Най-добре вотът да е явен | webcafe.bg
Webcafe

Най-добре вотът да е явен

Екип Webcafe.bg
29.05.2012, 14:54 (обновена 01.06.2012, 11:28)
гласуване

Снимка: © webcafe.bg

Ще ни опази ли електронното гласуване от купения вот... А защо всъщност гласуването да не е явно?

Помните ли този запис, в който двама души от сливенския елит - бизнесмен и (вече бивш) лидер на БСП, си говорят за ... избори, пари и връзката между двете.

Галин К.: Аз ще осигуря хакването на софтуера, който ще контролира онлайн какво се случва в ОИК. Цък бутона - и излиза и при нас. Това ще го платя. И ще го вземем. И те го имат обаче. И ще стане битка на живот и смърт. Ние трябва да имаме по-добрите хакери.

Мартин Сл.: Предния път не фалшифицираха в ОИК протоколите (кой ли преден път има предвид - при втората изборна победа Йордан Лечков може би - бел.р.). Фалшифицираха ги в СИК. Ние трябва да сложим минимум по трима души в секция, от които един задължително с кола. Туй означава 182 коли.

Галин К.: Искаш да кажеш за ескорт на колата с чувалите, да не ги сменят по пътя...

Записът нямаше да излезе, ако някой не беше преценил - грешно - че ще обърка конците на конгреса на БСП. После тия срамотии бяха покрити с бързината, с която Скопие покри с версия на боксерки тестикулите и пениса на голия Прометей на бароковия си площад. Е, прокуратурата обяви някаква проверка от кумова срама, но бъдете сигурни - нищо няма да излезе.

От тия няколко абзаца изскачат поне три отиграни изборджийски номера - изборите може да се фалшифицират в ОИК, може и в СИК, а може да се сменят и чувалите с бюлетините по пътя. Тоест, става и електронно, става и ръчно - и со малце кютек. Но едно е най-важното - не кой как гласува, а КОЙ БРОИ.

Тръгвайки от тази базова истина, плонжираме в дебата за електронното гласуване. Инициативен комитет с известни хора в него обяви подписка за референдум в полза на онлайн вота.

Един от аргументите, с който тръгват, е срещу купуването на гласове. Но може ли да спре - или поне да бъде ограничено, ако вотът е онлайн?

Единственият начин да "убием" напазарувания с кебапчета, кеш и сплашване вот е високата избирателна активност. Това е оръжието срещу купуването на гласове, тъй като размива дела на купения вот.

Вижте съседна Гърция, където гласуването е задължително - някой да е чул за автобуси с хора, разкарвани като танцуващи мечки, регистрации на хора на места, където не живеят, огромният брой застъпници, организацията да събереш личните карти, да закараш "добитъка" до избирателната секция...

А сега ще разнообразят - в градчето Х пред някое от две-трите интернет клубчета ще има случайни струпвания на хора в деня на избори.

Но не смятаме, че страхът от купуване на гласове дори и онлайн, трябва да ни откаже. След като възможност за електронно гласуване има в Естония, Австрия, Франция, Германия, Португалия, Норвегия, Великобритания, САЩ, Бразилия, няма причина да не проработи и в България. А и за българите в чужбина, които със сигурност искат да гласуват, а хиляди бяха отрязани от това право на последните избори.

Проблемът е, че купуването на гласове и фалшифициране на вот, който става пред очите на всички ни, продължава през всичките тези години и избори. Наказаните едва ли са повече от десетина, но никой не разплита веригата по-нагоре, до поръчителите на покупките.

Всички медии се надпреварват да снимат със скрита камера сделки за ромски гласове, които уреждат, но никоя не е посмяла да покаже натиска на работодатели над хората им да гласуват за определена партия. Преди доста време такъв сигнал имаше за Мини Перник на Христо Ковачки, но всичко остана дотук.

Така че със сигурност ще бъде опорочен и електронният вот - каквато и сериозна защита да бъде предвидена законодателно, включително и с изискване за електронен подпис. Просто защото средата е силно замърсена.

Има обаче един значително по-лесен начин да се спре купуването на гласове. Той е простичък и е чудно как никой не се е сетил - просто гласуването става явно.

Защо се възмущавате? Живеем в демократична страна, където никой, предполагаме, не се страхува да изкаже своите партийни убеждения - и пристрастия. Нали? Не сме Иран, не сме Русия, не сме Северна Корея...

Няма тъмна стаичка, няма застъпници, избори пред очите на всички. Всичко е просто, лесно и ясно, дори няма да има нужда от бюлетини. Отиваш до електронен пулт и просто натискаш бутона срещу избраната партия - като да си купиш напитка от кафе автомат.

