"Хейтърите" - тези български злобари | webcafe.bg
Webcafe

"Хейтърите" - тези български злобари

ема ивановаЕма Иванова
14.08.2014, 20:20 (обновена 09.12.2016, 16:19)
компютър

Снимка: © Getty Images

Идеалният "хейтър" се захваща за всичко - от реклами текстове, през спорт и политика, до лайф-стайл писания, като най-любими територии за изява са статиите на хора, които излагат собственото си мнение аргументирано и адекватно

По едно нещо злобата прилича на глупостта. И то е, че и двете "не ходят по гората, а по хората". Така гласи и известната поговорка. Но кой в днешно време се интересува от поговорки, освен ако не ги види написани под формата на остроумни статуси в социалните мрежи?

Още повече, че откакто се появи великото нововъведение, наречено "интернет", злобата вече не се нарича злоба, а "хейт".

И мнозина българи, с гордост, подобно на медал за особени заслуги, започнаха явно или анонимно да закачат себе си с титлата "хейтър". Ами да, казано на английски не звучи толкова обществено неприемливо, отколкото преведено на български. Затова отново да го преведем.

"Хейтър" всъщност е "злобар"

И, ако трябва да сме честни, за около 18 години съществуване, българското виртуално пространство се превърна в доста зловещо местообиталище на тези ужасни чудовища, представящи се за "обикновени" граждани - "хейтърите".

Тези привидно познати, но анонимни дразнители на общността са окичени с емотикони и никове, вместо лица и имена, и необезпокоявано бълват всичките си комплекси и тревоги публично, докато изразяват, както своята постоянна неудовлетвореност в обществен и личен план, така и объркаността си от това полу-виртуално състояние на общуване, в което пребивават.

(Понякога, в най-долното си стъпало на изява, "хейтът" се прави и за пари от така наречените "тролове", но това е тема на друга статия, която ще бъде основно политическа...)

Но защо казах, че наричам положението на "хейтърите" в нета полу-виртуално? Ами първо, то е ясно на всички - защото анонимността в интернет по никакъв начин не е реална "анонимност" и образите, които "хейтващите" умишлено изграждат в мрежата, всъщност съдържат много повече информация за тях самите, отколкото те си дават сметка.

Като се абстрахираме от IP-то на компютъра и другите технически подробности, по които може да се разбере много за пишещия, е достатъчно само да разгледаме лексиката, правописа, подреждането на думите и структурирането на мисълта, за да направим доста подробен "профил" на коментиращия. И то без да сме лингвисти или специалисти по каквото и да е. Достатъчно е само да сме по-наблюдателни и образовани.

Примери за мек и лют "хейт"

Oписанието на изнервящия авторите в интернет "хейт" ще бъде непълно, без съответните примери. Идеалният "хейтър" се захваща за всичко - от реклами текстове, през спорт и политика, до лайф-стайл писания, като най-любими територии за изява са статиите на хора, които излагат собственото си мнение аргументирано и адекватно.

Както и политическите новини. Търсейки поле за изява, интернет-хейтърът се чувства най-сигурно, когато се закача с "професионалистите". Обикновено той е анонимен и ако му се обърне внимание, избухва в неистово бързописане, с една-единствена цел: да изнерви обстановката и да докаже своята правота за сметка на всичко прочетено или коментирано преди него.

"Авторът е пълен кретен/боклук/некадърник/комплексар", "Статията е много тъпа", "Излагате се", "Нивото ви е прекалено ниско", "Няма да чета този сайт, прекалено е елементарен" - всички тези изрази показват меката форма на "хейт", която се движи по ръба на това да мине за "критика".

Е, не е. Защото в нея няма нито един аргумент, освен личното мнение на някого, който всъщност просто НЕ ХАРЕСВА, без да има времето да се замисли защо. За разлика от мекия "хейт", лютият се движи по ръба на приличието и често го нарушава.

Либералните медии не трият "лютия" хейт, който обикновено описва анатомични подробности, садо-мазохистични фантазии и бълва от сексизъм... Е, аз смятам, че би трябвало, макар че и да триеш "хейтърски" коментар само по себе си е форма на обръщане на внимание на някой, който не го заслужава.

Деструктивно поведение

Голямото количество "хейтъри" в българската част от мрежата обаче, все пак буди известна тревога. Дори и да игнорирам своите лични чувства към огромната част от коментарите (а няма какво да се залъгваме - коментиращите в някаква степен отразяват проблемите в нашето общество или в личните си животи, а може би двете са свързани?), ми се струва, че по-сериозният въпрос е, дали "хейтът" всъщност не се е превърнал в деструктивен начин на общуване в страната изобщо.

Защото, драги интернет-хейтъри, любители-хейтъри и обикновени критици, представете си момента, в който пишещите хора престанат да подписват имената си под какъвто и да е било материал, единствено защото не желаят да бъдат "хейтнати" от вечно компетентните си съграждани (които обикновено бързат да коментират, преди да прочетат).

Именно в момента, в който "авторите" започнат да са анонимни, и "хейтващите", ще престанат да съществуват. Просто защото няма да има кого да критикуват.

А сега да се върнем в реалността и по гореописания начин, но не виртуално, да си представим че голямата част от хората постоянно "хейтват", тоест "оплюват", "недоволстват", "завиждат" и "мразят" в ежедневието си, търсейки и винаги намирайки причина отвън за тези негативни чувства.

