си почивам повече, защото цял живот съм работил много - и събота, и неделя. Ако на директора му ставам излишен, има къде на работя. Ако някой загуби, това ще бъдат децата", коментира физикът.

Засега родителите са твърдо на страната на успешния преподавател, който изказа благодарност към даренията от цялата страна за неговата школа. Той се пошегува, че не само подготвя и възпитава децата, но и спасява за момента държавата от изплащането на още една пенсия.

„Искам до гроб да работя и да не взимам нито една стотинка от държавата", добави той за своето бъдеще.

Може обаче да се получи така, че новият Национален център по природни науки, за който правителството отпусна пари, в крайна сметка да заработи, без вдъхновителя си. На всички тези теории на вероятностите Тео гледа с усмивка, но и с едно наум, защото все пак става дума за чиновнически подход към науката.

Oще: директор красимир дамянов  казанлък  пмг никола обрешков  реваншизъм  теодосий теодосиев  теодосий теодосиев-тео  учител на годината  учител по физика 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2015, 02:37

45 Kleptoman | 04.12.201503:22

Монетата винаги има 2 страни!Редно е да се потърси за коментар и другата страна.Доста често срещано явление е такива титулувани хора, да се вземат за много повече от останалите и да си мислят ,че без тях нещата не могат да се случват.
Относно начина му на преподаване ...Ами супер,че подготвя шампиони ,стига да не са за сметка на останалите ученици!
Тоест ако преподава на университетско ниво и оценява после на такова ...е напълно нормално масово учениците да имат слаб успех.
Мисля ,че в училище трябва да се придържат към учебния план ,а по-високото ниво да се преподава в СИП или ЗИП към този предмет.Все пак там ще се записват учениците,които са силни в тази област и на които им е интересна тази дисциплина.
Повечето преподаватели трябва да помислят и над това,че техният предмет не е единствен!Както и това,че учениците не могат да бъдат добри по всичко или да харесват всичко.
В училище трябва да се даде една база от знания ,над която да се гради във висшите учебни заведения.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

44 dedo adji | 03.12.201511:38

Драконе, да го оставим Стависки. Нечувчната кръвнина не съживи момчето и не излекува момичето. За Калоянчев не бях чувал, навярно ме е нямало в България по него време, а и него вече го няма. Както и да е, тези случаи нямат връзка с нашия.
За обективността си абсолютно прав. Точно в името на тая обективност, ако си обърнал внимание, не обвинявам и на защитавам. Само задавам уточняващи въпроси, на които никой не ебава да отговори.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

43 Дракон с кисело зеле | 03.12.201510:42

Знам каква беше кампанията срещу Стависки. А каква беше кампанията срещу Георги Калоянчев, който също беше осъден условно за убийство на пътя? И защо беше заметено под килима това, че Стависки плати безпрецедентна за нашите стандарти кръвнина, или това, че Горсови в един момент го възприеха като лична банкова сметка, за да профукват десетки хиляди левове на комар или да си купят нова кола, или това, че Стависки плати разноските на Горсови по дело срещу застрахователната му компания, което те загубиха?

А обвинения срещу Теодосиев пред съда нямаше, ако за това говориш. Имаше подписка в Интернет, заради която журналята гракнаха против "клетите майки", вместо да проверят причините за нея. Точно както сега вместо да проверят дали директорът е бил прав в действията си, обясняват, че си отмъщавал за оценки, писани преди десетилетия.

Обективност няма, а е необходима. Журналист на място би проверил как са оценките по физика на учениците на Теодосиев, когато стана скандалът около подписката, или изобщо не би се занимавал с този скандал. Би проверил какъв материал преподава въпросният и би се консултирал с експерти доколко този материал е подходящ за гимназия, па дори и с природоматематически профил. Би, в крайна сметка, проучил случая, преди да вземе страна по него.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

42 dedo adji | 03.12.201509:54

Драконе, ти какво очакваш от журналисти? Кампанията срещу Стависки беше продължителна, защото е световно известен. И вината му беше неоспоримо доказана. По тая тема има една статия от Оруел, в която пита, дали ако Шекспир беше осъден за убийство трябва да го помилват, за да напише още нещо като "Крал Лир". Другите пътни убийци, които се измъкнаха са световно неизвестни и следователно недостойна плячка за големия журналист. И тях ги предъвкваха и вадеха на показ шашмите и връзките, с които се отърваха, но седмица две и толкоз.
Не твърдя, че Теодосиев е чист като сълза. Постиженията му са неоспорими. А не видях ясно формулирано и доказано обвинение. Май и ти не видя.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

41 dedo adji | 03.12.201509:25

Мако, потвърждаваш тезата ми за не дотам елитните гимназии. Не съм и нямам намерение да проучвам рейтинги, дъщеря ми завърши отдавна, за внука е много рано. Отчиташ ли, че т. нар. елитни гимназии се нароиха в последните 15-20 години, през които 2 млн българи, голяма част от които интелигентни (не включвам в бройката корифея по правопис и празни философски размишления) емигрираха. Е отде толкова много надарени деца, бе? Петокласници сричат, абитуриенти броят до 12, море и мъка и три синджира роби.
Нито обвинявам, нито защитавам Теодосиев. Преди половин година, друга авторка от същата евротолерастка пасмина писа, че майките-орлици го обвиняват в тормоз на отрочетата им. Сега пък, родителите скочили в негова защита. А иди го разбери. Чест и слава за произведените шампиони. Но учителят получава заплата да учи ВСИЧКИ деца. И главното обвинение, според мен, е, че пренебрегвал другите ученици в полза на любимците си състезатели. Което никой не доказва, нито може по някакъв начин да обясни как се постига. Всичко останало са вътрешно колективни ежби, които ги има навсякъде, и нищо чудно при 40 кандидати за едно учителско място.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

