Масовите протести за климата и ще спаси ли света една шведска тийнейджърка | webcafe.bg
Webcafe

Масовите протести за климата и ще спаси ли света една шведска тийнейджърка

Webcafe
18.03.2019, 18:47 (обновена 22.03.2019, 12:12)
грета тунберг

Снимка: © Getty Images

Една номинация за Нобелова награда не решава проблемите

Грета Тунберг е на 16 години, но вече изпреварва връстниците си в много отношения.

Тя настоява на висок глас за "смяна на системата", успя да предизвика масова вълна от протести за климата и вече има номинация за Нобелова награда за мир. Говорила е пред някои от топ световните дипломати, за да насочи вниманието им към климатичните промени.

На 15 март стотици ученици и малко по-малко на брой студенти отказаха да отидат на учебни занятия и вместо това излязоха по улиците на градовете си с искания за мерки, които ще спасят планетата ни от иначе сигурна гибел.

Посланието на Тунберг е силно и въздействащо - ако не променим поведението си сега, Земята ще стане необитаема за бъдещите поколения.

Ясно е, че с такива думи шведската ученичка ще привлече вниманието както на своето поколение, така и на комитета за Нобелова награда.

Коя е Грета Тунберг обаче, и още по-важното - ще успеят ли действията й и протестите, които вдъхновява, да постигнат нещо различно от силен медиен шум?

Тийнейджърката става известна в родната си Швеция, след като започва да протестира пред сградата на парламента още през август 2018-а. Тя иска шведските депутати да предприемат съществени стъпки по въпросите за климатичните изменения.

Оттогава Тунберг започва да пропуска учебните си часове всеки петък, за да седи пред парламента в знак на недоволство. Трябва да се отбележи, че Швеция е една от най-загрижените за околната си среда държави с амбициозен план да намали практически до нула въглеродните си емисии до 2045-а година.

Ученичката се сдобива с международна популярност с речите си по време на конференцията на ООН в Полша през декември миналата година и на икономическия форум в Давос през януари тази година. Тогава Тунберг споделя подробно своите възгледи, а именно че бизнесът, насърчаван от капитализма, носи основна вина за климатичните промени.

Тя смята, че ситуацията няма да се подобри, освен ако не дойде драстично намаляване на въглеродните емисии, което може да се случи само при промяна на системата из основи.

16-годишното момиче казва във видео до индийския премиер Нарендра Моди, че "ако продължим да правим бизнес по този начин и да се хвалим с незначителни победи, ще се провалим" и е на мнение, че световните лидери говорят "за всичко друго, но не и за климатичната криза".

Тунберг изглежда искрено загрижена за бъдещето на планетата с пламенните си изказвания и неуморния си активизъм.

Още когато е на 8-9 години, тя се запознава с проблемите на климата и екологията и се плаши, че бъдещето на човечеството, в това число и нейното, е обречено. Затова тя става веган и кара семейството си да стори същото, за да намали въглеродния си отпечатък. По същата причина настоява родителите й да не летят със самолет, което принуждава майка й да напусне добре платената си работа.

Само че действията на Грета са продиктувани и от факта, че страда от Синдром на Аспергер - разстройство от аутистичния спектър, което се характеризира с трудности в социалните контакти. Друга особено ярък симптом на разстройството е силният, почти маниакален интерес към дадена област.

Ако се съди по поведението на Тунберг, темата, върху която тя е болезнено концентрирана, са промените в климата и масовото бездействие срещу тях. Думите й обаче лесно бяха подхванати от хора около и малко над нейната възраст, които ги припознаха като свои, а подобна масовост често е нож с две остриета.

Да, нормално е да има реакции след лозунги на Тунберг като "Къщата ни гори" и "Страданието на мнозина плаща за лукса на малцина".

"Промяна на системата, а не промяна на климата"

Проблемът е, че "смяна на системата" не се случва, когато преминеш на веганска диета или подмениш пластмасовата си четка за зъби с бамбукова. С други думи, шведската ученичка съобщава, че има нещо нередно, но всъщност вече са съвсем малко държавните лидери, които отричат измененията в климата.

Нещо повече, думите й, с които тя често посочва бизнеса и капитализма за основни виновници за наближаващия климатичен Апокалипсис, след това се оказват в устата на хора, които далеч не са особено загрижени за климата, но се приемат за ощетени от настоящата система. Те не искат възобновяеми енергийни източници и намаляване на въглеродните отпечатъци, а по-скоро пропагандират криворазбран социализъм, при който "големите лоши корпорации" биват наказани за богатството си.