Представете си свят, в който те не "хейтват" само някакви си статии и автори в интернет, ами и следните групи в обществото (и поименно техните членове): политици, банкери, футболисти, актьори, писатели, журналисти, музиканти, лекари, полицаи, съдии, прокурори, ватмани, кметове, бизнесмени, студенти, пенсионери, чалгари, мутри и каквото още се сетите...

Представете си общество, в което като първа власт се изявява злобата

Не вярвам да ви е трудно да си го представите. Общество, в което всички стойностни неща са поваляни в прахта от недоверието.

Така че по-внимателно дори с мекия "хейт" в интернет, а и изобщо. Думите съвсем не са маловажни. Особено когато представляват диагноза за много сериозни заболявания.

Oще: злоба  злобар  интернет  омраза  тролове  форуми  хейт 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.04.2014, 05:38

35 Ommanipadme Hum | 18.08.201407:20

шшшшш дедо ми ако всеки дето има дърво пред блока иска го махне кво ще стане замисли ли се е пич ? кви ги блещищ аи стига дивотии ти нацяло си изфирясал . то затва ще е всичко бетон и желязо и единнствената зеленинка дето виждаме е по телевизора .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2011, 13:27

34 Павел Ангелов-Пулиев | 17.08.201411:36

Как няма да се появят хейтъри, като обслужването на гражданите от общински, държавни и всякакви други правоимащи организации е чудовищно трудоемко, скъпо и унизително. Вижте опашките пред КАТ, пред общинските служби, пред банките и т.н. Гражданинът е само патка за скубане без право на глас и никакво уважение. Медиите си имат свои любими герои, омръзнали на всички, и не откликват на сигналите на обикновените хора. Никой не мисли да облегчи процедурите, част от които са напълно безсмислени и са направени само да пълнят фиска.Как де не ти писне!?
Павел Ангелов- Пулиев-Пловдив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.07.2011, 13:27

33 Павел Ангелов-Пулиев | 17.08.201411:23

Защо се появиха хейтърите? И защо повечето пъти същите са анонимни? Ами че защото почти няма къде да публикуваш мнението си - дали правилно или неправилно е друг въпрос - всяка медия вече е кажи-речи подкупена. Вестниците си имат свои любимци, пишат само "на свои хора", радиото и телевизията въобще не го крият, ухото и окото ни вече се изприщиха да гледат и слушат едни и същи лица. И накрая ти писва. Защото у нас действително бюрокрацията и властта са недосегаеми и непобедими! Само който е имал работа с някоя от многобройните инстанции знае какво значи да спориш с тях. Направо да си купуваш инфаркта! Ето напр. моя милост вече 38 /!/ години вече се мъчи да омилостиви пловдивската община да отреже едно огромно дърво пред дома ми, което затваря прозорците ми и все неуспешно. Отговорът е винаги: "Дървото е великолепно...!" никой не взема под внимание дали на мен и семейството ми е великолепно, по-важно е дървото!!! Или пък фактът, че вече десет години КАТ не желае да отпише от регистрация две нищожни превозни средства- самоделно ремарке и скутер, които отдавна вече не съществуват и са станали на скрап, но нямам документ за бракуване. И така ще ми се водят може би до 22 век и ще ми начисляват данъци за тях! Е как тогава да не се възмущаваш и не риташ?
Павел Ангелов- Пулиев- Пловдив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

32 Kenny McCormick | 17.08.201410:01

Недей, така е забавно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

31 Мъц | 17.08.201402:41

Трябва да си сменя аватара.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

30 МарКом | 17.08.201400:18

Езика пичове е просто едно леко и феерично отражение на действителноста.
Като има на какво да се възхищаваме ще намерим думи... ако не намерим ще си измислим...?
Я си представете един "не-хейт" диалог в парламента между ББ и Орешарски?
Или същото в магазина когато продавача се опитва да ви метне яко в кантара?
Предлагам някой да напише подобни "не-хейт" примери...
Ще е поне доста смешно!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.08.2014, 18:00

29 Aleksander Stefanov | 16.08.201416:57

Да си призная щеше да ми бъде по-интересно да прочета защо балканците (или някои от тях) са така комплексирани и вечно потиснати, мислейки си, че едва ли не всеки им е виновен за кочината, която сами са си изкопали.

Демек не да ми пилите на главата, че съм цървул, а да ми направите профил защо съм цървул. То иначе етикети всеки знае да лепи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

28 МарКом | 16.08.201412:46

Статия от типа: "Ние дето пишем сме единствено прави и вие нямате никакво право да критикувате. Медията е наша а като не ни щете, ходете да четете e*te_se_v_g*za.com"

Както го е казал народа "Пази боже сляпо да прогледа" Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

27 Kenny McCormick | 16.08.201411:23

Мъц, тоя свят до голяма степен е у нас, в България. Ние сме право, кумчо, в очи, и не виждам причина да се променяме.
Гледам, поседелите малко из Юръп и те попиват от техния лигав позитивизъм, пробват да ни поучават. Засега, за щастие, безуспешно.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

26 Борката | 16.08.201410:23

Rowan, hiliada plusa!
   

оценка

+0 -1