40 Дракон с кисело зеле | 03.12.201509:21

Мако, ако наистина не осъзнаваш как стои малоумната ти грешка с "ФФ" (как не я видях по-рано и аз не знам) на фона на опитите ти да ме хванеш за определителния член, нищо не може да ти помогне.
Проверката, в крайна сметка, се прави за секунди.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

39 Дракон с кисело зеле | 03.12.201509:19

Дедо, факт е, че сравнението със Стависки е доста екстремно, обаче си има причини за това. Омразата към фигуриста в момента се дължи горе-долу изцяло на медийната кампания срещу него, не на престъплението, което извърши. За това съдя от факта, че други, по-известни от него в България хора също убиха в катастрофа, но им се размина без медийно разпъване на кръст.
Ами ако вместо да атакуват него, медиите бяха нападнали жертвите му? Ами ако бяха категорично отказали да проучат случая, заради който беше обвинен в убийство, и бяха се впуснали в атаки срещу хората, които го обвиняват, защото прославилият България шампион не може да не е по-чист от сълза?
Именно това се прави по отношение на Теодосий Теодосиев - медиите категорично отказват да проучат случаите, по които го обвиняват в некоректно поведение, и се впускат в атаки срещу хората, които го обвиняват, защото прославилият България учител не може да не е по-чист от сълза. Виж статията горе, в която пише, че директорът е направил каквото е направил, за да отмъсти за слабите оценки, които великият учител му бил писал някога.

Аз от това недоволствам, в крайна сметка. Не мога да правя никакви твърдения по отношение на преподаването на Теодосиев. Не ми е преподавал, не познавам негови ученици, не знам как си върши работата. Единственото, което мога да използвам като отправна точка в това отношение, са неговите думи. Видях обвиненията срещу него от страна на родители и ученици. Искам да знам дали зад тях има някаква истина. Медиите обаче ми отказват това право, а аз имам навика да се вторачвам в това, което крият от мен, и съответно не виждам хубави неща.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

38 Mako | 03.12.201501:40

Честно, колко точно загубен трябва да си, тъй щото дори да не знаеш съкращението на физическия на СУ? Загубен, но пък с претенции.
********************************

Не си споменал точно какви "претенции" имам, освен естествената претенция да заявя мнението си по дискутирания проблем, но явно считаш, че ако един човек, който няма нищо общо физиката, съкращава названието "Физически факултет" с "ФФ", то този човек трябва да се определи като изключително "загубен". Признавам, ако това уникално знание е мерна единица за интелект, то аз съм тотален загубеняк, а ти явно си свръхинтелигентен.
Печелиш по документи, дето се вика Смее се
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

37 deowin | 03.12.201501:11

>специална паралелка "Физика", в която преподават университетски преподаватели от ФФ

Горко им на учениците в тази специална паралелка, щом физика им преподават възпитаници на философския факултет.
Честно, колко точно загубен трябва да си, тъй щото дори да не знаеш съкращението на физическия на СУ? Загубен, но пък с претенции.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

36 Mako | 03.12.201500:49

dedo adji | 03.12.201500:13
Мако пък, ни впечатлява с десетки елитни гимназии. Ами, Мако, щом са десетки, едва ли са дотам елитни, колкото и да се пишем интелигентна нация. В моето ученичество имаше 5-6 елитни гимназии извън София, които ....
***********************

Моите уважения към спомените, но нека видим фактите: в рейтинга на средните училища в България / по резултатите от задължителния ДЗИ по български, един достатъчно точен рейтингов показател/ ПМГ в Казанлък е на 62-ро място.
http://www.danybon.com/obrazovanie/top-100-uchilista-v-bg-matura-bel-12-klas-2015/
Далече пред него са елитни училища като НПМГ, СМГ и още много други. Само за сравнение - доколкото знам, в НПМГ има специална паралелка "Физика", в която преподават университетски преподаватели от ФФ. Идеалното съчетание от мотивирани ученици от цялата страна в комбинация със специализирано обучение от качествени преподаватели. На всичкото отгоре, населението на Казанлък е около 1/3 от това на софийския квартал Люлин. И в тази неголяма провинциална гимназия, в един неголям български град, се получава така, че възпитаници на един учител по физика обират огромната част от наградите не само на местните олимпиади, но са спечелили и повечето ни СВЕТОВНИ титли от международните състезания. С това ТТ слага в малкия си джоб целокупната сума на ВСИЧКИ останали български училища в област "физика"! Във всяка нормална страна биха вдигнали паметник на такъв невероятен даскал. У нас също има хора, които ръкопляскат. Но изпълзяват от дупките и смърдящи на кисело зеле и настроение плужеци, които дават мило и драго, за да омаловажат постиженията, белким се затрие школата на този доказан специалист. Това е темата на спора. Нарича се "спор с плужеци".
   

оценка

+1 -0