Отрицателни реакции предизвика и идеята за отсъствие от училище в името на протестите. Тя по същество не е на Тунберг - ученици от Флорида пропускат учебните си занятия в знак на недоволство срещу политиката за притежание на огнестрелно оръжие и това е само един от примерите.

Но много по-възрастни наблюдатели се усъмниха дали наистина в мартенския петък хилядите по улиците на Сеул, Делхи, Сидни, Сан Франциско, Лондон, Кейп Таун, Вашингтон и други градове са загрижени за климата, или част от тях просто са били доволни да не стигнат до класните си стаи.

"Мама мисли, че съм в час по математика"

Появиха се и притеснения как може да бъде гарантирана сигурността на младите демонстранти, докато не са на училище. Някои изтъкнаха, че когато 17-годишната Малала Юсуф печели Нобеловата награда за мир, тя се бори младите и особено жените да влязат в училищата, а не да бъдат измъкнати оттам.

Тунберг има отговор, който публикува в Twitter, но той прозвуча доста арогантно - "Чуваме ви, но не ни пука".

По същество тя прави точно това, в което обвинява президенти, премиери и директори на големи корпорации - разбира за недоволството от действията си, но категорично отказа да се вслуша в него, да чуе различна гледна точка или да седне на масата за диалог. Зад гърба й са стотици, може би хиляди поддръжници - някои откровено разтревожени за покачващите се температури в световен мащаб, други - далеч не толкова.

А Нобеловият приз, ако въобще през октомври отиде в ръцете й, няма да спре нито климатичните промени, нито "климатичния популизъм".

Oще: активизъм  глобално затопляне  грета тунберг  затопляне  изменения в климата  климат  климатични промени  промени в климата  протести  протести за климата  тунберг  швеция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

39 Уточнител | 25.03.201909:21

Неомарксизмът вече посегна и на децата. Превзема позиция след позиция в обществото.
А надеждите за оцелявяне на света от неомарксистката чума сега са изцяло насочени към Америка.
Там се зароди тази престъпна тоталитарна идеология привнесена от "културните марксисти" на Франкфуртската школа. Там процъфтява и сега, в хуманитарните специалности на университетите по двете "леви" крайбрежия.
И само Америка може да я спре, защото притежава нещо, което липсва в останалия Западен свят - могъщи институции и велика Конституция, завещани от Бащите основатели.
Защото падне ли Америка, под ударите на левичарската неомарксистка идеология, моментално ще се срине целия Западен свят и неизбежно ще дойдат Варварите.
Засега фронтът се стабилизира, левичарите се блъснаха в Тръмп, като в скала и затова злобата им е безкрайна...
Предстоят обаче решаващите сражения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

38 Mitglied 555 | 22.03.201917:55

"А ти май вече се каниш да береш портокали. И в Швеция ще растат, да има и за Гретхен."
============================================

Дедо, ти току-що ми отвори очите! Сега разбрах причината за масовото нашествие на черни и арабели към северните европейски ширини - подготвят се за обиране на портокалената реколта! Сега вече всичко ми се връзва. Макар че докато цъфнат цитрусите в Малмьо и наедреят фурмите и смокините в Рейкявик, реколтата ще я берат белите роби, а цветните ще размахват камшика. Чисто "околичествено" казано, дето вика Прасюгера... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

37 Harry | 22.03.201910:03

"Елитът на днешната популация е животинско-хищнически и си е наумил, че хората вече му пречат."

Животинско-хищнически определят психопатите, някои дори ги смятат за отделен човешки подвид.

Кафето е писало доста за психопатите, прочетете го, ще се ужасите, откривайки психопата до вас, понякога във вашето легло...

Обикновено психопатите се добират до високи длъжности и статус, защото само там задоволяват нагона си към садизъм.

Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

36 Dox | 21.03.201923:59

Четох някъде, че планетата разполага с ресурси да поддържа нормален живот не на 8 милиарда, а на три пъти по толкова. При това без да се нарушава екологичния баланс. Като под нормален живот не трябва да се разбира само храна. Единственото условие е да се промени мирогледа, възгледите, съзнанието.

Това ме навежда на мисълта, че причината дадена популация да се упъти стремглаво към гибел не е количественото и нарастване, а липсата на качество. При животните изходът от количествено нарастване може да се предвиди с 99% вероятност. Но при хората ......?

