Да, Ботев е дискриминатор | webcafe.bg
Webcafe

Да, Ботев е дискриминатор*

Стоян Tорлаков
27.08.2012, 10:56 (обновена 29.08.2012, 10:45)
Христо Ботев

Той е и невероятен поет, което също означава, че дискриминира. Дискриминира вечното от преходното, значимото от злободневното, истинското от лъжовното...

Ако знаехте какъв благодатен край е нашата страна! А я тъпчат, измъчват – подхвана той с неволно движение на ръката и лицето му потъмня, – всичко ни отнеха, всичко – църквите ни, правата ни земите ни; като стадо ни гонят мръсните турци, колят ни”

Българинът Дмитрий Никанорович Инсаров разказва за положението в родината си, „В навечерито”, Иван Сергеевич Тургенев, 1859 г.

През последните седмици се разгоря поредният скандал в българското политическо пространство. Комисията за защита от дискриминация обяви някои текстове в учебниците в българските средни училища за дискриминационни. Експертите по толерантност констатират, че въпросните цитати от творби не отговарят на съвременните критерии за равнопоставеност на етнически, религиозен и полов принцип. Ботев също беше намесен. Говорил за „турци”, а имал предвид „османлии”.

Едва ли ще учудя някого, ако споделя мнението си, че ние, българите, сами сме си виновни за всички проблеми, които имаме с политическата си класа и държавната си администрация. Докато плащаме на безумно много чиновници, за да вършат безумно малко работа, ще сме принудени от време на време да защитаваме националните си символи от скудоумни им посегателства, имащи единствената цел да отчитат дейност.

Освен Ботев бяха замесени още няколко меко казано смешни примера. В учебника децата трябвало да познаят думата „негър” под рисунката на облечено (и изглеждащо) по традиционен африкански начин дете. Това било обидно. Първо, за разлика от американците, ние нямаме никакъв комплекс, свързан с думата „негър”. Тя е напълно естествена. Доказва го и наименованието на една от основните раси – негроидната. Така, че след като не сме имали роби и не сме получавали облаги от това, не ни замесвайте и в поемането на срама от поведението на предците на други народи.

Също било обидно, че Манго лови риба. Внушавало се, че ромите са бедни и се препитават по примитивни начини. Какво да кажем тогава ние, горките българи, за Елин Пелин, който изглежда е национален нихилист, щом създава образа на невъобразимия тарикат Андрешко? Или за Алеко и Бай Ганьо? Забранете ги, господа от Комисията за дискриминация, аз се чувствам обиден, че авторите внушават, че българите сме мизерници, простаци, нахалници и изобщо събирателен образ на негативното поведение.

Споровете и по социални мрежи, и по медии както винаги се изопачиха за нула време и основната тема остана някак встрани. А тя би трябвало да бъде продължение на онази от преди няколко месеца – за включването на правителствата на царя, Станишев и ГЕРБ в учебниците.

След като радиа, телевизии, вестници и онлайн медии масово говорят това, което му изнася на някого от властимащите, сега изглежда е ред да се сложи ръка и на учебниците като мощно средство за формиране на общественото мнение. И то дори много по-ефективно от медиите. Защото един зрял човек с формирано мнение не би се поддал на каквито и да било манипулации от екрана, а децата приемат като чиста монета това, което пише в учебниците им. А ако пише правилните неща, усилията ще се отблагодарят многократно, защото тези деца след някоя и друга година ще се превърнат в електорат.

Нима трябва да станем безполови, безнародни, безпристрастни, бездарни и в крайна сметка безразлични, за да се уважаваме помежду си? Не мисля. Мисля, че подобни комисии и организации слагат фокуса върху изкуствено създадени и старателно раздухани проблеми, за да отвличат вниманието ни от решаването на големите въпроси на етническото разбирателство. Тези как да се уважаваме, възприемаме, познаваме, работим, живеем, развиваме. Със съзнанието, че сме и винаги ще останем различни, но това не е повод да се мразим, а напротив – да си помагаме да запазим характерните си черти, да се интересуваме от тях и да ги опознаваме.