Никой не е преследван у нас заради партийните си убеждения, нали? Ще станем прецедент, ако отпадне тайният вот. И защо да е такъв проблем, какво му е тайното на тайния вот в България...

А ако междувременно са въвели електронното гласуване, помнете, че винаги може да измамите тия, дето ви натискат да пуснете гласа си за определена партия. При онлайн вота се взема предвид обикновено последният глас.

Така че приберете стойността на гласа си, ако сте го изтъргували, приберете се вкъщи и гласувайте, както намерите за добре.

Oще: вот  електронно гласуване  запис  избиратели  избори  купуване 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

13 Дракон с кисело зеле | 01.06.201215:52

Bozo Kosmev | 31.05.201212:18
Така е, демокрацията не може да бъде задължителна. Един друг подход е, като не се чувстваш длъжен да участваш, да не очакваш после екстри. Т.е. ако не гласуваш, нямаш и право да се оплакваш, нямаш право на социални помощи и т.н. По този начин правата вървят заедно със задълженията.
_______
А не може ли като не гласувам, да не плащам данъци, `щото тях ги определят хора, които не съм избирал аз??? Хайде стига... Като не съм избирал сервитьорките в кръчмите, нямам ли право на добро обслужване и нямам ли право да недоволствам, като ги видя да ми плюят в супата?

А това, че вотът трябвало да е явен, вече е нема такваз простотийка... Те хората в предните коментари са си го написали, де... На принципно ниво политическите пристрастия на човек твърде често са нещо лично, което човекът иска да запази за себе си - и така трябва. Съвсем отделно е това, което вече се спомена за гласуването в по-малките градове, където ако се разбере, че си гласувал за "грешния", може да си загубиш работата.

И съвсем отделен е проблемът, че докато системата е толкова прогнила, колкото е, никакви козметични поправки няма да я оправят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

12 Mile Manolov | 01.06.201204:12

сь пък предлагам да се въведе данък за тия дето гласуват. така или иначе избират идиоти muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 08:41

11 Dom Levski | 31.05.201212:44

Време е да се гласува с смс. Така няма да се харчат пари от бюджета за комисии, работници, за печат на реклама, бюлетини. Дори обратно, ще влезе най-малко 1мил ДДС в хазната.
Също ще се развие икономиката в сектора услуги 'купуване и продаване на гласове' като основен поминък на населението.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

10 Bozo Kosmev | 31.05.201212:18

Така е, демокрацията не може да бъде задължителна. Един друг подход е, като не се чувстваш длъжен да участваш, да не очакваш после екстри. Т.е. ако не гласуваш, нямаш и право да се оплакваш, нямаш право на социални помощи и т.н. По този начин правата вървят заедно със задълженията.
Имайки предвид, че социалните помощи до голяма степен отиват при мацинствата и старите хора, това естествено ще доведе до тотален превес на тия социални групи в разбивките за избирателна активност.
Проблема според мен е в правото на всички да гласуват. Т.е. всеки има право да решава, без значение дали си изпълнява задълженията. Оригиналната форма на демокрация е позволявала да гласуват само хората, които са покривали някакъв имуществен стандарт. При нас решават хората, които после цоцат средствата. Което води до популизъм. Без да си натрапвам мнението, според мен, ако някой е на социални помощи, няма причина да решава за тези, които го издържат - очевидно не е компетентен да си реши собствените проблеми, така че няма какво да решава за другите. В момента демокрацията като цяло в света се е превърнала в управление на просяците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

9 skd911 | 31.05.201209:18

@Bobby_gBG


Демокрацията не може да бъде нито задължителна, нито налагана със сила........ всички държави където има задължително гласуване, са малко или много недемократични. Смисъла не е просто да се пускат бюлетини за да се легитимира системата......... а да се пуска осъзнат вот........ т.е. този който гласува, да иска да гласува......... ако някой му плаща или го санкционира, заради НЕгласуване, то това не е демокрация.

Всъщност в света като цяло вече има все по малко демокрация.

Според мен демократичната система става нелегитимна когато гласуващите станат по малко от 50%....... такива държави в които по малко от 50% решават кой да ги управлява, вече не са демократични....... те са всичко друго, но не и демокрация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

8 skd911 | 31.05.201209:07

Ти луд ли си ?! Знаеш ли какво означава явното гласуване ???