Изглежда, че на времето Малтус си е направил жесток бъзик с хората, като им е поднесъл своята теория. В нея той ги приравнява на животни, на някаква проста физиология с инстинкти и нищо повече.

За съжаление, поведението на човешката популация в последните 6-7 хиляди години не го опровергава, а напротив - потвърждава теорията му. То не се отличава съществено от това на животните. И причината е именно тази - липсата на качество.

По цял свят е пълно с легенди за богове, които били тук, създали човека и го научили на едно и друго. Но в един момент решили да си тръгнат и да прекъснат всякакви контакти с него. Човекът останал сам, за да се види - ще съумее ли да продължи без тяхна помощ да се развива и един ден да стане като тях, Боговете. Основната им цел е била да създадат условия, в които човек сам да прояви свободната си воля. Историята в последните 10-на хиляди години показва, че резултатът е пълен провал. Ако се проследи общият тренд, той показва регрес, а не прогрес, както наивно си мислят някои. И не бързайте да ми давате примери с ИТ-комуникации, компютри, телевизори, смартфони и самолети. Това са само инструменти. Прогресът е друго.

Елитът на днешната популация е животинско-хищнически и си е наумил, че хората вече му пречат. За това и няма да се спре да измисля начини да ги ликвидира, но днес това трябва да се извърши фино, в никакъв случай грубо. Да речем, че един ден останат само онези от единия процент - 80 милиона. Да не мислите, че ще се успокоят? Нищо подобно. Ще започнат да се ръфат помежду си, докато не се самоизядат. Нагледен пример, че причината за гибелта на популацията не са количествените и параметри, а качествените.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

35 peta_wawa | 21.03.201918:48

Ами да, един приятел ще ни купува парцели в Нунавут, Ривиера Мая ще е там след време, под пари ще останем. Нас може да ни няма, но палми ще има.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

34 dedo adji | 21.03.201918:11

Благодаря, пета вафличке, успокои ме. Ще почакам 150х год. А ти май вече се каниш да береш портокали. И в Швеция ще растат, да има и за Гретхен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

33 peta_wawa | 21.03.201917:14

150 хил. горини не милиона, за толкова и крила ще им пораснат Смее се ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

32 peta_wawa | 21.03.201917:13

Дедо, хареса ми твоята дистопия Усмивка, не трябва да крием опасенията си, няма да се случи нищо дето не се е сличвало вече. За да те успокоя, белите мечки са просто фенотипно различни от кафявите, митохондриалната им ДНК е същата като на кафявите мечки, така че концептуални не са много различен вид. Дай аванс 150 мил. по-студени годинки след жегата и част от сибирските мечки пак ще побелеят Смее се ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

31 Mako | 21.03.201913:41

deowin | 20.03.201923:54

Мога формално да докажа Питагоровата теорема по няколко начина в евклидовата аксиоматика.
=======================================

Непременно го направи, щурчо, в обсъждането по темата твоите формални доказателства на Питагоровата теорема ще са консистентно / и решително!/ важни! Можеш да добавиш и няколко задачи по математика за трети клас. Така дискусията ще се получи просто брилянтна Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

30 Mako | 21.03.201911:35

dedo adji | 21.03.201900:30

Мако силно надценява политиците. В по-голямата си част те са доста посредствени. И хич не мълчат по важните проблеми. Напротив, ограждат се с учени експерти, номинират глупави момичета, избягали от училище, организират конференции и симпозиуми, подписват конвенции и споразумения - парижки, пекински, путкомаински, които не решават нищо.
====================================

Дедо, не знам защо реши, че надценявам политиците. Още повече, че сам казваш - те са се оградили с изброените от теб специализирани ограждения, което е добра стратегия за прикриване на истинската тежест на проблема. Всемирното бърборене как ей-сегинка ще обърнем тренда на климата действа успокояващо и е всъщност шумна форма на отлагащо мълчание. Тази стратегия никак не е глупава. Макар че ефективността й се свежда единствено до оцеляването на политическата класа. И до никакво друго оцеляване. Когато катастрофата / след всички палиативни мерки на политици, акции на учени, вегани-аутисти, екоактивисти, либерал-глобалисти, хуманисти, инфлуенсъри, майданаджии и пр хора/ все пак настъпи, кой какви ги е вършил няма да е важно. Който оцелее - оцелее, другите да вървят по дяволите. Дори болното хлапе мисли по сходен начин. Виж му туита, ако не вярваш. Така е в разделните времена, дедо.
   

оценка

+0 -0