Иначе няма нищо страшно в това, че някой нарича Ботев дискриминатор. Той наистина е дискриминатор, макар и не в смисъла ала „посочи го с пръст”, който се влага сега в това понятие. Та той сам се определя като човек, който силно люби и мрази… Той е и невероятен поет, което също означава, че дискриминира. Дискриминира вечното от преходното, значимото от злободневното, истинското от лъжовното...

*Текстът е публикуван със съкращения

Oще: ботев  дискриминация 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.09.2011, 10:32

11 crazyforest | 28.08.201212:11

Смешното е, че учениците много добре разбират какво е имал в предвид Ботев, но онези толерантни със чужди интереси, направили проучването знаят, че децата се ориентират добре и няма да им дадат кокала.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2011, 09:21

10 chicho | 28.08.201203:49

BOTEV E VELIK. NE PIPAYTE bOTEV NEOBRAZOVANI I BEZMOZACHNI BALGARSKI UPRAVNITZT
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

9 Лудколю Деликолев | 27.08.201221:45

Ботев не е дискриминатор, а революционер. Хау.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

8 иван | 27.08.201216:46

Допуснал съм неточност - имах предвид "Учредителното събрание".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

7 иван | 27.08.201216:38

Това, за турците/османлиите си е един изсмукан от пръстите проблем.

Ботев е поет, но е преди всичко борец за национална независимост. Неговата поезия и проза са неговото верую, изразът на върховната цел на живота му – освобождаването на отечеството ни от чуждия поробител – турците.

Турската държава е покорила българите и тя е била за нашите предци ненавистният враг, пречката пред въжделената свобода.
Когато нашите предци са се заклевали с думите „Свобода или смърт”, това е означавало да са готови да се пожертват в бой на живот и смърт с поробителя, но да извоюват свободата.

Но след постигането на тази цел – Свободна България – турчинът престава да бъде врагът, който е бил пречка към една велика цел и трябвало да бъде унищожен, ако застане на пътя ѝ.
И израз на това ново отношение към турците и тяхната роля в новата Българска Държава е представянето им пропорционално във Великото Народно Събрание, което ги нарежда сред строителите на съвременна България (справка Симеон Радев).

И кои сме ние след повече от 130 години да търсим сметка от потомците на турците от онова време за нещо, за което нашите предци, жертви на неописуеми страдания и жертви, великодушно са простили и са ги приели като равноправни граждани на Свободна България?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

6 иван | 27.08.201216:33

Дискриминатор - ?
Дискриминация ( 1.) установено по закон неравенство, унижаване или подценяване на граждани заради тяхната народност, раса, религия, пол произход, политически убеждения; (2.)Ограничаване или лишаване от права и подтискане на определена категория хора. (Речник на чуждите думи в българския език)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

5 Manuela Gerenova | 27.08.201216:21

Взе да омръзва и да се изтърква безумно темата. Вече има нужда от нов локум...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

4 Мина | 27.08.201215:58

*Текстът е публикуван със съкращения

Еми не трябваше да е със съкращения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

3 Мина | 27.08.201215:55

Ох, стигнах до тук "невъобразимия тарикат Андрешко" и не се стърпях! Моля ви, УМОЛЯВАМ ВИ, прочетете (ако сте го чело ПАК) разказа "Андрешко" И ВНИКНЕТЕ В НЕГО, за Бога!!! Андрешко е всичко друго, но не и тарикат!!! Елин Пелин ще се обърне в гроба! Моля ви, не изпозлвайте Андрешко, като символ на тарикатсвтто, защото той е символ на ЧОВЕЩИНАТА и НЕПРИМИРИМОСТТА!!!
http://chitanka.info/text/5283
Ако някой ПАК не го разбират- да прочетат предъвкания им, смлян и изплют директно за потребление анализ:
http://www.referati.org/andreshko-analiz/7262/ref
Сега продължавам да чета...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

2 Архангел | 27.08.201213:30

Ми всеки да си носи кръста!
Да не би да не е истина, че циганите живеят мизерно и нехигиенично?
Такава е реалността!А отразяването на реалността не е дискриминация
   

оценка

+1 -0