Дори в момента хората ги е страх да кажат, че са срещу ГЕРБ и на обществени места..... примерно седянката пред блока, казват че ГЕРБ са най добрите...... не за друго а защото ги е страх. ГЕРБ налага политически натиск в момента, това не е шега.
На работното място е същото..... заради това ГЕРБ имат толкова голяма преднина в социологическите проучвания. Просто хората ги е страх да споделят пред обществото какви са им възгледите.


Относно краденето на гласове и тн. много по добре би било защитено електронното гласуване. Системата за сигурност може да бъде по такъв начин направена, че да е почти невъзможно някой на ръка да пипа.

Разбира се ако целта е да има манипулация....... винаги ще има...... но какъв е смисъла от демокрацията изобщо, ако изборите се манипулират ?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

7 Божидар Гюлмезов | 30.05.201217:49

Морковите отдавна са в циганските барони и едрия бизнес, така че за държавата остана само пръчката.

Това е резултата от 22 години упражнения в демокрация - хората са загубили вяра в нея, и колкото и моркови да им дадеш, пак ще изберат черния морков, дето го получават на ръце.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

6 MacAllister | 30.05.201217:06

Две кабинки - за мъже и за жени с оборудване от Видима идеал ... И кой ще ни глобява и кога? Те не могат да оправят списъците, ти за глоби говориш - за всичко глоби и милиони гъргорещи постоянно, как "като им бръкнат в джоба ще се научат". Абе стига с тая пръчка бе, дайте моркови! Хм, ама като знам държавата морковите няма да помогнат, най много да ни ги заврат ... знаете къде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

5 Bobby_gBG | 30.05.201213:02

Мдам, поредния софиянец дето е загубил връзка с реалния свят... Не че всички са такива де, но едно голямо мнозинство си живуркат в София, докато България потъва наоколо, и ще го разберат чак тогава когато и София вече необратимо тръгне към дъното, но това е друг въпрос.


Та както казаха и преди мене - в малките градчета и села, където феодалите държат и ножа и хляба, явното гласуване ще лиши хората от право на глас, и те ще гласуват за този за който каже шефа.


За мене правилното е задължителното гласуване, обвързано със глоба, която автоматично да се удържа от неявилите се направо от заплатите им (или социалните помощи).

И естествено добавяне по 2 кабинки за гласуване на всяка секция, защото с 1 кабинка ако имаш над 60% избирателна активност просто не се получава, и последните 2 избора го доказаха.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

4 MacAllister | 30.05.201212:50

Абе то не е лоша идея, но е инконсистентна (сори за чуждата дума ;) ). Понеже бая време правя разни големи системи и вечно се разправям с кого ли не, че ако кажеш "а", трябва да кажеш и "б" независимо дали някой го иска официално или не ... все ме разбират чак, когато е късно. Та, в случая явното гласуване трябва да се обвърже с нещо реално и въобще гласуването трябва да се обвърже с последствия на същото ниво, на което действа вота. Сега в целия свят се дават едни вотове, които потъват някъде и резултатът е нещо далечно от акта на гласуване. За мен няма нищо чудно, че в световен мащаб, колкото по-голяма е общността, която гласува, толкова по-неработеща е демокрацията и тук трябва да признаем, че въпреки фалшификациите, нашата все пак предлага повече избор, отколкото да кажем почти празното меню в САЩ. Каквото и да говорим обаче - обратната връзка се губи навсякъде по света. Не знам какво е най-доброто решение, но едно от тези, които правят симетрични акта на гласуване и последствията би било гласуването да се свърже пряко с данъците, като ги плащаш на този, за когото си гласувал, а после той се бори за разпределянето им в употреба на по-високо ниво. Повтарям, не казвам, че това е решението, но това е вариант, който илюстрира необходимата симетрия, за да може представителната демокрация да не се превръща във формалност - всяко действие има персонални последствия - добри или лоши има значение, но когато са персонални твоята ангажираност е гарантирана за разлика от огромната анонимна урна, каквато са всички сегашни системи. Само явност няма да е достатъчна, тя ще е повод в страна като нашата за заяждания, подливане на вода и изнудване, но ще доведе до ангажираност от страх, а не ангажираност към мнение и лично решение (пък ако ще и то да е продукт на някакъв страх). Аз съм си чупил галвата с полвинчати неща много пъти и съм свикнал да ценя завършеността и симетрията във всяка организация, софтуер, закон, без тях винаги се остава неопределеност подлежаща на безплодно заяждане или остава риска за изпадане в закучена ситуация, от която няма излизане с предвидени методи - и този риск се оказва реалност много по-често, отколкото си мислят повечето хора, пък и както съм мислил и аз преди да ми уври акъла.
   

оценка

+0 -0